Şimdi Ara

Bilgisayardan hi-fi ye, ses kartı'mı, dac'mı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
12.338
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • ya arkadaş eskiden ne kolaydı ya bağla decki pikabı radyoyu stereo amfiye şıkır şıkır çalsın.şimdi yok analogtu dactı dijitaldi bilmemneydi bi sürü uğraş dur gene de bişeyler yavanmış gibi dursun.bana öyle geliyor niye bilmiyorum eski sistemlerin tadını alamıyorum ben.
  • merhaba hocam pazarlama taktikleri bazen tüketicide önemli rol oynabiliyor bu durumda ise tüketicin bilinçli davranması gerekli yoksa işin içinden çıkamaz

yeni çıkan plaklara pek güvenmiyorum ben şahsen ayrıca günüzdeki dijital kayıtlar bayağı ilerledi dsd vb gibi türler var bunlarda yabana atılacak kadar kötü değil

dac işi cd lerin çıkması ile başladı sonra ise onların içinden çıkarak daha farklı noktalara geldi

AVR'de zaten zorunlu bir A>D çevirici var, dikkatinizi çekerim D>A değil. Siz istediğiniz kadar ona saf analog ses gönderseniz dahi, zorunlu bir çevirmeden geçer ve bir anlamı olmaz.

bir üst mesajda yanlışınız var avr lerde 2 adet çevirici vardır 1 adet adc ve 1 adet dac o yüzden avr ler ile dac veya ses kartı kullanımı önerilmez ayrıca eğer bu çeviricileri devre dışı bırakmaz istiyorsanız avrlerde direct modu var bu modun ismi her markada aynı değil ama bulunan bir özellik

32 bit işi hakkında bir bilgim yok ama 500 bin lira maliyeti olacağını zannetmiyorum

aslında en güzel yöntem test olur aynı albümüm 1 tane plağı vede dijital kaydedilmiş versiyonu ampli ve diğer ekipmanlar aynı olacak sadece 1 i plak olarak diğer ise dac ile çalınacak bakalım ne kadar kayda değer fark olacak tabi bu testi gerçekleştirmek kolay değil ama forumda hem plak hemde dac kullanan üyeler var onlar test edip izlenimlerini paylaşsa faydalı olur diye düşünüyorum

• freshmind kullanıcısına yanıt
    Ölçümler sizin dediklerinizi desteklemiyor:

http://goldenears.net/board/GR_Amp_DAC

Genelde giriş orta seviye hifi<orta pc ses kartı<hiend hifi<pro ses kartları gibi bir patern var, en büyük farklar ilk iki grup arasında.

Neden hifi dükkanlarında ve dergilerinde pro veya normal ürünler satılmıyor veya test edilmiyor diye soran olursa cevabı bu işte...

Daha başka test ve ölçümlerin linki varsa ve değişik yönde sonuç çıkıyorsa onu da inceleyelim linki varsa yazabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu nedir şimdi ? Korece çince bir site ve burada tam olarak hangi veriyi önüme sürdünüz anlamadım ?

Ben hiç tartışmayayım... Asus, Creative ses kartlarını , Denon'lar, HiFiMan'ler, ADG'ler, Fiio'lar, O2'ler, JDS'ler, Bursonlar'lar, Woo Audiolar, Schiit'ler le falan karşılaştırıyor hatta birde araya büyük küçük işareti koyuyorsanız olay bitmiştir. Rasgele. Benim halim yok kusuruma bakmayın. Anlayana yada anlamaya müsait olana anlatabilirsiniz.

Aman bunu bir HiFi forumunda yazmayın. Hoş olan güler, nahoş olan kan çıkartır.

Head fi , hi fi , ülkemiz dili açısından techno fi'ya bakabilirsiniz.

Piyasada ki en iyi Asus ve Creative ses kartlarını üst üste koysanız saydığım markaların orta alt segmentteki ürünlerinin kalitesini yakalayamazsınız. O kadar kapsamlı o kadar uzun bir konu ki , verdiğiniz link dahi durumun vahametini ortaya koyuyor. 10.000 liraya DAC'lar var. 20.000 liralara AMP/Pre Amp.lar var. Ki bunlar daha kulaklık sürmek için. Hi-fi sistemleri siz düşünün.

20-400 dolar aralığındaki PCI slotuna takılı demir parçalarını millet karın altına gömüyor. Oradan ne güç çekecek ne yapcakta kime ne faydası olacak. Baştan 4-0 geride başlayan bir segment.

