Şimdi Ara

BILGISAYAR VS TIP

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şu an Türkiye'de bilgisayar mühendisliğinde ilk 5'teki bir üniversitede öğrenciyim. Yaklaşık 7 aydır uzun gözlemlerim sonucu şu kanıya vardım: sanırsam bir meslekte en önemli olan şey o mesleği sevmek değil sadece para. Eminem'in "Money doesn't buy happiness--it buys crazy-ass happiness." sözüne katılıyorum. Ayrıca bilgisayar muhendisliginde herkes mezun olduktan sonra Türkiye'de doktorlardan daha fazla maaşla işe başlarım, doktorlardan daha rahat olurum tarzında düşüncelere sahip (çevremdeki insanlar Boğaziçi,TOBB, Hacettepe, ODTU, Bilkent gibi yerlerde okuyorlar hepsinde aynı düşünce var daha hiç realist birini görmedim bu bölümü yazan ve bu kişiler tercih dönemlerinde tıp mı mühendislik mi diye düşünmüş kişiler sonuçta Turkiye'de yaşıyoruz birbirinden apayrı gibi gözüken bu bölümler arasında kalmamız çok doğal) Öncelikle araştırmalarım sonucunda (birçok kişiyle konuştuğumu belirteyim) doktorlar tıpın ilk 3 yılında çok rahat bir şekilde dersleri geçiyor, sonraki 3 yılın gerçekten zor olduğu söyleniyor; bilgisayar mühendisliğinde ise genel olarak 4 yılın oldukça zor olduğu söyleniyor. Bilgisayar muhendisliginde olanlar tıpçılar 6 yıl okuyor bir de 3,5 yıl arasında uzmanlık yapıyorlar diyorlar oysaki kendilerinin 4 yıl okul+1 yıl hazırlık(çoğu kişi hazırlığı atlayamiyor)+ 2 yıl yüksek lisans+ 4 yıl doktora yaptıklarını saymiyorlar. Neredeyse aynı yıla denk geliyor hadi tıpta hazırlık okuduğunu var say yine neredeyse eşit oluyor. Ayrıca nedense herkes yurt dışına gideceğini düşünüyor (mühendisler için konuşuyorum) turkiyede en fazla yurt dışına öğrenci gönderen universite ODTU ve neredeyse yüzde 30'u yurt dışına gitmiş. ODTU'de bir suru bölüm olduğunu düşünürsek demek ki 180 kişilik mühendislik bölümünde taş çatlasın 30 kişi gider bunlar da zaten ilk yılında olamaz. Burada yurt dışına giden öğrenci sayıları hakkında tam bilgi sahibi değilim lütfen buraya biri açıklık getirsin. Şunu da söyleyeyim bu kesin bilgidir 5 yıllık bilgisayar mühendislerinin maaşı 25k-30k civarı , 6 yıllık tıp okuyup 2.yılında olan bir tanıdığım ise bir bölümde uzmanlık yapiyor (daha uzmanlığı bitmedi sayılara bakacak olursak) 36k maaş alıyor. Şimdi ilk söylediğim kişi ilk 3 üniversiteden birinden mezun bilgisayar mühendisi. Şimdi yine yurt dışıyla ilgili kendi düşüncemi paylaşacağım: yurt dışına gitmek isteyen mühendisin çok çalışması lazım, sadece mülakat süreci bile 6,7 ay sürüyormuş belki daha uzun. Burada gösterilen azim kadar tıpta da gösterilse doktor olarak da yurt dışına çıkılır hatta dünya genelinde tıpçıların değeri mühendislerden daha fazla Burada yalan söylemeyelim ve Avrupa'daki maaşlar birbirine biraz daha yakın ama Amerika gibi ülkelerde doktor maaşları mühendis maaşlarının neredeyse 3 4 katı. Çalışma koşullarına baktığımızda ise mühendislikte hafta sonları dahil çalışma görülürken tıpta son 2 yılda bir sürü şey değişti mesela çoğu hastanede (özellikle buyuk sehirlerdeki) nöbet tutulmuyor bile, eğer ki doktor sayısının az olduğu bir şehirdeyseniz max 7 nobet denildigi halde cogu kisi ayda 3 nöbet anca tutuyor. Doktorlar genelde hafta sonları izinli hatta hafta içi izinli günleri bile olabiliyor. Ben doktorluğun kötülenmesinin nedenini korona döneminde çok fazla abartılmasına ve doktorlar arasındaki dayanışmaya, kendilerini toplumdan daha üstte görmelerine bağliyorum(yani 6 yıl okuduk demelerine) tercih dönemimde tüm gittiğim profesörler (doktorlar) sakın seçme bilgisayar seç dediler, işte meslegimiz çok zor falan filan diyorlar ancak maaşlarını alınca nedense mutlu oluyorlar. Demek ki sorun meslekte değil hep daha iyisini istemekte, tabii ki her meslek daha iyi şartları istemelidir bununla ilgili hiçbir problemim yok.Bu başlığı kendi düşüncelerimi paylaşmak için açtım ve sizin düşüncelerinizi de bekliyorum. Bazı yerlerde yazım hatam olabilir belki çelişkili düşüncelere yer vermiş de olabilirim şimdiden kusura bakmayın. Sizin duzeltmelerinizle bu konuda ben de kendimi daha hakim kılacağım. Lütfen bu başlıkta doktorlar ve mühendisler saygı çerçevesinde toplanalım ve gerekirse maaşlarınızı, çalışma saatlerinizi, çalışma ortamınızı detaylı bir biçimde yazın. Nedense çoğu başlıkta herkes yasakmış gibi maaşını yazmıyor, bunları detaylandirip sayılar verirsek gelecek yıllardaki gençler için de faydalı bir şey yapmış oluruz.

