Şimdi Ara

arkadaslar yardım!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
3.846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bir kac haftadır uğrasıyorum ama bir turlu basaramadım
    ben akuden aldığım 12volt u min2.5volt max3.0 volta dusurmek istiyorum..
    bunu direnc kullanarak yaptım ama tam bir sonuc alamadım.
    bununla ilgili bana yaedımcı olursanız sevinirim...
    şimdiden tesekkurler

• şimdiye dek nasıl yapmaya çalıştın. anlatırmısın? ona göre yazayım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: luciferi

şimdiye dek nasıl yapmaya çalıştın. anlatırmısın? ona göre yazayım.
    ben direncle dusurmeye calıştım acıkcası benim amacım led yakabilmek
    3volt pille denediğimde ledler cok parlak direnc bağlayıpta akuden 12volt verdiğim zaman sonuk yanıyorlar bunula ilgili uzerinde farklı renkli cizgiler olan 5-6 direnc denedim ama sonuc alamadım..bu arada elektroniktende pek anlamıyorum ancak basit seyleri yapabiliyorum...
    ilgine tesekkur ediyorum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: BamBam68

ben direncle dusurmeye calıştım acıkcası benim amacım led yakabilmek
    3volt pille denediğimde ledler cok parlak direnc bağlayıpta akuden 12volt verdiğim zaman sonuk yanıyorlar bunula ilgili uzerinde farklı renkli cizgiler olan 5-6 direnc denedim ama sonuc alamadım..bu arada elektroniktende pek anlamıyorum ancak basit seyleri yapabiliyorum...
    ilgine tesekkur ediyorum..

Alıntıları Göster
    Zener diyot al 2-3v civarı kaçtı hatırlamıyorum,sanırım 3v luk zener vardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: parker

Zener diyot al 2-3v civarı kaçtı hatırlamıyorum,sanırım 3v luk zener vardı.

Alıntıları Göster
    madem yenisin ayrıntılı bilgi vermeye çalışalım!

LEDler renklerine göre farklı gerilimlerle çalışırlar örneğin kırmızı LED 2.0V da iletime geçerken turuncu LED 2.3V da mavi 3.4V da beyaz ise 4.5V da iletime geçebilir. tabi çekdikleri akımlarda farklıdır. ama ortalama olarak mavi ve beyaz LEDler dışında olan LEDlerin yaklaşık 20mA akım çekdiklerini var sayarak seri direç hesabını şöyle yapabilirsin:

R=(Vdc-Vled)/Iled

R->seri direnç
    Vdc->besleme gerilimi
    Vled->LED gerilimi
    Iled->LED akımı

kırmızı led için
    Vled=2.5V, Iled=20mA Vdc=12V olarak alabilirsin
    buradan bulduğun değere göre R(ohm) direncini satın almaya gidebilirsin muhtemelen tam istediğin direnç değerinden bulamayacaksın ama en yakın olanını almaya çalış. kuracağın devre ekte!
    kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 29 Ocak 2005, 12:49:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: r2d2droids

madem yenisin ayrıntılı bilgi vermeye çalışalım!

LEDler renklerine göre farklı gerilimlerle çalışırlar örneğin kırmızı LED 2.0V da iletime geçerken turuncu LED 2.3V da mavi 3.4V da beyaz ise 4.5V da iletime geçebilir. tabi çekdikleri akımlarda farklıdır. ama ortalama olarak mavi ve beyaz LEDler dışında olan LEDlerin yaklaşık 20mA akım çekdiklerini var sayarak seri direç hesabını şöyle yapabilirsin:

R=(Vdc-Vled)/Iled

R->seri direnç
    Vdc->besleme gerilimi
    Vled->LED gerilimi
    Iled->LED akımı

kırmızı led için
    Vled=2.5V, Iled=20mA Vdc=12V olarak alabilirsin
    buradan bulduğun değere göre R(ohm) direncini satın almaya gidebilirsin muhtemelen tam istediğin direnç değerinden bulamayacaksın ama en yakın olanını almaya çalış. kuracağın devre ekte!
    kolay gelsin...

