Şimdi Ara

Biz Şimdi Napcaz? Teknolojik Ürün Fiyatları Uçtu. (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
406
Cevap
4
Favori
25.748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
70 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: net w

quote:

Orijinalden alıntı: furkanaykac

İyide alışverişleri ihtiyaç haline getiriyorsanız piyasayıda iyi takip etmek anlamak zorundasınız.

2014 sonundan beri bankalar uyarıyordu, bankanın bize sağladığı firma yatırım danışmanımız doların yükseleceğini bize 2 yıldır belirtti. Biz buna yönelik önlemimizi aldık. Şimdi ne önlemi aldın diye sorarsan, paranın bir kısmını dolarda tuttuk, 15 temmuzdan sonrada yeni yatırımlarımızı başlattık.

Örnek gerekirse inşaat sektörüne yeni girdik demirinin tonunu 1400 liradan bağladım. Bugün demir navlonuyla beraber 1900 lira'nın üstünde. site yapacağım diye açığa oynamadım, 10 daire yapıyorum, ticaretim kitlenmiyor.

Başka müteahidler gibi açığa oynayıp bugün demiri vadeli 2100 liradan alıp batış fermanımı çekmeye ne gerek var ? Özellikle size net bir uyarı sakın topraktan ev almayın arsanızı vermeyin şu dönemde. Dolar böyle giderse inşaat sektörünün %40 ı yok olacak...

Size bir uyarı daha eğer 3.75'i görürse dolar siz onu 4 olarak kabul edin. Trump geldiğinde çekilme hareketi olmazsa 4.2 tl. Uzun vadede 4.5 tl. Elimdeki en güncel veriler bunlar.

Eğer oldu ki çekilme hareketi başladı 3.5'in altı imkansız... Yine 3.5-3.7 arası bir seviye bekleyin...

Özellikle size net bir uyarı sakın topraktan ev almayın arsanızı vermeyin şu dönemde. Dolar böyle giderse inşaat sektörünün %40 ı yok olacak...

Bu bolumu daha net aciklaya bilirmisiniz ?

Hocam arkadaş cevaplamamış, inşaat sektöründe hem projecilik hem de müteahhitlik yapan birisi olarak ben yapayım uyarımı.

Arkadaşın dedikleri harfiyen doğrudur. Son inşaatımıza 3 ay önce başladık, demiri toptan bağladım, ortalama (ince-kalın farklıdır) 1350 TL'den aldık, şu anda burada gördüğüm en uygun fiyat 1850TL. Bir mesajda daha yazmıştım ama sizin için yineliyorum. Bu sadece demir, yani ham madde olan bir malzeme. Bir de üzerinde işlem yapılan malzemeler (Tuğla, bims, PVC doğrama vb.) yani üretim için doğalgaza ve nakliye için benzine ihtiyaç duyan bilimum malzemenin fiyatları uçtu.

Bunun sonucu olarak müteahhitler ilk önce ev fiyatlarını arttırma planı yaparlar, ancak emlak balonu patladı, 3 ay önce çekilen fiyatlara bundan 6 ay sonra mümkün değil ev satılmaz. Bu olmasın diye faizleri arttırmıyorlar ancak nereye kadar direcenecek belli değil. İnsanlar şu anda PC, TV, Telefon gibi masraflardan bile kaçınırken, işin sonu belli olmayan evlere o paraları mümkün değil vermezler. Bu da inşaat sektörünün ağır yara alması demektir. Dikkat ettiyseniz son 2-3 aydır TV'lerde cayır cayır konut/rezidans reklamları dönüyor. Bu adamlar bu tehlikeyi gördüler. Şaka yapmıyorum Ağaoğlu dahil şu anda elindeki stoklardan kurtulma derdinde. Büyük firmaların işleri nispeten daha kritik. 50-60 çalışanlı orta halli bile sayılmayacak inşaat firmasının aylık hiç yoksa 200.000 TL çalışan gideri olur. Satışlar durduğu anda leblebi gibi işten atmalar başlayacak. Taşeron işçiler peçete gibi atılacak 5 kuruş almadan. Taşeron sistemi bu günlerin emniyet lastiğidir.

