Şimdi Ara

Birden fazla dil öğrenenleri anlamak istiyorum ( Sohbet )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Üçüncü ve üzeri yabancı dil öğrenen ve bunun için çalışan insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bazı kendimden birazda hayattan örnekler vereceğim ;

İngilizce öğrenirken, dil uluslararası bir dil olduğu halde (her yerde görebilmek konusabilmek ihtimali) biraz salıversen dili unutmadan ilerlemek çok zor.

sürekli tekrar etmek gerekiyor mesela okumak dinlemek gibi gerekiyor.

Ayrıca öğrenmenin sonu yok yani bi bitiş çizgisi yok bence ben oldum diye bişeyde yok.

Bazı diller ülkemizde pratik yapmak için anca online platform gerekiyor ki eskiden internet yoktu daha çok ilginç geliyor.

Buna rağmen adam mesela ne ara ingilizceyi süper hale getirip onca kelime ve yapıyı unutma riskine girerek çince yada başka zilyon tane kelime yada verinin olduğu başka dil öğrenmeye çalışıyor?

Bu kadar şeyi hafızada nasıl tutuyorlar. adam polyglot'um diyor 10 dil üzeri biliyor mesela? bu kişiler yoksa 10 dil in 7 sini orta seviye öğrenip bırakıyorlar mı yoksa hepsi max seviyemi biliyor oluyor?

Merak ettiğim şeylerden biriside ingilizceyi unutmamak (özellikle kelime) adına sürekli reading yapılması gerekiyorken bu kişiler ingilizceye ayırdıkları vakit ile çinceden geri kalmıyorlar mı?

Yani fedakarlık yapmaları gerekmiyor mu? düşünün adam 5 dil biliyor hangi birinde verimli okuma çalışabilir ve hepsinde ilerleme yapabilir, o dili hafızasında koruyabilir.

aklıma takılanlar bunlar teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VolcanoPower -- 5 Mayıs 2020; 11:50:32 >

• Sorular doğru ama soruyu sorduğun nokta yanlış.
    Yabancı dil öğrenmek için öğrenilen bir şey değil.
    Yabancı dil bir şeyleri okumak,iletişim kurmak,iş vs için gerekli bir araçtır.
    Bunu öğrenenler bunu öğrenmek için değil bir araç olarak kullanmak için öğrenirler.
    Eğer bir araç için öğrenirsen zaten onu unutmazsın.Çünkü sürekli kullanırsın.
    Bir de hep karıştırılan bir nokta var.
    Adam intermediate düzeyinde dil biliyor.Birkaç ay hiçbir şey okumamış,dinlememiş,konuşmamış.
    Ama 1,2 ay pratik yapmazsam(konuşmayı kastediyor) unutuluyor diyor.
    Bu durumla ilgili yanlışarı saymak gerekirse;
    1.Henüz intermediate dil öğrendim demek için BANA sorarsan yeterli değil.
    Birçok polyglot intermediate düzeyinde bırakır.Ve bu seviyenin gerektirdiği yeterli kelime bilgisine sahip değildir.
    Bu işler için bir kıstas gerekli.Elinde ielts,toelf, gibi uluslararası geçerliliği olan bir belge olması gerekir.
    Diğer türlü bildiğini ispat etmek çok zor.Dillere ait sertifika sınavları listesi;
    en.wikipedia.org
    Common European Framework of Reference for Languages - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Common_European_Framework_of_Reference_for_Languages

En azından upper-intermediate seviyesi öğrendim demek için gerekli.Ve bu seviyenin gerektirdiği kelime bilgisine sahip olman gerekli.Zaten bu sınavlar buna yönelik.Bu yüzden CEFR seviye çok ama çok önemli.

2.Bu orta seviyeye gelen arkadaş zannediyor ki sadece konuşarak pratik yapınca dil unutulmaz.
    Eğer daha önce belli bir seviyeye gerçekten geldiysen ve ara verdiysen,konuşma pratiği yapamamışsan dil unutulmaz.
    Fakat konuşma pratiği yapmamışsan ama birşeyler okuyup dinliyorsan konuşma pratiği yapmasan da gerileme olmaz.
    Yani her şey konuşma değil.Sen zaten biliyorsun ama okuyarak,dinleyerek zihin tekrarı yapmış olursan konuşma becerisi GERİLEMEZ.

Bir de bunlar dışında birbirine benzer diller öğrenirken unutma,karıştırma durumu var.O çok farklı.

