Şimdi Ara

Bilgisayarım Özelliklerdeki GHZ Doğru Mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
368
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • CPU overclock işlemini çok kurcaladım ve değişik bir sonuca ulaştım bios ayarlarından cpu 1,2,3,4,5,6 yı auto yaparsam mavi ekran hatası ile karşılaşıyorum tümünü manuel yaparsam mavi ekran hatası vermiyor sorunsuzca çalışıyor fakat bu seferde bilgisayarım özellikler sekmesinde yaptığım OC değerini göstermiyor.

Resimlerle daha iyi anlatmış olacağım kendimi..

CPU Z programına baktığımda pc yük halinde değilken 800 mhz değerlerine kadar düşüyor ancak yük altına girdiğinde oc değerim olan 3977 mhz değerine ulaşıyor.Ancak bilgisayarım özellikler sekmesinde ki değer 3400 mhz gösteriyor.

Sizce bilgisayarım özellikler sekmesindeki değer mi doğrudur ve bu değeri mi baz alır yoksa cpu z değerine mi bakmalıyım ?

• Yardımcı olabilecek yok mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim bildiğim kadarıyla orada modeli ve standart değerleri yazar. OC'li hali yazmaz. CTRL+SHIFT+ESC tuşlarına basarak performans sekmesinden ulaştığı değeri anlık olarak testlerde görebilirsiz. Ayrıca Cpu-Z programı oc yapılmış halini gösterir. Yani doğru olanı
  • Whitefight W kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim birde OC hakkında soru sormak istiyorum.

Bilgisayarımı 10 gündür 3.9 GHZ OC halinde kullanıyordum lakin sonra bir şey oldu ayarları değiştirmedim fakat oyuna girer girmez pc kendine reset atıyor siyah ekran geliyor tepki yok ve fanlar son hızda çalışıyor reset düğmesine manuel olarak basınca düzeliyor.Sıcaklık değerlerine baktığımda gayet normal CPU OC halinde 60 dereceyi geçmiyor,acaba voltaj ile ilgili bir sıkıntım mı var ya da PSU da sıkıntı olabilir mi?PSU sıkıntılı olsa nasıl anlaşılır yani diyorum ki voltaj dalgalanmalarında kitleniyor mu acaba?
  • Benim de bildiğim kadarıyla orada modeli ve standart değerleri yazar. OC'li hali yazmaz. CTRL+SHIFT+ESC tuşlarına basarak performans sekmesinden ulaştığı değeri anlık olarak testlerde görebilirsiz. Ayrıca Cpu-Z programı oc yapılmış halini gösterir. Yani doğru olanı
  • Özelliklerde yazan kullandığın çipin kimlik bilgisidir değişmez.

Siyah ekran problemi voltaj ile alakalı boltaj yetmediği için makina çakılıyor,yavaş yavaş voltaj arttır geçer.

• sipahiysn kullanıcısına yanıt
    İnternetten Overclock Değerlerinin Gösterildiği, Bios Ayarlarını Gösteren videolara bakın.
    İlk Baştaki sorduğun soruya karşılık olarak sistemin sen sistemi yüke bindirdiğinde Otomatik Hız Aşırtmaya geçiyor.CPU-Z gibi programlarda sistem yükte değilse en düşük değeri görürsün.Ama Aslına PC overclock ludur..
    "B.goodies" Kardeşim Sana Sorununu yazmış.Voltaj vermezsen hem CPU ya hemde RAM e Çakılmalar yaşarsın..
    Bios Ayarlarını bilmiyorsan Yukarda Yazdığım gibi İnternetten Araştır seyret videolarını..
    Buradan Anlatılmaz Overclock işlemleri..
  • B.goodies B kullanıcısına yanıt
    Tüm yorumlar için teşekkürler,voltajı arttırıyorum o şekilde deneyeceğim.BİOS ayarlarında sadece 2 voltaj değeriyle oynuyorum birisi DRAM diğeri CPU diğer voltaj ayarlamalarıyla oynamıyorum.

Acaba sorun PSU olabilir mi diye de düşünmüyor değilim,ASPİRE 550 W ama çok eski 7 yıllık vardır nerden baksak..
  • 7 yıllık bir psu verimliliğini kaybetmiştir büyük ihtimalle ama bu yinede siyah ekran problemi anlamına gelmeyebilir.

