Şimdi Ara

ATI Radeon HD 5970 VS Nvidia GeForce GTX 770 (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
0
Favori
2.181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: systemled

arkadaşlar güzel bi konuşma paneli oluşturmuş durumdayız fakat benim bu konuda kafam harbi çok karıştı şimdi ben bu pc de hız ve oyun içi grafik yüksekliğine bakıcam çizim tarzı işlerde uğraşmıcam sadece isteğim beni bi 5 6 sene götürmesi hemde çok iyi bir konumda. bunun için bana ne önerceksiniz dediğim gibi genellikle oyun oynamak için alıyorum en yüksek performans ve kalite lazım yorumlarınızı gerçekten çok beğendim çok yardım seversiniz :)

maalesef dunyada 5-6 sene kaliteli grafiklerde yuksek performansta goturebilecek kart yok. he gidersiniz bi 4x titan alirsiniz cift 1200w psu ile dibine kadar oclersiniz kartlari 3 sens o zaman goturebilir.

hele hele 5970 den bahsetmis arkadas, 5970 in omru 5-6 sene degil, 5970 in omru 1 sene once bitti :) ölü bir kart kullancaksaniz buyrun... 10 sene goturur sizi :))

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr_YAMYAM

quote:

Orijinalden alıntı: turbo-powwer

quote:

quote:

quote:

Dalga mı geçiyorsunuz siz bilmeden insanlara tavsiye vermeyin bu değerlerin oyunlara etkisi yok denecek kadar azdır

/>

bu da 5870 6870 karşılaştırması ; bu arada 5870 cf 5970 demektir bu yüzden bu tabloları koydum

http://www.techspot.com/review/325-amd-radeon-6870/page4.html

Arkadaşım.
    Bir ekran kartında texture ve pixel fillrate değerlerinin ne olduğunu bilmeden relative (göreceli) kıyaslama yapılmış abuk bir sonuçla gelmeyiniz.
    Sunduğunuz bu sonuçlar relatif sonuçlar gösterir bir siteden alınmıştır ve asla gerçek sonuçları yansıtmazlar.
    Tamamen reklam amaçlıdır.
    HWcompare sitesinde ölçülen değerler çok az bir hata payı ile ilgililere sunulmaktadır. Şimdiye kadar test etmiş olduğum onlarca ekran kartı değerlerinin birebir uyuştuğu ve doğru sonuçları aldığım tek site HWcompare'dir.

HD5970 aktif olarak destek almayan bir kart.Cift gpusundan tutunda cf sorunlara kadar bir sürü problemide vardır.Üstelik tesselletion performansı HD6990 gibi kartların bir hayli gerisindedir.

Bu arada HD5970 ve GTX770 yakın performans gösterir.Küçük bir farkla GTX770 güncel oyunlarda öne geçer.DX11 tesseletion işin içine girince 770 affetmez.

Güç tüketmine de bakıldığında kesinlikle GTX770.

http://www.anandtech.com/bench/product/587?vs=555

örnek testler burada vardır oyunlarda GTX770 öndedir.Üstüne DX11 tessletion testlerinede göz atarsanız GTX770 açık ara öne geçecektir.Önemli olan texel ratesi veya katın kapasitesi değildir bizi oyunlarda ne kadar performans verdiği ilgilendirir.Banane kartın kapasitesinden.

Bu arad oradaki kart GTX780 değil 680 yani GTX770 bir göz doktaruna görünün.

4770k darboğaz konusu ise ayrıyetten güldürdü beni.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sancar69 -- 7 Eylül 2013; 14:33:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Foxbat

HD5970 çok iyi karttır ve hala da gideri var ama yapmayın! GTx770 ile aralarında 2 nesil fark var en azından. Bu forumda kimse GTX 770 almak varken 5970 önermez. Bir kere 5000 serisinin driver desteği kesilmek üzere. Tavsiye verirken bir kaç test tablosundaki istisnai durumu göstererek insanlara yanlış bilgi vermeyelim.

http://www.anandtech.com/bench/product/587?vs=555

Şu testleri de incelemenizi öneririm.

