Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisleri Kod Yazmak Ne Demek?(Mezun oldum) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
57
Favori
55.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Kod Yazma" terimi bu kadar zor birşeymi koca konuda doğru cevaplar benim dışımda
    @wm_xfreex
    @ahmet//
    @Tan Er
  • Aktif olarak 3 proje geliştiren bir bilgisayar mühendisi olarak diyebilirim ki (DivFix++, project_Meteorite, wxHexEditor...) bilgisayar mühendisi demek kod yazar demek değil. Nice kod yazan adamlar gördüm. Hex Editörü gibi bir sistemde boğulur kalır. Patlar. Debug bile edemez hale gelir kendi kodunu. Hele araya koddan uzak geçen 1-2 ay girdim mi... O kodu at çöpe.

Gavurlar bu işi inşaat sektörüne benzetmişler. Sizde aklınıza gelen her sorunu oradan benzetme yolu ile algılayabilirsiniz. Kod yazmak, duvar örmektir. Yani ameleliğidir bu işin. Biri çok güzel kod yazamadığı halde, kimsenin yapamadığı çok güzel binalar vücuda getirebilir. İş duvarların ne kadar güzel olduğunda değil, yapının nasıl tasarlandığında biter. Çünkü duvar duvardır kullanıcı için.

Programlama derslerinde öğretirler önemli olan şeyin algoritma olduğunu. Yani binanın mimarisi. Bence mimar olmaya bakın derim, çünkü piyasada çok fazla sayıda amele var :) Ayrıca şunuda hatırlamanız gerekir ki amele olmak için hiçbir eğitime ihtiyacınız yok. Bilgisayar mühendisi olupda kod yazarsanız, bu bir mimarın amelelik yapıp harç karmasına benzer. Ha ben yapmıyor muyum? Yapıyorum, ama zevk için. Kendi ihtiyacımı gidermek için. Sanırım başarılıyım ki insanlar programlarımı çekiyor...

Ayrıca bir arkadaş yukarıda değinmiş "zibilyontane bilgisayar mühendisi var artık" diye. Bizim sınıfın mevcudu 70 di. Alttan ve üstten sınıflardan da pek çok insan tanıdım. Ama bildiğim bilgisayar mühendisi sayısı 10-20 arasındadır. Bilgisayar Mühendisi diploması alan her insan bilgisayar mühendisi değildir. "Mühendislik" ayrı bir olay. Bu bölümü bitireyim de kod yazayım, para kazanayım mantığı ile okula gelen adamdan mühendis olmuyor malesef. Onlar anca programcı olurlar :)

• @Tun4 bilgisayar okuryazarı olman bölüme başlaman için yeter de artar. Hiç eline bilgisayar bile değmemiş olsan yaparsın emin ol. Ben de bölüme başlarken bilgisayar bildiğimi zannederdim ama hiç de öyle değilmiş yani bildiğini zannedenler de aslında bilmeden geliyorlar. Sen öyle söyleyenlere bakma herkes kafasına göre bişeyler yazıyor bir çoğu yanıltıcı olabilir.

Not: Bu arada tercihler bitti nereyi seçtin bilmiyorum ama sonradan okuyacaklar için en azından faydalı olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dustyboy

@Tun4 bilgisayar okuryazarı olman bölüme başlaman için yeter de artar. Hiç eline bilgisayar bile değmemiş olsan yaparsın emin ol. Ben de bölüme başlarken bilgisayar bildiğimi zannederdim ama hiç de öyle değilmiş yani bildiğini zannedenler de aslında bilmeden geliyorlar. Sen öyle söyleyenlere bakma herkes kafasına göre bişeyler yazıyor bir çoğu yanıltıcı olabilir.

Not: Bu arada tercihler bitti nereyi seçtin bilmiyorum ama sonradan okuyacaklar için en azından faydalı olabilir.

Benim tüm bilg. muhendıslıklerı tutuyordu bilkent tercih ettım bu konuda uzun arastırmaların sonucu.Burda bazı kısıler hevesımı kırsa da en sonunda mantıklı acıklamalara ulasarak tum tercıhlerımı ıstedıgım bolum olan bılgısayardan yana kullanmıstım.