Bahsettiğim yöntemi denedikten sonra hala siyah ekran devam ediyorsa o zaman düşük bir ihtimalde olsa psu yetmiyor olabilir

Hocam dediğim gibi sadece 2 voltaj değerini değiştiriyorum birisi Dram diğeri Cpu

Dram 1.635 V

Cpu 1.5 V

Çarpan 16 X

Diğeri ise 240

PCIE Spread Spectrum disable

HT link vs auto

Core boost performance disable

RAM frekansı Auto

Değerlee bu şekildedir,işin garip yanı default ayarlara döndüm gene aynı hatayı verdi.Yarın bios pilini çıkartıp 10 dakika bekledikten sonra takacağım.Ve oyunda test edeceğim atarsa yine söylerim ve 2 gün önce kasadan nerden geldiğini anlamadığım bir koku gelmişti onu söyleyeyim..

• 1.635 ve 1.5 volt ?

Bunlar inanılmaz yüksek değerler,hem cpu hem ram,anakart,psu için hemde !

Şimdi biraz taşlar yerine oturuyor,nitrojen vs gibi çok çok abartılmış soğutma sistemleri kullanmadığın sürece o cpu'nun 60 derece'de sabit kalması imkansız hemde 1.5V değerinde öyle birşey olamaz,

Ya ısıyı gösteren ve kontrol eden devre hasar almış ya da işlemcin anlık olarak 1.5V yediği anda güvenlikle alakalı olarak voltajı ve verimi kesiyor.

Bu şartlar altında işlemcinizin bazı çekirdekleri çalışmıyor ve/veya kendisini kapatıyor olabilir,iyice bir takip edilmesi kontrol edilmesi gerekiyor,

Hem 60 derece,hemde bahsettiğimiz işlemcinin tepe noktasına kadar çıkılmış haldeyken hemde 1.5V gibi bir voltaj değerindeyken bu işin sağlıklı bir şekilde olması bana hiç güvenli ve akla yatkın gelmiyor açıkcası,

Şuan hazır devre sıvı soğutmalar arasında en iyilerinden olanların bile 1.5V'de tam yük altındayken o işlemciyi 60 derecede tutması imkansız geliyor bana farketmediğiniz bir problem olmalı,

Kullandığınız soğutma çözümü her ne olursa olsun işlemciyi güvende tutsanız bile sisteminizde ki diğer parçaların güvende olmadığı ve alarm verdiği YANIK kokusu durumuyla oldukça ortada.

Overclock esnasında anakarta'da inanılmaz yük biniyor,bahsettiğiniz kokunun kaynağı anakartın kuzey köprüsü olabilir diye tahmin ediyorum ki anakart+işlemciyi bir saniye içerisinde kullanılmaz hale getirebilir.

Diğer durumları düşündüğümüzde zaten iki ihtimal kalıyor ;

Birincisi kokunun kaynağının işlemci olması,ancak işlemciniz hala çalıştığına göre bana göre işlemcide daha bir hasar oluşmamış.

İkincisi ise asıl tehlikeli olan bu,psu çok aşırı performans sağlamaya çalıştığı için yanıyor !

Bu durum iki farklı sonuç doğurabilir ve bu sonuçların ikiside aynı anda gerçekleşebilir,

Şöyle ki psu belirli bir seviyeden sonra o kadar kontrolsüz bir enerji akımı salar ki tabiri caiz ise kasanızın içerisinde ki bütün donanım kül olur.

İkincisi bu daha tehlikeli psu komple yanmaya başlar,bu durum aynı zamanda büyük bir tehlike yaratabilir çünkü elektrik kaynaklı yangınlarda kaynağa bağlı olan bütün kablolar bir anda tutuşur ve filmleri andıran sahneler oluşabilir,felaket tellallığı yapmak istemem ama yanık kokusunun geldiği andan sonra sınırları o şekilde zorlamak hem sizin için hemde sisteminiz için hiç sağlıklı değil.

Bahsettiğiniz hız ve voltaj değerleri çok yüksek ve sistemi bu kadar zorlamak anlamsız,

Eğer sistemi gözden çıkartmadıysanız ve sistemi bir deney sistemi olarak kullanmıyorsanız bence daha fazla zorlamayın ve girdiğiniz overclock değerlerini uygun bir seviyeye düşürün derim.