Profesyonel ses klasmanında kasanın içine takılı pcb bulamazsınız. Ürünler dışarıda ve genellikle merdiven dediğimiz kombinlerle (dijital kaynak > DAC+Pre Amp+AMP >kulaklık-hi fi sistem)

Çok basit bir video. Kumral eleman mayflower çalışanı... Head-fi komünitesinde bunları alan yok. Nokta. Bildiğin yok.

Alt-orta sınıf PC kullanıcıları tarafından tüketilirlerse , eh işte...

• freshmind kullanıcısına yanıt
    Bu site Korece, İngilizce kısmı da var ama bu kadar çok review yok. Merak ediyorsanız adresi bu:http://en.goldenears.net/

Yaptıkları review'lerin ölçüm kısmında RMAA programını kullanıyorlar. Bu program bedava ancak avantajlı ve dezavantajlı olduğu konular ve zayıflıkları var:http://nwavguy.blogspot.com.tr/2011/02/rightmark-audio-analyzer-rmaa.html (bu arada yazının sahibi nwavguy sırf doğruyu söylediği için head-fi forumlarından atılmıştır, size head-fi sitesinin objektivitesi hakkında bir fikir verir belki)

Sizin eklediğiniz videoyu izledim, bu elemanların bir kaç videosunu izlemiştim daha önce boş konuşan tipler değiller yani bilgilendirici videolar yapıyorlar. Bahsettikleri konular arasında ses kartının çeşitli zayıflıkları söylendi ancak bu RMAA programı bu gibi teknik zayıflıklıkları ölçebiliyor.

Ve bu program sizin benim tersine marka ve fiyat göremediği için ölçtüğü rakamlar önyargı içermiyor.

Korece bilmemiz gerekmez, çok zorlanırsak tercüme ettiririz ancak Creative SB-Z ve ondan pahalı rastgele seçtiğim Chordette Peach ölçüm sonuçlarına bakalım:

SB-Z:http://ko.goldenears.net/board/index.php?mid=GR_Amp_DAC&document_srl=3082213

Chordette Peach:http://ko.goldenears.net/board/index.php?mid=GR_Amp_DAC&page=2&document_srl=1326290

24 bit 96 khz format için:

................................................................................Chordette Coax..............................SB-Z....................SB-Z SPDIF_in
    Frequency Response (from 40 Hz to 15 kHz), dB.......(+0,02,-0,14)................................(+0,01,-0,07)..........(+0,01,-0,07)
    Noise level, db(A)........................................................-107,9..........................................-110,3....................-108,7
    Dynamic range, db(A)...................................................108,0...........................................110,2......................108,5
    THD, %........................................................................0,0051.........................................0,0008....................0,0009
    THD + Noise, dB(A)......................................................-83,5...........................................-98,6......................-97,2
    IMD + Noise, %............................................................0,029...........................................0,0016....................0,0022
    Stereo crosstalk, dB....................................................-105,0..........................................-109,3.....................-110,3
    IMD at 10 kHz, %..........................................................0,022..........................................0,0037....................0,0038

Tabloyu kendim yorumlarsam SB-Z kendinden 10 kat pahalı outboard DAC'tan teknik olarak daha başarılı diyebilirim. Elbette tek test bu olamaz ve dinleme testi de önemli, başka test ölçüm varsa yazın dememin nedeni bu.

Diğer cihazlar ile de karşılaştırma yapabilirsiniz.

Pro cihazlardan kastım pahalı hifi ürünleri değil, kayıt işlemlerinde kullanılan profesyonel amaçlı ses kartları. >< işaretlerini kullanarak yazdıklarım Korece linki okumak istemeyenler için kendi anladığım özet idi zaten.

Edit: chordette usb modunun testini çıkardım tablodan 16 bit 44.1 khz imiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 19 Şubat 2015; 10:56:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• des_955 kullanıcısına yanıt
    Merhabalar hocam...

Evet tüketiciyi bilinçlendirmek değil, tam aksine bilinçsiz tüketici toplumu oluşturmayı misyon edinen ve gayet iyi başaranlar var.

Yeni çıkan plaklar dijital ekipmanlar ile kayıt yapıldığı için eski analog cihazların tadını veremediğini bazı kullanıcılar dile getiriyor. Plak dinlemediğim için bu bende önem arz etmiyor.

DAC aslında dediğiniz gibi dijitale geçiş evresinden sonra türetilmiş bir cihazdır ve bir üst mesajdaki arkadaşında dediği gibi bildiğiniz bir ses kartıdır. Ama pasif olarak. Aktif DAC'lar var onlar apayarı bir dünya zaten.

