Şimdi Ara

Bir Fanı ters yönde döndürmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
20.007
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir Fanı ters yönde döndürmek istiyorum nasıl yapacağım
    Resim olursa makbule geçer

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ??

• quote:

Orijinalden alıntı: Gemici157

Bir Fanı ters yönde döndürmek istiyorum nasıl yapacağım
    Resim olursa makbule geçer

Fan ama nasıl fan 220 ile mi çalışıyor ?? 220 ile çalışıyor ise kondanstör ile yapabilirsiz googleden aratırsan.
  • 220 volt ile çalışıyorsa faz ile nötr uçlarının yerlerini değiştirmen yeterli. DC'yi bilmiyorum ama kondansatörle yapma imkanı olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Gemici157

??

???

Fan nasıl, hem düz hem tersmi çalışacak (duruma göre) yoksa sadece bir yönemi
  • DC akımda + ile - nin yerini değiştirirseniz motor ters yönde dôner.

• normal kasa fanlarını diyorsan içindeki küçük sürücü yüzünden kutupları değiştirsenizde ters dönmüyor. yani bende dönmedi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kasa fanlarini ters yöne döndüremezsiniz çünkü içinde elektronik sürücü devresi vardır.
    AC motorlarında yönünü çevirmek için ana sargı ve yardımcı sargı uçlarına müdahale etmeniz lazım.
    Ama dc motorların çalışma yönünü çevirmek için sadece kutup kabloları ters bağlamanız yeterlidir

• Motor derken ne motoru , ac akım dc akım ,monofaze mi trifazemi , 220 fan motorumu
    220 V AC gölge sarımlı tek fazlı motorsa , ortadaki rotor milini çıkarıp ters takarsanız ters yönde döner .
  • fanı ters monte etmeyi düşünmüşsünüzdür herhalde
  • 3 faz fanların yönünü ters çevirmek için üç faz girişinden ikisinin yerini değiştirmeniz yeterli.
    1 faz fanların yönünü ters çevirmek için ana sargının ve yardımcı sargının yönlerini değiştirmeniz gerekir.
    4 sargılı brushless (fırçasız) motorlarda ters döndürme işlemi, karşılıklı sargıların yönlerini değiştirmeniz gerekir.
    3 sargılı brushless fanlarda motoru ters çevirmek için iki sargı girişinin yerini değiştirmeniz gerekir.
    fırçalı dc motorlarda voltajın yönünün değiştirmeniz ya da fırça bağlantılarının yerini değiştirmeniz yeterli.
    fırçalı ac motorlarda statorun bağlantılarını ve rotor sargılarını yeniden sarmanız gerekir. Rotor sargı uçları direk karşılıklı değil, birbiri ile açılı olarak sarılır.
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    Matkap motorunda yön değiştirme fırçalara giden kabloların birbiriyle yer değiştirmesi ile oluyor. Matkap motoru da ac motor, üniversal motor diye de tabir edilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kankixx123

220 volt ile çalışıyorsa faz ile nötr uçlarının yerlerini değiştirmen yeterli. DC'yi bilmiyorum ama kondansatörle yapma imkanı olabilir.

Hocam sizin dediğiniz dc için geçerlidir. Dc yi bilmiyorum ama demişsiniz orası ac olacak.

• adam konuyu açmış kaçmış bizbize tartışıyoruz
  • quote:

220 volt ile çalışıyorsa faz ile nötr uçlarının yerlerini değiştirmen yeterli. DC'yi bilmiyorum ama kondansatörle yapma imkanı olabilir.

öyle bir şey yok. faz nötrü istediğin kadar çevir aynı yöne döner.
    konuyu açan arkadaş eğer pc fanı ise basit. farketti isen onlar iki tarafı vida yuvalıdır. eğer kasaya etiketli yani fanın fan kasasına bağlandığı yerden bağlarsan normal çalışır. ama ters taraftan takarsan tam tersi yöne çalışır. zaten her dc motor yçn değiştiremez.

• quote:

Orijinalden alıntı: zombi7406

quote:

öyle bir şey yok. faz nötrü istediğin kadar çevir aynı yöne döner.
    konuyu açan arkadaş eğer pc fanı ise basit. farketti isen onlar iki tarafı vida yuvalıdır. eğer kasaya etiketli yani fanın fan kasasına bağlandığı yerden bağlarsan normal çalışır. ama ters taraftan takarsan tam tersi yöne çalışır. zaten her dc motor yçn değiştiremez.

Ben üç fazla karıştırdım pardon.

• zombi7406 Z kullanıcısına yanıt
    Genelde öyle oluyor. Fakat bazı üreticiler gıcıklık yapıp sadece bir tarafına vida delikleri koyuyorlar. Mesela daha önce görüntüsünü paylaştığım intel fanı öyleydi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • AC fanı ters yönde çalıştırmak için nötr ile fazı yer değiştirmek yetmez Sarımlarına müdahale gerekir.

DC fan eğer ki bilgisayarlarda kullandığımız fan ise onun içinde sürücü devresi vardır kabloları ters bağlamanız hiçbir şeyi değiştirmez fan çalışmaz. DC fanı test yönde çalıştırmak için sürücü kartınla oynayıp bir nevi devre dışı bırakmanız gerekiyor, işte bu şekilde sadece kutupları değiştirerek ( +/- ) fanın dönüş yönünü değiştirebilirsiniz ancak bu durumda fanın dönüş hızını (rpm) ölçen sesnsör de devre dışı kalacaktır.
  • adem abi, odediklerin islemci fsnlari. misal gpu pcu:-)
    ben egzos fanlarini kastetmistim.
    @EasyBell pc fanlari step motor. benim bildigim step motorlar tek yone doner. elektronik mudahale ile halledilmez bence.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.