Bende thermaltake'nin kuzey köprüsü blower'i var. Gördüğün blower thermaltake'den çok daha sessiz. SES nerdeyse hiç yok.
bakır'ın üzerinde daha çok ısı tutabildiği doğru değildir.bakır ısı iletimi ve ısı tutma açısından alüminyum dan üstündür.
quote:
Orjinalden alıntı: nowanda
bakır'ın üzerinde daha çok ısı tutabildiği doğru değildir.bakır ısı iletimi ve ısı tutma açısından alüminyum dan üstündür.
Hocam sorun bakırın yada alüminyumun ısı tutması yada üzerinde ne kadar ısı tutacağı değil. Beni bağlayan kısmı, kimin daha çabuk yada ne kadar soğuduğu kısmı.
bakır daha çabuk soğutursun çünki gram başına gram başına üzerinde tuttuğu ısı daha azdır. thermal capacity(calories/gram per C') bakır için 0,092 alüminyum için 0,255
500 gr bakır sogutucu 500*0,092=46 cal. 250 gr alüminyum soğ. 250*0,255=63,75 cal.
bakır daha ağır olduğu halde daha az ısı tutuyor.üstelik termal iletimi alümiyumdan çok daha iyi olduğu için bu ısısını da kısa sürede havaya aktarabilir.
quote:
Orjinalden alıntı: nowanda
bakır daha çabuk soğutursun çünki gram başına gram başına üzerinde tuttuğu ısı daha azdır. thermal capacity(calories/gram per C') bakır için 0,092 alüminyum için 0,255
500 gr bakır sogutucu 500*0,092=46 cal. 250 gr alüminyum soğ. 250*0,255=63,75 cal.
bakır daha ağır olduğu halde daha az ısı tutuyor.üstelik termal iletimi alümiyumdan çok daha iyi olduğu için bu ısısını da kısa sürede havaya aktarabilir.
Hocam teknik detayda haklısın. Ama eline ısınan bir bakır aldığında, sence alüminyumdan daha hızlımı soğuyor.
bakır elimizi daha çok yakabilir.hızlı ısı dağılımı nedeniyle yüzey sıcaklıgı hemen düşmez,bu da dokunulduğunda daha sıcak algılanmasına neden olabilir.fakat kısa sürede tüm ısısını kaybeder. aliminyum ise merkezdeki ısı hızlıca yüzeye ulaşmadığı için göreceli olarak yüzey daha soguk algılanabilir.(parmağın emdiği ısı hızlıca yerine konulmaz). bu nedenle de soğuması daha uzun sürer.
eger farkinda iseniz piyasaya yeni cikan araclarin cogu aliminyum bloktur bununda aciklamasi aciktir
Demekki siz Thermaltake Thermalright gibi üreticilerin mühendislerinden daha iyi biliyorsunuz bu işi.Son çıkan yüksek performans seri soğutucu bloklarının hepsi komple bakır.Eğer keşfettiğiniz yeni bir soğutma yasası ya da daha iyi bir soğutma varsa paylaşın bizle.Ama şu anda soğutma sistemi olarak bakır bloklar ve fanlar en iyi çözüm...
Bahsettiğim konveksiyon olayını araştırdım ve çıkan sonucu açıklıyorum: konveksiyonun malzemeyle hiçbir ilişkisi yok. Konveksiyonun bağlı olduğu tek parametre akışkan hızı. Yani üzerinden geçen havanın hızı aynı olduğu sürece, konveksiyon açısından bakır, alüminyum veya plastik kullanmak hiçbirşeyi değiştirmez.
Dolayısıyla soğutucu malzemesi seçiminde tek kriter kondüksiyonla ısı transferi katsayısıdır. Bu katsayı da bakır için 400 W/mK, alüminyum için 250 W/mK dir. Yani bakır alüminyumu nerdeyse ikiye katlıyo.
Teodora, senin sisteminde bi gariplik var hocam. Teori bilgi de, pratik bilgi de (seninkisi hariç) aynı şeyi söylüyo: bakır soğutucu daha iyidir.
quote:
Orjinalden alıntı: kane
eger farkinda iseniz piyasaya yeni cikan araclarin cogu aliminyum bloktur bununda aciklamasi aciktir
Evet, gayet açık. Sebepler:
1- Alüminyumun işlenmesi bakıra göre çok daha kolay.