• İngilterede master yapmış biri olarak: Bilgisayar seçen aklıma sıçayım. Keşke doktorluk okusaydım diyorum. Boş yere uğraşıyorsun. sistemler güncellenir, hadi hazırlan, yeni eklentiler gelir, hadi sistemi güncelle, dilde yenilikler gelir, hadi kardeşim şimddi kalk araştır vs vs.

en iyisi doktorluk.

• En iyisi babadan para kalacak

Sorunun cevabını bilmiyorum

• derdin paraysa ticarete girmeli, en küçük köşedeki esnaf bile en az 30k kazanıyor aylık, mühendisliğe girmek için paradan farklı motivasyon olması lazım para her türlü kazanılır bence

• Akademik bi gelecek düşünmüyorsan doktora okumaya çok da gerek yok bence.
  • Bil müh 4 yıl zor -> Kime göre neye göre hangi üni... 3. sınıf zor o da hocaların kasmasından. Yoğun diyelim.

+2 yüksek lisans +4 doktora neden hemen eklendi?
    Lisans mezunu olup öyle devam eden de var.

Şu para konusunu aşmak gerek. Para, para, para ...
    Ben görmekten, okumaktan sıkıldım.
  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt
    Hocam tamam sevdiğiniz bir meslek yaptığınızı varsayarsak bu meslekte gelişmek ve ortaya bir şeyler dökmek istersiniz. Ama bunun sonucunda yine paraya denk geliyor mevzu. Zaten sadece şirketin verdiği şeylerle yetinirsek biz o mesleği seviyoruz diyemeyiz aynı YKS'ye çalışırken bir konuyu çok sevip o konudan müfredat dışı şeyler öğrenmek gibi bir şey.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tıp mı bilgisayar mühendisliği mi?
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Hocam linç tayfa çok fazla ama çoğu Türk insanı doktorları çok seviyor. Medyaya yansıyan kısmı linç tayfa diye düşünüyorum. Aynı bir işte sosyal medyada sadece başarılıları görmek gibi bir şey hiçbir zaman başarısızları göremeyiz nedense buna benzettim :D
  • Blitz. kullanıcısına yanıt
    Hocam yazılım mühendisi 50-60 yaşına geldiğinde bence trendyol, getir gibi şirketlerde iş bulamaz cunku calisan yas ortalamasi 30 civsri diye biliyorum anca yonetici konumuna gelirse belki. ASELSAN havelsan tarzı yerlerde olabilir ama bunlarda da torpil gerekiyor ve işten çıkarmalar çok fazla oluyor. Bayraktarın yaş ortalaması bile 28 miydi neydi. 50 yaşına geldiğinde de hoca olmak zorunlu gibi bir şey bu nedenle de doktorayı önceden yapmak lazım.
  • Ben de hacettepe cs'deyim her ne kadar tıpın gerçekten prestijli (hem ülkede hem dünyada) hem de parasal olarak "yer yer" daha iyi olabilse de

Tercih döneminde 1 kere bile acaba tıp mı yazsam diye düşünmedim benim için çok çok başka şeyler bunlar araştırmayı, matematiği seven ve programlamaya (biliyorum bu cs'nin çok küçük bir kısmı ama alakalı) ilgim varken tıp seçseydim eminim severek yapamazdım. 50k almak yerine 40k alayım ama yine de ilgimi çeken bir şey olsun. Ve açıkçası maaş işini de tercih kriteri olarak koyduğumdan değil sadece merak ettiğimden baktım.

Büyük şirketlerin iş ilanlaında doktora isteyene pek rastlamadım ileriki yıllar için kariyerler nasıl değişiyor açıkçası pek bilmiyorum ama sektör çok geniş (kamuda çalışmaktan kendi işini kurmaya) bir yolunu buluyorlardır diye düşünüyorum.

Artık bakacam bir yola girdim, hayırlısı olsun

• yazıyı enter tuşuna basarak bir kaç parçaya bölersen okurum bune lan çivi yazısı gibi
  • 07kubi07 kullanıcısına yanıt
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.