Şimdi Ara

Aydınlatma: Homojen ışık dağılımı.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, 15-20 metre kare bir salonumuz var. Güçlü bir ampül aldık, çok ışık verdi ama ışık dağılmadı. Birden fazla ampül aldık, çok göz yordu, gene de ışık homojen şekilde dağılmadı. Odanın her tarafı ışıl ışıl, parlak olsun, karanlık kalmasın istiyorum. Bunu sağlamanın tek yolu tavanı spotlarla donatmak mıdır? Aydınlatma konusunda tecrübem olmadığı için yükske lümen değerlerien rağmen performans alamıyorum.

Teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: fuducuk

Arkadaşlar, 15-20 metre kare bir salonumuz var. Güçlü bir ampül aldık, çok ışık verdi ama ışık dağılmadı. Birden fazla ampül aldık, çok göz yordu, gene de ışık homojen şekilde dağılmadı. Odanın her tarafı ışıl ışıl, parlak olsun, karanlık kalmasın istiyorum. Bunu sağlamanın tek yolu tavanı spotlarla donatmak mıdır? Aydınlatma konusunda tecrübem olmadığı için yükske lümen değerlerien rağmen performans alamıyorum.

Teşekkürler...

Kullandığınız ampul ne? LED ise dediğiniz durum olabilir. Spotları kullanmak çok zor değil, sıva üstü olanları asma tavan gerektirmiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cowsmilk

Kullandığınız ampul ne? LED ise dediğiniz durum olabilir. Spotları kullanmak çok zor değil, sıva üstü olanları asma tavan gerektirmiyor.

Şu tarz, klasik ampül şeklinde led ampül kullanıyorum;

Öncesinde simit şeklinde florosan vardı. 360 derece ışık verdiği için bu tek ampüle göre daha iyi performans veriyor. Oysa lümen değerleri birbirlerine yakın. Sanıyorum ışık açısının da çok etkisi var.

Simit şeklinde florosanın 1500lümen ışık gücü var. Ben bu ampüllerden 2 tane taktım. Yaklaşık 2500lümen ediyor. Rakamsal olarak neredeyse iki kat aydınlanması gerekiyor ama bu iş doğru orantılı değil sanırım. Ben 1500'ü 2500'e çıkarınca çok aydınlık, ferah bir ışıklandırma oalcağını sanmıştım ama bu işin teknik yönlerini bilmediğim için yanılmışım. Ufak metrekareli odalar için yeterli oluyor ama salon gibi yerler için lümen ile birlikte ışığın dağılımı da çok önemli anladığım kadarıyla.

Spotları kullanmak çok zor değil ama 8-10 tane alıp yerleştirirsem sanıyorum ancak öyle istediğim ışıklandırmaya sahip olacağım ki bunun da maliyeti fazla olacak. Bunun bilinen daha az maliyetli bir yolu yok mu, bunu merak ediyorum ben...

• 15-20 metre karelik bir salon, tek bir lamba ile aydınlatılamaz. en mantıklı olan, bir kaç floresan lambayı, salona homojen olarak dağıtmaktır. bunu hakkıyla yapmak ise, hesaplamalarla olur. bunu görsel olarak yapmak için, dialux programı var. ücretsiz ve türkçe olmasıyla tercih edilen bir programdır ve otomatik hesaplamada yapabilir.

http://www.dial.de/DIAL/en/dialux-international-download/tuerkce.html
  • quote:

Orijinalden alıntı: dergul

15-20 metre karelik bir salon, tek bir lamba ile aydınlatılamaz. en mantıklı olan, bir kaç floresan lambayı, salona homojen olarak dağıtmaktır. bunu hakkıyla yapmak ise, hesaplamalarla olur. bunu görsel olarak yapmak için, dialux programı var. ücretsiz ve türkçe olmasıyla tercih edilen bir programdır ve otomatik hesaplamada yapabilir.

http://www.dial.de/DIAL/en/dialux-international-download/tuerkce.html

Gerçekten de tek lamba ile aydınlanmıyor, buun sonradan tecrübe edindim. Ampül güçlü olsa da olmuyor. Işığı dağıtmak gerekiyor. Zaten ne zaman iyi aydınlatılmış bir dükkan vs. görsem, tavandan spotlarla ışık dağılımının düzgünce yapıldığını farkediyorum.

Cevap için teşekkürler. Bahsi geçen programı da daha önce indirmiştim ama unutmuşum, hatırlattığınız için teşekkürler, kurup inceliyorum kısmetse...

