< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jamlık -- 21 Kasım 2024; 13:14:2 > < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Asus TUF Gaming X870 Plus vs. MSİ MAG Tomahawk X870
-
-
tuf x870:
16+2+1 80A SPS VRM
ALC1220P audio codec (I2S + I2C üzerinden haberleşiyor)
5 audio jack + 0 S/PDIF
RTL8125BG ethernet (2.5Gb hızında)
MT7925 (Wi-Fi 7)
8 fan başlığı, 0 RGB başlık, 3 ARGB başlık
3 nvme heatsink (toplam 4 slot)
2 adet Gen 5 nvme x4 hızında
2 adet Gen 4 nvme x4 hızında
2 adet SATA portu
Gen 5 Pci-e x16 hızında
Gen 4 pci-e x4 hızında
Pci-e slotlarının hepsi x16 boyutunda
Kısıtlamalar:
** PCIEX16(G5), bant genişliğini M.2_2 ile paylaşır. PCIEX16(G5), M.2_2 çalıştığında x8 modunda çalışacaktır.
**** PCIEX16(G4), bant genişliğini M.2_4 ile paylaşır. M.2_4 çalıştığında PCIEX16(G4) devre dışı bırakılacaktır.
* AMD RAIDXpert2 Teknolojisi hem PCIe RAID 0/1/5/10 hem de SATA RAID 0/1'i destekler. RAID 5 İşlevi yalnızca AMD Ryzen™ 9000 serisi CPU tarafından desteklenir.
*** PCIEX16(G4), bant genişliğini M.2_4 ile paylaşır. M.2_4 çalıştığında PCIEX16(G4) devre dışı bırakılacaktır.
x870 tomahawk:
14+2+1 80A SPS VRM
ALC4080 auido codec (alc1220'nin usb audio üzerinden haberleşen versiyonu)
2 audio jack + 1 S/PDIF
RTL8126CG ethernet (5Gb hızında)
QCNCM865 (Wi-Fi 7)
8 fan başlığı, 1 RGB başlık, 3 ARGB başlık.
PCIE yuvasına ekstra güç vermek için 8pin başlık
4 nvme heatsink
2 adet Gen 5 nvme x4 hızında
1 adet Gen 4 nvme x4 hızında
1 adet Gen 4 nvme x2 hızında
4 adet SATA portu
Gen 5 Pci-e x16 hızında
Gen 3 Pci-e x1 hızında
Gen 4 Pci-e x4 hızında
Pci-e slotlarının hepsi x16 boyutunda
kısıtlamalar
*PCI_E3 yuvası, cihazı M2_3 yuvasına taktığınızda x2 hızında çalışacaktır. BIOS'ta PCI_E3 yuvasını x4 olarak değiştirebilirsiniz ancak bu M2_3 yuvasını devre dışı bırakacaktır.
** Arka paneldeki USB 40Gbps Type-C portları ve M2_2 yuvası PCIe 5.0 x4 bant genişliğini paylaşır. Her ikisi de M2_2 yuvasına bir cihaz takıldığında PCIe 5.0 x2 hızında çalışır. BIOS'ta M2_2'yi PCIe 5.0 x4 olarak değiştirebilirsiniz ancak bu USB 40Gbps Type-C portlarını devre dışı bırakacaktır
*** PCI_E3 yuvası, cihazı M2_3 yuvasına taktığınızda x2 hızında çalışacaktır. BIOS'ta PCI_E3 yuvasını x4 olarak değiştirebilirsiniz ancak bu M2_3 yuvasını devre dışı bırakacaktır.
**** Please refer to the manual for M.2 SSD heatsink restrictions.
https://www.msi.com/Motherboard/MAG-X870-TOMAHAWK-WIFI/Specification
Mesajı düzenleyip tamamlayacağım.
Düzenleme: tuf870 daha iyi vrm yapısına sahip ama ikinci nvme yuvası kullanıldığında ekran kartının bant genişliğini yarıya düşürüyor. Bana göre en büyük eksi yanı bu. Şuan için Gen 5 nvme depolama birimleri stabil durumda değil ama ilerde düzelebilir. (yüksek sıcaklıktan dolayı hızları düşüyor (throttling), aktif soğutma kullanmak gerekiyor.)
tomahawk x870'de usb 40Gb portları ile paylaştırma yapmışlar.
https://www.donanimhaber.com/yanan-ryzen-9800x3d-icin-msi-bir-aciklama-yapti--184224
x870tomahawk - 9800x3d ile iki kullanıcını yanma olayı yaşamış.
