Şimdi Ara

ASUS Laptop Fanı Sürekli SON HIZDA Çalışıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
15.775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • konu hortlucak biraz ama çözüm bulabildiniz mi? aynı sorunla karşı karşıyayım ve sürekli dönüyor fan

• huseyin.demirel H kullanıcısına yanıt
    Hiçbir çözümü yok. Kasayı açıp fanları söküp geri takınca bir süre sorunsuz çalışıyor, sonra kafasına göre bir gün tekrar başlıyor. 7 sene olmuş değişmedi hiç. Notebook fancontrol isimli bir programla fanları “tamamen durdur” yapabiliyorsunuz. O da ısıtıyor cihazı baya.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Konuyu hortlatıyorum.

ASUS ROG Strix G16 (2024) G614JVR-N3241 cihazımda 14.02.2025 itibari ile son 5 aydır bu sorunu yaşıyorum. Düzensiz aralıklarla ortaya çıkan bir fan hızı sorunu yaşamaktayım. Fan hızları anormal seviyelere ulaşmakta ve bu durum, cihaz soğuk olsa bile devam etmektedir. Şu anda bu metni yazarken, GPU fanım 6700 RPM hızında çalışıyor; ancak CPU ve sistem fanları tamamen devre dışı durumda.

Anlık olarak aldığım değerler şu şekildedir:

CPU Fanı: 0 RPM – Sıcaklık: 37°C

GPU Fanı: 6700 RPM – Sıcaklık: 25°C

Sistem Fanı: 0 RPM – Sıcaklık bilgisi okunamıyor

Bu fan davranışı sırasında, GPU fanı yaklaşık 47-50 dB seviyesinde gürültü üretmektedir. İlginç bir şekilde, oyunlara girdiğimde bu dengesizlik kısmen düzelmekte ve tüm fanlar 3000-4000 RPM arasında çalışmaktadır. Ancak, cihaz boşta kaldığında sorun yeniden ortaya çıkmaktadır.

Cihazı ilk açtığımda, fanlar gayet normal ve sessiz çalışıyor. Ancak, 2-3 dakika sonra GPU fanı aniden hızlanıyor ve yüksek devirde çalışmaya başlıyor.

"My Asus" uygulamasında fan testi yaptıktan veya uyku modundan çıkarıp cihazı tekrar açtıktan sonra, bu fan hızları hemen tetikleniyor.

Bazen sorun 1-3 gün boyunca hiç yaşanmıyor. Özellikle GPU sürücüsünü kaldırıp yeniden yüklediğimde ya da BIOS/EC sıfırlama işlemi yaptığımda, fanlar geçici olarak normale dönüyor. Ancak, bu "normale dönüş" durumu birkaç gün içinde sona eriyor ve sorun tekrar baş gösteriyor.

Bu durumun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğunu kestiremiyorum. Fan kontrol sürücüsü, sıcaklık sensörleri, BIOS yazılımı ya da doğrudan fanın kendisiyle ilgili bir sorun olabileceğini düşünüyorum. Özellikle, sensörlerden yanlış bir veri akışı olması veya fan hız kontrolünün sapması gibi bir ihtimal üzerinde duruyorum.

Cihazın BIOS ve sürücülerini düzenli olarak güncelledim. İlk başta BIOS 3.15 sürümünü kullanıyordum, şu an 3.20 sürümü kurulu.

Windows 11’i temiz bir şekilde, Microsoft’un resmi sitesinden indirdiğim ISO dosyasıyla kurdum.

Cihazın bakımını ve termal performansını korumak için aşırı yüklenmeden kaçındım, NVIDIA’nın optimizasyonlarını kullandım ve oyunlarda grafik ayarlarını da düşük seviyelere çektim.

Sorunu kendi çabalarımla çözmeye çalıştım.

Fan sürücülerini güncelledim.

BIOS sıfırlama işlemi yaptım.

GPU sürücüsünü kaldırıp tekrar yükledim.

Ancak, maalesef sorun kalıcı olarak düzelmedi ve zamanla tekrar ediyor.

Cihazı açtığınızda ve kısa süreli test yaptığınızda, bu sorun görünmeyebilir. Ancak, birkaç dakika içinde fanın hızlanmaya başladığını ve normal olmayan değerlere ulaştığını görebilirsiniz. Sorunun sıcaklık sensörleri, fan kontrol sistemi, BIOS yazılımı veya fanın donanımıyla ilgili olabileceğini düşünüyorum.

Cihazı 5 6 gün sonra sms Infocomm Teknoloji Servisine teslim edilecek. Servis sonrasında ve servis sürecinde paylaşımlar yapacağım.

