Şimdi Ara

BTK 2.çeyrek pazar verileri raporunu yayınladı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
1.254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Türkcell Süperbox'tan dolayı düşüşler mevcut bence Türkcell'in buradaki amacı tahminime göre ;

1.Süperbox ile sabit internete rakip olmak.
    2.Yüksek fiyattan kazanç elde etmek
    3.Anlık baz istasyonlarının bu tür hizmete uygun olup olmamasını test etmek.
    4.5G'ye hazırlık yapmak baz istasyonu sayılarını arttırmak ve yatırım maliyetini çıkarmak.

Tabi düşünemedikleri dezavantajları vardı tabi dezavantajları daha ağır basınca kotalı sonrasında tahminlerime göre bütün paketleri kotalıya yada 5-10 mbps'e çekerler 5G'ye kadar.
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Şu son 2 aydır tarifelerde ilk ay 20GB 30GB gibi hediyeler veriyor. Bence bu hediyeler kuru kuruya değil. Birşeyleri test ediyorlar bence.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar bazı yanlış anlamalar görüyorum, Turkcell çok yatırım yaptığı için pahalı değil, çok kâr etmek istediği için pahalı. Abone kaybı olmasını da göze alarak kâr optimizasyonu yapmakta, yani çok basitçe anlatırsam fiyatları iki katına cikarsalar abonelerin yarisi gitmediği sürece daha çok kazanacaklar. Bu mantıkla hareket ederek abone kazanmaya değil para kazanmaya odaklaniyorlar, en çok abone onlarda zaten. Yatırım işine gelirsek bu sadece 1 çeyreği ifade eden bir rapor. Operatörler farklı ceyreklerde farklı miktarda yatırım yapabilirler, sene sonundaki toplam rakama bakmak lazım, ve Türk telekomu bir bütün (mobil+sabit) olarak düşünmek lazım, böyle düşününce Türk Telekom her zaman Turkcellden fazla yatırım yapmıştır. Yapılan yatırımla tarife fiyatlarının bir alakası yoktur kısaca, pahalıya kullanan arkadaşlar bu şekilde kendilerini avutmak isterlerse ona bir şey demem

• Azdan az çoktan çok gider Kayınço 😃

• boyzof B kullanıcısına yanıt
    Önceki yıllarda toplam TT yatırımları Turkcell'den fazlaydı ama bu sene Turkcell garip bir şekilde abanmış. Yıl sonunda ne olacak merak ediyorum. TT de bu kadar abanım Turkcell'i geçecek mi bakalım. Ve Turkcell de nereye abanmış böyle? Omurgaya mı, veri merkezlerine mi, 5G'ye mi?.. Ben burada bir yatırım göremiyorum çünkü. Ama Çorlu'da bir veri merkezi kurma çabaları var. Başka veri merkezi yatırımları da söz konusu. Ama bu kadar yatırım nereye bilmem.

BTK 2.çeyrek pazar verileri raporunu yayınladı

• Turkcellde calisan bir tanidigim deprem sonrası turkcelle 600.000 civarinda numara tasindigini soyledi. Dogru mu degil mi ben de merak ediyorum.

Dezavantajlarını çoktan göze almışlardı bence. Çünkü daha ilk çıktığı dönemde sistemin geleceği belliydi. Ülkede ciddi bir altyapı sıkıntısı vardı ve SuperBox harici ciddi bir alternatifi yoktu. Bunu görünce kullanımı sınırlandıracak tarifeler çıkarmak ellerindeydi. Ancak onlar 10 Mbit paketi daha uygun fiyata sundular ve daha çok kullanıcıdan para kazanmaya başladılar. Yani para kazanma hırsı şebeke performansının önüne geçti. Eskiden diğer operatörlere göre daha küçük kotaları daha büyük fiyatlara satarak şebekenin diğerlerine göre daha stabil çalışmasını sağlardı. Artık ise şebeke varsın doygun kapasite ile çalışsın, yeter ki para aksın modundalar. Yaşanan sıkıntılar da her bölgede olmadığı için şimdilik ciddi kapasite dertleri olmadığına eminim. Ancak 2. çeyrek raporunda da görüleceği üzere, mobil şebekelerde çok hızlı bir veri tüketimi artışı var.

