Şimdi Ara

borsa da kaybolan para nereye gidiyor. cevap gelmedi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
48
Cevap
0
Favori
7.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bir zamanlar borsa yatırımı yaptım. akıl işi degil çıktım.
    bir şirket tanesi degeri 1 tl hisse çıkartıyor. 100 tane aldık hisseler bitiyor. adamın biri çıkıyor elimdeki hisseleri 1,10 alırım. ötekisi 1,20 den diyerek yükseliyor. 2 tl satıyorsunuz.
    alan kişi 2 tl den satamıyor. 1,75 den satıyor.
    0,25 kuruş kimin cebine gidiyor.

iyi düşünün.

doğa kanunlarına göre vardan yok, yoktan var olmaz.

şonuçları inceledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akmar-007 -- 21 Eylül 2009; 17:05:52 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Borsada Kaybolan Para Nereye Gidiyor?

Borsaya yatırılan para kaybolduğunda, nereye gittiği merak konusu olabilir. Borsada kaybedilen para iki ana yöne gider:

• Kazanan Yatırımcıların Cebine: Borsada bir hisse senedinin değeri düştüğünde, onu satan yatırımcılar kaybeder. Aynı hisse senedini daha düşük bir fiyattan satın alan yatırımcılar ise kazanç elde eder. Yani kaybedilen para, kazanç elde eden yatırımcıların cebine aktarılır.
    • Piyasa Yapıcılar ve Aracı Kurumlar: Borsada işlemler gerçekleştirilirken, piyasa yapıcılar ve aracı kurumlar komisyon ve ücret alırlar. Kaybedilen paranın bir kısmı bu komisyon ve ücretlere gidebilir.

Diğer bir deyişle, borsada kaybedilen para kimsenin cebinden çıkmaz. Bunun yerine, kazanan yatırımcılara aktarılır veya piyasa yapıcılar ve aracı kurumlar tarafından alınan ücretlere gider.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • X maddesine verdiğin değer zaten yok. Onu sen veriyorsun. Şu taşın gramı 5000 $. Yarın ise 1 $. Nerede 4999 $? O hiç bir zaman var olmadığı için de bir yerde olamaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bay Edepsiz

X maddesine verdiğin değer zaten yok. Onu sen veriyorsun. Şu taşın gramı 5000 $. Yarın ise 1 $. Nerede 4999 $? O hiç bir zaman var olmadığı için de bir yerde olamaz.

bu sorunun cevabı var.
  • zaten bu yüzden küresel kriz olmadı mı. zeitgeist izleyin derim
  • 1000 tl değerinde bir laptop aldın. 1 yıl sonra 700 tl'ye sattın. 300 tl nerede? Hiç bir yerde işte. Çünkü laptopa sen değer veriyorsun. Ya ben seni anlamadım ya da sen beni.
  • zeitgeist addendum bunu anlatıyor zaten
    19xx deki 1$=2009 daki 27$
  • ya borsa mal alıp satma ile aynı şey. pek şaşılacak bir şey yok. mesela sen bi arabayı 10.000 e sattın.senden alan adam da 7.500 e sattı. bu mantığa göre 2.500 yok mu oldu.
  • Değerler maddesel değildir maddesel olmayan şeylerde yoktan var, vardan yok olabilir.
  • iyi düşünün 0,25 kuruş kimin cebine gidiyor.
    açıklarsam kızarsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akmar-007 -- 13 Eylül 2009; 19:06:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: akmar-007

iyi düşünün 0,25 kuruş kimin cebine gidiyor.
    açıklarsan kızarsınız.

Şirkete.
  • quote:

Orijinalden alıntı: akmar-007

iyi düşünün 0,25 kuruş kimin cebine gidiyor.
    açıklarsan kızarsınız.

bu saat'de pek kafam basmıyor ama birinin cebine birşey girdiği yok bu durumda çünkü ortada nakit para yok
  • borsada kağıtlara değer veriliyor. Yani hayali değerler. Bugün A şirketinin hissesi 1000TL dir yarın 750TL dir. Aradaki 250 yok olur. Çünkü bu değerler şirketlerin karına ve zararına göre hesaplanır. Diyelim ki şirkette büyük bir yangın çıktı ve şirket zarar etti bu 250 tl lik fark işte o zarara tekabül eder. Bu sadece ufak bir örnekti bu değerleri hesaplarken 1000lerce kriter göz önüne alınır.
  • :) Herşeyin üst nokta oldugu bir bölüm var - bolume gecınce aradaki fark kayboluyor..

Arkadaşlarında verdiği ornek gibi 2010 araba al paraya ihtiyacın olsa en aşşagı yuzde 5 daha ucuza satıyorsun..

Arkadaşların verdıgı laptop vb olayı bana yanlıs geldi neden dersen 1000 tl ye laptop aldın diyelim onu kullandın onun yenı modeli cıktı değeri düştü bence bunun borsayla alakası yok :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: j4kkas

:) Herşeyin üst nokta oldugu bir bölüm var - bolume gecınce aradaki fark kayboluyor..

Arkadaşlarında verdiği ornek gibi 2010 araba al paraya ihtiyacın olsa en aşşagı yuzde 5 daha ucuza satıyorsun..

Arkadaşların verdıgı laptop vb olayı bana yanlıs geldi neden dersen 1000 tl ye laptop aldın diyelim onu kullandın onun yenı modeli cıktı değeri düştü bence bunun borsayla alakası yok :)

Dell hisseleri %3 oranında değer kaybetti çünkü HP daha çok satmaya başladı. Burada HP yeni model olarak düşünebilirsin.
  • hisse senetlerini 1.75 ten alan adamın cebine gidiyor.
  • Yani araba ve laptop örneği gayet basit bir şekilde açıklıyor..

O para sana hisseleri satan adamın cebine gitti...
  • quote:

Orijinalden alıntı: cefucsa

Yani araba ve laptop örneği gayet basit bir şekilde açıklıyor..

ikiside yanlış. Sonuçta orda Somut bir eskime payı var. Sonuçta o laptopu veya arabayı sen 1 yıl kullanmış oluyorsun, eskitiyorsun ve aradaki 300 Tl lik farkta senin kullanma bedelin oluyor. Yani cebinden para çıkmamış oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cingozzz -- 13 Eylül 2009; 3:14:26 >
  • para maddenin bulunma zorluğuna göre ona verilen değerdir. 25 kuruş da az bulunan maddeden yeni bularak değerini azaltanlara gitti .

gece gece bu kadar sallayabildim
  • Üç kağıt ekonomisi...

"Bul karoyu al parayı." Tabii karoyu dışarıdan oyuna katılan adam hiçbir zaman bulamıyor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: cingozzz

quote:

Orijinalden alıntı: cefucsa

Yani araba ve laptop örneği gayet basit bir şekilde açıklıyor..

ikiside yanlış. Sonuçta orda Somut bir eskime payı var. Sonuçta o laptopu veya arabayı sen 1 yıl kullanmış oluyorsun, eskitiyorsun ve aradaki 300 Tl lik farkta senin kullanma bedelin oluyor. Yani cebinden para çıkmamış oluyor.

Aradaki 300 lira amortisman olarak sayılabilir.1000-300=700 lira laptop'un net aktif değeridir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.