2- Alüminyum çok daha hafif olduğu için, aynı sağlamlıktaki bir anakartın üzerine bakır heatsink ten çok daha büyük bir alüminyum soğutucu koyarak ısı transfer yüzeyini arttırabilirsiniz. Yani atıyorujm, 300 gr lık bakır soğutucunun soğutma yüzeyi 300 cm2 iken, 300 gr lık alüminyum bloğun soğutma yüzeyi 500 cm2 olabilir (çünkü hacim daha fazla, çünkü yoğunluk daha az). Ama aslında anakart çok sağlam olsa ve çok fazla yük taşıyabilse (veya yere dik değil, paralel dursa), en güzeli büyük bir bakır heatsink kullanmaktır. Örnekte verdiğim gibi, 500 cm2 yüzeyli bir bakır soğutucu 500 gr ağırlığa sahip olabilir, ama bazı anakartlar bu ağırlığı taşıyamayacağı için Al kullanmak daha mantıklı olabilir.
teodora dayı kasaya değirmen de kurmuşun hayırlı olsun system idle da iken un öğütüon demek çok güzel çok yararlı
quote:
Orjinalden alıntı: Confusion
teodora dayı kasaya değirmen de kurmuşun hayırlı olsun system idle da iken un öğütüon demek çok güzel çok yararlı
Hocam fazla tasalanma Topiği açıp gösterdiğimde, un değirmeninin ne işe yaradığını hayretler içersinde görürsün.
quote:
Orjinalden alıntı: X
Demekki siz Thermaltake Thermalright gibi üreticilerin mühendislerinden daha iyi biliyorsunuz bu işi.Son çıkan yüksek performans seri soğutucu bloklarının hepsi komple bakır.Eğer keşfettiğiniz yeni bir soğutma yasası ya da daha iyi bir soğutma varsa paylaşın bizle.Ama şu anda soğutma sistemi olarak bakır bloklar ve fanlar en iyi çözüm...
İnşallah senin gibi düşünen zihniyetler, güzel yurdumda fazla yoktur hocam.
enteresan bende standart p4 heatinle açtım masaüstü 42 c tüh dedim buda 3E gibi sıcak çalışıyo sonra pipe 101 taktım açtım masaüstü 28 c ye düştü bide pipe 101 in üzerinde hangi fanı kullandığın önmeli
quote:
Orjinalden alıntı: Hasbi 81
quote:
Orjinalden alıntı: kane
Evet, gayet açık. Sebepler:
1- Alüminyumun işlenmesi bakıra göre çok daha kolay.
2- Alüminyum çok daha hafif olduğu için, aynı sağlamlıktaki bir anakartın üzerine bakır heatsink ten çok daha büyük bir alüminyum soğutucu koyarak ısı transfer yüzeyini arttırabilirsiniz. Yani atıyorujm, 300 gr lık bakır soğutucunun soğutma yüzeyi 300 cm2 iken, 300 gr lık alüminyum bloğun soğutma yüzeyi 500 cm2 olabilir (çünkü hacim daha fazla, çünkü yoğunluk daha az). Ama aslında anakart çok sağlam olsa ve çok fazla yük taşıyabilse (veya yere dik değil, paralel dursa), en güzeli büyük bir bakır heatsink kullanmaktır. Örnekte verdiğim gibi, 500 cm2 yüzeyli bir bakır soğutucu 500 gr ağırlığa sahip olabilir, ama bazı anakartlar bu ağırlığı taşıyamayacağı için Al kullanmak daha mantıklı olabilir.
Hasbi hocam, peki şöyle bir deney yapsam. Aynı sıcaklık değerlerinde bir ortamda, mesela kapalı bir odada, elime thermaltake pipe 101 ve standart P-4 heatsinki'ni alsam. İki elemanı, atıyorum 60 c. getirip üzerine standart 8cm. fan koysam. Sıcaklıklarını sürekli ölçerek, hangisinin daha çok ısınıp soğuduğunu, hangisinin ısıyı daha fazla tuttuğunu, hangisinin ısıyı daha çok ilettiğini ölçsem. Bu adil bir deney olurmu.?
quote:
Orjinalden alıntı: alperen_69
enteresan bende standart p4 heatinle açtım masaüstü 42 c tüh dedim buda 3E gibi sıcak çalışıyo sonra pipe 101 taktım açtım masaüstü 28 c ye düştü bide pipe 101 in üzerinde hangi fanı kullandığın önmeli
Hocam bu ikiliyi kullanıyordum. Ama şimdi üzerinde bunlar yok Fan 12 cm.