BTK 2.çeyrek pazar verileri raporunu yayınladı

Bu şekilde bir artış biz kullanıcılar için iyi bir şey sayılabilir. Daha fazla veri tüketebiliyoruz artık. Muhtemelen de eskiye göre daha uygun maliyetlere ulaşıyoruz bu veriye. Ancak operatör tarafında bu artışı destekleyecek bir yatırım olmadığını düşünüyorum. Hani, tamam Turkcell son iki çeyrek yatırıma abanmış ama tablo tek Turkcell'den ibaret değil ve sizinki gibi belli bölgelerde Turkcell de ciddi yoğunluk yaşıyor. 5G'ye de henüz uzun bir zaman olduğunu düşününce birkaç yıl sonra 4G'nin tadının kaçmaya başlayacağını düşünüyorum.
    Buna karşı yapılacak yatırım da kolay bir şey değil. 5G ile bile yapılsa 3.5 GHz civarı bantlarda bol bant genişliğine sahip bir banda ihtiyaç var ki görece yeterli alana kapsama sağlasın. Bu bile 4G'de oluşacak yükü zamanla kullanıcılar 5G'ye geçtikçe alacaktır. 6 GHz üstü frekanslarla verilecek hizmet için de çok sık baz istasyonu gerekli. Bu sıklıkta istasyon kurabilseler, 4.5G ile de sorunu çözerler zaten. Burada da mesele sadece operatörün yatırım isteği değil, kimsenin çevresinde baz istasyonu istememesi. Benim buralar mesela. Vodafone vs. kaç tane baz istasyonu kurmaya başlamış ama kuramamış, kuramadan sökmüşler istasyonu. İki yıl önce zar zor kurulan bir Turkcell baz istasyonu var. Mahkeme sanırım Turkcell lehine sonuçlandı ki, geçen yıl 4G vermeye başladılar. Böyle bir sebeple bile 4G'yi bırak 5G'de bile operatörlerin işi çok zor. Hele 5G'nin daha çıkmadan kanser yaptığı haberleri de yayıldıkça işler iyice zor.

Tabi canım tarife fiyatlarıyla yatırımın alakası kesin yoktur.

Sabit tarafında yatırım tabi yapıyor. Benim bölgeye dünya kabin getirdi heryerde fiber var artık. E bende bir kullanıcı olarak bunun karşılığını TT kullanarak veriyorum. Gidip alt firmaları tercih etmiyorum, etmem. Bana fiberi getiren TT paramda ona gitsin.

Ama mobile bakıyorsun 1 senedir bölgelerimde sadece 1 istasyon diktiğini gördüm onunda bana faydası yok.

Şu forumda 35 liraya 15GB alanlar, 8GB 26 liraya alanlar, 10GB 29 liraya alanlar gırla. Bunlar adam akıllı tarifeleri kullansa gelen zamları kabul edip çocuk gibi ağlamayıp "bak indirim ver giderim ha" demese firmada çatır çatır tarifelerini satıp adam akıllı kazanacak ve yatırımını yapacak.

Bu TT mobil tarafında zaten bu ucuzcular yüzünden pasif kalıyor.

Şimdi yeni teklif türedi 8GB 15 TL, la yuh. Valla utanırım almaya, bunda bir iş var derim. Bu 15 liradan ne kazanacaksında yatırım yapacaksın.

Ama tabi burda TT'nin suçu yok, bu hale nasıl geldiği mâlum. Artık 1 müşteriye bile muhtaç ki böyle saçma teklifleri vermek zorunda kalıyor. Sonra tabi yatırımı dogru düzgün yapamayı 2019 da bile sorunlar yaşar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jazzalyn -- 20 Ekim 2019; 2:32:59 >

• trtunski T kullanıcısına yanıt
    Valla doğruysa bence az bile.

• Jazzalyn kullanıcısına yanıt
    Ne yatırımı yahu, Araplar ciğerini sömürdü yıllarca.
  • Valla reis sağa sola kabin koyuyorlar hep. Hele şu son 1 senede epey yer fiberlendi.

Hani ondan başkası yapmadığı için öyle görünüyordur bana belkide, tıpkı Turkcell'de olduğu gibi

• sis651 kullanıcısına yanıt
    Valla reis sağa sola kabin koyuyorlar hep. Hele şu son 1 senede epey yer fiberlendi.

Hani ondan başkası yapmadığı için öyle görünüyordur bana belkide, tıpkı Turkcell'de olduğu gibi

• krkmz1666 kullanıcısına yanıt
    3Ç Sonuçları bu ay sonuna doğru açıklanmaya başlar şirketler tarafında, sürprizlere gebe bir çeyrek.
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    3 ay sonda unutur geri dönerler seneye ilk çeyrek farklı olur

Bizim millet koyun sürüsü gibi

• Hayır, böyle bir durumun gerçkelşmesi çok zor. Olabilecek senaryo 3 operatörün de fiyatlarının birbirine yaklaşması olur.