Olayı başta tam olarak kafamda oturtamamışım detaylıca bu şekilde bilseydim ilk mesajda yazıcağım yorum yine bu şekilde olurdu.

Öncelikle vaktinizi ayırıp anlaşılır biçimde açıklama yaptığınız için çok teşekkür ederim.Ben siyah ekran vermesini voltaj yetersizliğine buldum hatta ve hatta 1.55 VOLT'a kadar çıkarıp oyuna girdiğim oldu lakin yine siyah ekran verdi bende ne yapacağımı şaşırdım.Oyundayken sıcaklık değerlerini kontrol ettiğimde ise (AIDA 64 programı üzerinden) 61 derece yazıyordu.Şimdi düzenlice gidelim istiyorum ben burada DEFAULT bios ayarlarımı sizinle paylaşacağım,CPU Z değerlerimi söyleyeceğim ve siz de bana hangi değeri kaç yaparak başlamamız gerektiği hakkında fikir verin,eğer zahmet olmayacak ise

Ve söylemek istediğim bazı noktalar var.

1-CPU için Cooler Master Hyper TX3 soğutucu kullanıyorum,termal macunu 1 hafta önce yeniledim onunda markası cooler master.

2-BİOS ayarlarında CPU voltage kısmına voltaj verdiğimde bios da görünen voltaj değeriyle CPU Z programında görülen voltaj değeri farklı oluyor yani CPU Z de daha az oluyor bende daha fazla veriyorum BİOS a CPU Z de istediğimi elde etmek için ya da bu sorun tekrar bios a girip F10 yaptıktan sonra düzeliyor.

3-Şuan CPU Z programında gözlenen CPU voltaj değeri 1.3-1.4 V arasıdır.(3200 mHZ)

Bilgisayarım Özelliklerdeki GHZ Doğru Mu?Bilgisayarım Özelliklerdeki GHZ Doğru Mu?Bilgisayarım Özelliklerdeki GHZ Doğru Mu?

• Öncelikle yapmanız gereken,

Cpu voltaj ayarını autodan manuel moda almak bildiğiniz gibi,

Aslında cpu-z programında gördüğünüz 1.3v değeri sizin için bir ip ucu,

İşlemcinin default halinde normal çalışmasında çektiği elektrik değeri diyelim ki 1.3v elimizde artık bir değer var 1.3v kendi elinizle stok işlemciye değer girecek olsaydınız 1.3v den aşağıda bir değer ile başlamanız gerekirdi çünkü herzaman anakartlar işlemciye olması gerekenden daha fazla elektrik veriyor.

Cpu-z de ise volt'un verdiğiniz değerden düşük çıkmasını ben ram içinde volt yükseltmenizden dolayı psu'nun 12v kanalından yeterli gücü sağlayamadığı fikrine kapıldım hem ram hemde cpu yük altına girdiğinde cpu'ya giden elektrik değeri otomatik olarak düşüyor olmalı.

Ram oc kullanmadan tekrar bir cpu oc yaparak daha makul bir seviyede denemenizi öneriyorum,malum oyun için kullanılan cihazlarda ramin size ekstra'dan katacağı performans çok çok çok azdır hatta bunu insan gözü ve duyularıyla farkedemezsiniz dolayısı ile ram oc ile uğraşmaktansa daha stabil bir cpu oc'si çok çok daha yararlı olacaktır.

Cpu performance boost yazan seçeneği anlayamadım intelde ki turbo boost özelliğinin muadili ise onu kapatmanız gerekli deneme yanılma yöntemiyle ne işe yaradığımı bir test etmenizde fayda var.

Kullandığınız cpu soğutucu yeterli bir ürün,düzgün uygulanmış bir termal macun ise gayet problem yaratmayacaktır.

Şimdi aslında durum şöyle

Ben daha önce phenom ıı x6 işlemci kullanmadım,dolayısıyla kendi kullandığım değerlerden çıkarım yaparak size bir değer tavsiye edemiyorum,

Yapmanız gereken deneme yanılma yöntemiyle işlemcinin yeterli ghz değerine ve yeterli Voltaj değerine çıkarmanız olacak bunu yaparkende bir çok kişinin söylediği bir durum var,bu işlem kademeli olarak yapılmak zorunda.

