Gecenlerde aniden Acer 5602model bilgisayarim kitlendi ve acma tusuna uzun bakarak kapattim. Yeniden actigimda bir hata ekrani cikti. Bir "conflict" (cakisma) oldugundan bahsediyordu. Sonra yeniden kapatip actim.
Artik ekranin sag alt kosesinde "intel" yaziyor sadece. Sol altta da "Press F2 Setup" yaziyor. F2'ye basiyorum saatlerce Please wait yaziyor kosede ve bir degisiklik olmuyor.
Acer kurulum CD'sini taktim, tik yok.
Tum yukardaki konularin yaninda, Acer 5602'nin bios pili nerede? Cildirmak uzereyim. Gecen arka kapagi actim fakat bulamadim. Komple sokecektim kasayi birlesim yerinden anca toparladim.
Ne yazık ki bu modelde BIOS Piline (Cmos pili aslında bios pili diye bişey yok) ulaşabilmek için kasanın tamamen sökülmesi lazım. Çok zor bir yerde pil. Bu sorunu çözmek için yapılması gereken ve yapılabilecek tek şey de BIOS sıfırlamak. Onun yolu da pilden geçiyor... Kolay gelsin diyelim ne diyelim...
tesekkurler yarbayim.
peki hadi diyelim cmos piline ulastik.
sifirlamak icin pili mi degistirmek gerek?
quote:
Orjinalden alıntı: harmonic
tesekkurler yarbayim.
peki hadi diyelim cmos piline ulastik.
sifirlamak icin pili mi degistirmek gerek?
hayır pili ve bataryayı çıkarıp 15 20 dakika bekletmen lazım
Hayır sanmıyorum. CMOS pili sadece bittiğinde veya hata verdiğinde değiştirilir. BIOS sırasında "CMOS Checksum Error" diye bir hata alıyorsanız veya bilgisayar tarih ve saati hiçbir şekilde aklında tutamıyorsa CMOS pili bitmiş demektir. Her saatçi ve büyük markette bulunabilecek standart 3V yassı lityum daire şeklinde bir pildir. Yaklaşık 1YTL ebatlarındadır. Yukarıdaki resimde verilen şey anladığım kadarıyla buzzer, cmos pili değil.
BIOS sıfırlamak için CMOS pilini çıkartıp 15 dakika kadar beklemek yeterlidir. Ayrıca BİLGİSAYAR KAPALIYKEN!!! pil yuvasının içindeki iki kutbu kısa devre yapmak da işe yarar ama gerek yok. 15 dakika bekleyiver canım...
O vakıt cmos pilini çıkarmaya çalışacağım.
Bilgisayar elimde kalır diye korkuyorum.
Servise götürsem köserler mi?
Pili oraya koyan zihniyete en derin sevgilerimi iletiyorum.