Şimdi Ara

bir matematik sorusu (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
5.986
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

illaki ama illaki bazı 3 lüler birden fazla oynanmak zorunda..
    örneğin

1,2,3,4,5,6 oynadık diyelim. herhangi bir üçlünün tekrar etmemesi için, ilk 2 rakamı sabit tutup diğerlerini tamamen değiştirmemiz lazım
    1,2,7,8,9,10 üstteki ile bu altılıyı oynayarak 40 adet farklı 3 lü kombinasyon oynamış olduk. devam edersek...
    1,2,11,12,13,14
    1,2,15,16,17,18
    1,2,19,20,21,22
    1,2,23,24,25,26
    1,2,27,28,29,30
    1,2,31,32,33,34
    1,2,35,36,37,38
    1,2,39,40,41,42
    1,2,43,44,45,46
    1,2,47,48,49,???? işte burda soru işareti yerine illaki daha önce oynanmış bir rakam gelecek. minimum olması için 1,2,3,47,48,49 oynanabilir.

sonraki ilk oynanacak 6 lı ise
    1,3,7,11,15,19
    1,3,8,12,16,20
    1,3,9,13,17,21
    1,3,10,14,18,22
    1,3,23,27,31,35
    1,3,24,28,32,36
    1,3,25,29,33,37
    1,3,26,30,34,38
    1,3,39,43,47,????? (1,3,47 yukarıda tekrar vardı bir tekrar daha geldi)
    1,3,40,44,48,????? (1,3,48 yukarıda tekrar vardı bir tekrar daha geldi)
    1,3,41,45,49,????? (1,3,49 yukarıda tekrar vardı bir tekrar daha geldi)
    1,3,42,46,???,????? (??????????)

yani dııııııtttt
    ne zor şeymiş birader
    bulamadık gitti
    buna bi ödül versinler uğraşayım yoksa tırt

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mechanical24 -- 8 Aralık 2009; 0:30:44 >

• yeni bir gelişme daha oldu paylaşmak istedim

bir önceki mesajda bazı üçlülerin birden fazla oynanması gerektiğini yazmıştım
    bir bakıma doğru ama tekrar etmeden hatta bazı 3 lüleri hiç oynamadan da 3 tutturmak olası.

olayı daha hızlı çözebilmek için
    49/6 değilde 12/6 ile hesaplama yaptım

12/6 sistemde toplam 6 lı olasılık komb(12/6) = 924 adet
    toplam 3 lü olasılık komb(12/3) = 220 adet

ben sadece 4 kolon oynayarak kesin 3 tutturabiliyorum.

1,2,3,4,5,6
    1,2,7,8,9,10
    3,4,7,8,11,12
    5,6,9,10,11,12

220 adet üçlüden sadece 80 tanesini oynamış oluyorum (her altılı farklı 20 üçlüye sahiptir.)
    yani 220-80 = 140 3 lü olasılık hiç oynanmıyor. çünkü o 3 lünün yanına oynadığım diğer üç sayı, zaten yukarıdaki 4 altılıda mevcut.
    şöyle açıklayalım:
    1,2,11 üçlüsü hiç oynanmamış.
    içinde 1,2,11 olan 84 adet altılı olasılık var.
    örneğin 1,2,5,8,10,11
    1,2,11 oynanmadı ama 5,10,11 yukarıda 4. kolonda var yani tuttu. zaten istediğimiz en az kaç kolon oynarsak üçü kesin buluruz idi.

umarım açıklayıcı olmuştur.
    şimdi bir kaç sayı vereceğim.
    aralarındaki matematiksel bağı bulamadım.

toplam olasılık : 924
    1,2,3,x,y,z -> içinde 1,2,3 olan kaç altılı var -> komb(12-3/3) -> komb(9/3) = 84
    toplam üçlü olasılık : 220
    bir altılıda kaç farklı üçlü var = 20

220/20 = 11
    924/84 = 11

• 7 ay oldu,
    daha tık yok
  • 6nın3lüsü bölü 49un 6lısı
  • 3 tutturma ihtimali mi yoksa en az 3 tuturma ihtimali mi?birazdan cevabı göndereceğim

bir de sayısalda 49 sayı var değil mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi svs07 -- 7 Haziran 2010; 2:44:40 >
  • yok böyle bişey
    tek google araması ile buldum
    rakam şaşırtıcı
    sayısal lotoda her ne çıkarsa çıksın, en az bir kez 3 tutturmak için 163 kolon oynamanız gerekiyor.
    listeyi son 5 haftanın çekilişleri ile kontrol ettim
    708. hafta için 4 adet 3 tuttu
    707. hafta için 3 adet 3, 2 adet 4 tuttu
    706. hafta için 1 adet 3 tuttu
    705. hafta için 5 adet 3 tuttu
    704. hafta için 2 adet 3 tuttu
    vay anasını sayın seyirciler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mechanical24 -- 7 Haziran 2010; 3:55:07 >