• Vallahi bazı insanlara şaşıyorum. Bir eğitim görmek için o konuda çok kapsamlı mı olmak lazım? Mesela heves eder gitar alırsın, öğrenmek için kursa gidersin. Ben gitar çalmayı bilmediğim için gidiyorum. Şimdi adamın bu konudan haberi yok, öğrenmek için konu açmış. Sonuçta adam öğrenmek için çaba harcıyor. Bende makine mühendisliği düşünüyorum fakat tam olarak nasıl bir iş yaptıklarını bilmiyorum. Bilmekte zorunda değilim, gider 4 sene okur. Öğrenirim.

@Tun4

Seni tebrik ederim. Bilkent - Bilgisayar Müh. (Burslu) kazanmışsın, çalışıp çabalayıp buraya girmişsin. Burda öyle yok bunu bilmiyorsan şöyle böyle diyenleri zaten aldırma. Hiçte hevesin kırılmasın. Mükemmel bir üniversitede, mükemmel bir eğitim görüceksin. Hatta yurt dışı imkanında var. Başarılar dilerim.

• @barman

saol dostum.Ben de kotu yorumlar yuzunden ıstedıgım seyden vazgececek duruma geldım ama daha sonra bazı kısılerın bunu gercekten karalamak ıcın yaptıgını gordum.Bır de programlamayla azıcık ugrasıp bılgısayar bıldıgını sanan ınsanların muhendıslerın bı ıse yaramadıklarını onlarla aynı ısı yaptıklarını ıdda ettıgını gordum meger durum oyle degılmıs.ekşi sozlukte 4 sayfa yazı okudum bu konuda kotu yorumların yanında gercekten bu ısın ıcınde olan ınsanların yazdıklarını okuyunca rahatladım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tun4
    muhendıslıklerı tutuyordu bilkent tercih ettım bu konuda uzun arastırmaların sonucu.Burda bazı kısıler hevesımı kırsa da en sonunda mantıklı acıklamalara ulasarak tum tercıhlerımı ıstedıgım bolum olan bılgısayardan yana kullanmıstım.

Çok iyi bir bölüm kazanmışsın, tebrikler, hayırlı olsun. Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak söylüyorum ki forumda çok bilgisiz insanlar tarafından çok saçma yorumlar döndürülüyor. Senin geçtiğin yollardan geçmemiş olanlar bile ahkam kesiyor. Şu ana kadar bu işlere girmemiş olmayı kafaya takma, bu zaten sistemin beraberinde getirdiği bir durum. Bu noktadan sonra ihtiyacın olan şeyler sadece merak ve çok çalışmak.
  • Şuanda bilg. müh. gidenlerin en az %50 si pc hakkında bişey bilmiyor..Geri kalan %50 lik kesimde ise bilgisayardan sadece yeteri kadar anlıyor..Kod yada programlama bilenlerin sayısı %1 i geçmez..Tabi bunu bilg. müh. yeni başlayanlar için diyorum..Ayrıca bilg. müh. yeni başlayıp bilgisayara elini sürmemiş yani google a bile girmesini bilmeyen adamlar mezun olduklarında bilgisayar ile ilgili üniye girerken onlardan daha çok şey bilenlerden bile daha iyi bir bilgiye sahip oluyor..Emin olun selçuk,çukurova,katü pc müh. girenlerin çoğu(yani üniye yeni başlayanlar)boğaziçi,itü,odtü pc müh. girenlerden daha çok şey biliyorlardır..Ama mezun olduktan sonra durum büyük bir çoğunlukta geçerli olmak üzere tam tersi oluyor..Neden acaba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ssff_allthing -- 17 Ağustos 2009; 22:44:03 >

• @Tun4
    öncelikle tebrikler, bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak aramıza hoşgeldin diyorum
    kabaca, kod yazmak demek bilgisayarda yapmak istediğin şeyi uygun bir şekilde ( bu şekil de programlama dili olur) bilgisayara anlatarak istediğin şeyi yapmaktır. yeterince basit bir açıklama oldu sanırım.

quote:

