Şimdi Ara

ASP.NET aklıma takılan bir kaç soru var yardımcı olurmusunuz.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ASP.NET yeni başladım ve aklıma takılan bazı konular var.

1- ASP.NET web form ile ASP.NET MVC arasındaki farklar nelerdir?
    2- ASP.NET MVC ile geliştirile bilen web uygulamaları web form kullanılarakta geçiştirilebilirmiyiz?
    3- MVC sadece Web forma altarnatif olarakmi var.
    4- ASP.NET MVC’ nin ASP.NET Web form göre avantajları nelerdir?
    5- ASP.NET Web form’ un ASP.NET MVC göre avantajları nelerdir?
    6- ASP.NET API nedir? Hangi alanlarda ne tip uygulamalarda kullanılmaktadır?

bunların dışında;
    1- Çalışırken aynı SQL deyimlerini tekrar ediyorum sürekli her sayfada aynılarını tekrar tekrar yazmak istemiyorum. Bunun için kullanabileceğim bi yöntem varmı tek bir yerde SQL deyimlerini kullanıp sonra gerekli yerlere çekebileceğim.
    2- Bir blog oluşturacağım mesela ilk sayfada 20 veriyi listeletip daha sonra ikinci sayfada devamında gelen 20 veriyi listeletmek istiyorum bunun için bir yöntem varmı?

yardımcı olursanız sevinirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmetmete05

ASP.NET yeni başladım ve aklıma takılan bazı konular var.

2- ASP.NET MVC ile geliştirile bilen web uygulamaları web form kullanılarakta geçiştirilebilirmiyiz?

bunların dışında;
    1- Çalışırken aynı SQL deyimlerini tekrar ediyorum sürekli her sayfada aynılarını tekrar tekrar yazmak istemiyorum. Bunun için kullanabileceğim bi yöntem varmı tek bir yerde SQL deyimlerini kullanıp sonra gerekli yerlere çekebileceğim.
    2- Bir blog oluşturacağım mesela ilk sayfada 20 veriyi listeletip daha sonra ikinci sayfada devamında gelen 20 veriyi listeletmek istiyorum bunun için bir yöntem varmı?

Merhaba

ASP.NET web form ile MVC arasinda bir cok fark var ama farklardan once , sadece ASP.NET tarafinda degil, hemen hemen tum web framework leri Request/Action yapili frameworklerden(web forms gibi) daha modern ve cok daha hafif olan MVC yapisina tasidi kendini. Microsoft tarafinda da ayni, eger eski projeler uzerinde calismayacaksan, webform kullanmanin geregi yok. ASP.NET MVC ogrenmen cok daha yerinde olacaktir. WebFormlar cok daha hantal ve gunumuz dunyasindaki ihtiyaclari okadar iyi karsilayamamaktalar. Ornegin, artik sadece statik html yada dinamik html degil , cok fazla json tarnasferi soz konusu. MVC gibi yeni frameworkler yeni protokoller basta(REST vs) bir cok yeni teknolojiye daha uygun gelistiriliyor.

Ayrica, sadece web tarayicilari icin degil, rest uzerinden iletisim kuran diger istemciler icinde(mobile uygulamardan, IOT cihazlara kadar) , MVC yapilar cok daha kolay uyarlanama bilmekte. Ben kullanim ve cozdukleri sorunlar acisindan 1-2 sey yazmis olayim ama tavsiyem web fromlarin miladi coktan doldu.

Teorik olarak evet, ama pratikte hayir(yada hic kolay olmaz diyelim), hem Microsoft artik MVC ye cok daha fazla agirlik vermekte(buna WEB API da dahil) hem de 1.madde deki bahsettiklerim ve daha bir cok nedenden dolayi MVC tercih edillir. Ama tam tersi , web form ile gelistirdigin her uygulamayi MVC ile daha hizli ve verimli gelistirebilirsin.

Hayir, MVC sadece web formlar icin degil, bir cok diger web uygulama gelsitirme kalibina bir alternatiftir. Sadece ASP.NET icin degil, php, ruby vs bir cok dil/platform da bu kaliba ait frameworkler mevcut.

4- ASP.net MVC’ nin ASP.NET Web form göre avantajları nelerdir?

bir kac tane sayilabilir(drag and drop, RAD vs) ama okadar ve getirdigi diger problemler bunlari fazlasiyla ortadan kaldirmakta zaten.

