Asgari ücret sadece çalışana değil memura ve Özellikle ve özellikle Emeklilere büyük bir darbe vuruyor. Diyeceksiniz bu ülkede kimseye yaranılmıyor diye, ancak bir tarafın gönlünü yaparken bir tarafı dağıtmanın anlamı yok. Babamın emekli maaşı 1800 tl gelecek zam %3+enf farkından %6 olsa 1908 tl yapar Asgari ücret Yıl 2020: 2325 TL araki fark 525 TL Yıl 2021 :2825 TL aradaki fark 917 TL Bu asgari ücretli arkadaşlar için kağıt üzerinde olsa da bir iyileştirme yapılmışken(Önemli olan alım gücünü sabit tutulmasıdır,miktarlar önemsiz olsa da halkımıza anlatamıyoruz) emekli yapılan bu durumu kimse görmemektedir. Aynı şekilde 2017'de asgari ücretin 2.3 katı ile çalışan Hemşireler şuan asgari ücretin 1,8 katına çalışıyorlar. bu aradaki alım gücü farkı neden azalıyor ? Diyeceksiniz asgari ücretli taş mı yesin, yemesin onunda güzel şartları standartları olsun ancak memuru es geçtim hadi örnek olsun diye bahsettim de babam gibi emeklerin yaşadığı alım gücü düşüklüğü ne olacak? Bu ülkede bütün temel ihtiyaçların zam oranları asgari ücrete göre şekillenmektedir. Bu şekillenmeden ötürü memuru ve emekli örnekleme yaptım. bir tarafa %21 olarak zam bir tarafa %3+enf 3 olacak şekilde zam yapılması ne demektir. 3 sene daha bu şekilde gider herkes asgari ücret seviyesinde bir ücrete yakın bir orana tabi tutulacak, emekliler iseasgari ücretin yarısı ile geçime mahkum edilecek. Bunu özel sektöre(BEYAZ YAKALI) çalışanlarada yorabiliriz.(Her yıl enf. oranına göre zam alan sekördür) Yukarıdaki örnek aynısı bir mühendisin,ekomistin,IK'cının, Muhasebecinin yaşadığı durumdur. Aynı şekilde geliri asgari ücretin 2 katı olan esnafin gelirindeki düşüklüktür(Bu spesifik örnek evet ama herkesin kendince bir düzeni var bu net şekilde bozuluyor) öğrenimin, kalifiyeli personel olmanın değer katmanın önemini yitirdiği bir ülke haline bürünecek. bu devirde de hangi özel sektör personeline hemşire,memur maaşı verir sorarım? hemşire maaşı bu kadar senin ne haddine o maaş deyip altına vereceğini düşünürsek? Bu gidişle herkesin alım gücünü asgari ücretli oranına çekerek hayat standartlarını tümden yok etme eğilimi oluşuyor. Dediklerim yanlış anlaışmasın, önemli olan nakit/para/miktar değil, alım gücüdür. alım gücü en azından sabit tutulmalı. bu ülkede asgari ücretli ile çalışan nufus %10larden nereleri geldiği ortada bunun sebebi ise memur ile araki farkın giderek kapanması. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre67z -- 28 Aralık 2020; 16:22:14 > |
Asgari ücretin etkileri-Emekli/Memur/Beyaz Yaka
-
-
Orta kesim diye bir şey kalmadı. Hiçbir özel sektör çalışanının %21 zam alacağını düşünmüyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Emekliler ve memurlar zaten büyük yük devlet için.. Yapılan şey asgari ücrete zamdan çok memur ve emekli maaşlarında indirim haklısın. Vasıfsız işçiliği özendirme politikası gibi bir şey izleniyor herhalde şuan. Çin gibi bir yer olma yolundayız.
-
Herkesin maaşının gerçek enflasyon oranında güncelleme görmesi gerekir ama malum yönetim çalışana gelince, vatandaşına gelince vergiden taviz vermiyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Maalesef durum yazdığın gibi. Herkesi neredeyse asgari ücrete çalıştıracaklar. Örnek alınan ülkeler avrupa, amerika gibi. Orada asgari ücret ile orta gelirin maaşı arasında fazla fark yok. Düz mantık olarak yönetimdekiler Türkiye 'de de böyle olmasını uygun görüyor. İnşaatı yapan işçi 2.800, usta başı 3.000, mühendis 3.200 alsın yeter kafasındalar.
Bir çok büyük şirkette buna benzer problemler yaşanıyor. Geçen senelerde bir grup asgari ücretten bi miktar fazla alan tecrübeli işçiler zamla beraber tekrar asgari ücrete düştü. BU durumda kimse enayi değil doğal olarak işleri savsakladılar.
-
Diğer bakış açısı ile bakıldığında insanları emekliliğe ve memuriyete özendirmekten vazgeçirmek olarak görüyorum. Devlet üzerindeki yükü atıyor gibi.Memuriyetin/emekliliğin avantajı kalmaz ise bu kadar baskılı bir ortam ve siyayet yürütülemez.
Yaşa takılan kesimin sesi çıkmaz öncelikle, emekli olup asgari ücretten çok düşük maaşlar almak kimsenin işine gelmez.Memuriyet için kadro baskısı olmaz. Siyasi olarak eleştirilecek bir kulvar da ortadan kalkmış olur
-
benim İK müdürü bir kaç senedir söylediği bir laf var, " Hepimiz bir gün asgari ücretli olacağız" dediği gibi, asgari ücret herşeyi belirler oldu, aslında bu yanlış, asgari ücretle en dip çalışan çalışmalı, geçici, günlük çalışsan %3-5 oranındaki kesim, onun dışındaki kesime oranlar farklı olması lazım. olur mu tabiki olmaz, bugün asgari ücrete yapılan zammı ben alamayacağım, dolayısı ile aynı şekilde her sene zam yapılsı 3-4 sene sonra belkide bende asgari ücretli olacağım.
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Orta kesim diye bir şey kalmadı. Hiçbir özel sektör çalışanının %21 zam alacağını düşünmüyorum. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X