Orijinalden alıntı: ssff_allthing

Şuanda bilg. müh. gidenlerin en az %50 si pc hakkında bişey bilmiyor..Geri kalan %50 lik kesimde ise bilgisayardan sadece yeteri kadar anlıyor..Kod yada programlama bilenlerin sayısı %1 i geçmez..Tabi bunu bilg. müh. yeni başlayanlar için diyorum..Ayrıca bilg. müh. yeni başlayıp bilgisayara elini sürmemiş yani google a bile girmesini bilmeyen adamlar mezun olduklarında bilgisayar ile ilgili üniye girerken onlardan daha çok şey bilenlerden bile daha iyi bir bilgiye sahip oluyor..Emin olun selçuk,çukurova,katü pc müh. girenlerin çoğu(yani üniye yeni başlayanlar)boğaziçi,itü,odtü pc müh. girenlerden daha çok şey biliyorlardır..Ama mezun olduktan sonra durum büyük bir çoğunlukta geçerli olmak üzere tam tersi oluyor..Neden acaba

ben bu mantığı gerçekten anlayamıyorum. bilgisayar mühendisi demek tamirci demek değildir. bilgisayarın kullanıcı sorunları hakkında bir şeyler bilmek zorunda değiliz. örneğin daha geçenlerde yaşadım, bilgisayarımdaki görev yöneticisi bozuldu, önce garip şekillere girdi sonra tamamen kayboldu ama ben internetten yardım alarak çözdüm olayı. bu sorunlarla ilgilenebilecek zamanı olan bir sürü insan var, hepsi de yazıyor internette. bilgisayar mühendisi daha teknik şeylerle uğraşır, benim sorun yaşadığım görev yöneticisinin kodunu yazmak gibi(basit bir örnek). bilgisayarın en teknik şeyleriyle uğraşırken ne diye "pc (personal computer)" ile uğraşalım ki? benim kişisel işlerimi görecek kadar, istediğim programlarda kod yazabilecek kadar, ya da ilgimi çeken lazım olan programları kullanacak kadar bileyim benim için yeterli.

ayrıca mevcut eğitim sistemimizde, bilgisayar mühendisi olmak için daha önceden bilgisayarla ilgili olmak da gerekmiyor. sonuçta üniversiteye giriş sınavında office felan sorulmuyor. fen ve matematik alanında iyi yani mühendis olabilecek kapasitede ve iyi türkçesi olan kişiler seçiliyor. buradan yanlış anlaşılmasın sistemi övmüyorum ama olay bu. mühendis olabilecek kişiler alınıp bilgisayara dair hiç bir şey bilmedikleri varsayılarak eğitim yapılıyor. böyle olması gerekir zaten. ne arkadaşlarım var bu bölüme gelmeden c öğrenen, java öğrenen. çoğu da bu dilleri kendi öğrendiklerinden ibaret sanıp okulda çuvalladı. önemli olan okulun sana verdiklerinin üzerine bir şeyler koyabilmen, daha önce ne kadar bildiğin değil.

• hayırlısıyla bu sene bende bilgisayar programlamaya başlıycam aynı soruyu ben soracaktım açıklama yapan arkadaşlara teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cengaver029

hayırlısıyla bu sene bende bilgisayar programlamaya başlıycam aynı soruyu ben soracaktım açıklama yapan arkadaşlara teşekkürler.

soruya cevap olabildiysem sevindim.
  • Ne güzel konu olmuş

Şu anda Bilkent'te ikinci sınıf bitmek üzere, vay anasını ya nerden nereye. Yorum yapan arkadaşlara teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 8

Bak sana olabildigince basit bir dille anlatayim.

Kod yazmak genel olarak diyelim 2ye ayrilir.

Birisi web icin kod yazmak. Digeri normal windowsta kullandigimiz programlar icin kod yazmak.

Ornegin web icin yazilan kodlari incelicek olursak.

Biz bile basit olarak kullaniriz. Mesela yukaridan bold u secerek kalinlastiriyoruz basina sonuna bazi etiketler ekliyor yazimizi. Iste bu gibi sekillendirmeler kullanici ile etkilesimler (uyelik kaydi, uyelik girisi, foruma mesaj yazma) kodlamalar ile saglanir.