Bu arada orada average fps lerin yakın olduğu durumlar var fakat , HD 5970 ile GTX 670 yi FULL HD de karşılaştırmış birisi olarak HD 5970 inanılmaz değişken fps ler veriyordu. Yani Av: 50 değerler 41-47-58-48-52-46-48-43-55 gibi... bu ise stutteringe sebep oluyor. Kaldı ki bu şekilde uzun süreli Av. fps alındığında oluşan grafik(akıcılık açısından) içler acısı ve de fps düşük durumda Anandtech hangi senaryolarda incelemiş bilmiyorum ama kesinlikle 5970 in devri kapanmıştır kullanan birisi olarak söylüyorum şu anki performansı 670 ayarındadır akıcılığı ise en fazla 1680x1050 için iyi durumdadır diyebiliriz.

• Neyin tartışması yapılıyor burada ?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Dalga mı geçiyorsunuz siz bilmeden insanlara tavsiye vermeyin bu değerlerin oyunlara etkisi yok denecek kadar azdır

/>

bu da 5870 6870 karşılaştırması ; bu arada 5870 cf 5970 demektir bu yüzden bu tabloları koydum

Arkadaşım.
    Bir ekran kartında texture ve pixel fillrate değerlerinin ne olduğunu bilmeden relative (göreceli) kıyaslama yapılmış abuk bir sonuçla gelmeyiniz.
    Sunduğunuz bu sonuçlar relatif sonuçlar gösterir bir siteden alınmıştır ve asla gerçek sonuçları yansıtmazlar.
    HWcompare sitesinde ölçülen değerler çok az bir hata payı ile ilgililere sunulmaktadır. Şimdiye kadar test etmiş olduğum onlarca ekran kartı değerlerinin birebir uyuştuğu ve doğru sonuçları aldığım tek site HWcompare'dir.

HD 5970 kullanmış birisi olarak söylüyorum bunu. Tamam güçlü bir karttır fakat 1GB ın artık yetersizliği ve Full HD deki anlık frame çakılmalarından bahsetmiyorum bile. Sizin verdiğiniz tabloya göre bir iş yapılsaydı AMD yıllardır NVIDIA yı geçerdi. Farklı işlem motorlarında farklı driver destekleriyle birleşmedikçe o teorik güç teorik olark kalır.Single precision da yıllardır AMD öndedir fakat NVIDIA yı bir kere bile amiral gemilerde geçememiştir. Neys eyazmak istemiyorum daha. Uzun lafın kısası insanları yanlış bilgilerinizle yönlendirmeyin. OYUN İÇİN ALINACAK KART OYUNLARDAKİ FPS DEĞERLERİNE GÖRE ALINMALIDIR. TEORİK HESAPLAMA PERFORMANSINA GÖRE DEĞİL

+1

Oyun için o değerlere bakıp da 5970 almak büyük hata olur.

• quote:

Bazı arkadaşlar hangi dayanağa göre yanıt veriyorlar bilmiyorum ama gerçek ölçüm değerleri vardır.

ATI Radeon HD 5970 VS Nvidia GeForce GTX 770

Hwcompare sitesinden alınmış bu bilgilere göre HD5970 770 ten 4 kat hızlı bir karttır. Pixel fillrate değerleri ile texture değerlerinin bir oyunda toplam performansı hesaba katıldığında HD5970'in değerlerine ulaşabilmek neredeyse imkansızdır.
    KAYNAK
    http://www.hwcompare.com/14656/geforce-gtx-770-vs-radeon-hd-5970/

gtx 770leri satip hd5970 alalım bu tabloya göre ?

• hocam şimdi son olarak ne dioruz olaylar baya karıştı :) şimdi benm oyun performansı ve yüksek kalite için almam gereken kart gtx 770 mi
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

/>

Arkadaşım.

