Şimdi Ara

Basitçe Mesh sistemi kurulum detayları-herkesin anlayacağı şekilde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
2
Favori
1.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yeni taşındığım evde modemi duvara gömdüğüm için (dekorasyon vs) maalesef fiber 100 gb hız 15 lere kadar düşüyor ve 2 odada hiç çekmiyor. Evde her odaya modemin olduğu noktadan cat6 ethernet bağlantısı yapmıştık.

Dolayısıyla ttelekom tp 2li mesh almaya karar verdim. Henüz kurulum yapmadık.

Ben mesh konusuna hiç hakim değilim ve birkaç sorum olacak, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

1. Tüm mesh cihazlarını kablolu olarak modeme bağlayabilir miyim?
    2. Modemin kendisi mesh çalışırken halen wifi bağlantı noktası olarak kullanılabiliyor mu?
    3. modemden birini cat6 ile uç bir odaya, diğerini de ana istasyonla kablosuz bağlantı için diğer bir uça odaya koymayı planlıyorum (eğer kablo kullanmazsak). Azıcık çekmesi uç noktasının çalışması için yeterli mi?

Yarımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkür ederim.

(CAT yazanlar mevcut jack ı çakılı olanlar. Diğerlerini duruma göre çakacağım.

ÇO1 deki CAT çıkışını kullanmak istemiyorum, çıkış hemen çocukların dibinde)

Basitçe Mesh sistemi kurulum detayları-herkesin anlayacağı şekilde

• 1. tüm mesh cihazlarını, mesh ağı oluşturduktan sonra kablolu olarak da birbirine bağlayabilirsin. bu kablosuz ağ performansını daha etkili kılar. bunun için modemine kablolu bağlayacağın ilk mesh cihazının iki ethernet girişinin olması gerekecek. tek girişli ise ilk cihaz hariç, yine diğer iki mesh cihazını kablo ile de birbirine bağlarsan, yine daha iyi sonuç alırsın.

2. mesh csisteminde, modemin kablosuz özelliğini ayrı olarak kullanmaya devam edebilirsin.

3. modemden oda1' e kablo çekip, bunu kablo ile modeme bağladığında, çekmeyen odaya koyacağın diğer mesh cihazını, ilk mesh cihazına kablosuz bağlaman gerekir ki mesh olsun. yoksa üç ayrı telden çalarsın. yani modemle birlikte üç ayrı kablosuz ağ olur.

4. azıcık çekmesi diye bir şey olmaz. mesh sistemi alıp kuracaksan eğer, buradaki amaç tek bir ağ ismi ile mekan içerisindeki her noktada eşit ve stabil bir kablosuz ağ oluşturmaktır. mesh cihazı alıp şekildeki gibi kullanacağına, iki adet genişletici alıp modeme ayrı ayrı bağlayacak olman daha isabetli bir seçim olabilir. iyi sonuç alabileceğin gibi, daha ekonomik de olabilir. tek sorun, mesh olmaz.

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim. Zahmet edip tek tek yazmışsınız.

Burda bana tek bir bağlantı lazım. Robot süpürge vs den dolayı. Mesh mecbur gibi bu durumda sanirim.

Son olarak şu uygun mu sizce: sagdakikose odaya kablolu mesh1 i koyup, onu goren sol üstteki odalardan birinde mesh2 yi kablosuz koysam. Buarada modemi de kablosuz kullanmaya devam etsek. Bunda bir sorun var mı?

Tekrar tesekkur ederim.

• Aslında çizdiğiniz şemaya göre en verimli 2’li mesh yerleşimi, U şeklindeki koridorun her iki koluna birer tane cihaz yerleştirdiğinizde olur gibi. Çünkü araya iki duvar girdi mi sinyalde çok ciddi düşüşler oluyor. Modemin wifisini kaptın bence. Çünkü farklı isimlerde yayınlar olacak ve birbirine parazit yapacak.
  • est_24 E kullanıcısına yanıt

cihazları konumlandırırken alacağın referans: modemden alabildiğin max kablolu wan hızı performansını, az bir kayıpla da olsa mesh cihazlarından alabilmektir. lan hızlarında ise mesh cihazların birbiriyle olan iletişimindeki kayıplar, seni çok etkilemeyebilir. mümkün olabildiğince wan hızını yüksek tutmaya çalış. zaten yapacağın wan hızı testlerinde, mesh cihazların konumlarının iyi, kötü veya yeterli olup olmadıklarını göreceksin.