Mevcut anakartında işlemci için güç kısıtlaması yok, dediğin gibi genişleme yuvaları önemli değilse ve hız aşırtma vs sistemi zorlamadan oyun amaçlı kullanacaksan yeni anakart almanı gerektirecek bir durum yok. Bu tarz yüksek seviye sistemlere yüksek seviye anakart yakışır ayrı bir durum. Tercihe ve bütçeye bağlı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 21 Kasım 2024; 23:2:43 >
-
Çok teşekkür ederim. İncelemelerde “E” sınıfı olmayan x870’ler için genelde MSI MAG Tomahawk öneriliyor. Ancak bunda Asus’un normalde daha yüksek fiyatlandırmasının da etkisi var. Amazon’dan baktığımda Asus’ta on bine yakın yorum var ve puanı daha yüksek. Bir de Tr’de Asus’un fiyatlandırması daha yüksek nedense.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bütçe sınırı var mı bilmiyorum ama Asrock X870E Taichi'de söylediğiniz iki anakartı fazlasıyla sollar. Aradaki fiyat farkı uçurum gelmezse bakın derim
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Çok teşekkür ederim. Ona da baktım aslında yorumlar da epey iyi ama “x870E” biraz fazla olacak. Değilse Asus Rog Strix de indirimde şu an. 300 USD civarı bir kart bakıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jamlık -- 21 Kasım 2024; 21:37:10 >
x870e taichi lite yada x870e nova wifi modellerini bulursan bu iki Asrock modeli de sorduğun modellerden daha iyi. nova modelinin fiyatı 350 olmalıydı, indirimde denk getirme olasılığın daha yüksek.
-
Detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Asus Prime B650M-A Wifi II için genelde yorumlar kötü olunca o yüzden değiştirmek istedim işin aslı. İnternet yorumlarına bakarsam elimdeki anakart çöp :). Overclock vs. işleri yapılmıyor makinada zaten oyun kanadında ben yokum daha doğrusu Total War hariç diğer oyunlar ufaklıkla alakalı. Ama o da bu işler için küçük. Siz yeterli diyince bilemedim şimdi.
Sorduğum iki anakart ile ilgili olarak da sanırım birden fazla M2 kullanırsam iş değişecek ama zaten öyle bir durumum yok. Ancak redditte geçen 9800x3d mevzularını ilk çıktığında okudum. Kimisi kullanıcı hatası dedi kimisi MSI tasarımda hata olduğunu kabul etti vs. ama net olarak sonuç yok sanırım.
Bugüne kadar 3 kasa topladım ve hep Asus anakartlarım oldu. Şimdilerde Asus için kaliteli düşürdü görüşü olduğu için acaba MSI mı diye düşündüm. Bir de x870 kıyaslarında %90 Tomahawk öneriliyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Sistem ne için kullanıyor? Bunu belirtirsen ona göre yorum yapayım. Sadece oyun için kullanıyor olarak tahmin ediyorum ama emin olamadım. Ayrıca monitör çözünürlüğü nedir? Hatta tam olarak şuan kullandığın sistemi yazarsan daha net cevap verebilirim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Mevcut sistem şöyle:
İşlemci
1 x AMD Ryzen 5 7500F
Anakart
1 x Asus Prime B650M-A WIFI II
Ekran Kartı
1 x Asus Dual GeForce RTX 4070 OC DUAL
RAM
1 x Team T-Force Vulcan Black 16GB (2x8GB) 5600Mhz CL40 DDR5
SSD
1 x Kingston NV2 SNV2S/1000G 1TB 3500/2100MB/s
Kasa
1 x Asus TUF Gaming GT301 ATX Mid-Tower Kasa
PSU
1 x Asus TUF-GAMING-750B 750W 80 Plus Bronze
Monitör
ASUS TUF Gaming VG27AQ1A 27" inç HDR 2K IPS Freesync Ve G-Sync Uyumlu 2560X1440 1MS(Mprt) 170Hz
Şimdi nasıl kullanılıyor derseniz, ben ve benim çocuk kullanıyor. Ben pek bilinmeyen bir iki yazılım için kullanıyorum. Bu programlar çok sistem yoran programlar değil yani 10 senelik bir pc bile çalıştırabilir. Bir de ayda 1-2 saat Total War, Europa Universalis 4. Çocuk ise güncel COD, BF vb. tüm oyunlar oynuyor.
