Şimdi Ara

Bios'tan Fan Kontrolü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.574
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kasamdaki 12cm fanları değiştirdim fakat yeni taktığım fanlar son sürat çalışıyor. Anakartım Gigabyte P35-DS4 Bios'tan fan hızlarını kontrol edemiyorum pasif olarak gözüküyor. Güncel Bios yüklü. Fikri olan yada yardımcı olacak varsa sevinirim. Teşekkürler.

Bios'tan Fan Kontrolü

• Taktığınız fanlar 3 pin ise bios'tan kontrol edemezsiniz, bu fanlar ancak voltaj değişikliği ile kontrol edilebilir yani fan kontrolü için ya bir aparat satın alacaksınız ya da speed fan gibi bir program kullanacaksınız.

Anakartınızın kullanma kılavuzunu inceledim orada da zaten en fazla iki adet 4 pin fan bağlantısı var bir tanesi işlemci fanı olduğuna göre kasanıza en fazla bir adet 4 pinli yani PWM özellikli fan takabilirsiniz.

Resimde 4 pin fan takabileceğiniz yani bios'tan hızını kontrol edebileceğiniz yerleri kırmızıyla işaretledim bir tanesi zaten işlemci fanı için.

Bu arada fan kontrolü için ucuz bir aparat isterseniz aşağıdaki linktekini satın alabilirsiniz, beyaz uçlar fanların yavaş çalışması için siyah uçlar ise hızlı çalışması içindir.

http://www.hepsiburada.com/Liste/cooltek-coklu-12v-4-pin-to-3-pin-cevirici4-adet-fan-icin/ProductDetails.aspx?productId=bd100806&categoryId=1125

Bios'tan Fan Kontrolü

• guneyim cevabın için teşekkürler.

Elimdeki fanlar 4 pinli anakarttakiler 3 pin olduğu için sorununun bundan kaynaklandığını tahmin etmiştim ama emin olamadım. Sanırım en güzeli Fan Kontrolcü almak tavsiye marka model varsa sevinirim.
  • Sunbeam en çok tercih edilen markalardan birisidir.

http://www.teknobiyotik.com/overclock-sogutucu-modding/fan-kontrolcu/sunbeam-rheobus-extreme-6-li-fan-kontrolcu-siyah.html

Ucuz çözüm için disket yuvasına takılabilen şu model de alınabilir, ayrıca bunun içinden kasanın arkasına takılabilen bir parça daha çıkması lazım.

http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=2686

• Zalman iyi ama hem pahalı hem de kanal başına 7watt gücü var bu da güç gereksinimi fazla olan bazı fanlarda sorun çıkarabilir. Sunbeam ise kanal başına 30watt güç sağlayabiliyor.

Bu arada kullanıcı görüşlerine de baktım Sunbeam'i tercih edenlerden bazıları ayar düğmelerinden yayılan ışığı çok beğenirken bazıları da rahatsız edici bulmuş.

Zalman'da ise bazı kullanıcılar fanlarını 1600rpm'in üzerine çıkaramadıklarından ve bazı 4 pinli fanları çalıştıramadıklarından bahsetmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi guneyim -- 1 Şubat 2011; 2:52:56 >
  • Açıkcası Sunbeam'in ışıkları benimde pek hoşuma gitmedi kasa da ışık pek sevmiyorum hatta kasanın power ışığını bile rahatsız edici bulup bir şekilde azalttım.

Zalman hoşuma gitmişti, Bazı 4 pin fanlarda çalışmaması kötü olmuş. Fan kontrolcüyü 2 tane 12cm fan ve işlemci fanı için kullanmayı düşünüyorum. Fanlar Akasa Viper 12 cm Kullanım sırasında 1600rpm seviyesine çıkaracağımı sanmıyorum. Benim için sessizlik önemli. Bu şekilde kullanımda kanal başına 7watt güç yeterli olur mu?

• Sunbeam, kaliteli ve çok fazla fanı kontrol edebiliyor. Tek kanala 2 fan dahi takanlar var sorunsuz. Tek kötü yanı ışıkları o kadar parlakki, kasayı masaüstünde kullanıyorsanız gözünüzü alabilecek seviyede.

