Şimdi Ara

BTK çalışmalara başladı: 13 yaş altındaki çocuklara sosyal medya yasağı yolda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • BTK çalışmalara başladı: 13 yaş altındaki çocuklara sosyal medya yasağı yolda
    TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan TBMM Akran Zorbalığı Alt Komisyonu toplandı. Toplantıda Bilgi ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 13 yaş altı çocukların sosyal medya uygulamaları ve sosyal ağlara erişimini yasaklamaya yönelik bir çalışma başlatıldığı açıklandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Abdülkerim Gün, “5651 sayılı düzenleme için 13 yaş altını sosyal medya uygulamalarına, sosyal ağlara

girilmesini yasaklamak üzere bir çalışmamız şu an mevcut.” dedi.

Ayrıca Bkz.BTK’dan istenmeyen SMS ve aramalara son verecek düzenleme

Komisyonda yapılan sunumda çeşitli ülkelerde uygulanan çocuklara yönelik erişim yasakları hakkında bilgi verildi. Paylaşılan bilgilere göre, ABD'nin bazı eyaletlerinde 14 yaş altındakilere sosyal medya kullanımını yasaklayan yasa 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girecek. Fransa'da 15 yaş altındakilerin sosyal medyaya kullanımı için ebeveynlerin izin vermesi gerekiyor. Güney Kore'de gece on iki ile sabah altı arasında 16 yaş altındaki çocukların online oyun oynamasını yasaklayan "uyku zamanı yasası" adında bir yasa mevcut. Birleşik Krallık'ta 13 yaş altındakilerin çevrim içi platformlarda hesap açmalarına sınır getirildi. Avustralya’da 14 yaş altındakilere yasak uygulanıyor ve yasağa uymayanlara ciddi yaptırımlar uygulanıyor. İtalya’da 13 yaş altındakilerin telefon sahibi olması ve 16 yaş altındakilerin sosyal medyada hesap açması engellenmiş durumda.

BTK, çocukların sosyal medya kullanımına yönelik dünyadaki uygulamaları araştırıyor. Başarılı örneklerin incelenip Türkiye’de hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu konuda BTK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları ile değerlendirmeler yapılıyor.

Kaynak:https://www.tbmm.gov.tr/Tutanaklar/TutanakGoster/4045

• Yasal önlem alınmasını doğru bulmakla birlikte asıl suçluların aileler olduğunu düşünüyorum.

Tabi ki çocuklar teknoloji ile iç içe olmalı ancak baktığımda gördüğüm şey, çocuklarla vakit geçirmek yerine baştan savmak veya yaramazlık yapmasınlar diye uyuşturmak amacıyla ellerine verilen telefon ve tabletlerden ibaret oluyor.

Özellikle YouTube ve sosyal platformlar üzerinde savunmasız bir şekilde dolaşan çocuklarda benim gördüm şeyler gerçekten korkunç. Bilişsel aktiviteleri zayıflıyor. Düşünme ve yaratıcılık yetileri ciddi anlamda daralıyor. Bu şekilde büyümeye devam ettiklerinde tüketme çılgını, elindekilere değer vermeyen - yetinmeyen, orada abi - abla dedikleri insanların güdümünde yetişen bireyler oluyorlar.

Ailelerin ciddi anlamda kendilerine çeki düzen vermesi ve çocukları ile daha fazla vakit geçirmesi, onları ellerine telefon - tablet verip bi kenara bırakmamaları lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 28 Kasım 2024; 16:34:54 >

• Geç bile kalındı. İtalya da ki yasaya benzer bir yasa gelmesi daha iyi olur bence.

• Çocuk sussun da otursun diye daha bebekliğinden eline telefon veren bir nesil varken bu uygulama tutmaz.

• Güvenli sokaklarda çizgi filmcilik oynarlar. Daltonlar, Casperlar, Redditler her türlü çizgi film isimli motorcu çetesinde kiralık katil olarak istihdam edilebilirler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yasal düzenlemelerin yapılmasını destekliyorum. Ancak bu sorunlar yasalarla çözülemeyecek, ebeveynlerin iyi eğitilmesiyle sağlanabilir. Okullarda bu yönde bir eğitim var mı? Yoksa eğitimle ilgilenenlerin odağında vakıf görünümlü bazı oluşumlarla anlaşmalar yapmak dışında bir konu yok mu?

