< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Bilgisayar mühendisliği mi ingiliz dili ve edebiyatı mı?
-
-
İde'nin geleceği çok sıkıntılı. Genel olarak bütün dil bölümlerinin ki böyle aslında. Formasyon bile kalktı, onun yerine tezsiz yüksek lisans geldi.
Kendi deneyimimle bölümdeki dersleri kısaca anlatayım. Aiit gibi ortak dersler dışında ilk sene ağırlıklı olarak eski İngiliz edebiyatını görürsün. 1000'den eski olan edebi eserler, Vikingler döneminden kalma İngiliz eşlerin ölen kocalarına yazdığı ağıtlar gibi. O dönemden kalma eser türlerini de öğrenirsin. Bir de yazım kurallarını öğrenirsin, mesela İncil'den alıntı yaparken nasıl belirtsin gibi. Bir de dil bilim vardı onu pek hatırlamıyorum. Ayrıca ikinci yabancı dil vardı.
Edebiyat seven biriysen hoşuna gidebilir ancak iş olanağı gerçekten sıkıntılı bir bölüm. Edebiyat benim hoşuma gitmiyor, okulu da isteyerek yazmadım, ailemin zorlamasıyla oraya yerleştim. O zaman daha kalkmamış olmasına rağmen formasyonla da uğraşmak istemedim. Bu yüzden yeniden sınava girip nispeten iyi bir okulda ingilizce öğretmenliği kazandım. Bölümümde yine bir edebiyat dersi var ancak çok eski kitaplar olmadığı (Genellikle eserler 1900'lerden) ve İngiliz yazarların yanında diğer Anglo (Özellikle Amerikan) milletlerin yazarlarından da kitaplar olduğu için ders sıkıcı gelmiyor. Diğer bölüm dersleri ise eğitim sosyolojisi gibi insanın canını çok sıkmayan dersler.
Dil bölümleri genel olarak kolay, sınavlar geçmek için özel bir çaba gerektirmiyor, tek ödevler angarya olarak veriliyor. Ama önü diğer her bölüm gibi kapandı. Öğretmenlik dışında garanti diyebileceğimiz bir meslek yok ancak ingö diğer bölümlere göre daha iyi bir durumda olmasına rağmen öğretmenlik atamaları da her sene azalıyor. Bir de üst düzey müt-terler için ağır metinleri çevirme olanağı var.
Bu seneki sıralamandan memnun değilsen ve sonraki sene yeniden sınava girip yerleşeceksen tavsiyem sayısal çalışmayı, en azından TYT için, bırakmaman. YDT'de yanlışların hangi sorulardan bilmiyorum ancak şahsen ilk sene yaptığım bütün yanlışlarım soru Türkçe olsaydı bile yanlış yapacağım sorulardı. İngö'ye yerleştiğim sene TYT için Türkçe çalışmamın sayesinde dilden full çektim. Sayısalcı olduğundan TYT matematik sayesinde dilcilerin önünde olursun. Sayısalda 200k değil 300k aşağısı yapabilecek dilci sayısı çok azdır. YDT'de 75 net civarı yapan birisi burslu Bilkent Müt-Ter gibi yüksek puanlı bir yere yerleşmediyse taş çatlasa TYT matematikte 20 net yapar. Feni daha katmadım bile. Fenden de 10 net civarı yaparsanız 70-75 arası YDT netiyle en kötü ilk 7k yaparsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _giray_ -- 1 Temmuz 2021; 5:54:49 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X