kullanıcı sayısı ve aktivitene göre, bu konumlandırma bana yeterli demek sana kalacak. cihazların yükseklik olarak birbirine göre farklı konumları, aradaki duvarlar, kapalı veya açık tutulacak olan kapılar, araya girecek olan her türlü eşyalar, kısaca cihazların birbirini görmemesine sebep olacak olan her türlü engel, hem wan hem de lan hızına etki edecek.

kısaca ölçüm yaparak en iyi konumlandırmaları tespit edip, buna göre kararını ver. 5ghz performansını yüksek tutmaya çalış.

Araya girip izninizle birşey sormak istiyorum, bütün odalara ethernet kablo döşeli, salondaki modemin arkasındaki 4 porttan her odaya kablo ile internet verebiliyorum, 3 lü mesh sistem aldım diyelim, bir tanesini kablo ile modeme bağladım, modemin wifi kapadım, diğer 2 mesh cihaza kablo ile bağlantıyı nasıl yapıyoruz, kablosuz mu birbirini görmek zorundalar.

• quote:

Orijinalden alıntı: adsızusers

Araya girip izninizle birşey sormak istiyorum, bütün odalara ethernet kablo döşeli, salondaki modemin arkasındaki 4 porttan her odaya kablo ile internet verebiliyorum, 3 lü mesh sistem aldım diyelim, bir tanesini kablo ile modeme bağladım, modemin wifi kapadım, diğer 2 mesh cihaza kablo ile bağlantıyı nasıl yapıyoruz, kablosuz mu birbirini görmek zorundalar.

sadece kablosuz birbirini görmek zorunda değiller. kablosuz ağda hem iletme hem alma işlemi yapıldığı için bu cihazları birbiriyle kablo ile de birleştirebiliyor olmanın getireceği avantajlar var. yani bu şekilde bir ağ kurulduğunda, akla gelen soru hemen şu olacak: wifi ile vasat bir mesh sistemi kurduk diyelim. sonradan mesh cihazlarını kablo ile de birbirine bağladık. wifi performansı ne olur? veri alma ve iletme kablosuz ağ üzerinden mi yoksa ethernet üzerinden mi olacak? gördüğüm kadarıyla tüm mesh cihaz üreticileri bunu tavsiye ediyor. demek ki hız kayıpları, ethernet bağlantısı da yapılınca telafi ediliyor. başka getirileri de var. yazılım öne çıkıyor.

şöyle söyleyim. değişik varyasyon uygulanabilir. örneğin modemin zyxel ise, cihazını köprü moduna alıp, modem arayüzünden yapacağın yapılandırma ile bir portunu dsl için mesh cihazına ayırırsın, diğer üç portu + kablosuz ağını da aynı yapılandırmada yer alacak şekilde ethernet olarak yapılandırırsın. üç ethernetden birini kablo ile tekrar ilk mesh cihazına bağlarsın, mesh cihazından dhcp almış olacağın için bu aynı zamanda modeminin kablosuz ağını da çalıştıracaktır. (mesh olmayacak, farklı ssid ile) diğer iki ethernet girişini de diğer iki mesh cihazına verirsin. bu şekilde bütün mesh cihazlarını kablo ile de bağlamış olursun.

alternatifin çok. mesh kullanmayabilirsin de. madem ki her odada ethernet var. ben daha ekonomik olarak, genişletici kullanmayı tercih ederdim diye düşünüyorum. yani genişleticileri ethernete tak kullan. ayar yapmana bile gerek yok. her odada yine tam hız alırsın. yemişim meshini yani. Basitçe Mesh sistemi kurulum detayları-herkesin anlayacağı şekilde  hatta hangi odada işin var ise o daya genişleticini taşı. her odaya vermene de gerek yok. Basitçe Mesh sistemi kurulum detayları-herkesin anlayacağı şekilde 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 25 Nisan 2023; 17:20:12 >