Yazdıklarınızı cümle cümle inceliyorum.Mesela öğrenmenin sonu yok diyorsunuz.Dil öğrenmede bu yanlış.
    Belli bir standart var.Advanced'e gelirsen geriye bilmediğin kelimeler,deyimler kalır.
    Bu anadilimizde bile böyledir.Anadilimizde bile hergün bilmediğin bir kelimeyi öğrenebilirsin.
    Karşına ölene dek bilmediğin kelime çıkar.Ama onları merak edip öğrenmezsen bilmemeye devam edersin.
    Kişisel çaba gerekli.

Açıkcası ben İngilizce'yi süper hale getiren insan sayısının da az olduğunu düşünüyorum.
    Sınav sonuçları bunu gösteriyor.YDS ortalama çok düşük.
    Türkiye'de hep İngilizce,Almanca,Fransızca bilen çok vs diyorlar ama sınav ortalamaları çok düşük.
    Yani bu ileri düzeyde bilen insan sayısının az olduğunu gösteriyor.

Günümüzde bir kişinin yabancı dil bildiğini gösteren kanıt belgedir.
    Örneğin bir işe başvururken 10 dil biliyorum diye yazarsan sorarlar hani nerede belgen?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rat.planet -- 5 Mayıs 2020; 15:32:14 >

• rat.planet kullanıcısına yanıt
    teşekkürler eline sağlık.

şunlarada yorum yapar mısın

+++ingilizceyi unutmamak (özellikle kelime) adına sürekli reading yapılması gerekiyorken bu kişiler ingilizceye ayırdıkları vakit ile çinceden vs / 5 dilden geri kalmıyorlar mı? 5 dilde birden nasıl düzgün reading listening writing çalışıyorlar mesela? (zaman ayırımı, süre vs) süreklilik nasıl sağlanıyor. 1 dil olsa aylarca tek dile çalış ama birden fazla olunca zaman ayırımı imkanlı mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VolcanoPower -- 5 Mayıs 2020; 18:13:45 >
  • VolcanoPower kullanıcısına yanıt
    Belirli bir seviye ve kelime bilgisine geldikten sonra zihninizde zaten gramer yapısı ve kelime sayısı birikiyor.
    Ve bu birikim temel olduğu için yani birçok durumda sık kullanıldığı için unutma çok daha azdır.
    Ama bu noktaya gelmek zordur.Geldikten sonra her gün teknik makale okuyup sonra okuduğu kelimeleri 1 hafta sonra unutan kişiyi düşün.Unutsa ne olacak ki? Tabiki hepsini unutmayacak ama büyük kısmını unutacak.Ama 10-15 kere benzer konuda makale okuyorsa büyük kısmını unutmaz.
    Yani benzer konularda okumak da unutmayı azaltır.
    Birden fazla dilde unutma olmaması için 5 dilde çalışma yapması gerek ama önemli bir fark var.
    Dil öğrenenlerin yaptığı çalışmayla onun yaptığı çalışma aynı efor gerektirecek türden değil.
    Mesela o 5 dili her dilde bir dizi bölümü izleyerek bilmediği birkça kelimeyi öğrenecek çok hızlıca tekrar eder.
    Bölüm derken 2 saatlik dizi bölümlerinden değil 10-15 dakikalık kısa videolardan bahsediyorum.
    Ama öğrenme aşamasında olanlar çok daha fazla tekrar etmesi ve öğrenmesi gerekli birçok bilgiyi öğrenmesi gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: rat.planet

Belirli bir seviye ve kelime bilgisine geldikten sonra zihninizde zaten gramer yapısı ve kelime sayısı birikiyor.
    Ve bu birikim temel olduğu için yani birçok durumda sık kullanıldığı için unutma çok daha azdır.
    Ama bu noktaya gelmek zordur.Geldikten sonra her gün teknik makale okuyup sonra okuduğu kelimeleri 1 hafta sonra unutan kişiyi düşün.Unutsa ne olacak ki? Tabiki hepsini unutmayacak ama büyük kısmını unutacak.Ama 10-15 kere benzer konuda makale okuyorsa büyük kısmını unutmaz.
    Yani benzer konularda okumak da unutmayı azaltır.
    Birden fazla dilde unutma olmaması için 5 dilde çalışma yapması gerek ama önemli bir fark var.
    Dil öğrenenlerin yaptığı çalışmayla onun yaptığı çalışma aynı efor gerektirecek türden değil.
    Mesela o 5 dili her dilde bir dizi bölümü izleyerek bilmediği birkça kelimeyi öğrenecek çok hızlıca tekrar eder.
    Bölüm derken 2 saatlik dizi bölümlerinden değil 10-15 dakikalık kısa videolardan bahsediyorum.
    Ama öğrenme aşamasında olanlar çok daha fazla tekrar etmesi ve öğrenmesi gerekli birçok bilgiyi öğrenmesi gerekir.
    Değerli yorumun için teşekkürler!

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.