TEO Ses fılan dedık bıraz esprı katalım dedık ısın ıcıne ama cılkı cıkmıs ,valla cok sorry calısmalarını takıp edıyorum,senın gıbı arasdırmacı gelısdırmecı zıhnıyetlere cok ıhtıyacı var guzel yurdumun bende elımden geldıgınce bır seyler yapma calısıyorum. Herkes gıbı bende yapmaya calısdıgımız seylerın hazırlarının bulundugunu ama guzel yurdumun ınsanlarıda bu parcaları uretıyo bana sadece alıp bırlesdırmek kalıyo ve yılmıyorum
(Hatta bır olay anlatayım;Su sogutma ıcın radyator alıcam, begendım bır radyator ,dedım;fıyatı nedır satan arkadas 35ytl dedı ,en son ne olur dedım,gıttı lısteye bakdı sonra 1-2 yere telefon acdı sonra abı onun fıyatı 45ytl ımıs yanlıs bakmısız 40 ytl olur dedı,bende canın sagolsun dedım aldım aletı (YANLIS HESAP BAGDAT DAN DONERMIS)onemlı olan ıyı nıyet.
Abi size son birşey söylemek istiyorum.Kimyasal olarak Bakır metaldir ama Aliminyum yarımetaldir.Ve dolayısıyla metaller ısıyı daha iyi ilettiklerinden bakır her zaman önde olacaktır.Periyodik tabloda Bakır metallerin sağ tarfında yer almaktadır.En iyi ısı ileten madde ise metallerin en sağında ve altında olanıdır ki bu da aktinin serisindedir.Ama tabiki bunları kullanmka zor çünkü Uranyum-Plutonyum gibi radyoaktif elementler yer alır.Ama günümüz şartlarında en iyisi Bakırdır.
quote:
Orjinalden alıntı: Diablo50
Abi size son birşey söylemek istiyorum.Kimyasal olarak Bakır metaldir ama Aliminyum yarımetaldir.Ve dolayısıyla metaller ısıyı daha iyi ilettiklerinden bakır her zaman önde olacaktır.Periyodik tabloda Bakır metallerin sağ tarfında yer almaktadır.En iyi ısı ileten madde ise metallerin en sağında ve altında olanıdır ki bu da aktinin serisindedir.Ama tabiki bunları kullanmka zor çünkü Uranyum-Plutonyum gibi radyoaktif elementler yer alır.Ama günümüz şartlarında en iyisi Bakırdır.
Teodora Umarım okudun bunları
quote:
Orjinalden alıntı: KinGpAsCaL
quote:
Orjinalden alıntı: Diablo50
Teodora Umarım okudun bunları
Dostum, ben bunları çok iyi okudum. Hatta nette şu an araştırmasını yapıyorum. Ama arkadaşların unuttuğu çok önemli bir nokta var. Bahsettikleri SAF BAKIR ELEMENTİ. Kimsenin aklına, yukarıda allandıra ballandıra anlattıkları Thermaltake ve Thermalrıght'ın MUHTEŞEM ve SÜPER mühendisleri, bize bakır olmayan ama bakır gibi gözüken birşeyler kakalamış olamasın sakın.????? Birde şunu anlatamıyorum kimseye. BAKIR'ı ben icat ETMEDİM. Amacım bakır elementinin fiziksel özelliklerini yada yapısını değiştirmek, yada bakırı baştan yaratmak değil. Hatta peltierle daha iyi sonuçlar almak için bakır aldım. Hatta ve hatta, sanayide istediğim ölçülerde, petek yapısına sahip bakır heatsink yaptırmak istedim. Adamlar 100 ytl isteyince, thermaltake'ye yöneldim. Bunun anlaşılmasını istiyorum. Ben hiçbir zaman BAKIR ALÜMİNYUMDAN DAHA İYİ BİR METAL DEMEDİM. Ama yinede bu kadar tartışmanın üzerine, BAKIR ALÜMİNYUMDAN DAHA GEÇ SOĞUYOR. İsteyen alsın bir bakır eline, ısıtsın ve test etsin.