Hocam AV Receiver her ne kadar Pure direct mod varolsada mevcut bulunan dijital işleminden zorunlu bir şekilde geçiyor, bunu sorduğum işin üstad'ları teyid ediyorlar. @eraycelik80
    arkadaşımız da aynı görüştedir.
    Hatta aynen kendi cümlesini aktarabilirim, "Pure direct mod, sadece hoparlör kolorasyon ve kalibrasyon ayarlarını devredışı bırakıyor" ne yaparsanız yapın ses dijital işlemden geçiyor"

Kendisi de konuda dahil olursa teyid edeceği kanaatindeyim.

Evet AVR kullananlar için DAC zaten bir anlamı yok, bunda aykırı bir ifadem olmadı sanırım, yanlış anlaşılıyorum. Şahsım olarak DAC'ın analog sesi temsil edemediği kanaatindeyim. Bunu iddia edercesine referans bilgisi gibi algılamayın.

32bit kayıtlar yapılıyor evet, bunu en etkin kullanan kuruluşlardan birisi de Dolby firmasıdır. 32bit işleme özelliğine sahip ekipmanları ve bu ekipmanlara denk gelecek diğer bütün çevrebirimlerini toparlamanın bir ev kullanıcısı için çok yüksek maliyetlere yaklaşık 250.000$ olacağını ben değil, Dolby mühendisi ifade etmişti. Keşke izlediğim yerden bir kaynak kopyası alsaydım. Sizinle paylaşırdım.

Test etmişliğimiz var, gerçekten bu işe gönül ve sermayeler vermiş şahıslar ile üst düzey denemelerine şahid olmuştum. Kullanılan ekipmanlar toplam 230.000 TL 'idi. Ve 4 kişi dinletiye dahildi. (ben misafirdim sadece denk geldim) 1-2 kişi belki birbirlerinden dahi etkilenip yanılabilir ama 4 ayrı terbiye edilmiş eğitimli kulakların algısı aynı ortamda kolay kolay yanılmazlar.

Zaten 2 mesaj üstte belirtmiştim, Dijital o kadar çok gelişti ki, analog artık işin hobisi ve keyfiyetine kaldı. Çünki kafa kafaya gidecek saflıkta kayıtlar yapılıyor, bildiğiniz üzere DSD'ler bugün 384khz'e kadar örneklemeye sahip. Dile kolay.

Hayırlı geceler olsun.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bir Serzeniş -- 18 Şubat 2015; 23:22:46 >

• merhaba hocam

pioneerlarda direct ve pure direct mod var direct modda sizin dediğiniz gibi tüm ayarları devre dışı bırakıyor pure direct te ise sadece kaynaktan gelen ses veriliyor ama dijital bir ampli olduğu için ses işleme uğramaşa bile analog bir ampli gibi olmuyor ses o yüzden avr lerin müzik performansları pek tatminkar olmuyor

ben sizi yanlış anlamadım sadece ufak bir bilgi eksikliği vardı orayı tamamladım zaten teknik değerleri incelediğiniz zaman adc ninde olduğunu görürsünüz dac görüşünüz size kalmış o konuda size bir şey diyemem sizin fikirleriniz

32 bit konusu hakkında bilgim yok o yüzden ilk etapta bana o kadar mebla çok geldiği için öyle söyledim yoksa size bir lafım yok ben size inanıyorum sadece konuya hakim olmadığım için yorum yapamıyorum

bu tarz testleri forumda görsek iyi olur aslında hem kullanıcılar için hemde tüketiciler için yararlı olur diye düşünüyorum

işte benimde değinmek istediğim nokta bu iş tüketicinin tercihine kalıyor

iyi günler kalın sağlıcakla....

saygılar

• 32 bit kullanmanın amacı ses üzerinde işlem yaparken oluşan bozuntuları en aza indirmek ve hassas işlem yapmak, mesela PC üzerinde çalışan ses programları 32 bit formatı destekliyor.

Kaydetme ve çalma tarafında dünyada 32 bitin sağladığı dinamik aralığın hakkını verebilecek dinleme/kayıt ortamı, ADC, DAC, mikrofon, hoparlör veya amfi yok buna insan kulağı da dahil ve parayla satın alınabilecek bir şey değil.

Yine de mümkün olsa idi öyle bir kaydı evde çaldığımızda ölmedi isek anında sağır olurduk.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.