Boeing iki yıl önce verilen lisansın iptali için 15 Eylül'de FCC'ye başvurmuştu. Şirket bunun için ABD hükümetine 2.2 milyon dolar para cezası ödemek zorunda kaldı. Boeing'in 2017 yılında tüketicilere uydu internet hizmetleri sunmak için lisans başvurusunda bulunduğunu hatırlatalım.
Starlink, pazarı hakimiyetine aldı
O tarihten bu yana uydu internet pazarındaki durum önemli ölçüde değişti. Starlink ağı ile dünya genelinde 2 milyondan fazla aboneye uydu internet hizmeti sağlayan SpaceX şu anda pazara hakim durumda. Şirketin alçak yörünge sisteminde yaklaşık 5.000 uydusu bulunuyor.
Boeing, 40-75 GHz frekans aralığındaki V-bandını kullanmayı planlıyordu. Hatta bu amaç doğrultusunda geçen yıl V-bandı spektrumunu kullanan bir test uydusu bile fırlattı. Şirket projeye geri dönme olasılığını göz ardı etmiyor ancak V-bandı test uydusunu kullanmayacak ve imha edecek.
Onlarında roketi olsa gönderirdi. Baktı her bakımdan masraf paranın dönüşü de uzun yıllar alacak bıraktı. Fikirden önce kendine ait bir şeylerin olması masraftan kurtarır. Elon bunu çok güzel yaptı.
Dışarıdan çok yüksek teknolojili ve "KURUMSAL" bir şirket gibi görünüyor. Uzay bölümü falan var. Fakat alakası yok. Eski püskü dinozor çağı teknoloji kullanıyorlar. Nereden biliyorum? Eskiden yine çok tanınmış teknoloji firmalarından birisinde çalışan ama sonra Boeing de Uzay bölümünde işe başlayan arkadaşım 2 sene zor dayandı ve sonra başka şirkete geçti. O geçtiği şirket de Türkiye'de çok tanınmış bir şirket ama isim verirsem arkadaşımın kim olduğu anlaşılır. O yüzden veremiyorum.
Ne uzayı be. Boing in bir tedarikçi firmasında çalıştım 8 yıl. 40 yılık teknolojiyle iş yapıyolar halen. Birde prosedürler talimatlar dolu, çok övünüyolar ama çalışana değer yok ellerinden gelse asgari ücret vercekler.