Aslında sistem güzel F/P olarak kurmuşsunuz. Çözünürlük 2K olmasından dolayı ekran kartına daha çok yük biner, işlemcinin etkisi azalır ama sizin oynadığınız strateji türündeki oyunlar işlemciye yük bindiriyor. İlave olarak çocuğunuzun da oynadığı FPS türündeki oyunlarda yine işlemci kullanıyorlar. Simulasyon ve strateji oyunları çok daha fazla işlemci gücüne bakıyor. Özellikle oyun ilerledikçe ya da sahneler kalabalıklaştıkça.
Sistemden aldığınız performanstan memnunsanız dokunmanıza gerek yok. İşlemci, 5070-5080 ekran kartlarını beslemekte sorun yaşamayacaktır. Tabii 9800x3d alırsanız fark edilir artış olur.
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/19.html
7500f ile 7600 arasında birkaç FPS fark anca var. Tablolarda 7600 ya da 7600x'i referans alabilirsiniz.
2K çözünürlükte 7500F, 9800x3d'den yaklaşık %11 daha az performans göstermiş denilebilir.
Belki anakart değiştirmek yerine o bütçeyi ekran kartına aktarmak daha mantıklı olabilir. Malum baktığınız modeller üst seviye anakartlar ve pahalılar.
Biraz abartıp işlemci ve anakartı sabit bırakıp bütün bütçeyi ekran kartına ayırmak gibi bir seçenek var. 2K çözünürlükten dolayı biraz mantıklı, oynanılan oyun türlerinden dolayı mantıksız Fikir olarak söyledim sadece.
Açıkçası x3d işlemciler fahiş fiyatlardan dolayı F/P olarak kötü konuma geldiler... Ederinden fazla miktarda işlemciye ödeme yapmak yerine ekran kartına yüklenmek ister istemez aklıma geldi. Zaten anakart değiştirmeyi gerektirecek bir durum yok. 4080 super yada 5080 gibi ekran kartı nasıl olur? Tabii bu durumda 4080 super için önerilen minumum 750W güç kaynağı.
Net bir cevap olmadı, bütçe ve tercihler işin içine dahil oluyor. Net olan tek yorumum, anakart ile ilgili bir sorununuz yoksa değiştirmenize gerek olmadığı diyebilirim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 22 Kasım 2024; 2:43:35 >
-
Çok aydınlatıcı oldu . Şu an sistemden memnun muyum derseniz evet. E neden değişiklik isteniyor derseniz düşüncem şu; işlemcim AM5’in en altı. E anakartım da sanırım iyi değil, ya da internette okuduklarımdan etkilendim. Sanırım anakartım güzel işlemciler için yeterli değil. Şimdi AM5 desteği devam ettiği müddetçe ki görece çok kısa bir süre olmayacak, ileride ekran kartını değiştirsem işlemci yetecek mi emin olamamam. Ha siz 2K için yeterli dediniz o kısım iyi oldu. İyi bir işlemci alıp olası bir durumda AM6 zamanı da kafam rahat olur mu diye düşündüğüm için ufak ufak yükseltme yapmak düşüncem vardı. Misal 5800x3d sahibi olanlar bile 9800x3d peşine çok da düşmedi.
Bu arada benim açımdan çok fark yok zaten dediğim gibi ayda 1-2 saat öylesine bir iki oyun bakıyorum. Kullandığım programlar da zorlayıcı programlar değil. Da oğlan işte oynuyor.
Edit: Bu arada MSI MAG X870 Tomahawk indirime girdi. 11 bin oldu :).
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jamlık -- 22 Kasım 2024; 12:8:43 >
-
Durum şöyle üst seviye bileşen kullanmak ayrı keyifli oluyor. Keyfi yaşamak için verilen para miktarı, alınan performansa göre giderek azalıyor.
Sizin durumunuzda olan Kimi insan der ki: 170 hz monitör var. Ben 170 fps altını görmek istemiyorum. Monitör 2k olunca hem ekran kartına hem de bazı yerlerde işlemciye yüklenmek gerekiyor.