• quote:

quote:

Şu tarz, klasik ampül şeklinde led ampül kullanıyorum;

Öncesinde simit şeklinde florosan vardı. 360 derece ışık verdiği için bu tek ampüle göre daha iyi performans veriyor. Oysa lümen değerleri birbirlerine yakın. Sanıyorum ışık açısının da çok etkisi var.

Simit şeklinde florosanın 1500lümen ışık gücü var. Ben bu ampüllerden 2 tane taktım. Yaklaşık 2500lümen ediyor. Rakamsal olarak neredeyse iki kat aydınlanması gerekiyor ama bu iş doğru orantılı değil sanırım. Ben 1500'ü 2500'e çıkarınca çok aydınlık, ferah bir ışıklandırma oalcağını sanmıştım ama bu işin teknik yönlerini bilmediğim için yanılmışım. Ufak metrekareli odalar için yeterli oluyor ama salon gibi yerler için lümen ile birlikte ışığın dağılımı da çok önemli anladığım kadarıyla.

Spotları kullanmak çok zor değil ama 8-10 tane alıp yerleştirirsem sanıyorum ancak öyle istediğim ışıklandırmaya sahip olacağım ki bunun da maliyeti fazla olacak. Bunun bilinen daha az maliyetli bir yolu yok mu, bunu merak ediyorum ben...

LED ampullerin açısı oldukça dardır. Tek ampul kullanıyorsunuz hem, o zaman hiç dağılmaz ışık.

• quote:

LED ampullerin açısı oldukça dardır. Tek ampul kullanıyorsunuz hem, o zaman hiç dağılmaz ışık.

Evet, artık farkındayım.

Sizin bir çözüm öneriniz var mı? Tavanı spotlarla donatsak oldukça maliyetli olacak;

http://www.aliexpress.com/item/2013-Newest-5W-7w-9w-12w-New-Very-Bright-LED-COB-chip-downlight-Recessed-LED-Ceiling/1149942623.html

Artı 10-15 watt'lık 8-10 spot her ay elektrik faturasına azımsanmayacak bir yük getiririyor.

Aşağıdaki tarzda ürünler almaya niyetlendim ancak bunların da odanın hertarafını istediğin şekilde aydınlatacağını sanmıyorum;

http://www.aliexpress.com/item/-/1966603236.html

http://www.aliexpress.com/item/18W-22W-SMD-5730-LED-Ceiling-Panel-Light-2300LM-220V-240V-LED-ceiling-circle-IC-Driver/1364359252.html

• Bu tip lambalar dibine ışık vermez.
    Dibine ışık vermesi önemlidir çünkü tavandaki beyazlığın yansıttığı ışık odayı gayet yumuşak bir şekilde aydınlatır. Bildiğimiz tasarruflu ampulleri kullanmanızı tavsiye ederim.
    Kendi odamda jetled kullanıyorum, fakat evin diğer kısımlarında en hoş rengi ve en yumuşak ışığı osram tasarruflu ampul ile alıyorum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tomshardware

Bu tip lambalar dibine ışık vermez.
    Dibine ışık vermesi önemlidir çünkü tavandaki beyazlığın yansıttığı ışık odayı gayet yumuşak bir şekilde aydınlatır. Bildiğimiz tasarruflu ampulleri kullanmanızı tavsiye ederim.
    Kendi odamda jetled kullanıyorum, fakat evin diğer kısımlarında en hoş rengi ve en yumuşak ışığı osram tasarruflu ampul ile alıyorum.

Jetled'i ilk defa duydum ve şu an elde ettiğim bilgiler çok olumlu. 320 derece homojen ışık yayma özelliği var. İlk gördüğümde işe yaramaz birşey sanmıştım. Fiyat bilgisine ulaşamadım, kaç watt kaç lira? Watt başına verdiği lümen değeri nedir?

Klasik florosanlardan kullanmak istemiyorum artık, radyasyondan uzak durmam lazım. Bu yüzden led tercih ediyorum.
  • quote:

quote:

Jetled'i ilk defa duydum ve şu an elde ettiğim bilgiler çok olumlu. 320 derece homojen ışık yayma özelliği var. İlk gördüğümde işe yaramaz birşey sanmıştım. Fiyat bilgisine ulaşamadım, kaç watt kaç lira? Watt başına verdiği lümen değeri nedir?

Klasik florosanlardan kullanmak istemiyorum artık, radyasyondan uzak durmam lazım. Bu yüzden led tercih ediyorum.