Cevap için teşekkürler, ev içinde sorun yok aslında örnek olsun diye söyledim, derdim katlar arası 3 katlı aile apartmanı tek modem bende var, yaklaşık 15 cihaz bağlanıyor, Asus modem kullanıyorum, dhcp kapatıp bridge modda farklı marka modemler bağlayıp denemelerim oldu ama bu seferde x modeme bağlanan cihaz diğer modeme geçiş yapmıyor yada çok geç yapıyor, elle wifi seçmek lazım, 3 mesh cihazı kablosuz bağlamak pek stabil olmayacak gibi o yüzden sordum kablo ile bağlanıyor mu diye.
  • quote:

Cevap için teşekkürler, ev içinde sorun yok aslında örnek olsun diye söyledim, derdim katlar arası 3 katlı aile apartmanı tek modem bende var, yaklaşık 15 cihaz bağlanıyor, Asus modem kullanıyorum, dhcp kapatıp bridge modda farklı marka modemler bağlayıp denemelerim oldu ama bu seferde x modeme bağlanan cihaz diğer modeme geçiş yapmıyor yada çok geç yapıyor, elle wifi seçmek lazım, 3 mesh cihazı kablosuz bağlamak pek stabil olmayacak gibi o yüzden sordum kablo ile bağlanıyor mu diye.

iss modem kullanmayı tercih etme. bunlar genelde 32 destekliyor görünüyor ama daha az destekliyorsa da hiç şaşırmam. normalde çok daha fazla cihaz destekler ama yazılım ile kısıtlanıyor. apartman aileye ait ise mesh daha uygun görünüyor ama üç kat için üç ayrı mesh ve bunların tek bir ağda toplanması daha iyi olur sanırım. yönlendirici hangilerini denedin? hatta her üç katı birbirinden izole bile edebileceğin router'lar var. mesela mikrotik kullanabilirdin. ne olabilir mesela 100mbit yeterli dersen RB750Gr2, 1000 dersen RB750Gr3 modelleri iyi iş çıkarırdı. mevcut modemini köprüye alara kbu ikisini de pppoe olarak kullanabilirsin. güzel cihazlar ama antrenman yapman lazım. sürekli de güncelleme alan cihazlar. ya da ac serisinin bilinen en son modemini al geç. yeter ki iss modem olmasın.

Kullandığım modem Asus dsl-ac68u, bridge moduna alıp kullandığım modemler tplink vr 300, cihaz vr300 e bağlandığı diyelim modemden uzaklaşıp bağlantı kompak üzereyken bile tekrar ac68 e geçiş yapmıyor elle yapmak gerekiyor, Asus modemde mesh özelliği var, benzer Asus modemler alıp sorun çözülebilir ama Asus sistemler pahalı, fiyat performans ne kurabilirim diye araştırıyorum.
  • quote:

Kullandığım modem Asus dsl-ac68u, bridge moduna alıp kullandığım modemler tplink vr 300, cihaz vr300 e bağlandığı diyelim modemden uzaklaşıp bağlantı kompak üzereyken bile tekrar ac68 e geçiş yapmıyor elle yapmak gerekiyor, Asus modemde mesh özelliği var, benzer Asus modemler alıp sorun çözülebilir ama Asus sistemler pahalı, fiyat performans ne kurabilirim diye araştırıyorum.

mesh kurabilmen için aynı marka, farklı model olsa bile hem ileriye hem de geriye dönük birbirlerini desteklediği belirtilen aynı wireless sistem ve aynı sisteme sahip mesh özelliği bulunan cihazlar gerekir. senin yaptığın her odaya bir nevi extender takmak ve farklı ağ isimleri kullanmak oluyor. bence hiç masraf yapma. madem her odana ethernet ile internet veriyorsun, her odada kullanmak gereken wifi ağını seçip kullanmaya devam et. en kötü, evde bu işlerden anlamayan biri var ise telefonun wifi özelliğini açıp kapatması yeterli olur. mercusys'ler ucuz görünüyor ama yani ucuz etin yahnisi de yavan olur diye bir söz var. performansı nedir hiç bir fikrim yok. yani evde tek bir ağ ismi göreceğim diye de vasat bir kablosuz ağ kurmaya da gerek yok.

Mevcut Asus AC68U modem yanına yine aynı markanın AX82U modemini aldım, ax82 yi ana modem yapıp, ac68 i mesh olarak bağladım, deneyimleyip görcez, yardımınız için teşekkürler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.