HD 5970 kullanmış birisi olarak söylüyorum bunu. Tamam güçlü bir karttır fakat 1GB ın artık yetersizliği ve Full HD deki anlık frame çakılmalarından bahsetmiyorum bile. Sizin verdiğiniz tabloya göre bir iş yapılsaydı AMD yıllardır NVIDIA yı geçerdi. Farklı işlem motorlarında farklı driver destekleriyle birleşmedikçe o teorik güç teorik olark kalır.Single precision da yıllardır AMD öndedir fakat NVIDIA yı bir kere bile amiral gemilerde geçememiştir. Neys eyazmak istemiyorum daha. Uzun lafın kısası insanları yanlış bilgilerinizle yönlendirmeyin. OYUN İÇİN ALINACAK KART OYUNLARDAKİ FPS DEĞERLERİNE GÖRE ALINMALIDIR. TEORİK HESAPLAMA PERFORMANSINA GÖRE DEĞİL

Burada tek desteklediğim konu 5970 in eski nesil olmasıdır. Daha önceki mesajımda da zaten bunu bildirmiştim.
    Yanlış hatırlamıyorsam 5970in DX11 desteği yoktu.
    oyuncular için bu bir dezavantaj elbette. Ama bu tür oyunlar oynanılmayacaksa ve amaç farklı ise sonucu kullanıcının tercihi belirleyecektir.
    Ben 5970'i 4 sene kullandım. QUADRO 4000 ile karşılaştırmasını yaptım. sonuçları gözlemledim.
    Bir oyun kartında texture değerleri çok önemli olmasına rağmen Kenar düzeltmesi denilen FSAA değerlerinin uygulaması ekran kartlarının çizim sınırlarını zorlayan oldukça önemli bir değerdir. Özellikle yüksek çözünürlükte bu değer katlamalı ilerlediği için günümüz teknolojisinde CUDA işlem güçlerine önem verilmiştir.

Ben önerilerde bulunurken sadece öngörülen 2 kart 5970 ve 770 arasında görüş bildirmiştim.
    Ama arkadaşım eğer bunların dışında öneri isteseydi tek önerebileceğim kar 780 olacaktı. Tabiiki daha üstün kartlar da olmasına karşılık bir oyuncu için en ideal kartın 780 olduğunu bildiğim içindir.
    Üstelik sonuç sadece teknik değerlerden ziyade DX-11 gibi uyum sözkonusu olduğunda ben de 5970 i önermem. Çünkü günümüz oyunları artık DX-11 e göre hazırlanmaktadır.
    ATI (AMD) tabanlı ekran kartlarının sürücü optimizasyon sorunları da ele alındığında tek kullanılabilecek kart ne yazık ki GTX780 gibi görünmektedir.

İşte sıkıntı orada olmuş siz oyunlarda değil hesaplama performansı işe yarayan uygulamalarda kullanmışsınız kartı. 5970 DX 11 desteklidir ama artık oyun için yetersizdir hatta çözünürlük olarak 1680x1050 nin üzerinde stuttering keyfi kaçırıyor. Neyse daha fazla uzatmayalım iyi günler.

• oyun için ne alyım ben şimdi o kadr tartışma oldu ben sonuca varamadım :S :)
  • quote:

hocam şimdi son olarak ne dioruz olaylar baya karıştı :) şimdi benm oyun performansı ve yüksek kalite için almam gereken kart gtx 770 mi

5970 çok iyi bir karttır ama almaya gerek yok 770 alın keyfinize bakın 2005 model ile 2013 model araba kıyaslıyorsunu biri bmw biri mercedes
  • quote:

quote:

oyun için ne alyım ben şimdi o kadr tartışma oldu ben sonuca varamadım :S :)

Bütçe belirtirsen öneride bulunabilirim.
    Ayrıca amacın sadece oyun mu olacak yoksa başka amaçların da olacak mı?

sadece oyun amaçlı kullanıcam bi mebla yok aslında kafamda yani şu şekilde eski pc yi satıp direk ekran kartı alıcam

http://forum.donanimhaber.com/m_80863484/f_//tm.htm#80863484

burdada zaten sistemim belli bunu satıp üstüne ekleyip ekran kartı alıcam hem açmış olduğum konuyada bi bakarsan sevinirim gerçekten kafamdaki soru işaretleri çok güzel bir şekilde cevaplanıyor

• quote:

quote:

hocam şuan benm çıkmam gerekiyor acil bi durum oldu da sen bana ekran kartını ve diğer sitedeki olayda yardımcı olursan sevinirim herşey için teşekkürler
  • quote:

quote:

hocam şuan benm çıkmam gerekiyor acil bi durum oldu da sen bana ekran kartını ve diğer sitedeki olayda yardımcı olursan sevinirim herşey için teşekkürler
  • Dostum 5970 çok güçlü bir karttır ancak DX11de mimari sorunundan dolayı çakılan bir karttır.
  • 3 nesil önceki 5970 ile 770 karşılaştırmak yanlış bir iştir.