Her odada güçlü floresanlar kullanıyorum. Benim için hiçbir sorun yaratmıyor ama kullanmak istemiyorsanız LED kullanabilirsiniz. Akkor ve halojen lambalar çok elektrik tükettiği ve odayı ısıttığı için kullanmanız mantıklı değil. Jetled geniş açılıymış, 360 dereceye kadar açısı varmış. Tanesinin fiyatı 50-60 TL vardır ama floresan kadar harcayıp 20-30 yıl ampul değiştirmeyeceksiniz, fiyatını amorti eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cowsmilk -- 17 Ekim 2014; 23:00:05 >

• quote:

quote:

6 watt = 600 lümen (ki bu ledler için yüksek sayılabilecek bir verim)
    fiyatı da metro grossmarkette 19 liraydı.

• quote:

Her odada güçlü floresanlar kullanıyorum. Benim için hiçbir sorun yaratmıyor ama kullanmak istemiyorsanız LED kullanabilirsiniz. Akkor ve halojen lambalar çok elektrik tükettiği ve odayı ısıttığı için kullanmanız mantıklı değil. Jetled geniş açılıymış, 360 dereceye kadar açısı varmış. Tanesinin fiyatı 50-60 TL vardır ama floresan kadar harcayıp 20-30 yıl ampul değiştirmeyeceksiniz, fiyatını amorti eder.

Şu an ben de floresan kullanıyorum, değiştirme isteğim öncelikle sağlık amaçlı. Zaten amacım LED'e geçmek. Geçtim de, ancak ışık performansı homojenlik noktasında beni tatmin etmedi. Jetled açıkçası çok ilgimi çekti ama normal ledlere göre fiyatı tuzlu. Dediğiniz gibi amorti mutlaka edecek ancak çok uzun süreye yayılıyor. Diğer arkadaşın verdiği fiyata göre 600lümenini 19TL'ye satın alıyoruz. Benim salon için hesapladığım, beni tatmin edecek lümen değeri 4000-4500 civârı. Yani 7-8 adet taneye ihtiyacım olacak. Bu da 150TL'lik bir masrafa denk geliyor. Normal ledler ile 4500lümeni yakalamak neredeyse bunun yarı fiyatına denk geliyor ama onların da ışı dağıtmama dezavantajları var. Sanıyorum bu Jetled'ler diğer avantajları da gözönünde bulundurulduğunda alınmaya değer gibi duruyorlar.

• quote:

6 watt = 600 lümen (ki bu ledler için yüksek sayılabilecek bir verim)
    fiyatı da metro grossmarkette 19 liraydı.

Watt başı gerçek 100 lümen veriyorsa çok iyi. Şu an diğer ledlerde 5730 olan en üst modeller bile Watt başı 80-90lümen verebiliyorlar ki verebiliyorlar.

Bursada Jetled bayisi mevcutmuş, yarın ksımetse kendilerini arayıp bilgi alacağım.

Hepinize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar...
  • quote:

quote:

Şu an ben de floresan kullanıyorum, değiştirme isteğim öncelikle sağlık amaçlı. Zaten amacım LED'e geçmek. Geçtim de, ancak ışık performansı homojenlik noktasında beni tatmin etmedi. Jetled açıkçası çok ilgimi çekti ama normal ledlere göre fiyatı tuzlu. Dediğiniz gibi amorti mutlaka edecek ancak çok uzun süreye yayılıyor. Diğer arkadaşın verdiği fiyata göre 600lümenini 19TL'ye satın alıyoruz. Benim salon için hesapladığım, beni tatmin edecek lümen değeri 4000-4500 civârı. Yani 7-8 adet taneye ihtiyacım olacak. Bu da 150TL'lik bir masrafa denk geliyor. Normal ledler ile 4500lümeni yakalamak neredeyse bunun yarı fiyatına denk geliyor ama onların da ışı dağıtmama dezavantajları var. Sanıyorum bu Jetled'ler diğer avantajları da gözönünde bulundurulduğunda alınmaya değer gibi duruyorlar.

Odada 5000 lümen istiyorsunuz, bunların 7-8 tanesini farklı yerlere dağıtmalısınız.

• quote:

Odada 5000 lümen istiyorsunuz, bunların 7-8 tanesini farklı yerlere dağıtmalısınız.

Aklım başıma geldi, dağıtmam gerektiğini artık iyi biliyorum. Çok teşekkürler yardımlarınız için...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.