Merhabalar, Muayene olduktan ve askerlik hizmet tercihini yaptıktan sonra önlisans mezunu oldum fakat askerliğe başvururken lise mezunuydum. Şimdi güncelleme yapsam celp dönemim değişir mi? |
Askerlik Hizmet Tercihi Güncellemesi ve Celp Döneminin Değişmesi
Askerlik hizmet tercihi, askerlik görevini yerine getirme amacıyla tercih edilen hizmet türünü belirleyen bir süreçtir. Tercihler, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır. Peki askerlik hizmet tercihinin güncellenmesi celp dönemini değiştirir mi?
Askerlik Hizmet Tercihi Yapılmazsa Ne Olur?
Askerlik hizmet tercihi yapılmadığı takdirde askerlik işlemlerinde gecikmeler yaşanabilir. MSB, askerlik görevini yerine getirmeyen kişilere idari para cezası ve adli takibat uygulayabilir.
Askerlik Hizmet Tercihi Güncelleme
Askerlik hizmet tercihi, belirli koşullar altında güncellenebilir. Bu koşullar şunlardır:
- Sağlık durumunda değişiklik olması
- Ailevi veya sosyal sebepler
- Eğitim durumu değişikliği
Askerlik hizmet tercihinin güncellenmesi için MSB'ye yazılı bir dilekçe ile başvurulması gerekir. Başvuru, ilgili belgelerle birlikte askerlik şubenize teslim edilmelidir.
Askerlik Hizmet Tercihi İptal Edildiğinde Ne Olur?
Askerlik hizmet tercihinin iptal edilmesi mümkün değildir. Ancak güncellenmesi mümkündür. Güncelleme işlemi için yukarıda belirtilen koşulların yerine getirilmesi gerekir.
Askerlik Hizmet Tercihi Değiştirilir Mi?
Askerlik hizmet tercihi, belirli koşullar altında değiştirilebilir. Bu koşullar şunlardır:
- Tercihin hatalı yapılması
- Tercih edilen hizmet türüne ilişkin şartların değişmesi
- Tercih edilen hizmet türünde kontenjanın dolması
Askerlik Hizmet Tercihi Sıralaması ve Celp Dönemi
Askerlik hizmet tercihi sıralaması, tercih edilen hizmet türlerine göre belirlenir. Celp dönemi ise askerlik hizmet tercihi sıralamasına göre değişir. Tercih edilen hizmet türüne göre celp dönemleri aşağıdaki gibidir:
- Kısa Dönem Askerlik: 6 aylık
- Uzun Dönem Askerlik: 12 aylık
- Yedek Subay Askerlik: 12 aylık
- Yedek Astsubay Askerlik: 9 aylık
- Bedelli Askerlik: Belirli bir ücret karşılığında
Askerlik hizmet tercihi güncellemesi yapılması durumunda celp dönemi değişebilir. Güncelleme işlemi sonrasında yeni bir celp dönemi belirlenir.
Askerlik hizmet tercihi ile ilgili sorularınız veya güncelleme işlemleriniz için MSB'ye başvurmanız önerilir.