Şimdi Ara

Bir Hakikat Arayıcısı: İmam Gazali (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
3.541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1000 yıl önce ölmüş bir adamı yüceltmek yerine, yenilerini yetiştirmeyi hiç düşünmüyorsunuz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gazali fanboyu gelmiş yine.

Alıntı yaptığı yazıyı okurken "acaba bu herif Hegel,Locke,Nietzsche,Kant'tan falan mı bahsediyor ki!?" diye geçirmedim değil içimden!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 30 Mayıs 2015; 17:21:05 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dar-ül Harb D kullanıcısına yanıt
    Tamam kardeşim bu konuda sen haklısın.
    Sana sonuna kadar katılıyorum.

Ama lütfen bir kitap uzunluğunda yazılarla konuyu şişirme.
    Lütfen Allahını seviyosan bırak konuyu böyle kalsın.

Söz bi daha sana cevap yazmayacam.Bu konuyada mesaj atmayacam.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mecunçı

Tamam kardeşim bu konuda sen haklısın.
    Sana sonuna kadar katılıyorum.

Ama lütfen bir kitap uzunluğunda yazılarla konuyu şişirme.
    Lütfen Allahını seviyosan bırak konuyu böyle kalsın.

Söz bi daha sana cevap yazmayacam.Bu konuyada mesaj atmayacam.

Yavv sana cevap vermeyeceğim diyorum kendime, beni alıntılayıp duruyorsun.elimden bir şey gelmiyor ki!

• quote:

Bazı isimler turnusol kağıdı işlevi görür.
    Misal Orhan Pamuk,Muhyiddin İbn-i Arabi,Molla Fenari,Niyazi-i Mısri,James Joyce vs vs...

Bu isimleri anladığını iddia edip eleştirenler zırcahildir ve ömrü boyunca kendini entelektüel sanan entellerdir....

İşte Gazalide ülkemizde bu işlevi görüyor.Kim oryantalist ve kim geçmişini anlayamayacak kadar cahilse gösteriyor bize.

Bu nasıl bir düşünce şeklidir? Cahil olmamak adına bu isimlerin eleştirilmemesi gibi bir kural mı var? Bir de aralarına Orhan Pamuk'u yazmışsın.Hırsızın teki.Sağdan soldan çarptıklarıyla toplama kitap yazan birisi.

Şu bölümde beş para etmez kaynaklardan copy paste yaparak konu açıp durmayın.Gazali'nin bir görüşünü alıntılarsın,savunabilecek durumdaysan kendi fikirlerinle açıklarsın.İnsanları ikna etmeye çalışırsın.Milleti aşağılayacak kapasiten var mı biz de öğrenmiş oluruz.20 ciltlik, tonlarca sayfalık kitaplardan bahsederek ''Açın okuyun,şurada yazıyordur'' demekten vazgeçin.

• FlameSplasher kullanıcısına yanıt
    Yok mesele bu isimlerin tartışılabilirliği değil zaten gerçekten turnusol kağıdı işlevi görmesi....

Misal Orhan Pamuk demişsiniz.Herhalde sizde okumadan birkaç edebiyatçı veya tarihçiye uyarak çalıntı dediniz.

Şimdi Orhan Pamuğa intihal yapıyor diyenin gram postmodern edeniyat bilgisi yoktur.
    Metinlerarasılık kuramından bile bihaberdir...

Evet ikinci yazdığınızda haklısınız.Biraz hatalı ve yanlış yaklaştım.
    Mesela Gazalinin mesela Ucb hakındaki tespitlerini yazıp fikir alış verişi yapsaydım daha iyi olurdu.

Ama kapasitem yeterli değil.
    Birde şu açıdanda bakarsak Gazzaliye akıl almaz tespitler yapan Profesörler varken ve hiçbiri Gazzaliyi okumadan bu yorumları yapıyolarken benim paylaştığım makale daha sağlam duruyor.

Ayrıca Dücane Cündioğlu ülkemizde fikirlerine değer verdiğim bir kaç insandan biri.
    Ve bilgisine,birikimine saygı duyuyorum.Bu yüzden bu konu hakkında makalesini görünce yapıştırayım dedim......

• quote:

Acaba kendi medeniyetini yerin dibine sokup düşman medeniyetini bu kadar çok yücelten bizim gibi başka bir millet varmıdır ?

Bizim millete bakınca aklıma inandığı Allahın gaybı bilemeyecek kadar aciz olduğunu ispatlamaya çalışan Bayındır geliyor.

menunçı kardeş şu yaptığın gericiliği mağaradaki adam yapmıyor artık. medeniyet dediğin şey artık milli olmaktan çıktı, çoğu ülke ortak yaşam tarzlarıyla global bir medeniyet oluşturuyor artık. Her milletin ayrı medeniyet kültürüne sahip olduğu çağlar geride kaldı artık, koreden japonyaya amerikaya artık insanlar için medeniyetin tanımı aşağı yukarı aynıdır. Burada bir acizlikten söz etmişsin de o acizlik size ait üzülerek beliirteyim. yine hep sığındığınız liman allah din kitap konusuna girmeyeceğim, ya zorda kaldıkça aynı şeyleri yazıyorsunuz yeter artık cidden.

