Merhaba, sorumu kısa tutacağım: Lise mezunu olarak askerliğimi 3 yıl tecil ettirdim. Bu 3 yıl bitmeden üniversite kazanıp kaydolursam (yani eğitim sebebiyle) yine tecil ettirebilir miyim? Yoksa tecil hakkı sadece 1 seferlik ve ben onu lise mezuniyeti sebebiyle tecil ettirerek kullandım mı? Eğitim sebebiyle yeniden tecile hakkım kalmadı mı? Bu arada üniversitenin çeşidine göre değişir mi? Lisans/önlisans ya da örgün/açık öğretim olmasına göre bu tecil hakkı/durumu değişir mi? Cevaplarınızı bekliyorum, soruyu uzun tutmamak için tarihlerle kafanızı karıştırmak istemedim ama gerekirse yazabilirim, teşekkür ederim. |
Eğitim Sebebiyle Kaç Defa Tecil Hakkınız Var?
Türkiye'de askerlik çağındaki erkekler, belirli şartlar altında askerlik hizmetlerini erteleyebilirler. Eğitim de bu şartlardan biridir.
Lisans Öğrencileri için Tecil Hakkı
Lisans öğrencileri, 4 yıla kadar eğitim süreleri boyunca askerliklerini tecil ettirebilirler. Tecil hakkı, her eğitim-öğretim yılının başında alınır.
Önlisans Öğrencileri için Tecil Hakkı
Önlisans öğrencileri de lisans öğrencileri gibi askerliklerini 4 yıla kadar tecil ettirebilirler. Ancak önlisans eğitiminin süresi 2 yıl olduğundan, önlisans öğrencileri toplamda 2 kez tecil hakkına sahiptirler.
Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri için Tecil Hakkı
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, öğrenim süreleri boyunca askerliklerini tecil ettirebilirler. Yüksek lisans öğrencileri için tecil hakkı 2 yıl, doktora öğrencileri için ise 4 yıldır.
2 Kez Tecil Hakkı
Önlisans mezunu olanlar için toplamda 2 kez tecil hakkı vardır. Bu tecil hakkı, lisans veya yüksek lisans eğitimi sırasında kullanılabilir.
Önemli Not:
Tecil hakkı sadece eğitim süresi boyunca geçerlidir. Eğitim tamamlandıktan sonra askerlik yükümlülüğü yerine getirilmelidir. Askerlik tecili ile ilgili detaylı bilgi için ilgili kurumlara başvurulması önerilir.