Konuyu biraz uzatarak anlattım. Arkadaşın temelden inşaata para vermeyin, arsanızı kat karşılığı vermeyin demesi şundandır; Bu dönemlerde batacağını anlayan firmalar uygun fiyata yüklü stok çıkartırlar, paraları topladıktan sonra da yurt dışına kaçarlar. İnşaatınız ya yarım kalır, ya hiç başlamaz. Elinizde tapuyla gözünüze ışık tutulmuş tavşan gibi boş arsaya bakarsınız diyor kısaca (:

• quote:

Orijinalden alıntı: net w

quote:

Orijinalden alıntı: furkanaykac

İyide alışverişleri ihtiyaç haline getiriyorsanız piyasayıda iyi takip etmek anlamak zorundasınız.

2014 sonundan beri bankalar uyarıyordu, bankanın bize sağladığı firma yatırım danışmanımız doların yükseleceğini bize 2 yıldır belirtti. Biz buna yönelik önlemimizi aldık. Şimdi ne önlemi aldın diye sorarsan, paranın bir kısmını dolarda tuttuk, 15 temmuzdan sonrada yeni yatırımlarımızı başlattık.

Örnek gerekirse inşaat sektörüne yeni girdik demirinin tonunu 1400 liradan bağladım. Bugün demir navlonuyla beraber 1900 lira'nın üstünde. site yapacağım diye açığa oynamadım, 10 daire yapıyorum, ticaretim kitlenmiyor.

Başka müteahidler gibi açığa oynayıp bugün demiri vadeli 2100 liradan alıp batış fermanımı çekmeye ne gerek var ? Özellikle size net bir uyarı sakın topraktan ev almayın arsanızı vermeyin şu dönemde. Dolar böyle giderse inşaat sektörünün %40 ı yok olacak...

Size bir uyarı daha eğer 3.75'i görürse dolar siz onu 4 olarak kabul edin. Trump geldiğinde çekilme hareketi olmazsa 4.2 tl. Uzun vadede 4.5 tl. Elimdeki en güncel veriler bunlar.

Eğer oldu ki çekilme hareketi başladı 3.5'in altı imkansız... Yine 3.5-3.7 arası bir seviye bekleyin...

Özellikle size net bir uyarı sakın topraktan ev almayın arsanızı vermeyin şu dönemde. Dolar böyle giderse inşaat sektörünün %40 ı yok olacak...

Bu bolumu daha net aciklaya bilirmisiniz ?

Şimdi küçük müteahidler bir arsada konut yaparken arsa sahibine ''arsa payı'' olarak yapılan dairelerin bir kısmını verir. Bu arsa payı mahallesine göre semtine göre değişir. Örneğin para etmez bir yerde %20 de olabilir. Çok iyi bir yerde %60 larıda bulabilir. 10 daire yapılacaksa bir kısmı bu şekilde arsa sahibinin olur.

Eğer müteahit açığa oynuyorsa açığa oynamayı şöyle tabir edeyim, adamın o işi yapabilecek kadar parası yoksa ve o işi yapacağım diye taahhüt ettiyse, işi aldıktan sonra ilk yapacağı inşaatı başlatmadan dairelerini satmak olacaktır. Bunada topraktan satış diye tabir edilir. Alıcı için ortada olmayan daireye para yatırmak otomatik olarak risk almak demektir, fakat fiyat avantajı vardır. Yani ben şöyle ifade edeyim 400.000 liralık bir daireyi 200.000 liraya verildiğini gördüm. Şimdi burda ne risk var dersen. Müteahid parası olmadığı için bu topraktan satışa başvuruyor. İnşaat sektöründe de hemen hemen malzeme fiyatlarının %50 si dolar endeksli.

En basit örneği inşaat demiri. Eğer müteahid topraktan sattıysa kar oranı baya düşük olacaktır bu parayı inşaata yetirip ufakta olsa bir kar etmek zorunda, yani malzeme bağlantılarını gevşek tutacaktır, 100 ton inşaat demiri kullanacağı projede belirlendiğinde 100 ton alınması gerekir. Ama 100 ton bir anda ihtiyaç olmaz, atıyorum 30 ton temelde lazım olur, 20 ton bir katta olur böyle böyle parçalı ihtiyaç olur. Yeaaw demiri vakti gelince alıyım der ve demirin tonu 1400 lirayken almazsa, dolar 3.75'i gördüğünde demir 2000 lira olur, dairende elden gittiği için otomatik olarak zarar edersin. Sadece demiri bunun bir örneği inşaat için birçok malzeme bu şekilde zamlanırsa, en iyi ihtimalle iş yılan hikayesine döner, gerçekçi ihtimal yada en kötü ihtimalde müteahid batar daireleri teslim etmeden, kaçar.

