İşte yine alışkın olduğumuz, müdavimi olduğumuz lezzetlerden biri: kokoreç. Belki de ekmeğin arasına en çok yakışan lezzetlerden biridir.
Kokoreç nedir, kokoreç nasıl hazırlanır, kokoreç nasıl pişirilir, nasıl servis edilir… Bu yazımızda bunları vermeye çalışacağız.
Hepimizin sokakta acıktığında tükettiği yiyecekler vardır. Kimimiz döner, kimimiz lahmacun, kimimiz hamburger, kimimiz de kokoreç. Genel algının aksine, kokoreç sadece közde pişirilip ekmeğin arasında tüketilen yiyecek değildir. Kokoreçin çeşitli pişirme yöntemleri ve farklı sunum şekilleri vardır. Bunun yanı sıra sadece sokak yiyeceği değildir kokoreç; evde de pekâlâ yapılabilir. Biz bugünkü yazımızı Adem Usta Közde Kokoreç vasıtası ile paylaşacağız.
Öncelikle buzhaneden çıkmış, pişmeye hazır haldeki kokoreç, şişe güzelce sarılmış ve çok az pişirildikten sonra doldurulmuş. Pişirilmeden önce, buzluktan çıkarılmış kokoreçin közün üzerine yerleşmeden önceki son hali budur. Genel olarak o gün pişirilecek kokoreç, sabah 4 veya 5 saatleri gibi buzluktan çıkarılıp bekletilir. Daha sonra buzu çözülüp gevşemeye başlayınca şişe takılır. Ardından kokoreç tezgaha pişmeye yerleştirilir ve ağır ağır közün üzerinde döner.