Neden, telekomünikasyon sektörü sürekli yatırıma aç bir sektör, ben bugün fazla yatırım yapayım yarın yatarım demek bu sektörde imkansız, 2000'lerin başında herkes öyle zannetti ama zamanla ne kadar yanıldıkları ortaya çıktı.

Öta yandan ben orta vadede 3 operatörden de genel manada zam bekliyorum, niçin, raporda mobil ARPU'nun OECD ülkeleriyle kıyaslanmasını içeren bir tablo var, oraya bir göz atın. OECD ortalaması 18EUR olmasına rağmen ülkemizde ise 5EUR civarında. Bunun uzun vadede 8-9EUR civarına doğru uzanacağını düşünüyorum.
  • Jazzalyn kullanıcısına yanıt
    Yalnız bence şurayı atlıyorsunuz, burada bahse konu yatırım, konsolide değil, mobil şebeke tarafındaki yatırımlar. Turkcell'de yatırımının neredeyse tamamını mobile yapıyor. Vodafone tarafında işler biraz karışık, borsaya kota olmadıkları için ellerindeki verileri göremiyoruz ama Turkcell ve Türk Telekom'a kıyasla abone sayılarının daha düşük olduğu ortada, finansal sıkıntılar da yaşıyorlardı sürekli, haliyle ellerindeki düşük gelirle, bir de şu sıralar sab,t tarafa da yatırımlara devam ettikleri göz önünde bulundurulursa çok şaşırtıcı değil.

Türk Telekom tarafında ise çok daha farklı bir tablo var, grup konsolide olarak sektördeki en büyük yatırımcı. Ancak yatırım kırılımında en büyük pastayı sabit alıyor, keza bunun yanında iştirakleri ve risk sermayesine çok ciddi yatırımları var. TT mobil tarafında ise yatırım kırılımda payları sanıyorum ki %25 c,varıydı grup içerisinde. Ancak TT Mobil, Türk Telekom'u çok besleyen bir operatör değil çünkü senelerdir Türk Telekom TT Mobil'i besliyor, en son yine ya bu sene başı ya da geçen sene başı olması lazım çok ciddi bir sermaye arttırımına gitti TT, TT Mobil tarafında. Grubun ana odağı sabit ve yan alanlara yatırım öncelikle, mobili ise borçlanmadan verimliliği arttırmak istiyorlara ki bu konuda çok yol aldılar, TT Mobil'de FAVÖK ciddi oranda iyileşti hatta en son %20'leri de geçmiş olması lazım. Ancak burada bir problemleri var ki, o da ARPU. Hem makroekonomik koşulların etkisindeki değer kaybı hem de TT Mobil'in pazar payını arttırma çalışmaları sebebiyle TT Mobil'in ARPU miktarı düşük, en azından olmasını istediklerinden düşük olduğu ortada. Dediğim gibi 3Ç sürprizlere gebe bir çeyrek olacak, bu da TT Mo9bil'e ARPU yönetimi için orta vadeli bir koz olarak dönecek ancak muhtemelen deprem hadisesi bu süreci biraz geciktirecek gibi gözüküyor.

Yani ortada kesinlikle şaşırtıcı bir durum yok.

Katılıyorum hocam, zaten Turkcell'in elindeki en büyük koz elindeki yaygın LTE-A altyapısı, haliyle bunu bit şekilde değerledirmek için oldukça iyi bir yöntem Superbox, güzel bir gelir oluşturucu. Çünkü olsa da olmasa da yine bu yatırımı Turkcell yapacaktı, rakip olmayı geçtim sadece port yok ve hilkat garibesi ADSL abonelerinden pay kapsa bile kar idi Turkcell için ancak kantarın topuzunu bu kadar kaçırmasalar iyidi, bu sefer de şebekelerini çok fazla yordu.
    +1

Evet, hatırlıyorum Tukrcell'deki abone kaybını eleştirenler vardı Kaan Terzioğlu ayrılınca, ancak bu şaşırtıcı bir durum değil, sektördeki hakim oyuncunun illaki pazar payı daralacak rakipleri geliştikçe. Ancak belirttiğiniz gibi Turkcell'in de buradaki en büyük avantajı bına karşılık diğerlerine nazaran çok daha iyi mobil altyapısı ve marka algısı bu sayede güçlü bir ARPU yönetimi ortaya koyabiliyorlar.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Hocam TT genelde 4Ç'ye yığar yatırımının çoğunluğunu. TT yine konsolide olarak yatırımdaki liderliğini kaptırmayacaktır.
  • krkmz1666 kullanıcısına yanıt
    Yorum yapmıyorum

Çeyrek sonuçlarını bekleyelim :)
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.