ASUS Laptop Fanı Sürekli SON HIZDA Çalışıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi logarhitma -- 14 Şubat 2025; 15:45:55 >

• logarhitma kullanıcısına yanıt

Selam, okuduğum kadarıyla Sms Infocomm servisi rezalet ötesi. Teslim etmeden önce her türlü yedeği alıp teslim öncesi cihazı video veya fotoğraf kaydına alın. Bıraktığınız gibi geri vermeyecek kadar zararlı bir servis olduğu yazıyor. Deneyimlerinizi yazarsanız burası hakkında sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cihaz bugün İstanbul’daki arkadaşıma ulaştı 17.02.2025 ve muhtemelen 1-2 gün içinde servise teslim edilecek. Yurt dışından aldığım için garanti kapsamında olmadığını öğrendim. Garanti kapsamı sadece satın alınan ülkede geçiyormuş. Bu nedenle garanti dışı. Daha önce Asus ile görüşerek cihazın onarım süreci hakkında bilgi aldım.

Bulunduğum ildeki tamirciler, cihazın parça temininde zorluk yaşandığını, yeni nesil olduğundan müdahale edemeyeceklerini belirtti. Onlara göre en iyi çözüm, cihazı yetkili servise göndermekti. Son çare olarak SMS Infocomm’a gönderdim, ancak hakkındaki yorumları ve tavsiyeleri okuduğumda pek iç açıcı bulmadım. Umarım bir sorun çıkmaz. Cİhazın videolarını fotoğraflarını aldım. Menteşelerini bile çektim.

Cihazın fanı adeta minik bir jet motoru gibi ses çıkarıyordu. Kulaklıkla sesi bastırmaya çalışıyordum, ancak bu durum giderek daha rahatsız edici hâle geldi. Umarım cihaz, sorunu gerçekten çözülmüş ve ek bir hasar olmadan bana ulaşır.

Deneyimlerimi ve süreci paylaşmaya devam edeceğim.

• logarhitma kullanıcısına yanıt
    Garanti kapsamında olmadığı halde yine de Sms Infocomm'a mı gönderdiniz hocam?

Ayrıca bildiğim kadarıyla yurtdışından alsanız bile birçok marka gibi Asus da global garanti veriyor. Sizi yanıltmış olabilirler başlarından savmak için?

Kanıt:
    https://www.asus.com/tr/event/international-warranty/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 17 Şubat 2025; 12:50:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ürünü Irak'ta çalışırken almıştım. Bu nedenle, bu ülkelerden alınmadığı için global garanti kapsamında değilmiş. Yani garantisi sadece Irakta geçerliymiş. Çok komik!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi logarhitma -- 17 Şubat 2025; 14:54:13 >
  • Cihaz, 18.02.2025 tarihi itibariyle servise teslim edilmiştir. Şu an inceleme sürecindedir. İnceleme tamamlandıktan sonra, tamir süreci ile ilgili gelişmeler hakkında ve cihazın teslimatı sonrası durumu hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi logarhitma -- 18 Şubat 2025; 18:10:19 >

• Bugün 19.02.2025. ASUS servisi (SMS Infocomm) beni aradı ve sorunun ne olduğunu sordular. Durumu tekrar anlattım: GPU fanı, düşük sıcaklıklarda olması gerekenden yüksek devirlere çıkıyor. Bu sorunu detaylandırmak için daha önce servisle fotoğraflar ve bir video paylaşmıştım.

Servis yetkilisi, cihazın dört aşamalı teste tabi tutulduğunu ancak herhangi bir arıza veya hata tespit edilmediğini söyledi. Bu nedenle, sorunun şu an için kayıtlara “bulunamadı” olarak geçeceğini belirtti. Bunun üzerine, “O halde neden bu sorunu yaşıyorum?” diye sordum. Yetkili, mevcut testlerde sorun ortaya çıkmadığı için şu an yapılabilecek tek şeyin GPU fanını değiştirmek ve termal macunu yenilemek olduğunu söyledi. Bu işlemleri kabul ettim.

Sorunun aralıklı olarak ortaya çıkması nedeniyle, ASUS servisine kesin bir teşhis koydurmak ne yazık ki mümkün olmadı. Daha önce ASUS’a e-posta ile durumu ve görselleri iletmiştim. Şimdilik cihazımın termal macunu yenilenecek ve GPU fanı değiştirilecek. Sorunun bu işlemler sonrasında devam edip etmeyeceğini ancak cihaz elime ulaştığında görebileceğim.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.