5970 tarihe gömülmüş bi karttır.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

sadece oyun amaçlı kullanıcam bi mebla yok aslında kafamda yani şu şekilde eski pc yi satıp direk ekran kartı alıcam

http://forum.donanimhaber.com/m_80863484/f_//tm.htm#80863484

burdada zaten sistemim belli bunu satıp üstüne ekleyip ekran kartı alıcam hem açmış olduğum konuyada bi bakarsan sevinirim gerçekten kafamdaki soru işaretleri çok güzel bir şekilde cevaplanıyor

Oyuncu arkadaşlarımızın çoğu, ''ÖNEMLİDİR'' diyerek direk ekran kartına yüklenmektedirler.
    Halbuki bir işlemcinin işlem kapasitesi ve veriyollarının band genişliğini hiç hesaplamazlar.
    Almayı düşündüğün işlemci her ne kadar İ7 adında olsa da 350 dolarlık bir işlemcidir.
    Çift kanal bellek veriyolunda sadece 25GB/sn lik veri akışına izin verebilmektedir. Bu değer çok önemlidir ve işlemci çarpan değerleri ve yönerge seti komut birimleri hesaplaması ile PCI-EXP arabirimine gönderebildiği işlem miktarı ile değerlendirilir. Bu değerlere ilaveten bir oyunda işlenmekte olan ses bilgileri, oyun score bilgileri ve benzer hesaplar da sözkonusudur. Bunlar karmaşık hesaplar olduğu için çoğu arkadaşımızın anlamasını bekleyemeyiz.

http://ark.intel.com/tr/products/75123/
    Ancak bilinçli bir şekilde EXTREME işlemciler veya XEON gibi işlemcilerin değerlerine göz atacak olursak bazı işlemcilerin neden pahalı olduklarını anlayabiliriz.
    Elbette oyun amaçlı bir bilgisayarda EXTREME veya XEON gibi işlemci kullanılması saçma olacaktır. Buradaki amaç bir işlemcinin işlem gücünü hesaplanması ile değerlendirilmelidir.

İşyerinde 4 yıl boyunca kullanmış olduğum 5970 ekran kartlı bilgisayar yanlış hatırlamıyorsam çift QUAD 9550 işlemcili bir bilgisayardı. CAD amaçlı kullanırdık.

Bilgisayar mantığı sadece işlemci ekran kartı gibi unsurlar ile bitmemektedir. Bir PCI-EXP veriyolu için gereken veri akışını sağlayabilecek chip-set li anakartlar da oldukça önem taşımaktadır. 100-200TL gibi ücretlerle alınan bir anakarttan iyi bir veri akış özelliği beklenemez. Hele hele reklam için SLI veya CF eklentisi koyup ta uyduruk bir chip-set kullanan onlarca ürün bulunmaktadır. Üstelik PCI-EXP veriyollarının desteklenebilmesi için toplam hızı 2 ye bölerek X8 hızına indirilmiş birçok örnek görebiliriz.

İşte bu söylediklerim doğrultusunda benim ilk önereceğim bir ekran kartı olmayacaktır. Öncelikle uygun bütçe doğrultusunda İYİ BİR ANAKART seçimi yapmalısın. Bütçe ve diğer donanımlar dengesi kurulduğunda işlemci ve ekran kartı otomatikman ortaya çıkacaktır.

