|
ASELSAN, Türkiye’nin ilk kuantum ürünlerini ortaya çıkardı
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Helal olsun
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
çip i wafer ı geçtim direnç, kondansatör üretemeyen ülke kuantum hayalleri görüyor.. tatlı rüyalar...
-
Kuantum teknolojilerle kuantum formülleri, kavramları ve uygulamalarına dayanan spesifik bir teknoloji branşı kastediliyor ama şunu unutmamak gerek; kuantum fiziği ile kastedilen aslında büyülü veya gerçekten ancak bazı yerlerde bulabileceğiniz bir domain değil. Bilakis etrafınızda gördüğünüz hemen hemen her şey kuantum olgular ve alanlardan oluşur. En basit bir ampul bile - Edison zamanında bu fizik dalı henüz geliştirilmemiş olsa dahi - aslında kuantum fiziği çerçevesinde yanar. Gözünüz kuantum fiziği çerçevesinde görür. Vücudunuzdaki kimyasal olaylar tamamıyla kuantum hadiselerdir. Kütleçekim hariç kuantum mekanizmalar bildiğimiz atomaltı boyutta tüm kuvvetlerin fiziki ifadeleri olarak boy gösterir. Aslında tüm bir atomaltı parçacıklar, bunların salınımlar, etkileşimler ve bozunumlar dünyasının fizik biliminde incelendiği dala kuantum deniyor. Kuantum fiziğine dayanan standart model - halen eksik olsa da - bildiğimiz tüm evreni temel unsurlarıyla modelliyor. Fiziğin enerjinin, yüklerin ve benzerinin korunumu gibi birçok temel yasası veya prensibi, kuantum fiziğine has belirsizlik, fermiyonik dışarlama, tünelleme gibi prensiplerle beraber kuantum fiziğinde mevcut. Vücudunuzdaki her bir parçacık, ister elektron, ister kuarklardan teşekkül proton, özel kuantum kabiliyetlere sahip.
Basit bir hidrojen atomunu bile kuantum fiziğine - bu anlamda misal Bohr'un veya De Broglie'nin çalışmalarına - atıfta bulunmadan gerçeğe yakın biçimde anlamlandıramazsınız. Einstein'a esas Nobel Ödülü getiren mesela rakipsiz derecede medyatik ün kazanmış izafiyet çalışmaları değil; fotoelektrik etki olarak bilinen, ışık parçacığı fotonu ve dalga parçacık ikiliğini ortaya koyan kuantum fiziği çalışmasıdır. Fotoelektrik etki görece çok basit bir hadisedir. Frekansına bağlı olarak ışın dalgasıyla belirli bir yüzeyden yüzeyin frekansına nazarla elektriklenme meydana getirme yani elektron koparma sürecidir. Ama kulağa bu kadar basit gelen bir fenomen bile bir kuantum fenomendir. Einstein büyük bir hata yapıp onca katkısına rağmen bir türlü kabullenemese bile 20.yüzyılın ilk yarısından beri bir kuantum alemde yaşamaktayız. Bu görünürde temel parçacıklar aleminin kestirmelerle dolu probilite dünyası ile bu dünyaya uyarlanmış biçimde yeniden kurulmuş matematiksel bir determinizmin sindirmesi çok güç ama insanın ufkunu açan, sağduyu veya beklenti kalıplarını yıkan ama günümüzün temel ve alışıldık fiziksel gerçekliklerinden birisi haline gelmiş tuhaf evliliğidir. Feynman'ın söylediği gibi kuantum fiziği anladığını düşünenin anlamadığı anlaşılmaz bir konudur. Einstein'ın deyimiyle tanrının / tabiatın zar atmasıdır. Ama büyülü veya özel değildir. Deneyimlediğiniz her şey siz fark etmeseniz de uzaya dağılan ve kesikliliğine rağmen anlıklığı ve ardışıklığıyla süreklilik illüzyonu meydana getiren kuantum fizikselliklerden başka bir şey değildir. Ama klasik fizik günlük hayatta ve birçok konuda yeterince kullanışlı ve gene yeter seviyede isabetlidir. Newton mekaniği varken bir otobüsün tüm parçacıklarının kuantum olasılık dalgasını ve konum dağılımını ölçmek lüzumsuzdur. Ama parçacıklardan oluşan otobüsün de ihmal edilebilir olsa da bir kuantum dalgası vardır. Bu durum tıpkı büyük ve astronomik