Alıntıları Göster
    verdiğin verilere gore cıkan 0.475ohm
    peki bu değer bir led içinmi yoksa bir cok led içinde aynı irenci kullana bilirmiyim..
    ben yaklasık olarak 70 ledi yokmak istiyorum ve bunlar birbirlerine paralel bağlı vaziyette

• quote:

verdiğin verilere gore cıkan 0.475ohm
    peki bu değer bir led içinmi yoksa bir cok led içinde aynı irenci kullana bilirmiyim..
    ben yaklasık olarak 70 ledi yokmak istiyorum ve bunlar birbirlerine paralel bağlı vaziyette

Alıntıları Göster
    mA i A olarak alman gerekiyordu sonucun 475ohm çıkması lazım 470ohm luk bir dirençde işini görür. yanlız bu değer tek bir led için ve kullandığın seri direnç bağladığın LEDlerin seri veya paralel bağlantısına göre değişir bu takdirde kullanman gereken direç hesaplamalarını ve devre şemalarını ekte bulabilirsin...

• quote:

mA i A olarak alman gerekiyordu sonucun 475ohm çıkması lazım 470ohm luk bir dirençde işini görür. yanlız bu değer tek bir led için ve kullandığın seri direnç bağladığın LEDlerin seri veya paralel bağlantısına göre değişir bu takdirde kullanman gereken direç hesaplamalarını ve devre şemalarını ekte bulabilirsin...

Alıntıları Göster
    12 k takarsan olur

• quote:

Orijinalden alıntı: bay_x

12 k takarsan olur

Alıntıları Göster
    arkadaşım verdiğim formüller senin içinde geçerli!
  • quote:

arkadaşım verdiğim formüller senin içinde geçerli!

Alıntıları Göster
    selamlar...
    Ben de bir başka açıdan olaya yaklaşmak istiyorum... R nin omik değerinin yanında gücünün de dikkate alınması...
    Burada kullanacağımız direncin değerini hesaplamış bulunuyoruz ( önceki formüllerde!) . Ancak takmamız gereken direnç kaç Watt olmalı... Tek led için yeterli olabilen bir direnç gücü P= IxIxR ( I kare x R ) formülü ile P= 0.02x0.02x470 ... yaklaşık 0.188 W olarak bulunabilir ve sorun çıkarmaz. 2 paralel led için ise bu güç 0.376 Watt olacaktır ve çeyrek Watt lık bir direnç yetmeyecek , yarım Watt direnç gerekecektir. Led adedinin arttığı durumlarda bu kullanılacak olan direncin gücünü de hesaplamalıyız. Bir nokta da şu bence , seri bağlı ledler kullanılacak ise , r2d2droids arkadaşımızın verdiği formüllerden de görülebileceği üzere , Led adedinin besleme voltajını aşmayacak adetle sınırlandırılması gerektiği. Aksi halde hiç bir led iletime geçemeyecektir.
    Saygılarımla.

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

selamlar...
    Ben de bir başka açıdan olaya yaklaşmak istiyorum... R nin omik değerinin yanında gücünün de dikkate alınması...
    Burada kullanacağımız direncin değerini hesaplamış bulunuyoruz ( önceki formüllerde!) . Ancak takmamız gereken direnç kaç Watt olmalı... Tek led için yeterli olabilen bir direnç gücü P= IxIxR ( I kare x R ) formülü ile P= 0.02x0.02x470 ... yaklaşık 0.188 W olarak bulunabilir ve sorun çıkarmaz. 2 paralel led için ise bu güç 0.376 Watt olacaktır ve çeyrek Watt lık bir direnç yetmeyecek , yarım Watt direnç gerekecektir. Led adedinin arttığı durumlarda bu kullanılacak olan direncin gücünü de hesaplamalıyız. Bir nokta da şu bence , seri bağlı ledler kullanılacak ise , r2d2droids arkadaşımızın verdiği formüllerden de görülebileceği üzere , Led adedinin besleme voltajını aşmayacak adetle sınırlandırılması gerektiği. Aksi halde hiç bir led iletime geçemeyecektir.
    Saygılarımla.