Çoğu forumlarda görmüş olduğum..;
    ''Abi 9800 ile kasmayan bilgisayarım yeni ekran kartım 660 ile acaip kasıyor'' gibi şikayetlere sen de dahil olmak istemiyorsan seçimi bilinçli yapmalısın. Ufak tefek bütçe sorunları olursa asla geri adım atmamalısın. Gerekirse birkaç ay ertelemeli ve bilinçli bir şekilde tasarladığın konfigürasyonu tercih etmelisin.

CPU: intel core i7 4770k
    CPU fanı : noctua NH-U14s
    Anakart : Asus z87-pro
    Ekran kartı : Nvidia GeForce GTX 770
    Ram : G.Skill ripjaws f3-12800CL9D 8 gb DDR3
    Sabit disk: samsung 840 pro 256 gb SSD
    Kasa : carsair Carbide 400r 750 watt

yapmak istediğim pc bu şekilde senin düşüncen nedir ?

• quote:

Burada tek desteklediğim konu 5970 in eski nesil olmasıdır. Daha önceki mesajımda da zaten bunu bildirmiştim.
    Yanlış hatırlamıyorsam 5970in DX11 desteği yoktu.
    oyuncular için bu bir dezavantaj elbette. Ama bu tür oyunlar oynanılmayacaksa ve amaç farklı ise sonucu kullanıcının tercihi belirleyecektir.
    Ben 5970'i 4 sene kullandım. QUADRO 4000 ile karşılaştırmasını yaptım. sonuçları gözlemledim.
    Bir oyun kartında texture değerleri çok önemli olmasına rağmen Kenar düzeltmesi denilen FSAA değerlerinin uygulaması ekran kartlarının çizim sınırlarını zorlayan oldukça önemli bir değerdir. Özellikle yüksek çözünürlükte bu değer katlamalı ilerlediği için günümüz teknolojisinde CUDA işlem güçlerine önem verilmiştir.

Ben önerilerde bulunurken sadece öngörülen 2 kart 5970 ve 770 arasında görüş bildirmiştim.
    Ama arkadaşım eğer bunların dışında öneri isteseydi tek önerebileceğim kar 780 olacaktı. Tabiiki daha üstün kartlar da olmasına karşılık bir oyuncu için en ideal kartın 780 olduğunu bildiğim içindir.
    Üstelik sonuç sadece teknik değerlerden ziyade DX-11 gibi uyum sözkonusu olduğunda ben de 5970 i önermem. Çünkü günümüz oyunları artık DX-11 e göre hazırlanmaktadır.
    ATI (AMD) tabanlı ekran kartlarının sürücü optimizasyon sorunları da ele alındığında tek kullanılabilecek kart ne yazık ki GTX780 gibi görünmektedir.

hd 5970'in dx 11 desteği vardır siz yanlış hatırlıyorsunuz.
    çift gpu'ludur ve 5xxx serisi olduğundan ati-amd karta daoğru düzgün driver desteği vermemektedir.
    ve şu anda 5xxx serisi çift kart kullananlar düzgün destek alamadıklarından güncel performans alamamaktadırlar.
    yani hd 5970'i oyun için kullanan biri ilk yılardaki gibi iki gpu'dan tam performans alamaz.
    ayrıca bu kart yıllar önce çıkmış sıfırını bulma ihtimali de sıfıra yakındır.
    sıfır gıcır gıcır sürücü sorunu olmayan , çift gpu'dan kaynaklı sorunu olmayan güncel tek gpu'lu gtx 770 varken hd 5970 almanın mantığı yoktur.
    arkadaş anladığım kadarıyla oyun için kullanacak bu durumda hd 5970'in hesaplama vb işlerdeki avantajının onun iiçin kıymeti yoktur.
    ikinci el alınacaksa tabi bu kadar uzun süre önce çıkmış çift gpu'lu kartın bozulma riskinin yüksek olacağı düşünülmelidir.gtx 770 gibi
    garantili kart varken garantisiz çok eski bir kart almanın pekte mantığı yok.

