Şimdi Ara

Bir WD'nin Acı Sonu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • BİR Western Digital 3.5" HDD'nin Hazin Sonu

Yazıyı okumadan önce şu entry'mi okumanız tavsiye olunur

Entry:http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=21475720

Uzun yıllar önce aldığım Western Digital External sabit diskim bir zaman sonra garipleşmeye başlamıştı, sesler çıkartıyor, masamı resmen sallıyordu. Bir gün geçti umursamadım, iki gün geçti yine umursamadım.. Üç gün geçti, umursamıyo gibi yaptım.... Bir zaman geldi ki, canıma taketti. Dedim tamam, seni kasanın içine alma vakti geldi WD... Söktüm kutuyu, parçaladım kabloları, kırdım kasayı. Ama farkettim, adamlar kutusunu bile kaliteli yapmış, sabit disk bildiğimiz çelik şasi içersinde uzanmış yatıyor

Zamanında çok kahrımı çekti kerata, neler sakladı içinde bi ben bi o bilir... 2011 yılının Haziran ayında, 14. günüydü. Bir de ne olsun, hard disk Bilgisayarım içinde gözükmüyor?! Bi panik bastırdı, içinde neler yok ki? Bi de bitlocker ile şifrelemiştim keratayı, düşünün ne varsa içinde

Bu arada ürün ilk alındığında bu idi..
     Bir WD'nin Acı Sonu

Neyse, ne var ne yok denedim baktım yok kurtulacak gibi değil. Dedim bari son görevini yapsın, insanlığa faydası dokunsun WD'min. İşte bir efsanenin sonu

Önce dış vidaları sökmeye başlıyoruz. Bu vidalara uygun elimde alyan anahtarı veya tornavida olmadığı için tipik düz tornavida ile sökmek zorunda kaldım, baya da zor olmuştu :) Zaten sonlara doğru göreceksiniz, plakaların üstünde tek bir tane vida kalmıştı, onu naptıysam sökemedim

İlk önce sabit diskin arkasında bulunan entegreleri sökmeye başlıyoruz...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Arka tarafın işi bittikten sonra boşluktan sökülen kuvvetli yapıştırılmış etiket kaldırılıyor ve çoktan plakalarda okuma/yazma görevi gören kafaların kolları ortaya çıkıyor...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Sabit diskin dış görünüşü...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Her vida tek tek söküldükten sonra hafif esnetmelerle üst kapak etrafındaki yalıtım malzemesi ve yapışkandan yavaş yavaş ayrılıyor...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Bir WD'nin Acı Sonu

Bu arada kutunun üst yüzeyinde motorun merkez noktası bulunmakta. orası da aynı tür yapışkan sticker ile kapatılmış...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Ve kapılar aralanıyor... İlk görebildiğimiz parça kafaları kontrol eden mıknatıslar.
     Bir WD'nin Acı Sonu

Ve işte mekanik şaheser gün yüzüne çıkar...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Açıkçası ne olduğunu bilmediğim bi parça, HDD üst kapağının altında duruyor...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Görüldüğü gibi bu diskte 3 adet plaka var ve her plakaya ait 2 adet okuma/yazma sağlayan kafa var.
     Bir WD'nin Acı Sonu

Başka bir açı.
     Bir WD'nin Acı Sonu

Pürüzsüz manyetik yüzeyin üstten görünüşü...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Yüzeyin pürüzsüzlüğünü ve temizliğini göstermek için güzel bi yöntem :D
     Bir WD'nin Acı Sonu

Ve işte sonucu:
     Bir WD'nin Acı Sonu

Plakaları birbirine bağlayan parçanın üstündeki vidalar tek tek sökülür...
     Bir WD'nin Acı Sonu

Ve işte o mıknatıs ve kafa motoru... Aynı mıknatıstan bir tane daha alt tarafta da var.
     Bir WD'nin Acı Sonu

Bir WD'nin Acı Sonu

Ve işte R/W işlemi için olan kafalar.
     Bir WD'nin Acı Sonu

Kafaların esnek yapısı. Tabi artık bunlar çoktan hurda oldu :D
     Bir WD'nin Acı Sonu

İşte okuma yazmayı sağlayan kafanın parçaları.
     Bir WD'nin Acı Sonu

Bir WD'nin Acı Sonu

Diskin içinin (kısmen) boşaltılmış hali.. (başta belirttiğim sebepten dolayı :D)
     Bir WD'nin Acı Sonu

Bir WD'nin Acı Sonu

Kısmen can sıkıntısından yapılmış olan bir paylaşımdır, boş yere yok bu böyle değil böyledir tartışmalarına girmeye gerek yok bence :) Yorumlarınızı bekliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selimser -- 24 Haziran 2011; 14:55:14 >

• bendede 500gig wd harici vardı dahiliyeye yolladım,kasada sorunsuz çalışıyor şimdilik,ilerleyen zamanda ne olacak bakalım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: VicariouS

bendede 500gig wd harici vardı dahiliyeye yolladım,kasada sorunsuz çalışıyor şimdilik,ilerleyen zamanda ne olacak bakalım.

valla hikayesini bol geyik yazdım da doğru yazdığım. Masamın üstündeyken çalıştığında bildiğin masa titriyodu, ayrıca aşırı gürültülü çalışıyordu. bu diski parçalamamdaki asıl amaç tamamen yanmış olmasıdır voltaj değişikliğinde, içindeki her şeyi de kaybettik tabi kurtarmak için her yol denendi ama olmadı maalesef. Tabi eski olduğu için IDE arayüzüyle bağlanması ayrı bi sorun çıkartıyodu. Nese, sizinkinde bari sorun çıkmaz inş. :D
  • Ayrıca şu an tamamen notebook kullanımına geçtiğim için en temiz yöntem olarak gözüken 2.5-3.5" docking station kullanıyorum, çok da güzel çalışıyo :)
  • Haha adam WDHunter
  • Ben de üç beş disk sökmüştüm, plakaları bir işe yaramıyor fakat mıknatıslar neodyum ve çok kuvvetli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Akinci

Ben de üç beş disk sökmüştüm, plakaları bir işe yaramıyor fakat mıknatıslar neodyum ve çok kuvvetli.

Lisede bir arkadaşımız vardı.

Cebine koymuştu onları. Pantalonun dışından alet edavatı tutturuyordu. Çekiç pense tornavida.

Hatta biraz manyaklaşıp arkadaşın kulağına yapıştırmıştı ufak iki parçayı. Şak diye bir yapıştı iki taraftan. Arkadaş kulağından olacaktı nerede ise.

Ya bunu yazdımda aklıma şimdikilerin 50 de biri alana sahip HDD lere verdiğim paralar aklıma geldi. Şimdi 10+TB disk var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DigitalWorld -- 26 Haziran 2011; 6:16:47 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel konu olmuş eline sağlık
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.