Alıntıları Göster
    arkadaslar ilginize yine cok tesekkur ederim...
    verilen formule gore bana 6,5ohm luk bir direnc cıkıyor bu rakam doğrumudur..?
    birde bu watt olayı biraz kafamı karıştırdı.
    bunula ilgili ne yapabilirim?
    6,5ohm luk bir direnc alıp denemem gerekecek herhalde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BamBam68 -- 30 Ocak 2005, 15:55:52 >

• quote:

arkadaslar ilginize yine cok tesekkur ederim...
    verilen formule gore bana 6,5ohm luk bir direnc cıkıyor bu rakam doğrumudur..?
    birde bu watt olayı biraz kafamı karıştırdı.
    bunula ilgili ne yapabilirim?
    6,5ohm luk bir direnc alıp denemem gerekecek herhalde

Alıntıları Göster
    LEDlerin yanarken duman efektleri istemiyorsan untayk hocamın verdiği güç formülünden (P=I.I.R) faydalanman gerekir. P watt cinsinden güç, I direnç üzerinden geçen akım Amper (yani n.Iled), R ise ohm cinsinden direnç değeridir. P yide hesapladıktan sonra gidip Rohm Pwatt direnç alabilirsin!
    tabi hala 70 LEDi parallel bağlamakta karalıysan.

kolay gelsin...

• quote:

LEDlerin yanarken duman efektleri istemiyorsan untayk hocamın verdiği güç formülünden (P=I.I.R) faydalanman gerekir. P watt cinsinden güç, I direnç üzerinden geçen akım Amper (yani n.Iled), R ise ohm cinsinden direnç değeridir. P yide hesapladıktan sonra gidip Rohm Pwatt direnç alabilirsin!
    tabi hala 70 LEDi parallel bağlamakta karalıysan.

kolay gelsin...

Alıntıları Göster
    ben kısacası olayı anlatayım...
    ben motoruma ledli stop yapmak istedim..
    gidip delikli hazır tablalardan alıp onu işledim ve ledleri uzzerine yerleştirdim.
    bunlarım 40 tanesi fren 30 tanesini park yaptım ve paralel olarak bağladım..
    ledleri aldığım yerdeki elemana sordum o bana direnc verdi uzerinde iki kırmızı bir mor bir altınsarısı cizgi var (bunları okumayı bilmiyorum).
    bunu 1 hafta falan kullandım ama cok sonuk yandığını gordum stopu sokup 1,5voltluk 2adet pille besledim hepsini goruntu superdi...!!!
    benim yapmak istediğim motorda bu parlaklığı akuden gelen enerjiyle elde etmek ben şu an bunun için uğrasıyorum...ben motorda cep telefonu arac sarjınıda denedim ama 4volt cıvarında verdiği için ledleri yakıyo..ben inanıyorum ki bunu illaki bir cozumu vardır ama pek anlamadığım için bulmakta biraz zorlanıyorum herhalde

• quote:

ben kısacası olayı anlatayım...
    ben motoruma ledli stop yapmak istedim..
    gidip delikli hazır tablalardan alıp onu işledim ve ledleri uzzerine yerleştirdim.
    bunlarım 40 tanesi fren 30 tanesini park yaptım ve paralel olarak bağladım..
    ledleri aldığım yerdeki elemana sordum o bana direnc verdi uzerinde iki kırmızı bir mor bir altınsarısı cizgi var (bunları okumayı bilmiyorum).
    bunu 1 hafta falan kullandım ama cok sonuk yandığını gordum stopu sokup 1,5voltluk 2adet pille besledim hepsini goruntu superdi...!!!
    benim yapmak istediğim motorda bu parlaklığı akuden gelen enerjiyle elde etmek ben şu an bunun için uğrasıyorum...ben motorda cep telefonu arac sarjınıda denedim ama 4volt cıvarında verdiği için ledleri yakıyo..ben inanıyorum ki bunu illaki bir cozumu vardır ama pek anlamadığım için bulmakta biraz zorlanıyorum herhalde