Programlama dilleri ile yaziliyor.

Her programlama dilinin yazim kurallari ayridir. Nasil dersen. Ekrana bir yazi yazdirmak istedgimizde herhangi bir programlama dili ile Print"Deneme" seklinde yazdirirken baska bir dilde Write(deneme) seklinde yazidrabilirsin.

Web icin kullanilan diller asp php asp.net javascript vsdir.

Bu islemler bir de web icin degil de windows icin yapilir. Herhangi bir program yazilirken (kod yazmaktan geliyor) farkli diller kullanilir ancak bunlar webde degil windows ortaminda ya da baska isletim sisteminde isletilir.

Bunlar icin diller ise : C, c++, visual basic seklinde gider.

Bunlarin da yazilis kurallari degisiktir.

Basit degildir dusunme gerektirir.

Aslinda elektronikte de programlama vardir. Elektronik devrelere belli kurallara gore hareket kazandirabilirsin. Ancak bilgisayar kadar agir bir egitimi yoktur.

sağol kaptan çok yardım ettin bende diğer yazzılanlardan bişe anlamamıştım ama sen yazınca anlladım birde artı birşey sorucaktım aşırı zor birşeymi yani ben bunu internette sizin gibi kişilerden yardım alarak yapabilirmiyim???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cayzers -- 17 Eylül 2012; 21:02:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

Ne güzel konu olmuş

Şu anda Bilkent'te ikinci sınıf bitmek üzere, vay anasını ya nerden nereye. Yorum yapan arkadaşlara teşekkürler.

Bende sizin ilk haliniz gibiyim. Bu konuyu araştırırken sizin konuya denk geldim. Bilgisayar mühendisliği istediğim bölümler arasında ve kod yazmakla ilgili en ufak bir fikrim yok. Bende fen lisesini bitirdim. Lisede kimse kod yazmıyor veya bi şeyler bilmiyor dediğiniz gibi. Tercih etmeli miyim sizce önerileriniz neler, siz nasıl geliştirdiniz kendinizi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OneMoreChance -- 3 Temmuz 2013; 13:03:50 >

• Konu acılalı 4 yıl gecmiş konuyu acan arkadas 2.senesindeyken yazmış ve su anda 3.senesinin yarısında olmalı,keşke geriye dönük 3 senesi hakkında açıklayıcı bilgi verse de bu konuda karar veremeyen gençlere yol açsa...
  • Uyarı gelince hatırladım yeniden böyle bir konu olduğu. Şu anda 4. sınıfın ilk dönemi bitmek üzere. 2. döneme çok az ders bıraktım daha çok kendimi geliştirebilmek için ve sağlam bir bitirme projesi için.

Bitirme projesi olarak google maps kullanan ve bir çok özelliği olan bir android projesi yapıyoruz. Biraz bilgi vermem gerekirse ilk sene çok zorlanmıştım java öğrenirken ve ilk programlama derslerimi düşük notla geçmiştim. Daha sonra bu işin böyle olmayacağını anladım ve gerçekten önem vermeye başladım.

2. sınıfta C++'a geçtik ve veri yapıları dersini bu dille aldık. İnanılmaz zorlayıcı olduğunu söyleyebilirm. Ancak azim ettim ve c++, veri yapıları gibi şeyleri oldukça iyi öğrendim. Aynı sene yaz okuluna kalıp java dersini bir daha aldım ve notumu yükselttim. Object oriented programming, programing languages ve algorithms gibi dersleri iyi notlarla geçtim ve artık iyice donanımlı olduğumu düşünüyorum.

Cs 101(bilgisayar mühendislerinin programlamaya giriş dersi, java ile) ve cs 113(endüstri mühendislerinin programlamaya giriş dersi, matlab ile) derslerinde labda asistan olarak çalıştım, cv me katabilceğim bir şeyler olsun diye.

Geçen yaz Innova Bilişim bu yaz ise Turkcell Arge'de staj yaptım. Ancak kendimi çok geliştirmedim bu sırada. Verilen işlerden pek memnun kalmamıştım ve önemsemedim çok.