Mr.Lucky bu sabah aradım taradım bahsettiğim ifadeye herhangi bir kitapta rastlayamadım, bilginize. Fakat o ifadeyi ararken daha kötülerini buldum

o ifadeleri tararken daha kötü ifadelerle karşılaştım.

Bir hadise göre ashabı kiram karılarının pencere ve kapı aralıklarından dışarıyı seyretmelerini ve erkek görmelerini önlemek üzere evlerinin pencerelerini sıkı sıkıya kapatırlar, dışarıya bakanlara dayak atarlardı.
    İmam Gazali, İhyayı Ulumuddin 2/122

Kadınlarınıza evlerinin kapısında oturmamaları için yeni elbise yaptırmayın, çünkü elbiseleri güzel ve yeni olursa kalplerine dışarı çıkmak arzusu gelir.
    İmam Gazali, Kimyayı Saadet; İbn Ebi Şeybe, Musannaf 4

Dışarı çıkması kesin gereken kadın ise kocasından izin aldıktan sonra dışarı çıkacak ve şu kurallara kesin uyacaktır:
    1- Sıkı sıkıya örtünüp kötü giysilere bürüne,
    2- Hiç çıkmamış gibi davrana,
    3- Başını öne eğip kimsenin yüzüne bakmaya,
    4- Kalabalığa karışmaya,
    5- Erkeklerin bulunduğu yerlere yanaşmaya,
    6- Herkesin dolaştığı sokaklardan uzak dura,
    7- İşini bir an önce bitirip evine döne,
    İmam Gazali, İhyayı Ulumuddin 2

daha yazmaya devam edecektim fakat banlanırım devam edersem, nelerden bahsettiği hakkında kafanda bir fikir oluşmuştur umarım.

-----------------------------------

Sözüm size değil, genel olarak islamcı veya müslümanlara. hatanız şurada başlıyor. önce özgür iradeniz ile doğruyu seçim onu savunsaydınız, saçma sapan alim bozuntularının arkasında durmak zorunda kalmayacaktınız.

Fakat daha 2-3 yaşında özgür iradeniz oluşmadan ince ibniler arabiler gazaliler beyninize kazındığı için default olarak onları savunmak zorunda kalıyorsunuz.

Burada yorum yaparken de gözünüz dönüyor, düşman gibi görüyorlar (sözüm size değil) . Halbuki 1 dakikalığına gözünüzdeki perdeyi kaldırıp, olaya fizik-matematik çevreçesinde baksanız, ''bal yapmayan arı'' niteliğindeki alim ve ilim safsatalarından kurtulmuş olacaksınız. 18 yaşına kadar bekleyip, 18 yaşında size islam ve alimleri anlatılsaydı o dini ve alimleri kabul edeceğinizi hiç sanmam. çünkü aklı başında bir insana savunmak zorunda olunan değerler dayatılamaz.

Rahatlıkla söyleyebilirim, yıllarımı yurtdışında geçirdim. 30'dan fazla ülke gördüm. Dünyanın hiçbir saygın üniversitesinde islam-hristiyanlık yada musevilik itibar görmüyor. Buna boğaziçi, odtü, itü, kobe'den tutun çin üniversitelerine kadar. bu kadar aydın çevresi agnostisizm yolunda ve kararsız iken sizin belirli değerleri ölümüne savunmanız düşündürücü. ya onlar aptaldır belki de bilemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 30 Mayıs 2015; 19:57:13 >

• mecunçı M kullanıcısına yanıt
    Üzerinde tartışamayacaksam,yeni şeyler öğrenemeyeceksem ne yapayım?Zaman kaybıdır.

Orhan Pamuk için hırsız dememin sebebi tabiki de okuduğum haberler.Bunu dile getirmek için iki kitabı okuyup tek tek cümle karşılaştırması yapmak mı gerekir? Benim bildiğim; Orhan Pamuk kitabında bu aşırmaları yaparken kaynak göstermemiş.Ne kitabın içinde,ne de sonsözünde.Metinlerarasılık'a sığınarak bir hikayenin ana unsurlarını,işleyişini alıp ufak değiştirmeler yaparak piyasaya kendi malınmış gibi sürmek.Şişirilmiş bir yazar,fazlası değil.

Attığın makaleyi yazan adamın Wikipedia'dan eserlerine baktım.Karşıma çıkanlar:Başörtü Risalesi,Kur’anı Anlamanın Anlamı,Sözün Özü: Kelâm-ı İlâhî’nin Tabiatına Dâir,Hakikat ve Hurafe,Cenâb-ı Aşka Dâir....Anladığım kadarıyla, bilgi,birikimden ziyade sizin 'olmazsa olmaz'ınız ''din'' olmuş.
  • FlameSplasher kullanıcısına yanıt
    Hocam önyargılı olmayın.
    Orhan Pamuk dünyadaki en iyi postmodern yazarlardan biridir.Ayrıca eserini Eco,Borges gibi bilgi birikimiyle sunan ender bir yazar.