Alıntıları Göster
    Şimdi daha iyi anlaşılıyor... Bu durumda en pratik çözüm aslında bir basit regüle devresi ancak elektronik bilmediğinizi belirttiğiniz için bu zor. Dirençler ise çok yüksek Watt lı oluyor. Sanırım en kolay yol 6 şarlık seri gruplar yapmak ama ledleri monte ettiğinizi düşünürsek bu da mantıklı değil. En iyi çözüm bence 9.6 Voltluk en az 6 adet zener diyot alıp bunları paralel bağlamak sanırım. normalde bu zenerler 0.2 Watt tır. ancak tedbir için fazla adet yazdım.Şayet bulabilirseniz 5Watt lık ve 9.6 Voltluk bir zener diyodu led devrenize seri olarak bağlayın ( çizgili taraflar( katot ) 12Vun + ucuna ve çizgisiz ( anot ) tarafı ise ledlerin +( anot ) ucuna gelmeli !!! ) ve 12 Voltun - sini de ledlerin - ( katot ) ucuna bağlayın. Bu da sorununuzu çözmezse basit bir ayarlı regülatör şemasını uygulamak zorunda kalacaksınız...
    Bu arada motorunuzun aküsü 6V olabilir mi acaba ?...
    Saygılarımla.

• quote:

Şimdi daha iyi anlaşılıyor... Bu durumda en pratik çözüm aslında bir basit regüle devresi ancak elektronik bilmediğinizi belirttiğiniz için bu zor. Dirençler ise çok yüksek Watt lı oluyor. Sanırım en kolay yol 6 şarlık seri gruplar yapmak ama ledleri monte ettiğinizi düşünürsek bu da mantıklı değil. En iyi çözüm bence 9.6 Voltluk en az 6 adet zener diyot alıp bunları paralel bağlamak sanırım. normalde bu zenerler 0.2 Watt tır. ancak tedbir için fazla adet yazdım.Şayet bulabilirseniz 5Watt lık ve 9.6 Voltluk bir zener diyodu led devrenize seri olarak bağlayın ( çizgili taraflar( katot ) 12Vun + ucuna ve çizgisiz ( anot ) tarafı ise ledlerin +( anot ) ucuna gelmeli !!! ) ve 12 Voltun - sini de ledlerin - ( katot ) ucuna bağlayın. Bu da sorununuzu çözmezse basit bir ayarlı regülatör şemasını uygulamak zorunda kalacaksınız...
    Bu arada motorunuzun aküsü 6V olabilir mi acaba ?...
    Saygılarımla.

Alıntıları Göster
    motorun akusunu 12volt olduğuna eminim!!!
    yazmış olduğun(En iyi çözüm bence 9.6 Voltluk en az 6 adet zener diyot alıp bunları paralel bağlamak sanırım. normalde bu zenerler 0.2 Watt tır.)9.6 volt zener diyotun belli bir ohmajı varmı yoksa dediğin gibi standart bi diyotmu!!!( kısacası benim almam gereken diyotun ozellikleri)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BamBam68 -- 31 Ocak 2005, 1:37:22 >

• quote:

motorun akusunu 12volt olduğuna eminim!!!
    yazmış olduğun(En iyi çözüm bence 9.6 Voltluk en az 6 adet zener diyot alıp bunları paralel bağlamak sanırım. normalde bu zenerler 0.2 Watt tır.)9.6 volt zener diyotun belli bir ohmajı varmı yoksa dediğin gibi standart bi diyotmu!!!( kısacası benim almam gereken diyotun ozellikleri)

Alıntıları Göster
    merhabalar.
    Almanız gereken zener diyot , 9.6 Volt / 5 Watt
    En az 2 veya 3 zener diyot çizgileri aynı yönde olmak üzere paralel bağlanmalı ki 10-15 Watt civarı bir zener haline gelebilsin.
    Zener diyot , normal diyodun biraz değişik bir uygulama şeklidir. Bir devreye seri olarak bağlandığında , üzerinde değeri kadar bir gerilim düşümü oluşur. Yani 12Volt - 9.6V = 2.4V gerilimi ledlere uygulamış oluruz. Çekilen akım küçük olduğu için bu şekilde bir bağlantı yapılabilir. Biraz önceki cevapta bir hata yapmışım. 0,2 Watt zenerlerden kullanmaya kalkarsanız en az 40-50 adet paralel bağlanması gerekiyor ki bu da çok mantıklı bir çözüm değil. 6 adet derken yanılmışım.
    Sizin 40 ledlik grup 20mA çekerdse led başına , toplamda 40x20mA=800mA çeker. 2 Adet 5W zener 10 Watt edecektir. Tedbir olarak 3 adet bağlarsanız iyi olur ( 40 ve 30 ledlik her gruba 3er adet zener paralel ) . Elektronikle alakanız ne kadar bilemiyorum ama ( şema verebilirim ! ) 1.5V-3V arası çalışan bir basit regüle devresi de işinizi görecektir.