Tabiki sadece dersle olmaz geçen senenin bahar döneminde Londra Kingston üniversitesine erasmus öğrencisi olarak gittim ve 5 ayımı orda kaçırdım. İngilizcem konuşma olarak inanılmaz derecede gelişti. Üniversiteye kadar, hatta Londra'ya gidene kadar ingilizceden hep çekinmiştim.

Şu an 3 üstü bir ortalamaya sahibim ve okulu bu sene bitireceğim. Seneye Amerika'daki bazı okullara master başvurusu ve iyi şirketlere iş başvurusu yapmayı düşünüyorum. Türkiye'deki iş ortamını gördükten sonra kesinlikle burda çalışmak istemediğime karar verdim. Şu an ne olacak ne olacak hiç bilmiyorum, ama insanın karşısına hep bir fırsatlar çıkıyor. Ümitle bekliyorum bakalım.

Sormak istediğiniz başka şeyler olursa yardımcı olmaya çalışırım.

• CThirty arkadasım seni hem 17dk içinde acıklayıcı ve bilgilendirici mesajın için,hem de ilerlediğin yolda göstermiş oldugun azmin için tebrik ederim.Hayatında basarılar dilerim.
  • Aslında gerçekten saçma bir şekilde sormuşum. Filmlerde bile gördüğümüz kadarıyla her insan az buçuk bir tanım yapabilir heralde.

Ancak bilgisayar mühendisliğini kazandığımda kesinlikle yanlış bir soru sormuşum. Çünkü kod yazmak bu işin temeli değilmiş onu öğrendim. Programlamayla uğraştığım kadar matematikle de uğraşmak zorunda kaldım örneğin. Onlarca rapor ve essay yazdım bir çok proje için.

Bir arkadaş yukarda yazmış çok da güzel yazmış kod yazmak bilgisayarın anladığı dilde konuşmaktır diye.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _EUA_

Aktif olarak 3 proje geliştiren bir bilgisayar mühendisi olarak diyebilirim ki (DivFix++, project_Meteorite, wxHexEditor...) bilgisayar mühendisi demek kod yazar demek değil. Nice kod yazan adamlar gördüm. Hex Editörü gibi bir sistemde boğulur kalır. Patlar. Debug bile edemez hale gelir kendi kodunu. Hele araya koddan uzak geçen 1-2 ay girdim mi... O kodu at çöpe.

Gavurlar bu işi inşaat sektörüne benzetmişler. Sizde aklınıza gelen her sorunu oradan benzetme yolu ile algılayabilirsiniz. Kod yazmak, duvar örmektir. Yani ameleliğidir bu işin. Biri çok güzel kod yazamadığı halde, kimsenin yapamadığı çok güzel binalar vücuda getirebilir. İş duvarların ne kadar güzel olduğunda değil, yapının nasıl tasarlandığında biter. Çünkü duvar duvardır kullanıcı için.

Programlama derslerinde öğretirler önemli olan şeyin algoritma olduğunu. Yani binanın mimarisi. Bence mimar olmaya bakın derim, çünkü piyasada çok fazla sayıda amele var :) Ayrıca şunuda hatırlamanız gerekir ki amele olmak için hiçbir eğitime ihtiyacınız yok. Bilgisayar mühendisi olupda kod yazarsanız, bu bir mimarın amelelik yapıp harç karmasına benzer. Ha ben yapmıyor muyum? Yapıyorum, ama zevk için. Kendi ihtiyacımı gidermek için. Sanırım başarılıyım ki insanlar programlarımı çekiyor...

Ayrıca bir arkadaş yukarıda değinmiş "zibilyontane bilgisayar mühendisi var artık" diye. Bizim sınıfın mevcudu 70 di. Alttan ve üstten sınıflardan da pek çok insan tanıdım. Ama bildiğim bilgisayar mühendisi sayısı 10-20 arasındadır. Bilgisayar Mühendisi diploması alan her insan bilgisayar mühendisi değildir. "Mühendislik" ayrı bir olay. Bu bölümü bitireyim de kod yazayım, para kazanayım mantığı ile okula gelen adamdan mühendis olmuyor malesef. Onlar anca programcı olurlar :)

Farklı bir bakış açısı...

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.