• Sorun ailenin sorumsuzluğu

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 18 yaş altı giremesin. Ben bu yasayı doğru buluyorum. Sosyal ağlarda ergen tayfadan geçilmiyor.

• Yapılacak böyle bir düzenlemeyi sonuna kadar destekliyorum, geç bile kalındı.

Ancak arkadaşların yorumlarına da katılmamak elde değil; sorun çocuklarda değil, gözetim altında olmadan ellerine telefon, tablet tutuşturup, bilgisayar karşısına oturtan ve sonra da o, bu, şu kapatılsın diye ağlayan ailelerde.

Önce sen ebeveyn olarak bu konuda kendini geliştir, çocuğunu koruyacak önlemleri al sonra yasaya güvenirsin.

• Devlet burada bir adım atıyor ama bunu asıl denetleyecek olan ailelerdir. Sanmam ki aileler bunu denetlesin. Onun için bu yasak biraz havada kalır gibi.

Belki sosyal medya da çocuklar üzerinden para kazanan aileleri engeller.

• 18 yaş altı tamamen yasaklanmalı ergen ergen konuşmaları davranışları görmek zorunda değilim.

• Olumlu bir gelişme ancak bir yazılımcı olarak yapılabilirliği zor gibi geliyor. Çocukların psikolojik gelişimini belirli bir stadartta tutmak ülke geleceği için inanılmaz önemli.

Çocuklukta izlenen dinlenen okunan şeyler geri döndürülemez travmalara yol açabiliyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bence sosyal medyalara kayıt olurken kimlik tarama zorunluluğu getirilsin. Belli yaş altındaki grubu zaten kabul etmeyecek. Aynı zamanda bir kişi bir daha ikinci veya daha fazla hesap açamayacak, böylece fake hesaplar da tarihe karışacak.

Ayrıca bot hesaplar açıp takipçi satışı yapan siteler var. Bunların da bir cezası olmalı.

• Yıllar önce G.Kore'ye özel çıkan bi online oyuna kayıt olmak istemştim. Üyelik sırasında sosyal güvenlik numarası girmek zorunluydu. Tam böyle bi uygulama bizde olması lazım. Ayrıca 13 değil 18 yaş sınırı olmalı. İnternetin yaygınlaşması ve sosyal medya bizim toplumu çökertti.

• Aynen bende bunu görüyorum çevremde hep. Televizyon açık anne baba elinde telefon çoçuk anne babayı istiyor ilgi istiyor yüzüne bakan yok ağlıyor sızlıyor en son eline bir telefon, tablet tutuşturuyorlar film orda kopuyor artık. Telefon, tablet çocuğu susturma aracı olmuş bildiğin. Çocuk aman uslu dursun aman sussun diye eline veriyorlar hemen. Sen anne baba olacaksın çocuğunla vakit geçir ilgilen. Gerçi kendisini geliştiremeyen insanlar çocuğuna ne katacak ki..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paetzold -- 28 Kasım 2024; 16:58:37 >
  • Sonic.Storm kullanıcısına yanıt

İçinden geçti resmen hocam. 1.5 yaşında bir çocuk var tanıdığın cocuğu. Daha ağzından 1 harf çıkmıyor. Anne baba demeyi bırak. Elinde sürekli telefon. Düşün. Derdini anlatmasına ihtiyacı yok ki. Yiyip içip altına yapıyor elinde telefon. Çocuk konuşma ihtiyacı hissetmiyor. Durum çok kötü.

• Kayrabey kullanıcısına yanıt

Ah hocam ah. Bugünlerin yarını var daha. 20 yıl önce "gün gelecek insanlara çip takacaklar, robotlaştıracaklar" muhabbetleri dönerdi. İnsanlık açık açık robotik kölelere evrilmeye başladı bile. Çipe falan gerek kalmadı. Keşke teknolojik gelişim 2000 sonrası dursaydı diyorum bazen. Sosyal medya sonrası çökmeyen değer kalmadı.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.