Ev aldım uygun aldım diye sevinirken kaba inşaatta kalmış ev ile başbaşa kalırsın ki oda arsa paylaşımı yapılıp, tapuyu üstüne aldıysan. Arada noter onayı olmayan dandik bir sözleşme yaptıysanda geçmiş olsun kaba inşaatta kalmış bir evin bile yok. Yıllarca yaptığın birikim yanlış bir kararla ortadan kalkmış olur.

Benim şuan 2. inşaatım, ben nasıl girdim biliyormusun bu işe 5 dairelik bir pederin bir arsası vardı. Burayı yapalım dedik, ama nasıl yaptık hesaplara göre o günün fiyatlarına göre benim o inşaatı 420.000 tl'ye bağlantıları kurarsam çıkarıyorum, vadeliye gidersede 480.000 tl'ye çıkarıyorum, elimdede yalan olmasın nakit 425000 tl falan var. 1 ay içinde herkesle anlaştık 40 ton demir çıktı projede, diğer müteahitlere danışıyoruz vadeli al vs vs diye akıl veriyorlar güya, gidiyoruz inşaat demiri satan vatandaşa adam 1200 lira iken demiri vadeliyi duyunca 1500 lira. Neden ee demir piyasası günlük değişiyor dedi. Dedik 40 tonu bir anda alsak abi o zaman 1170 lira. 1 saat içinde 47.000 tl havale yaptım adamlara. O zamanlar herkes arkamdab salak bu diye düşündü. Biz duvarları bitirmeye yaklaştığımızda 15 temmuz geldi çattı, dolar aldı başını gitti, koca koca siteler durdu firmalar battı, kepenki kapatan kaçtı. Ben 5 dairemi yanlış olmasın ağustos 24 te bitirdim. Piyasada benden kimsenin 1 lira alacağı yok. 3 dairemi sattım, babalar gibi kar ettim. Diğer 1 tanesinide geçen hafta sattım bundan sonraki daireme %10 daha pahalı satacağım dolar yukarı gittikçe benim fiyatlarda yukarı gitmeli ticaretimin devamı için bunu yapmak zorundayım. 10 dairelik bir yere anlaştım bu sefer demiri vs birçok malzemeyi gereken miktarlarda ilk inşaatta bağlantı kurduğumdan %15 daha pahalı aldım. Ama bugün almış olsam nerdeyse %60 daha pahalı alacaktım.

İnşaat sektörü demek türkiyede açığa oynamak demek, yapsat sektörü özellikle böyle, o şaşalı satış ofislerini görüp aldanmayın, adam sizin paranızla o binayı tamamlayacak. Dolar yukarı giderse bu açığa oynayanlar doğal seleksiyona uğrayacak. Parayı kolay kazanamazken elin zibidisini niye zengin edesiniz ki?

• Yok artık, konuyu görünce vatan'dan 2 hafta önce notebook indiriminde aldığım notebookun 3800 den 5700 e çıktığını görünce oha oldum..! Ağlasam mı gülsem mi..!
  • furkanaykac kullanıcısına yanıt
    Ağzım açık okudum hocam.
  • Stand Alone kullanıcısına yanıt
    sen kendi yazdıklarınla çelişiyorsun dostum.

işi bilen adam kazanıyor diyorsun, bende sana soruyorum işi bilen derken ne kastediyorsun? gerçekten işini doğru düzgün yapan adam mı? yoksa demirelin dediği gibi benim vatandaşım işini bilir olanlardan mı?

sonra cevap olarak bana kazanan kazanıyor yani diyorsun, bu ne demek şimdi? allem kallem edip yada belirli bir kesime yanaşıp kazanandan mı bahsediyorsun? yoksa başka bir kesimden mi?

tekrar cevap yazıyorsun ve donanımlı adama geçiyorsun. dış ülkelere gitsin diyorsun, biz bu ülke ve durumdan, sıradan vatandaştan bahsederken sen donanım ve yurt dışı diyorsun,

ne dediğin belli değil bende sana gülüyorum tabiki. Hani kazanan kazanıyordu? niye dış ülkeye gidiyor? demekki donanımlıda olsan kazanamayabiliyorsun ki yurt dışı diyorsun.