Çevrimiçi rekabetçi oyun oynayan (Cs go gibi), 540 hz monitör almış, işlemci 5800x3d olsun ki en yüksek FPS'yi alayım. Ekran kartını ikinci erken gtx1000--gtx 1600 sistem kuranda var.
Almayı düşündüğünüz parçalar, üst seviye yani bunların keyfi elbette farklı olur. Arabayla a noktasından b noktasına gitmenin çok farklı yolları var
Yıllardır takip ederdim Noctua'yı, en son gidip aldım. O fiyata almak gereksiz pahalı. Lakin FM oynarken, oyunu simule edip işlemciye yüklendiğinde en yüksek gördüğüm 500 rpm'de dönüyor olmasıydı stres testinde 650 rpm olması lazım. Bu kadar sessizliği başka bir soğutucuda bulmak çok zor. Benzer soğutma performansı yarı fiyata alınabiliyordu ama sessizlik için iki kat fazla fiyat farkı verdim. İyi ki almışım.
Ufak yükseltmeler istiyorsanız önce mevcut ramleri satıp 6000gt/s cl 30 ya da cl32 ram almanız.
https://www.techspot.com/review/2635-ryzen-7950x3d-memory-scaling//
https://www.techpowerup.com/review/ddr5-memory-performance-scaling-with-amd-zen-5/17.html
En düşük fps performansı.
Depolama birimine Kingston kc3000 eklemeniz.
Oyun konusunda; Ram performansa etki edecektir, yeni nvme pek fazla etki etmez.
İşlemci için biostan undervolt, pbo, curve optimizer ayarlarını yapmadıysanız bunlar da performansa etki edecektir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Çoğu a620 chipset ve giriş seviyesi b650 anakartlarda bu tarz kısıtlamalar var. Sizin kullandığınız anakart için böyle bir durum söz konusu değil. Bu demek değil giriş-orta seviyesi anakart ile her işlemcide hız aşırtma yaparım üstüne en yüksek hızda ram çalıştırırım. Bu da yapılır ama anakart ne kadar dayanır, ne kadar stabil olur test etmek gerekir.
9800x3d ya da sonraki nesil x3d için rahatlıkla yetecektir. Yine yazıyorum bütçe varsa 9800x3d, nova wifi, rtx 5080 + ram değişimi çok üst düzey olur. Bu kadar kaliteli parça varken güzel bir nvme yakışır, güç kaynağına da 750w yerine 1000w üstü a ya da b tier psu yakışır. Geriye başka parça kaldı mı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Tomahawk kullanıyorum beta biosdan dolayı ufak tefek sıkıntıları var onun dışında düz x870ler içinde f/p oranı en iyi olan kartlardan biri.
@TimFoster epey yordum sizi, benim anakartı da kontrol etmekle uğraştınız, çok sağolun. Bakıldığında anakart ve işlemcide en iyisine geçeyim dersem ramler içime sinmeyecek, onu da değiştireyim desem bilahare PSU'yu değiştirmem gerekecek. Sanırım anakartım o kadar da kötü değil.
@xgny58x dediğiniz gibi zaten tüm incelemelerde de önerilen bir anakart. Güzel günlerde kullanın.
-
B650, x670,x870 tomahawk hep 14+2 80a sps vrm kullanmış. Tabi x870'de 2oz bakır katmanlar filan var. Diğer modelleri kontrol etmedim, onlarda da olabilir. F/p olarak b650 tomahawk indirimde almak çok uyguna geliyor.
Teşekkürler hocam daha iyileri sizin olsun.
@TimFoster
@xgny58x
Dostlar tüm yardımlarınız için teşekkür ederim. Dün başka bir iş için Vatan Bilgisayar’a gitmiştim, tesadüfen hem MSI Mag X870 Tomahawk hem de 9800x3d stokta vardı. Dayanamadım birer tane aldım .
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jamlık -- 23 Kasım 2024; 11:43:59 >
İyi günlerde kullanın. Bios ayarlarını ve stres testlerini yapmayı unutmayın.
Teşekkür ederim. Hangi ayarları yapmam gerekiyor ?:)
Benzer içerikler
- ez debug led
- 3 uzun bip sesi
- launch csm nedir
- anakart cpu ışığı yanıyor
- am5 anakart önerisi
- tpm 2.0
- ddr5 anakart önerisi
- anakart modeli öğrenme
- lga 1851
- anakart özellikleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X