• arkadaşlar @@@@@@@@@cvp 5376 @@@@@@@@
  • hayatımda ilk kez olasılıktan nefret ettim.Bir de olasılıksız kitabı demişsiniz bende de var o kitap ama daha hiç okuamadım okusam mı acaba bu olaydan sonra ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mechanical24

quote:

Orijinalden alıntı: dorhug

49 sayıdan bütün sayılar farklı 8 kupon çıkar yaklaşık
    İlk sayı herhangi bir kuponda olsun . İkinci ve sayının o kuponda olma olasılığı 1/8 ve 5 şansın var yani 5/8 . Üçüncünün 4 şansı var yani 4/8 . Yani 8.8/5.8/4+x(+1 sayı fazla oluyor o yüzden ) = 128/5+x (O da yaklaşık 26+x . Bu da sorumuzun cevabı )

Üzgünüm bu saatte bu kadar saçmalayabildim

süpersin
    devreler sayende yandı
    matematik forumlarında bile yok ne iş???
    çözene para falan veriyo olmasınlar...

evet arkadaşlar
    çözene para veriyorlar
    hemde 1 milyon amerikan doları

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    About a hundred years ago David Hilbert, a German mathematician presented twenty-three math puzzles to the International Congress of Mathematicians. Today, only three remain unsolved. Added to those were four more unsolvable problems. The seven famous unsolved math puzzles that have resisted all attempts to solve are listed here: The Birch and Swinnerton-Dyer Conjecture, The Navier-Stokes Equation, The Poincare Conjecture, The Riemann Hypothesis (the oldest and most famous), The P Verses NP Problem, The Hodge Conjecture, Yang-Mills Existence and Mass Gap. Many experts believe that solving these problems would lead to extraordinary advances in physics, medicine and many other unknown areas in the world of math.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

yukarıda bahsi geçen Poincare Conjecture, haberlerde sıkça duyduğumuz, rusyada sefalet içinde yaşayan bir matematikçi tarafından çözüldü. hani ödülü kabul etmeyen şu ünlü matematikçi.
    sayısal loto ile ilgili problem ise yukarıdaki listede, P Verses NP Problem olarak geçiyor.
    bakınız seyyar satıcı problemi...

Seyyar satıcı problemi yöneylem araştırması ve teorik kompüter bilimi alanlarında incelenen bir "kombinatorik optimizasyon" problemidir. Seyyar satıcı problemi şu şekilde tanımlamabilir:

* Bir seyyar satıcı var;
    * Bu satıcı, mallarını n \, şehirde satmak istiyor;
    * Öte yandan, mantıklı bir şekilde, bu satıcı bu şehirleri mümkün olan en kısa şekilde ve her bir şehire maksimum bir kere ugrayarak turlamak istiyor.

Problemin amacı, satıcıya bu en kısa yolu sunabilmektir.

Bu problem bir matematiksel problem olarak 1930lu yillarda formule edilmistir. Optimazisyon konusunda en derin inceleme konusu olan problem oldugu hic suphesizdir. "Hesaplamanin karmsikligi" teorisenie gore cozumu NP-Tam olan en önemli algoritma problemlerinden biridir. Bundan dolayi seyyar satici problemelrini etkin olrak cozebilecek bir algoritma olmadigi kabul edilmektedir. Diger bir deyimle en fena hallde algoritma kullanilirken yapilan hesaplarin sayisinin (yani komputer kullanma zamaninin) sehri sayilari arttikca ussel olarak artmasi cok olasidir. Bazi hallerde sadece yuz kadar sehirlik liste olmasina ragmen cozum yapilirken bir komputer ana bellek kullanimi yillar alabilecegi iddia edilmektedir.

Diger optimizasyon problemlerine bir nirengi noktasi ve bir mihenk tasi gibi yol gosterici ve degerleyici problem olarak kullanilmaktadir. Problem sonucunu hesaplama cok zor olmakla beraber hem tam sonuc verebilecek ve hem de "sezgisel (heuristic)" sonuclar verebilecek bircok cozum yontemi bilinmektedir ve pratikte bazan onbinlerce sehri ihtiva eden listelerden olusan problemlerin cozulebilcegi bilinmektedir.

