22.08.2015'ten bu yana Gaziantep TEM otogaz'dan montajını yaptırdığım PRİNS marka LPG'yi kullanıyorum. Yaklaşık 490km'lik tecrübem oldu. Karşılaştığım durumları sizinle paylaşacağım.
Öncelikle; birinci sınıf bir LPG istiyorsanız Prins, birinci sınıf montaj istiyorsanız (Gaziantep için) TEM Otogaz'dan Aytekin Bey'le irtibat kurmanızı tavsiye ederim.
LPG montajından sonra aracımı ilk aldığımda 20-30 km sonra geri götürecektim çünkü her yerde yazan yorumlara ve çoğu kişinin verdiği tepkilere dayanarak aracımdan performans düşüklüğü bekliyordum. Bu yüzden aracın LPG'ye geçmede sıkıntı yaşadığını düşündüm çünkü geçiş sırasında da hiç bir şekilde titreme vs. hissettirmedi. Performansta da kesinlikle düşüş yaşamadım.
Simit tüp monte edildi ve özellikle rica ettim büyük kazan takılmasını. 47lt'lik kazan takıldı, 42litre LPG alıyor. (Daha önce yine simit tüp takılmıştı başka araca, 42lt'lik kazan 32-33lt alıyordu)
Gelelim işin en can alıcı noktasına. Bir depoyla 460km yol gittim şehir içi - şehirler arası karışık olarak ve en az 200km'de klima son seviyede çalışıyordu. Bu da demektir ki 100km'de yaklaşık 9,13lt LPG tüketiyor. Kuruş hesabı olarak vermiyorum çünkü her an fiyatlar değişebiliyor veya ilden ile değişkenlik gösterebiliyor. (Tabi bu değerler benzin hariç. Yaklaşık %10-15 benzin eklemek gerekiyor diye düşünüyorum)
Kullandığım kadarıyla yaşadığım tek bir sıkıntı oldu; o da göstergeyle alakalı. Montaj öncesi ustayla detaylı bir şekilde konuştuk, yaşanabilecek sıkıntıyı dile getirmişti önceden. 5 ışık var toplamda göstergenin üzerinde. Sıra sıra fakat dengesiz olarak düşüyor ilk ışık 150km sonra ikinci ışık 50km sonra gibi. O yüzden bir depoyla ortalama kaç km gideceğinizi bilmenizde fayda var. Son ışıkta beni yaklaşık 170km götürdü. 3. ve 4. ışık çok çabuk söndü.
Uzun yolda da yaklaşık %30 daha az yakmasını bekliyorum. 1 depoyla 600km gidilebilir diye düşünüyorum.
Aracımın önceden benzinde 9.2lt yaktığını düşünürsek gayet mantıklı bir dönüşüm gibi geldi. Henüz 1 depo kullandım bunu söylemek için erken olabilir ama şu ana kadar yaşadıklarımı baz almam gerekirse tavsiye ederim Astra H kullananlara.