Örnek vermek gerekirse ben intel 6600k işlemci kullanıyorum oc değerim 1.32v 4.5ghz yabancı forumlardan takip ettiğim kadarıyla bazı kullanıcılarda 4.7 4.8 ghz gibi değerlere 1.28v değeriyle çıkabiliyorlar yani durum şöyle onlar bende daha yüksek hızı daha düşük voltajla alabiliyor bunun sebebi ise her işlemcinin aynı kalite ve performansta üretilemiyor olması,aynı fabrikadan çıkan işlemciler dahi birbiriyle aynı performansı veremeyebiliyorlar,

Yani özetle demek istediğim şu ;

Sen işlemcinden 4ghz almak istiyor olabilirsin ama işlemcin sana 4ghz veremiyor olabilir,

Burada ise yapman gereken örneğin ;

İşlemcini 3.7 ghz'e oc voltaj vererek oc ettikten sonra başarılı olduysan bir üst değere yani 3.8 ghz'e geçmek,yine başarılı olunca 3.9 ghz yine başarılı olunca 4 ghz,

4 ghz değerinde başarılı olamaz isen ki ben ram oc kaldırıp denediğinde durumun başarılı olabileceğini tahmin ediyorum,

Eğer yinede olamaz isen 3.9'da devam edebilirsin

Durumu şöyle düşün 4 ghz değil ama 3.9 ghz stabil çalışan bir işlemcin var 0.1 ghz çok önemli mi ?

Mesela ben kendi işlemcimden örnek veriyim bende çok isterim 4.8 e 1.28v değerinde overclock olsun ama benim işlemci o değerlere çıkmak için 1.40 belkide daha yukarısında elektrik istiyor ve buda işlemcinin 90 derecelere fırlamasına sebep oluyor.

Söylediklerinizi gayet iyi anladım zaten ben RAM'a isteyerek O.C yapmıyorum.CPU Frequency çarpanını arttırdığımda Memory Clock otomatik artıyor.

Şuan 3.7 ghz hızında 1.328 Voltaj değerinde çalışıyor daha aşağı volt değerinde açılışta mavi ekran hatasıyla karşılaşıyorum.Oyun ve yük testi yapmadım,AIDA 64 CPU Stres testine nedense çok güvenemiyorum orada hata çıkmazken oyuna girdikten 5 dakika sonra sorun çıkabiliyor.Oyun testi yaptıktan sonra sonuçlarını sıcaklık değerleriyle paylaşacağım.Bu volt ve hız değerinde yine aynı sorunu yaparsa resetlenip siyah ekran sorunuyla karşılaşırsam tanımız başka olacaktır,elbette..
  • Aida64'ü stress trstinde kullanmasan dahi anlık olarak çekilen boltaj sıcaklık yüzde kaç oc olduğu gibi güzel bilgiler gösteriyor.

Stress testi olarak intelburntest programını ben çok severim adının intel olduğuna bakma stress testi işte,

Şöyle ki ibt programında maximum ayarda times kısmını 10'a alarak test yaparsan test sonucunda başarılıysa işlemci stabil mesajı veriyor bu benim sevdiğim bir özellik,

Aynı zamanda en yaygın kullanılan prime95 vs vs var bunları sende zaten biliyorsun oynadığın oyunlardada bir zorla iyice işlemciyi,

Bakalım başarı gelirse 3.8-3.9 gider bir şekilde,

Valla bu kadar şeyden sonra şu güzel sonuçları bende merakla bekliyorum

3.7 gHZ değerindeyken minimum 1.36 volt vermek durumunda kaldım çünkü prime 95 testinde 5 dakika bile dayanamadan mavi ekran verdi.

1.36 VOLT ile mavi ekran vermedi test aşamasında fakat artık çıldıracağım oyuna girdim 15,20 dakika sonra bilgisayar yine reset attı ve fanlar birden hızlıca çalışmaya başladı,bende tekrar manuel reset attım.Sıcaklıktan ötürü değil fanların birden hızlı çalışması bu başka bir sebepten kaynaklı olduğunu düşünüyorum,gerçekten usandırdı bu olay beni Öğrenci olmasaydım gider ekran kartı hariç tüm parçaları yenilerdim. Gerçekten sabırım taştı günlerdir.