cisimler ve yüksek hızlar söz konusu olduğunda işlevsellik kazanan genel izafiyet fiziğinin durumu gibi düşünülebilir. Genel izafiyet fiziği de kuantum fiziğinin ele aldığı atomaltı hariç tüm evrende geçerlidir. Ama günlük hayatta izafi etkiler veya hiperbolik eliptik uzay zaman eğimleri görmezden gelinebilir. İzafi etkileri hesaba katmak zorunda olan GPS'ler hariç! Kuantum teknolojileri de aslında teorik olarak çok alışıldık olanın teknoloji ve bilgi birikimi ilerledikçe vuku bulan uygulamasıdır. It is both special but nothing special, like a particle or system in super position! :D
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Helal olsun, tebrikler
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
nickinden ne kadar aşırı bir uç olduğun belli. o yüzden siliyoruz
-
kuantumun bundan haberi varmı?
-
Aşağılık psikolojisine sahip veledler hemen damlamış konuya.
-
Bir bebeğin emeklemeden koşmayı öğrenmesine inanmak ne kadar zorsa bu haberlere de öyle inanmak zor.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu iş İran'ın kuantum işlemcisi olayına benzemese bari.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Onca dalaşma arasında bu yorumumun bu kadar kısa sürede beğenilmesine sevindim, demek ki bu sitede bilime karşı sandığımdan daha fazla teveccüh var. Hiç olmamasından iyidir.
-
Sütü bozuk çapulcular hemen konuyu baltalamaya doluşur
Hayırlı olsun
Aynen devam bu kafayla 👍👏
Bu ülkede bazı güzel şeylerde oluyor. Evet birçoğumuz mevcut durumdan dolayı hükümete tepkili olabilir, ama güzel şeyler yapıldığında da takdir etmek gerekiyor.
keşke o günleri de görebilsek. ancak dışa bağımlı kalınır ve projede sondan bir önceki sıralar alınır. Bu teknolojiye gelene kadar daha bir sürü kart bileşeni, chip, yazılım vb gereçleri üretmek gerekir. Devşirme yapılmaz mı yapılır ama ne kadar bizim olur veya ne kadar baltalanmadan başarılı olunur bilinmez.
garip garip laf dalaşına girenler olmuş. laf yerine çin gibi beğenilmeyen uzak doğu gibi üretmeye başlasaydık, körü körüne taraf olarak bertaraf olmasaydık yardım ettiğimiz kore yerine dünya üretim devlerinden birisi olabilirdik. adamlar yarım yüzyılda dünya devi oldu. biz ise rezil olduk....
Helal olsun
|
Kuantum teknolojilerle kuantum formülleri, kavramları ve uygulamalarına dayanan spesifik bir teknoloji branşı kastediliyor ama şunu unutmamak gerek; kuantum fiziği ile kastedilen aslında büyülü veya gerçekten ancak bazı yerlerde bulabileceğiniz bir domain değil. Bilakis etrafınızda gördüğünüz hemen hemen her şey kuantum olgular ve alanlardan oluşur. En basit bir ampul bile - Edison zamanında bu fizik dalı henüz geliştirilmemiş olsa dahi - aslında kuantum fiziği çerçevesinde yanar. Gözünüz kuantum fiziği çerçevesinde görür. Vücudunuzdaki kimyasal olaylar tamamıyla kuantum hadiselerdir. Kütleçekim hariç kuantum mekanizmalar bildiğimiz atomaltı boyutta tüm kuvvetlerin fiziki ifadeleri olarak boy gösterir. Aslında tüm bir atomaltı parçacıklar, bunların salınımlar, etkileşimler ve bozunumlar dünyasının fizik biliminde incelendiği dala kuantum deniyor. Kuantum fiziğine dayanan standart model - halen eksik olsa da - bildiğimiz tüm evreni temel unsurlarıyla modelliyor. Fiziğin enerjinin, yüklerin ve benzerinin korunumu gibi birçok temel yasası veya prensibi, kuantum fiziğine has belirsizlik, fermiyonik dışarlama, tünelleme gibi prensiplerle beraber kuantum fiziğinde mevcut. Vücudunuzdaki her bir parçacık, ister elektron, ister kuarklardan teşekkül proton, özel kuantum kabiliyetlere sahip.