Ben kasayı yerde kulllandığım için rahasız etmiyor ama masaüstünde bu şekilde kullanamazdım sanıyorum.
  • Aslında kasayı masaüstünde değilde masanın alt tarafında kullanıyorum. Işıkları söylediğiniz kadar parlaksa rahatsız edeceğinden eminim. Ufacık power ledi bile gece rahatsız ediyor.
    Işıkları bir şekilde iptal edebilsek güzel olurdu. Düşünmeden alır kullanırdım.
  • Bakın karanlıkta şu şekilde parlıyorlar,

Bios'tan Fan Kontrolü
  • Cidden çok fazlaymış :) Sanırım fan hızına göre parlaklık değişiyor.
  • Değişiyor ama en kısık durumda bile sizin gibi birini rahatsız edecektir. (Power led ine bile dayanamadıysanız)

• Tamam benim kasanın power ledi epey parlak ama Sunbeam'ın acayipmiş dayanamam. Sökülse güzel olurdu.
  • Bir de şöyle bir şey var; Bios'tan fan kontrolü için PWM çoklayıcı kablo.

http://www.teknobiyotik.com/akasa-pwm-coklayici-kablo-1-giris-3-cikis.html
  • guneyim güzel ürünmüş bundan alabilirim. Bunu alır kullanırsam Bios'da fan ayar kısmı aktif olur mu ondan emin değilim. Çünkü şuan işlemci fanını da ayarlayamıyorum. Ayarlanacak gibi de gözükmüyor sanki o menü sadece bilgilendirme amaçlı gibi. Başka bir forumda P35-DS4 anakartlarda böyle bir sorun var diye okumuştum. Eğer işe yarar kontrolü biostan yapabilirsem şahane olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

Bakın karanlıkta şu şekilde parlıyorlar,

Bios'tan Fan Kontrolü

Hocam odada gece lambası görevi görüyolardır herhalde:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: DeeWRee

guneyim güzel ürünmüş bundan alabilirim. Bunu alır kullanırsam Bios'da fan ayar kısmı aktif olur mu ondan emin değilim. Çünkü şuan işlemci fanını da ayarlayamıyorum. Ayarlanacak gibi de gözükmüyor sanki o menü sadece bilgilendirme amaçlı gibi. Başka bir forumda P35-DS4 anakartlarda böyle bir sorun var diye okumuştum. Eğer işe yarar kontrolü biostan yapabilirsem şahane olur.

Evet, internette bu konuyla ilgili benzer birçok şikayete rastladım, bu yüzden son önerdiğim çoklayıcı da işe yaramayabilir.

Bu durumda ya ışığına katlanıp bir fan kontrolcü alacaksınız ya da fan ile anakart arasına voltaj düşürücü bir aparat takacaksınız.

Normalde 12v'da çalışan fanları 7v'da çalıştırabilecek şöyle bir aparat var, bir ara eski bilgisayarımda böyle birşey kullanmıştım, soğutmadan fazla taviz vermeden fanı sessizleştirmek için iyi bir yöntem.

http://www.hepsiburada.com/Liste/cooltek-7v-voltaj-dusurucu-kablo/ProductDetails.aspx?productId=bd100804&categoryId=1125

Bios'tan Fan Kontrolü

• quote:

Orijinalden alıntı: guneyim

quote:

guneyim güzel ürünmüş bundan alabilirim. Bunu alır kullanırsam Bios'da fan ayar kısmı aktif olur mu ondan emin değilim. Çünkü şuan işlemci fanını da ayarlayamıyorum. Ayarlanacak gibi de gözükmüyor sanki o menü sadece bilgilendirme amaçlı gibi. Başka bir forumda P35-DS4 anakartlarda böyle bir sorun var diye okumuştum. Eğer işe yarar kontrolü biostan yapabilirsem şahane olur.

Evet, internette bu konuyla ilgili benzer birçok şikayete rastladım, bu yüzden son önerdiğim çoklayıcı da işe yaramayabilir.

Bu durumda ya ışığına katlanıp bir fan kontrolcü alacaksınız ya da fan ile anakart arasına voltaj düşürücü bir aparat takacaksınız.

Normalde 12v'da çalışan fanları 7v'da çalıştırabilecek şöyle bir aparat var, bir ara eski bilgisayarımda böyle birşey kullanmıştım, soğutmadan fazla taviz vermeden fanı sessizleştirmek için iyi bir yöntem.

http://www.hepsiburada.com/Liste/cooltek-7v-voltaj-dusurucu-kablo/ProductDetails.aspx?productId=bd100804&categoryId=1125

Bios'tan Fan Kontrolü

+1 en kısa çözüm yolu

• Arkadaşlar Sunbeam Rheobus-Extreme siparişi vermiştim geldi inceledim. Ledleri hallederim sorun değil.

Hepinize yardımlarınızdan dolayı teşekkürler.
  • quote:

Arkadaşlar Sunbeam Rheobus-Extreme siparişi vermiştim geldi inceledim. Ledleri hallederim sorun değil.

Hepinize yardımlarınızdan dolayı teşekkürler.

Hayırlı olsun. Doğru seçim yapmışsınız. Çok kaliteli ve ihtiyaca cevap verecek bir ürün. Ledleride halledebiliyorsanız zaten sorun kalmaz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.