Boş beleş adam diyorsun ya şu yorumlarının hepsi boş beleş, bak gerçekten boş beleş.

Şimdi gelelim anlatmak istediğime, gittin normal bir üniv. okudun atıyorum katü, erciyes üniv, gibi normal bir üniversitede, makine müh. yada peyzaj ne bileyim ziraat okudun. Mezun oldun.

git istediğin yere başvur sana verecekleri şuanki para 1500-1800 lira arasında. kpss ye girsende birşey olmuyor zaten bunu biliyorsunuz.

hadi al 1800 lira al ne yapacaksın bana söyler misin? sen tutmuş 5000tl bilmem ne diyorsun. ben sana söyleyim kaç yere gidersen git adamların sana dediği çalışıyorsan para bu yoksa önümde yüzlerce CV var sen bilirsin diyor. Haksızmıyım? Peki 1800 lira ile evli bir adam nasıl geçinir? 800tl civarı kira verirsin, 250 lira enaz ısınmaya verirsin, 250 lira faturalara verirsin kalır sana 500 lira. yol paranı çık 150 lira daha, kalır sana 350 lira onunlada ancak mutfak masrafını çıkarırsın oda çocuk falan yoksa 2 kişiysen, üstüne başına birşey alma ve sakın hastalanma olur mu? bir tanıdığın vefaat eder bir memlekete gidersen yada bir akraba düğününe sıçtın zaten 4 ay toplayamazsın, daha bak vergi algıdan bahsetmiyorum bile.

Şimdi bu adam neyi nasıl kazanacak? yurt dışına gitmen için enaz hesabında 50.000tl olacakki gittiğinde bir süre(2 ayda yersin 50.000tl yi) seni idare edecek iş bulacaksın ev tutacaksın falan. Adam 50.000 biriktiriyim diyene kadar emekli olur zaten.

Ben vasıfsız kısımdan bahsetmedim zaten vasıflısı da bu şekilde sürünüyor. Güncel büyük şirketlerden ve verdiği maaşlardan bahsederdim ama şirket isimleri vermek istemiyorum. Benim anladığım kadarıyla sen daha iş arama-bulma ve ev geçindirme işlerine başlamamışsın. Şuan dışarıdan davulun sesi hoş geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ercan_wrc -- 10 Ocak 2017; 2:23:6 >

• acaluka kullanıcısına yanıt
    Hocam dediklerinize sonuna kadar katılıyorum, bende inşaat mühendisiyim, ilerleyen zamanlarda daha doğrusu ekip oluştukça projecilikte yapmayı düşünüyorum. Müteahhitlikte ilk inşaatta birçok şeyi çözdük ama, taşeron sistem iş veriyoruz, her işe tek başına koşturmam biraz zor oluyor, bu inşaattada böyle yaptım ama, 3. de kalıp, demir, duvar ustabaşı maaşlı çalıştıracağım, geri kalan vatandaşlarıda yevmiye usulü çalıştırmayı planlıyorum.

Sektöre ilk girdiğimde en çok sıkıntı çektiğim şey, üni yeni bittiğinde memleketin piyasasını tanıyamamam. Belediye ve belli başlı müteahitler çok iç içe birbirlerine iş paslıyorlar. O çembere proje kısmında düştük, o çembere sıhhi tesisatı ve kalörifer tesisatında verecektik sonra uyandık arada 5 haneli rakamlar fark etti ve vermedik. O çemberin dışından bir adama iş verince o dk dan sonra beni kazıklatmak için mücadele ettiler. Mesela ben artık sormuyorum şu işi kim iyi yapar diye bana vatandaş paslıyorlar, membran iç kapıya 420 lira fiyat çıkardılar, direk fabrikadan nakliye ile birlikte membran kapının tanesini 200 liraya aldım. 50 lirada montaj, el insaf yani...

Projecilik yapmayı düşünmüyordum ama sırf bu muamelelerden dolayı projeyide yapacağım, bilgim olmadığından değildi hakikaten projeciliği sevmiyordum ama bu işi bu adamlara bırakmak hakikaten memlekete zarar...

• ürüng ayıg toyon kullanıcısına yanıt
    600TL'ye i5 4670K almıştım 3 yıl önce. Şu an 1000 TL küsür galiba.
  • el kol bagli durumda milletce sokaga cikmadan bi mok duzelmez yurtdisindan parcada getirilemiyor artik malum 30 euro oldu oyle sovesim var ki foruma sigmaz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Samsung 55ku7350'yi 3.600'e almıştım şu an 4.100 TL.