MVC bir tasarim kalibi, (Model - View - Controller ) , ASP.NET MVC de bu tasarim kalibini uyarlayanbir web framework, bir web istegi controller a gelir, controller ihtiyac duydugu veriyi Model uzerindne alir yada isler, ve istegi yapana bir view / html template ile cevap verir.(tarayici gorunen sayfa)

Web API ise, yine Model ve Controller a sahiptir, fakat temel gorevi , Restfull servis gelistirmek (JSON veri alip Gondermek. xml de olabilir), kisacasi her hangi bir View ihtiyacinin olmadi sadece Rest uzerinden ajax/json iletisimi gereken projelerde kullanilan bir yapi.

Ornegin, sadece mobile uygulamalara back-end islevi goren bir uygulama icin, web api daha uygundur, cunku veriyi html ile sunucuda (view) hazirlamazsin, android yada ios uygulamasi bu veriyi alir ara yuzu(view) uygulama tarafindan olusturulur.

* Yeni baslayan biri olarak, web form ogrenme gerek yok, ogrenmede zaten
    * MVC ve ya Web API , hem web hem mobile uygulamar icin suan ki trend , MVC ve web API ogren.

MVC yada web api kullanirsan, Entitiy Framework u de ogrenirsin zaten. Bu tur sorunlarin hepsini cozer. orda burda sql yazmak yerine cok daha kolay ve rahat kullanabielcegin bir veri tabani baglanti ve yonetim modelin olur.

1 sorunun cevabi yani EF(Entity Framework) ogren burdada gecerli.

• quote:

Orijinalden alıntı: hk_uzel

quote:

ASP.NET yeni başladım ve aklıma takılan bazı konular var.

bunların dışında;

Merhaba

ASP.NET web form ile MVC arasinda bir cok fark var ama farklardan once , sadece ASP.NET tarafinda degil, hemen hemen tum web framework leri Request/Action yapili frameworklerden(web forms gibi) daha modern ve cok daha hafif olan MVC yapisina tasidi kendini. Microsoft tarafinda da ayni, eger eski projeler uzerinde calismayacaksan, webform kullanmanin geregi yok. ASP.NET MVC ogrenmen cok daha yerinde olacaktir. WebFormlar cok daha hantal ve gunumuz dunyasindaki ihtiyaclari okadar iyi karsilayamamaktalar. Ornegin, artik sadece statik html yada dinamik html degil , cok fazla json tarnasferi soz konusu. MVC gibi yeni frameworkler yeni protokoller basta(REST vs) bir cok yeni teknolojiye daha uygun gelistiriliyor.

Ayrica, sadece web tarayicilari icin degil, rest uzerinden iletisim kuran diger istemciler icinde(mobile uygulamardan, IOT cihazlara kadar) , MVC yapilar cok daha kolay uyarlanama bilmekte. Ben kullanim ve cozdukleri sorunlar acisindan 1-2 sey yazmis olayim ama tavsiyem web fromlarin miladi coktan doldu.

Teorik olarak evet, ama pratikte hayir(yada hic kolay olmaz diyelim), hem Microsoft artik MVC ye cok daha fazla agirlik vermekte(buna WEB API da dahil) hem de 1.madde deki bahsettiklerim ve daha bir cok nedenden dolayi MVC tercih edillir. Ama tam tersi , web form ile gelistirdigin her uygulamayi MVC ile daha hizli ve verimli gelistirebilirsin.

Hayir, MVC sadece web formlar icin degil, bir cok diger web uygulama gelsitirme kalibina bir alternatiftir. Sadece ASP.NET icin degil, php, ruby vs bir cok dil/platform da bu kaliba ait frameworkler mevcut.

4- ASP.net MVC’ nin ASP.NET Web form göre avantajları nelerdir?

bir kac tane sayilabilir(drag and drop, RAD vs) ama okadar ve getirdigi diger problemler bunlari fazlasiyla ortadan kaldirmakta zaten.

MVC bir tasarim kalibi, (Model - View - Controller ) , ASP.NET MVC de bu tasarim kalibini uyarlayanbir web framework, bir web istegi controller a gelir, controller ihtiyac duydugu veriyi Model uzerindne alir yada isler, ve istegi yapana bir view / html template ile cevap verir.(tarayici gorunen sayfa)

Web API ise, yine Model ve Controller a sahiptir, fakat temel gorevi , Restfull servis gelistirmek (JSON veri alip Gondermek. xml de olabilir), kisacasi her hangi bir View ihtiyacinin olmadi sadece Rest uzerinden ajax/json iletisimi gereken projelerde kullanilan bir yapi.

Ornegin, sadece mobile uygulamalara back-end islevi goren bir uygulama icin, web api daha uygundur, cunku veriyi html ile sunucuda (view) hazirlamazsin, android yada ios uygulamasi bu veriyi alir ara yuzu(view) uygulama tarafindan olusturulur.