Bana bişey katmaz demişsin Kara Kitap,Yeni Hayat insanın hayatını altüst edecek yoğunlukta eserlerdir.

Ayrıca Dücane Cündioğlunun dindarlığına bakıp analiz yapmayın.Fikirlerini yorumlamalarını düşünün.
    Gerçekten değerli bir insandır...

Ayrıca sizinde dindar diye takip edilmez yapmanız sizin ölçütünüzü belli etmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mecunçı -- 30 Mayıs 2015; 20:33:37 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dar-ül Harb

Gazali fanboyu gelmiş yine.

Alıntı yaptığı yazıyı okurken "acaba bu herif Hegel,Locke,Nietzsche,Kant'tan falan mı bahsediyor ki!?" diye geçirmedim değil içimden!

Yaww, ülke gündemindeki o konu nereye gitti, Ortadoğu niçin perişan gibi bir şeydi?
    Cidden şu forumda bulunduğumdan bu yana ilk defa dinle ilişkili ilgimi çeken yazıların bulunduğu bir konuydu ve izliyordum. Sonra yok oldu, silindi mi yoksa başka yere m, taşınıp orada mı devam ediyor.
    Silindiyse yazık olmuş cidden?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 30 Mayıs 2015; 20:45:34 >

• neommy kullanıcısına yanıt
    Adminler konuyu hakkın rahmetine kavuşturmuş!
    Ülke gündeminde Ortadoğu konusu açarsan adminler acımaz tabii!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 30 Mayıs 2015; 20:51:26 >
  • Şu makaleyi okursanız bilime nasıl darbe vurduğunu görürsünüz.
    http://turkoloji.cu.edu.tr/GENEL/hasan_aydin_gazzali_bilim_karsitlik.pdf
  • boş beleş insanın biri.
  • Sayın admin niye mesajlarımı siliyosunuz....
    Yukarda adam müslümanların kafası yok iması yapıyor benim yazdığımda hiçbir aşırılık olmamasına rağmen siliyosunuz.......

Yazdığımda sadece Buhara ve Semerkant şehirlerine gönderme(ki bu şehirler tasavvufun beşiğidir aynı zamanda)

Ve Descartes,Spinozanın felsefesinin onlardan beşyüz yıl önce Gazali ve İbn-i Arabi tarafından ortaya atıldığını yazmışım...

Neyse umarım bunuda silmezsiniz....

maverd.blogspot.com.tr
    XVI. Yüzyıldan Sonra İslâm Biliminin Gerilemesinin Arkasındaki Faktörler
    http://maverd.blogspot.com.tr/2008/08/xvi-yzyldan-sonra-islm-biliminin.html?m=1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mecunç -- 31 Mayıs 2015; 12:42:30 >

• byob kullanıcısına yanıt
    Buyurun.
    Eğer yanlış aratmamış isem sonuç burada.
     Bir Hakikat Arayıcısı: İmam Gazali

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmam Gazali -- 31 Mayıs 2015; 17:59:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: İmam Gazali

Buyurun.
    Eğer yanlış aratmamış isem sonuç burada.

üstteki mesajı oku bakalım Mr. lucky'e ne yazmışım son mesajımda.

diğer sözleri de aratsana. kadının köpekten daha değersiz olduğunu anlatan sözü.

İmam-ı Gazali
    Kadının sıfatları:

1. Giyim kuşam hevesinden maymun.

2. Fakir düşmeye razı olmadığından köpek.

3. Kocasına ve diğer insanlara kibrinden yılan.

4. Gece gündüz koğuculuk yaptığından akrep.

5. Evden eşya sattığından fare.

6. Erkeklere hile kurduğundan tilki.

7. Kocasına itaat ettiğinden dolayı koyundur.

bunları da aratsana yobazlığın lüzumu yok

iki sakal yapınca alim mi olunuyor ondan da bahsetsene

madem çok okuyorsun. imam gazalinin sokrates hakkındaki düşüncelerini de yaz, daha sonra çocuk evliliği hakkındaki düşüncelerini

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 31 Mayıs 2015; 18:04:45 >

• gittiği yol, yol değil.

daha çok resim koyardım buraya ama sınırsız çizilirim. ben bu sapığa alim değil, insan olarak bile değer vermem. gerçi hareme 4-5 kaın atmayı normal sanan bir zihniyete ne anlatmayı çalışıyorum ki ben?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 31 Mayıs 2015; 18:10:48 >
    Ama sen şimdi 360 derece dönüş yaptın.Böyle olmaz.Bunu araştıracağım eğer öyle ise sen haklısındır.Değilse ben haklıyımdır.

1.Cilt inmeye başladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmam Gazali -- 31 Mayıs 2015; 18:36:36 >
    1-Ben çok okuyorum demedim.
    2-Bu hesap arkadaşımın hesabı.
    3-Madem kadının sıfatlarını araştırmışsın.Dediklerini de araştır bir zahmet.
  • Mr.Lucky kullanıcısına yanıt
    Cevap geldi.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.