arkadslar dell inspiron 6400 kullanıyorum..normalde batarya takılı kullanmıyordum bilgisayarı...arasıra takıyodum..gecen gün taktıgımda şöle bi yazı geldi ''your battery needs to be replaced "..daha sonrasında bataryayı tam sarj ettim ve bi baktım tam doluyken kalan saat 58 dk yazıyor..önceden tam doluyken 2 saat falan yazardı..ve dell battery e girdiğimde şöle bi yazı var "Your battery can no longer provide sufficient power to your system and needs to be replaced" ..ve sarj cok cabuk bitiyor..ve bilgisayarım 1 yıllık daha..bataryayıda kullanmadım takılı..yardımcı olurmusunuz??
o bataryayı çıkarıpta kullanmak eskşidendi(ni/mh batarya) şimdi lityum ion batarya olduğu için bataryayı kullanmak daha yararlı batarya için yani bu durumda bataryayı ya tamamiyle boşaltım tekrar şarj edeceksin deneyip bakacaksın kömürleşmişmi yada yeni bir batarya alacaksın.
bazıları batarya çıkartmak yararlı desede her ne kadar yeni bataryalarda zararlıdır bataryalı kullanın keyfinize bakın.
@askyankar,
normalde kullanılan her şey eskir...
Eğer notebook'un pilini çok az kullandıysan, yani aralıklı da olsa dolma/boşalma döngüsüne sokmadıysan bu tip problemler yaşayabilirsin. Ancak zaman zaman bu tip problemler pillerin içinde bulunan hücrelerin arıza yapması sonucunda da ortaya çıkabiliyor.
Büyük ihtimalle sendeki sorun, hücrelerden bir ya da birkaçının arızalı olmasından kaynaklanıyor. Yazık ki piller için garanti süresi 6 ay civarında...
Aynı sorun Compaq 6120'de benim başıma geldi. Pili ayda 3 kez dolma/boşalma döngüsüne sokmama rağmen pil, 9. ayın sonunda "beni değiştir" uyarısı vermeye başladı. HP'nin pil kontrolü için hazırlamış olduğu bir program var, onunla inceledim. Sonuçta hücrelerden bir ya da birkaçının arızalı olduğu ortaya çıktı. Pil garantisi 6 ay olduğu için elbette ki bir hak iddia edemedim. Cihaz halen daha o pille kullanılıyor.
Buradan alınacak ders belki şu olabilir: Yeni alınan sistemleri pili üzerindeyken kullanmakta fayda var. Eğer sorun çıkarmaya meyilli ise, bu dolma/boşalma döngülerinden birisinden karşına çıkabilir. Bu sayede garanti dahilinde değişim yapılabilir.
Ancak eğer pilde sorun çıkmayacaksa, pili boşa yıpratmış oluyorsun.
Bu bir kumar aslında :(
Eğer yeni bir pilin çok pahalı olduğunu düşünüyorsan, Karaköy'deki pil satan yerlerden notebook pilinin içindeki pilleri temin edebilirsin / değiştirtebilirsin. Kapasiteye bağlı olarak herhalde maksimum 100 TL civarında işi bitirirsin :)
yani tamir ettirememmi bu pili? zaten pil tam doluyken 50 dakika falan gidiyor?
Pili elbette ki tamir ettirebilirsin.
Ancak içindeki piller şu an bir miktar yıpranmış vaziyette. Değişecek olanlar yeni (yıpranmamış) olacağı için sağlıklı bir sistem olmaz. Pilleri komple yenilemende fayda var. Ancak karar ve para senin ;)
benim FS notebookumda da aynı sorun oldu 10 gün servistdse kaldı pili değiştirdiler pilin tamir olması gibi birşey yok