2-3 gündür bakıyorum, herkes sürekli olarak sıralamalar ve puanlar üzerinden tartışıyor. Bu sefer de bölümlerin gelme olasılıklarını netler üzerinden tartışsak? Mesela benim sıralamam 17k, geçen seneki sıralamalara göre örnek olarak Çanakkale İng Dil. gelmesi imkansız duruyor. Çünkü 2017 yılında son olarak 12k'dan almış. Fakat 2015-2016-2017 yılları arasında bölümü kazanan öğrencilerin netlerine baktığımda yaptığım netlerin dilde ortalamanın üzerinde, TYT'de ise kafa kafaya olduğumu görüyorum. Peki sıralamam neden bu kadar düşük gözüküyor? Şimdi şunu diyebilirsiniz "Belki de netler inanılmaz patlama yapmıştır?" Evet böyle bir olasılık az da olsa var. Fakat ÖSYM'nin açıkladığı net ortalamalarına bakınca pek de gerçekçi durmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca son 3 yılın ortalamalarına da bakınca her yıl en fazla 1,5 netlik bir artış söz konusu. (ÇOMÜ İNG DİL EDB. SON ÜÇ YILIN ORTALAMA NETLERİ) TR: 28,5 SOS: 21 (40 soru üzerinden) MAT: 5 FEN: 4 (40 soru üzerinden) DİL: 56
Bölüm en iyi zamanında bile dilden 57 netle öğrenci almışken benim netim bu sene 65. Bu sene de bunlara benzer net aralıkları -sosyalle matematiği bilebilmemiz zor fakat çok değişeceğini sanmıyorum- geldiğini düşünürsek, sıralamaların en azından Dil Edb. bölümü açısından benim bulunduğum 17klık noktaya gelmesi olası. -Aynı şekilde son 3 yılı baz alırsak dil netlerinin 57'den 65'e fırlaması çok büyük bir sürpriz olur.- Bence siz de yerleşmek istediğiniz bölümlere bakarken bu şekilde hesap yapmalısınız. Sıralamaları 1.47yle çarpmakmış yok 0,65e bölmekmiş falan bence biraz temelsiz hesaplar. Sonuçta rakipleriniz de buna benzer net aralıkları yapacaklar, sıralamaları onların seçimleri belirleyecek. Sizinde yorumlarınızı bekliyorum.
sınavın zorluk kolaylık seviyesi hocam bunun sebebi. 2010 yılındaki sınavda ygs de 140 net kötüyken 2015 yılındakı sınavda ygs de 120 net mükemmeldi mesela.
2015 son yıllardaki zor sınavlardan. 2017 göreceli olarak ona göre biraz daha kolaydı. Fakat bölüme giren kişilerin 2015 ve 2017 netleri ortalamaları en fazla 1,5 net, sıralamalar da keza aynı şekilde 500 kişi oynamış. Dediğin şey yüksek puanlı yerlerde daha çok fark ediyor olabilir. Bunlar benim yökatlas sitesinden aldığım net sayılarını kendimce yorumlamam. Doğruluğu ne kadardır ancak yerleştirme sonuçları geldiğinde görebiliriz.