* Yeni baslayan biri olarak, web form ogrenme gerek yok, ogrenmede zaten
    * MVC ve ya Web API , hem web hem mobile uygulamar icin suan ki trend , MVC ve web API ogren.

MVC yada web api kullanirsan, Entitiy Framework u de ogrenirsin zaten. Bu tur sorunlarin hepsini cozer. orda burda sql yazmak yerine cok daha kolay ve rahat kullanabielcegin bir veri tabani baglanti ve yonetim modelin olur.

1 sorunun cevabi yani EF(Entity Framework) ogren burdada gecerli.

Çok teşekkür ederim vakit ayırdığın ve sorularımı cevapladığın için benim o zaman MVC yönelmem daha doğru olacak bu konuda bana yardımcı olabilecek kaynaklar önerebilirmisiniz.

• Evet MVC ve Web API dogru secim olacaktir.

Kaynak onermek icin, .NET / C# bilgin ve ingilizce durmunu da yazabilirsen daha rahat cevap verebilirim.

Kolay Gelsin
  • C# .NET konusunda sıkıntı çekmeyeceğimi düşünüyorum. C# .NET bilgim var ancak ingilizce için aynı şeyleri söyleyemem ingilizcem vasat denecek kadar kötü. Türkçe bir kaynağın benim için daha faydalı olacağını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetmete05 -- 21 Ekim 2016; 2:16:30 >
  • quote:

C# .NET konusunda sıkıntı çekmeyeceğimi düşünüyorum. C# .NET bilgim var ancak ingilizce için aynı şeyleri söyleyemem ingilizcem vasat denecek kadar kötü. Türkçe bir kaynağın benim için daha faydalı olacağını düşünüyorum.

İngilizcenin çok ahım şahım olmasına gerek yok ama yeni başlayacağın için en azından ilk kullanacağın kaynakların türkçe olması daha iyi olur ozaman.
    Çünkü genel olarak konuya hakim olduktan sonra, ingilizce kaynaklardan da istifade etmek "ingilizcen az olsada" mümkün oluyor .

Türkçe kaynak olarak çok fazla seçenek yok maalesef, benim aklıma gelen başlangıçtan itibaren anlatan bir iki kitap ve bir iki udemy kursu var. Ama 3 aşağı 5 yukarı hepsi yeterli başlangıç sayılır.

Udemy kursu şu var türkçe olarak
    https://www.udemy.com/aspnet-mvc-yazilimcilarin-yukselisi/

ücretli(45$) ama genelde kursu yayınlayan kişiye mail atınca indirim yapıyor 20$ a falan alabiliyorsun.

kitap olarakda genelde Kodlab yayınlarınınki beğeniliyor,
    http://www.kitapyurdu.com/index.php?route=product/search&sort=publish_date&order=DESC&filter_name=asp.net

yeni başlayacağın için süreci derli toplu bir şekilde anlatan bir kurs(udemy) yada kitap edinmen işini kolaylaştıracaktır.

Bu arada WEB API ve MVC arasında bir çokşey aynıdır, MVC yi öğrendinkten sonra Web API konusunu öğrenmen çok zor olmaz. O yüzden önce MVC sonra Web API ı öğrenirsen iyi olur. ikisi içinde ayrıca, Entitiy Framework ü iyi öğrenmek çok fayda sağlar.

Son olarak , 4-5 Ay önce Microsoft hem MVC nin hem Web API ın core olarak bilinen yeni sürümlerini yayınladı. ASP.NET CORE MVC & Web API , bu yeni sürümle birlikte MVC ve Web API frameworkleri birleştirildi ve artık tek bir yapı altında toplandı.
    https://www.asp.net/core
    Yani MVC ve Web API artık 90% lar civarında aynı yapıyı kullanmakta. Öğrenme ve kullanma süreci daha iyi ve kolay olacaktır.

Ayrıca, ASP.NET Core ile yazdığın uygulamanı artık , Lİnux ve Mac üzerinde de host etme/ Geliştirme imkanı sağlanıyor. Hala yeni sayılır ama 2017 içinde bu Core freamework populerleşir iyice.
    Eğer internette, içinde core geçen yazılar görürsen , bu sebeten kafan karışmasın. Sen MVC nin 5 Sürümü, Web API nın 2,xx li sürümleri öğrenmeye çalış (Şu an herkesin kullandığı) sonrasında 4-5 ay sonra falan Core a geçersin

Kolay Gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hk_uzel -- 21 Ekim 2016; 19:07:45 >

• Vakit ayırıp sorularım cevapladığın ve yardımcı olduğun için teşekkür ederim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.