Basit bir şekilde:

* Başlangıç için seçebileceği n \, değişik şehir vardır
    * İlk şehirde, satıcının n-1 \, değişik şehir arasında seçim hakkı vardır
    * İkinci şehirde, satıcının n - 2 \, değişik şehir arasında seçim hakkı vardır
    * vs.

Dolayısıyla, sonuç olarak satıcının (n)! \, değişik tur arasından seçim hakkı olacaktır. Bu, 100 şehirlik bir tur için bile 9,33 * 10 ^ { 157 } \, değişik tur etmektedir!

Su an itibariyle bulunabilmiş en güçlü kesin çözüm sunan algoritma (Dinamik Programlama)ile O (n ^ { 2 } * 2 ^ { n }) \, zamanda çözulebilmektedir. Mesela, 100 şehirlik bir tur için bu 1,26 * 10 ^ {30} \, adım etmektedir.

Bugüne kadar çözülen en büyük seyyar satıcı problemi 24.978 noktalıdır ve İsveç'te yerleşimi olan her nokta için çözülmüştür. Bu çözüm, Intel Xeon 2,8 Ghz bir işlemcinin 92 yılına denk bir sürede yapılmıştır (öte yandan, 96 bilgisayarlı bir ağ üzerinde çözüldüğünden çözülmesi 3 yıl sürmüştür). Şu anda çözülmeye çalışılan en büyük problem dünya üzerinde kayıtlı yerleşim olan her nokta için en kısa yolun ne olduğudur. Bu problem 1.904.711 şehir içermektedir.

Bu problem, seyyar satıcılardan öte internet üzerinde paketlerin yönlendirilmesi gibi konuların çözümünde de faydalı olacağından önemli bir problemdir.

konu ile ilgilenenler için ayrıca bakınız Monte Carlo Simülasyonu..

• bunun bir formülü yok
    tamamen bilgisayar yardımı ile rastgele bulunmuş kolonlar.
    ilgilenenler ve ilgilenebilecek olanlar için biraz bilgi daha..
    bu tür problemlerde (bir birini tetikleyen bağımlı problemler) iki tür sayıdan bahsedilir.
    bir teorik olarak hesaplanan değer
    birde pratikte ulaşılmış değer

sayısal lotoda ne çıkarsa çıksın en az bir kez 3 tutturmak için oynanması gereken kolon sayısı;
    teoride : 46,06 dır.
    her üçlü, tüm olasılıklar içinde 15180 defa bulunur. her kolonda 20 farklı üçlü olduğu için, bir kolon oynadığınızda
    15180*20 = 303600 olasılık için siz kesin 3 bileceksiniz demektir.
    toplam olasılık 13.983.816 olduğuna göre, 13.983.816/303.600 = 46,06 kolon
    yani 47 kolon oynayarak kesin 3 tutturursun.
    pratikte, rekor şu an 163. bir önceki rekor 168 ve almanyada eğitim gören bir türke ait.

uğraşanlar için kolay gele

• amacın sayısal lotoyu tutturmak değilde, matematiksel bir problemi çözmek olduğunu unutmayalım.
    sayısal lotoyu kazanmanın ne kadar zor olduğunu şöyle açıklayalım.
    gece rüyanızda aksakallı bir dede size bu hafta çıkacak rakamları söyledi diyelim.
    ama siz uyanınca sadece beş tanesini hatırladınız. altıncıyı bir türlü hatırlayamadınız.
    bu halde bile kazanmak için 44 kolon oyanmanız gerekir.
    beş rakam garanti olsa bile 44 kolon!!!
    varın gerisini siz düşünün..
  • bu hafta için bir kaç çalışma yapıyorum..
    bakalım ne kadar tutturacaz..
    listeyi cuma akşamı yüklerim..
  • Ben şu basit yoldan buluyorum cevabı:
    49 farklı rakamın içinde 18.424 adet 3'lü kombinasyon var ise,
    her 6'lı dizide 20 adet farklı 3'lü kombinasyon yapılabiliyor ise,
    18.424/20=921,2 (922 kolon) ile bütün 3'lü kombinasyonlar garanti edilir.

Açıklama 1: Küsüratlı sonucun sebebi 49 rakamın 6 lı kolona bölünememesinden kaynaklıdır ve bir miktar tekrar eden kombinasyon gerekecektir.
    Açıklama 2: 922 kolon ile sadece 1 değil, 20 değişik 3 tutturulur.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.