şu bant genişliği konusunda söyledikleriniz mantıklı değil.
    misal benim hd 7970 ekran kartımın gpu ve ramleri arasındaki bant genişliği 273,6 gb/s
    ekran kartı grafik işlemleri yaptığından bu bant genişliği çok önemlidir ve kolayca dolabilir.

ancak işlemci grafik işlemleri yapmaz hesaplamalar yapar bu da grafik yüküne göre çok çok az bant genişliği gerektirir.
    işlemcinin bashettiğiniz 25.6 gb bant genişliği görsel ve grafiksel veriler olmadığından kolay kolay dolamaz.
    yani ekran kartının hesaplama gücü yüzünden işlemcilerin bant genişliğinin yetmeyeceği gibi bir düşünce yanlıştır.

üstteki resimde z77 ve x79 çipsetleri karşılaştırmışssınız. z 77 iki kartdda x8x8 yapar.x79 x16x16
    ancak benim kullanmış olduuğum hd 7970 x8 bant genişliğinde rahatça çalışabilmektedir.
    kartım satış fiyatının 1000 tl civarı olduğu düşünülürse 2 tane 1000 tl lik kartı z77 çipseti kurtarmaktadır.
    bahsettiğiniz x79 çipseti 7/24 profesyonel çalışan kişiler için anlamlı olabilir.yoksa bugün 250 tl ye satılan z77
    anakartlar hemen her işi görür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cobi -- 7 Eylül 2013; 23:09:49 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bazı arkadaşlar hangi dayanağa göre yanıt veriyorlar bilmiyorum ama gerçek ölçüm değerleri vardır.

Hwcompare sitesinden alınmış bu bilgilere göre HD5970 770 ten 4 kat hızlı bir karttır. Pixel fillrate değerleri ile texture değerlerinin bir oyunda toplam performansı hesaba katıldığında HD5970'in değerlerine ulaşabilmek neredeyse imkansızdır.
    KAYNAK
    http://www.hwcompare.com/14656/geforce-gtx-770-vs-radeon-hd-5970/

haydaaaa hocam şimdi sen benim kafamı karıştırdın 2 sindede yüksek performans var belliki ama hangisini alacağımı bilemedim :)

Bunda kafa karıştıracak bir unsur yok.
    5970 oldukça hızlı bir kart. Çok fazla güç harcaması var ve eski nesildir.
    Almayı düşündüğün İ7 4770K bile tek başına böyle bir kartın hızına yetişemeyecektir.
    92800MP lik bir nokta çizim kabiliyetine her işlemci ile ulaşamazsın. Özellikle ucuz işlemcilerle zor biraz.
    Eğer bu kartı tam performans ile kullanabilmek istiyorsan tavsiyem çift işlemcili anakartları soruşturmandır.

hocam seninle ayrıtılı bi görüşme yapabilirmiyiz anlaşılan sen bu işlerde baya prof sun bana senin gibi bi kişi lazım her konuda yardımcı olabilecek birisi :) profilden yazmak istedim fakat göremedim eğer e mail adresini werirsen daha seri konuşabilirz eğer bana yardımcı olmak istersen.. kabul edersen çok memnun olurum

Ne yazık ki özel mesaj yolu ile veya email yolu ile görüşmeyi artık kapatmış bulunuyorum.
    Bunun sebepleri kişiseldir.
    Sadece, tavırları ve bilgileri ile kendisini kanıtlamış kişilerle forumlarda bilgi alışverişi ve belki sonrasında arkadaşlık düşünebilirim.
    Bu yüzden şimdilik forumda yazışmayı, herhangi bir teknik konuda yardım gerekirse kimseyi ayırt etmeden yardım etmeyi uygun buluyorum.
    Zamanla, belki elbette daha yakın arkadaşlıklar kurulması da olasıdır.

La bi halttan anlasan içim yanmayacak, bir görüşmeyi kapamışmış.

Bir şeyden çakmıyor bir cool havaları. Şaka gibi ya.

Hayır adam gidip o kartı alacak, vebaline sen giriceksin, sonra da adam sana saydırsa haklı olacak. Sonuçta para senden cıkmıyor di mi?

• biri bana bunun bu kamera şakasi oldugunu soylesin.
    2900xt daha guçlu kardeş. cunku 512bit.... tabi yersen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kimsede demezmi "HD5970 nerden bulacaksın?"
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.