Asus N16 modemi 190'a almıştım şu an 279 TL vatanda.

şimdi bazı mağzalar eldeki stokları önceki kurdan aldıkları için şimdiki kura göre uygun fiyattan satıyorlar.yeni gelecek ürünlere mecburen zam yapıcaklar.Böyle giderse teknoloji ürünleri lüks hale gelecek valla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esoterickk -- 10 Ocak 2017; 4:55:19 >
  • furkanaykac kullanıcısına yanıt
    Hocam Helal olsun sana , ayrıca ayrıntılı anlattığın için ayrıca teşekkürler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dolar artıyor doğal olarak fiyatlar artıyor.
    Fiyatlar artınca alım gücü düşüyor.
    Alım gücü düşünce doğal olarak ürün alınmıyor.
    Ürün alımayınca esnaf batıyor.

Acı sona yavaş yavaş değil uçarak gidiyoruz maalesef.

2013 de 25 TL aldığımız ürün şuan 45 tl geliyor bende kdv vs ekleyince en az 55-60 tl civarına satmam gerekiyor eskiden 50 tane satıyorsam şimdi 15 tane zor satıyorum.

Ticaret yapan içinde alım yapan insan için de şuan çok büyük sıkıntılar var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrcnd -- 10 Ocak 2017; 7:48:36 >
  • Word işte hocam.bildiğin word. Ne makrosu. Yazı yazıyorum sadece ve evet 200 kblık dosyalar. Tıp ki word kullanıcılarının %99 unun yaptığı iş işte.

Siz o sony laptopun içini açıp bi temizleyin önce. Bilgisayardan anlamıyorsanız servise verin onlar yaparlar.leş gibi olmuştur onun içi.

Ben yaptım ses mes kalmadı. İntenette de babalar gibi giriyor valla. Ayrıca 1 gb yanına 2 ekledim dedim. Toplam 3 oldu. Bak bu hesabı da casio hesap makinesiyle yapmadım laptoptan hallettim

Galaxy s2 de her şeyi açıyor valla. Misler gibi çalışıyor. 2 yılda bir format at çok rahatlatır. Ama sizde bahane çok...

Ben sizi anladım.siz o sırf her sene pc telefon yenilemek için bahane arayan, yenileyince de o aletlerle sağa slla hava atan tiplerdensiniz

• 4 yıllık asus b960 kullanıyorum adoptör, pil,bozuk değiştirmek istiyordum vaz geçtim yeni adoptör, yeni pil bide SSD attım 4 yıl daha devam.
  • ekran kartı işlemci düşünüyordum yalan oldu. Biz alamayınca satıcı da aç kalacak. iflas edecek. alıcı ve satıcı birbirine muhtaç
  • quote:

Orijinalden alıntı: hyasing40

Almayın beter olun ürettiğiniz kadar tüketin inşallah 5 lira olur dolar

İnşallah olur inşallah. Batan firmaların dolar borçları illa ki halktan çıkacak. 5 seneye artık kapanmayan firmaların çalışanlarına 1000 lira bile verseler şükrederler. Yoksa kapının önüne koyulurlar.

Sizin gibi ileri zekalı insanlar tamamen dolar endeksli ekonomide doların artışına nasıl 5 lira olmasını temenni ediyor anlamıyorum.

Ürettiğin kadar tüketmiş, içine ettiğimin işlemcisini anakartını üreten kaç firma var dünyada?? Beyniniz kadar konuşun siz de...
  • Ben hep 50 liralık ekran kartı aldığımdan doların artması beni etkilemiyor. Size de tavsiye ederim...
  • hyasing40 kullanıcısına yanıt
    Onca yazılana aklını belli etme deyip, ironi kısmına da senin tipindeki insan müsvetteleri diye cevap(?!) vermek...

Aklını belli eden gayet cevabını verebiliyor.
  • Gaming notebok almak için para biriktirdim şimdi gidip peşinata verip ev alıyorumo parayla
  • 2015 te 2.750 liraya aldığım laptop 4.200 lira olmuş.Ülke eyiye gidi
  • Yok abi durum kötü dolar 2.75 Euro 4 TL 4!! 1tl+1tl+1tl+1tl = 1Euro Almanya da bu parayla bir ekmek alsan 4 TL şaka gibi
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.