• quote:

merhabalar.
    Almanız gereken zener diyot , 9.6 Volt / 5 Watt
    En az 2 veya 3 zener diyot çizgileri aynı yönde olmak üzere paralel bağlanmalı ki 10-15 Watt civarı bir zener haline gelebilsin.
    Zener diyot , normal diyodun biraz değişik bir uygulama şeklidir. Bir devreye seri olarak bağlandığında , üzerinde değeri kadar bir gerilim düşümü oluşur. Yani 12Volt - 9.6V = 2.4V gerilimi ledlere uygulamış oluruz. Çekilen akım küçük olduğu için bu şekilde bir bağlantı yapılabilir. Biraz önceki cevapta bir hata yapmışım. 0,2 Watt zenerlerden kullanmaya kalkarsanız en az 40-50 adet paralel bağlanması gerekiyor ki bu da çok mantıklı bir çözüm değil. 6 adet derken yanılmışım.
    Sizin 40 ledlik grup 20mA çekerdse led başına , toplamda 40x20mA=800mA çeker. 2 Adet 5W zener 10 Watt edecektir. Tedbir olarak 3 adet bağlarsanız iyi olur ( 40 ve 30 ledlik her gruba 3er adet zener paralel ) . Elektronikle alakanız ne kadar bilemiyorum ama ( şema verebilirim ! ) 1.5V-3V arası çalışan bir basit regüle devresi de işinizi görecektir.

Alıntıları Göster
    yarın beahsettiğin zener diyottan alacağım ve deniyecem insallah basarılı olurum...
    yardımın için saol...
    elektronik ilgi alanıma giriyor ama cok amatorce ilgileniyorum

• quote:

yarın beahsettiğin zener diyottan alacağım ve deniyecem insallah basarılı olurum...
    yardımın için saol...
    elektronik ilgi alanıma giriyor ama cok amatorce ilgileniyorum

Alıntıları Göster
    siz de sağolun... Bu da problem çıkarırsa amatörce çizimle bir devre gönderirim ve iş hallolmuş olur. anladığım kadarı ile havya-lehim ikilisine hepten yabancı değilsiniz...
    Saygılar...

• quote:

siz de sağolun... Bu da problem çıkarırsa amatörce çizimle bir devre gönderirim ve iş hallolmuş olur. anladığım kadarı ile havya-lehim ikilisine hepten yabancı değilsiniz...
    Saygılar...

Alıntıları Göster
    9.6 volt/5 watt zener diyot cok aramama rahmen bulamadım...
    şimdilik bi arac cep telefonu sarj cıhazı bulup icini dahıttım..
    4 volt civarında bi enerji veriyo şimdilik işeme yaradı..
    ama bu zener diyotlardan bulunca mutlaka tekrar deneyeceğim..
    ama diyotlardan bulamazsam tekrar yardım isteyeceğim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BamBam68 -- 7 Şubat 2005, 1:20:24 >

• quote:

9.6 volt/5 watt zener diyot cok aramama rahmen bulamadım...
    şimdilik bi arac cep telefonu sarj cıhazı bulup icini dahıttım..
    4 volt civarında bi enerji veriyo şimdilik işeme yaradı..
    ama bu zener diyotlardan bulunca mutlaka tekrar deneyeceğim..
    ama diyotlardan bulamazsam tekrar yardım isteyeceğim...

Alıntıları Göster
    eğer bulabilirsen 1 adet 7805 ve 1 adet 7803 ile işini kolayca halledebilirsin. Regüle edilmiş 3 volt tam istediğin gibi. Eğer 7803'ü bulamazsan 7805 ve birkaçtane direnç işini görecektir.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.