Basit bir hidrojen atomunu bile kuantum fiziğine - bu anlamda misal Bohr'un veya De Broglie'nin çalışmalarına - atıfta bulunmadan gerçeğe yakın biçimde anlamlandıramazsınız. Einstein'a esas Nobel Ödülü getiren mesela rakipsiz derecede medyatik ün kazanmış izafiyet çalışmaları değil; fotoelektrik etki olarak bilinen, ışık parçacığı fotonu ve dalga parçacık ikiliğini ortaya koyan kuantum fiziği çalışmasıdır. Fotoelektrik etki görece çok basit bir hadisedir. Frekansına bağlı olarak ışın dalgasıyla belirli bir yüzeyden yüzeyin frekansına nazarla elektriklenme meydana getirme yani elektron koparma sürecidir. Ama kulağa bu kadar basit gelen bir fenomen bile bir kuantum fenomendir. Einstein büyük bir hata yapıp onca katkısına rağmen bir türlü kabullenemese bile 20.yüzyılın ilk yarısından beri bir kuantum alemde yaşamaktayız. Bu görünürde temel parçacıklar aleminin kestirmelerle dolu probilite dünyası ile bu dünyaya uyarlanmış biçimde yeniden kurulmuş matematiksel bir determinizmin sindirmesi çok güç ama insanın ufkunu açan, sağduyu veya beklenti kalıplarını yıkan ama günümüzün temel ve alışıldık fiziksel gerçekliklerinden birisi haline gelmiş tuhaf evliliğidir. Feynman'ın söylediği gibi kuantum fiziği anladığını düşünenin anlamadığı anlaşılmaz bir konudur. Einstein'ın deyimiyle tanrının / tabiatın zar atmasıdır. Ama büyülü veya özel değildir. Deneyimlediğiniz her şey siz fark etmeseniz de uzaya dağılan ve kesikliliğine rağmen anlıklığı ve ardışıklığıyla süreklilik illüzyonu meydana getiren kuantum fizikselliklerden başka bir şey değildir. Ama klasik fizik günlük hayatta ve birçok konuda yeterince kullanışlı ve gene yeter seviyede isabetlidir. Newton mekaniği varken bir otobüsün tüm parçacıklarının kuantum olasılık dalgasını ve konum dağılımını ölçmek lüzumsuzdur. Ama parçacıklardan oluşan otobüsün de ihmal edilebilir olsa da bir kuantum dalgası vardır. Bu durum tıpkı büyük ve astronomik cisimler ve yüksek hızlar söz konusu olduğunda işlevsellik kazanan genel izafiyet fiziğinin durumu gibi düşünülebilir. Genel izafiyet fiziği de kuantum fiziğinin ele aldığı atomaltı hariç tüm evrende geçerlidir. Ama günlük hayatta izafi etkiler veya hiperbolik eliptik uzay zaman eğimleri görmezden gelinebilir. İzafi etkileri hesaba katmak zorunda olan GPS'ler hariç! Kuantum teknolojileri de aslında teorik olarak çok alışıldık olanın teknoloji ve bilgi birikimi ilerledikçe vuku bulan uygulamasıdır. It is both special but nothing special, like a particle or system in super position! :D |
Aşağılık psikolojisine sahip veledler hemen damlamış konuya.
|
çip i wafer ı geçtim direnç, kondansatör üretemeyen ülke kuantum hayalleri görüyor.. tatlı rüyalar...
|
Sütü bozuk çapulcular hemen konuyu baltalamaya doluşur
|
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X