Şimdi Ara

Assembly'de INT ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.003
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MK102 -- 18 Mart 2011; 9:32:01 >

• donanimhaber de pek assembly ile ilgilenen görmedim, sadece bir tek ben varım, bende zaten 10-12 yıl önce ilgilenmiştim, her neyse...

uzantının .com olması doğal, normalde assembly dosyaları com uzantılı derlenir, çeşitli şekillerde exe yapmanın yoluda vardır, com dosyalarındaki muhabbet, içinde metadata olmaması, yani programı tanımlayan yada program boyunca bahsi geçen şeylerin bir açıklamasını programın baş kısmında içermez, ne bileyim nesnelerin tanımı yada fonksiyonların vs vs, bu tür tanımlar yok, sadece kodlar var, notepad ve word arasındaki far gibi, notepad düz yazıdır ama word de varsayılan yazı boyu yazının alfabesi varsayılan tablo kenar kalınlığı gibi bazı bilgiler word dosyasının en baş kısmında yer alır.

bunun haricinde com dosyaları sanırım 8bit zamanlarında çıkmış bir dava, programların boyutu 65.536 dan daha büyük olmuyor.

diskte bir yere koyduğun baytları işletim sistemi olmadan işletemezsin, ama yazdığın programı diskin en başına atarsan bios otomatikmen açılışda bu kısmı hafızaya yükler ve çalıştırır, programın çalıştığı andada kontrol senin, sanırım ilk sektör 512 byte dı, bunun 76 baytıda mbr ile ilgili bir kısıma ayrılıyor muydu? hatırlamıyorum 10 sene geçti, sen en iyisi aşağıdaki adrese bi gir bak

http://www.programlama.com/sys/c2html/view.php3?DocID=1460

• quote:

1- dos işletim sisteminde kullanılan kesmeler (PIC8259) programlanabilen kesme denetleyicisi içerisinemi yazılı yoksa disktemi bulunuyor?

bence diskte. sonucta DOSun bir parcasi ve dos diskte oluyor.

quote:

2-BIOS denilen bellekteki kesmeler yine bu entegre içerisindemi mevcut?açıkcası bu kesmeler arasındaki farklar nelerdir?

BIOS'un kendi EPROMu var, senin dedigin gibi yenilerde flash memory. BIOS komutlari oradadir.

tahminime gore, BIOStaki komutlar (bunlara subroutine mi diyorlardi?) donanimin kayitlari ve boot ile ilgili. bilgisayari actigin zaman, ilk once bios calisiyor ve sistemdeki donanimin ne olduguna bakiyor daha sonra da boot sequence basliyor.

boot sequence baslayinca sistemde DOS tarzi isletim sistemi olup olmadigina bakar ve daha sonra DOSun bulundugu hafizayi yukler.

interrupt routine'ler filan kayit ediliyor, vs,vs...

quote:

Şimdi ben diskteki bir yere makine dili ile yerleştimiş olduğum baytları işletim sistemi olmadan nasıl işletebilirim,bu verinin bulunduğu adresi mikroişlemciye nasıl gösterebilirim?

mikro islemciler uzerine yazilmis olan kitaplara bak. x86 tarzi mimariden bahsediyorsan, boot loader'in nasil calistigina da bakabilirsin.

cok uzun zaman oldu bunlari kullanmayali :-) en son bir texas instrument dsp ile ilgilenmistim, ama 8-9 sene oldu..

• Interruptlar aslında bildiğimiz alt programlardır. Fakat alt rutün veya delphideki procedure çalışma mantığından farkı interrupt isteği geldiği anda mevcut programı durdurarak alt pograma devam etmesidir. ve yine dönüş adresini stacke yazar ve ters sıra ile geri döner. . Öncelikle interrupt tanımlamak için yazılım harici bir denetleyicye ihtiyaç durulur. çünkü yazılım ağır yük altında olabilir. ve parelel olarak işleyemez. bunu için thread mantığında donnaım bilşenleri olarak pic ler kullanılmıştır eskiden anakartlarda ayrı bir entegre olarak yer alırdı ama artık chipset ile entegre geliyor.. Peki interrupta neden ihtiyaç duyulur. bildiğiniz gibi donanım bileşenleri tanımlamak ve iletişim kurmak için dış sinyal ve kontrol gereklidir. ve donanım bileşenleride ben yaşıyorum burdayım isteği (IRQ - Interrupt requested line) gönderir.İşte tam bu sırada işlemekte olan program yarıda kesilir. ve alt program çalıştırılır Irq öncelikleride vardır. yani interruptta zaman tanımı yoktur herhangi ir anda program kesilebilir. oysa call fonksiyonu ile sadece belli bir anda çağrılabilir.

Mesela bizim ekrana yazı yazmak için bir tuşa basmamamız bir kesmedir. beklenmedik program dışı bir işlemdir. buda yazılımsal kesmeler olrak niteleyebiliriz. hangisine ihtiyacın varsa onu daha sonra uzun ve tekniğine girerek anlatabilirim vaktim olursa.. bu saatte zor oluyor biraz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Fm 8.0.2 Data Editör [ Yardım ]
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.