SON DURUM = Default ayarlara alsam bile oyuna girdikten sonra o sorunla karşılaşıyorum yani default ayarlarda bile !

Sorunun neyden kaynaklandığı hakkında bir fikriniz var mıdır?

Masaüstündeyken bir sıkıntı yok oyuna girdikten sonra bu olay gerçekleşiyor.San ki Bir parça hasarlı ama hangisi?

HOCAM SON DURUM ! Ben hiç GPU Stress testi yapmamıştım şimdi sorunu bulduk galiba sorun anakartta da değil işlemci de değil ?

Neden derseniz GPU Stress testine START deyince saniyesinde reset atıyor o sorun yaşanıyor yani,ekran kartını yeni aldım.Umarım korktuğum değildir hocam ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sipahiysn -- 1 Ağustos 2017; 21:55:35 >

• Gpu stress testinde reset atması ekran kartıyla ilgili bir problem olduğunu gösteriyor,

Gpu stress testini başlattığın anda yine fanlar bir anda son gücüyle çalıştıysa ekran kartında ısıyla ilgili bir sorunda olabilir kısa devre gibi bir durumda oluşabilir,

Ekran kartı modeli ve psu gücü nedir acaba psu'nun gücü ekran kartını beslemeye yetiyor mu?

Ekran kartında bir problem varsa yinede çok korkmaya gerek yok verirsin garantiye değiştirirler sorun etme,

Hatta daha alalı 15 gün geçmediyse hemen git arızalı ürün olduğunu belirt ve değişim iste problemi çözmek zorundalar.

• Psu'nun gücü ekran kartına yetmediğinde sistem direkt olarak reset atar veya kapanır bu durumlarla daha önce karşılaşanlar oldu,

Aynı ekran kartından bir arkadaşında varsa rica et ve kendi sistemine takarak dene,

Eğer yoksa burada iki seçenek kalıyor,

Ya gözü karartıp daha güçlü bir psu alacaksın,sorun psu'da ise bir problem kapmıtacak ve sistem çalışacak.

Ya da ekran kartını garantiye yollayacaksın kart arızalıysa değiştirecekler ve sende sorunun psu'da olduğunu anlayacaksın.

Birsüre kullanılan psu'larda devreler kondansatörler vs gibi parçalar şişip eskiyip performans veremiyor haşe geliyorlar,

Kaldı ki senin daha önceden bahsettiğin hafif bir yanık kokusu bana göre psu'dan geldi psu'nun gücü yetmediği içinde ekran kartınla alakalı böyle bir sorun oluşuyor,

Eğer bütçe durumun varsa al 600-650w bir psu al.

• Eğer psu almaya karar verirsen,

http://www.vatanbilgisayar.com/modxstream-pro-serisi-80plus-600w-moduler-guc-kaynagi.html

http://www.vatanbilgisayar.com/zalman-zm600-glx-serisi-80plus-600w-guc-kaynagi.html#urun-ozellikleri

Şu iki üründe uygun fiyatla ortalama ürünler ekonomik durumuna göre bütçen çok fazla değilse bunlara bi göz gezdirebilirsin.

Eğer bütçen 300 tl bandına çıkabiliyorsa

Corsair builder vs650 modelini tavsiye ederim.

Hocam ekran kartını temiz kullanılmış ikinci el aldım 2 yıl Media Markt garantisi devam ediyor yalnız ekran kartı ilk geldiğinde baya oynadım bir sıkıntı yoktu ne zaman ki işlemciyi O.C yapayım dedim onunla 1 ay uğraştım ve koku geldi de demiştim galiba sorun PSU görünüyor.

CORSAİR VS 550 W siparişini 227 liraya verdim,tedarik aşamasında yazıyor.

Ekran kartı modeli MSİ GAMING X GTX 1060 6GB

PSU ASPİRE 550 W(6 ya da 7 yıllık)

PSU bu olması gerek incelemesi 2005 yılında yapılmış
    http://www.overclockersclub.com/reviews/aspirecham550psu/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sipahiysn -- 2 Ağustos 2017; 14:59:32 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.