Bas - Konuş teknolojisi ile telsiz (walkie - talkie) haberleşmesinde olduğu gibi karşılıklı iletişim kurulabiliyor.
İki kişi veya en fazla 20 kişiden oluşan bir grup, telefonda listelenerek aynı anda görüşme yapabiliyor. Bir defada sadece bir kişi, 'Bas - Konuş' tuşuna basarak konuşabiliyor.
Bas - Konuş için telefonda özel olarak atanan tuşa bir kez basıldığında, karşıdakilerin tamamı konuşanı dinliyor. Konuşma bitip tuş bırakıldığında ise diğer kişiler arayana (konuşana) yanıt veriyor.
Görüşme, (yani sesin taşınması) tek yönlü olarak gerçekleşiyor. Yani 'bas konuş' tuşuna basarak konuşmakta olan kişinin sesi iletilirken, karşı taraftan her hangi bir ses alınamıyor.
Arayan kişi tuşa bastığında, önceden kontak listesine aldığı kişilerin durumunu 'uygun', 'meşgul' ve 'uygun değil' olarak üç farklı durumda görebiliyor. Bu durumda 'uygun' durumu görerek tuşlayıp konuşabiliyor.
Görüşme cep telefonundan internet bağlantısı sağlayan GPRS üzerinden gerçekleştiriliyor.
Kapsama alanı GSM operatörünün normal kapsama alanıyla aynı. Cep telefonu uli konuşmalarda ulaşilabilen bütün alanlarda kullanılabiliyor.
Bu teknolojiyi kullanacak olan aboneler, aynı üretici tarafından geliştirilen 'bas - konuş' destekli telefonları kullanabilecek. Farklı üreticilerin telefonları birbirini desteklemiyor.
Konuşanın sesi, 0 - 6 saniye arasında bir gecikme ile ulaşabiliyor.
Şu an itibariyle Turkcell, Motorola V400p modeli, Avea ise Nokia 5140 ve 6260 modelleri ile Bas - Konuş'u abonelerine kullandırmaya başladı. Ancak bu üç model de Türkiye'de henüz piyasada yok.
Sadece bu teknolojiyi destekleyen telefonlarla gerçekleşebiliyor. Ancak Bas - Konuş'lu telefonlar, normal cep telefonu olarak da kullanılabiliyor.
Bas - Konuş tarifelerini her iki operatör de henüz açıklamış değil. 1 Şubat 2005'e kadar bu servisten iki operatörün aboneleri ücretsiz yararlanacak. Ancak bu servisin, şu anki görüşme tarifesinin en az 10'da biri oranında ucuza kullanılması bekleniyor.
güzel bilgilendirme ellerine sağlık, bas konuş destekleyen telefonların türkiyede olmaması çok ilginç
Magnetik Arkadaşıma katılıyorum. Bu konuda bişey yapılması lazım. Bas konuş Özelliğine sahip olan telefonlar türkiyede var fakat bulana kadar insan ömrü bitiyor.... Ben bunu şöyle örneklemek istiyorum. Türkiyede Turkcell ilk defa kuruldugu zaman reklam üstüne reklam fakat nerede turkcell demek mümkündü. Hadi bu sefer Turkcell Hattı aldın. Hat çekmiyor. Bizim pederin başına gelmişti ordan biliyorum.
ayrıcada şu var arkadaşlar sırf baskonuşu var diye gidip bir telefon almam ben.
+ Ben fiyatı çok abartılmazsa almayı düşünüyorum. Ancak ikinci telefon olarak Nokia 5140'ı almak istiyorum. Dağcılık yaparken ve motosiklet sürerken kulaklıkla işe yarar.
Ancak şehir için toplumun içinde kulaklıksız kullanma biraz abes olur.
quote:
Orjinalden alıntı: Magnetic
ayrıcada şu var arkadaşlar sırf baskonuşu var diye gidip bir telefon almam ben.
yıllar nasılda geçmiş
arkadaşlar,
Bas konuş tarafında "telsiznet" diye bir sistem çıkmış tepe güvenlik elemanlarının elinde görüyorum böyle cep telefonu gibi ama aynı zamanda telsiz görevi de görüyor...bilgisi olan var mı? işe yarar bir sistem mi dir?