Şimdi Ara

Bu Akşam Güzel Bir Akşam (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Yapan yapabiliyor. Öyle olmasaydı güvenlik şirketleri birden fazla dalda bilgisi olan etik hackerları veya sistem mühendislerini ve mimarlarını çalıştırmazdı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • konuların birbiri ile alakası halay çekiyor.

ama güzel, full stack elektronikçi severim.

çalışmaya devam.

günlük fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarını da karşılamayı unutma.

• benim konuyu açma sebebim şu:

ben 15 sene önce cisco eğitiminde hocayla şöyle bi münakaşa yaşamıştım:

- ben: biz herhangi bi sunucu ile haberleşirken IP bilgisi dışında başka bi bilgi gönderiyoz mu?
    - hoca: hayır.
    - ben: o zaman paketin cevabını nasıl ayırt ediyoz? mesela aynı anda iki farklı paket göndersek?
    - hoca: NAT ile ayırd ediyosun, yönlendirici hallediyo onu, sen kafanı karıştırma.
    - ben: tamam ama aynı sunucuya aynı anda iki iletişim başlatsam, ikisini nasıl ayırt ediyo? sonuçta giden ve dönen pakette bu iki iletişimin ayırt edilemsini sağlayan IP'ye ek bi bilgi daha olması lazım değil mi?
    - hoca: sen çok kafanı karıştırıyon, bunların hepsi bilgisayarın içinde gerçekleşiyo, hiçbir şey dışarıda gerçekleşmiyo.
    - ben: tamam ama IP dışında bi bilgi gitmiyosa, aynı hedef sunucuya aynı anda birden çok iletişimi nasıl başlatıyoruz ki? sonuçta kaynak ve hedef IP adresleri aynı olur ve paketler birbirinden ayırd edilemez?
    - hoca: diyom ya, sen sunucuyu boşver, herşey bilgisayarın içinde oluyo, dışarıda olan birşey yok, NAT da dışarıda olmuyo, kafanı karıştırma.

bu minvalde bi muhabbet, benim hocayla iddialaşmama dönmüştü ve baya uzamıştı, çünkü sorduğum sorunun cevabını alamadığımı düşünüyodum.

hoca dediğim genç bi kızdı ve kuvvetle muhtemel çıkmış soruları ezberleyip sertifika almış, olayın özüne kafa yormamış.

kızın vermesi gereken basit cevap şuydu: evet IP'ye ek olarak kaynak port bilgisi de karşıdaki sunucuya gidiyor ve sunucu bize cevap verirken geri dönüyor. bu sayede aynı hedef sunucuya, aynı anda birsürü farklı bağlantı başlatabiliyoruz. mesela aynı hedef sunucuya aynı anda çok sayıda ssh bağlantısı kurabiliyoruz ve hiçbir bağlantının paketleri birbirlerine karışmıyor. çünkü hedef port değerleri tüm bağlantılarda ortak şekilde 22 olsa da, kaynak port değerleri her bağlantı için farklı atanıyor. ve ssh bağlantısı sonlanana kadar bu kaynak port değeri sadece bu bağlantının paketleri için kullanılıyor. ssh bağlantısını sonlandırdığımızda o kaynak port tekrar boşa çıkıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• uygulama katmanı L4'ü de L3'ü de kontrol eder. sonuç olarak nereye bağlanacağına (hangi IP'ye ve hangi port'a bağlanacağına) kendin uygulama üzerinden karar verebilirsin.

sen buna karar versen de, senin uygulaman ile bağlanacağın sunucudaki uygulama arasında kurulacak uniq (tekil) bir kanal olmalı. bu da IP+port ile yapılıyor.

mesela ben çalışırken çoğu zaman aynı sunucuya aynı anda 2-3 tane ssh bağlantısı kuruyorum.

1- tüm ssh'ları başlatan client uygulaması = benim laptoptaki winscp (yani aynı)
    2- tüm ssh'ları başlatan client IP = laptobumun IP'si (yani aynı)
    3- ssh'ları başlatırken benim bilgisayarımın network kartında atanan kaynak port numaraları = her ssh bağlantısı için farklı (uniq-tekil) bir port no atanır.
    4- tüm ssh'ların bağlandığı server uygulaması = server'daki ssh dinleyici uygulama (yani aynı)
    5- tüm ssh'ların bağlandığı server IP = server'ın IP adresi (yani aynı)
    6- tüm ssh'ların bağlandığı server port = server'daki 22 portu (yani aynı)

yukarıda üçüncü madde hariç tüm maddeler aynı. farklı olan tek şey üçüncü maddedeki kaynak port no. bu sayede ben aynı winscp'yi kullanarak aynu sunucuya aynı anda birsürü ssh başlatabiliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 27 Mayıs 2024; 15:29:53 >

• 01001101 kullanıcısına yanıt

Görsel yardımcı olabilir anlatmaya :)

Bu Akşam Güzel Bir Akşam

Bu Akşam Güzel Bir Akşam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedmouse -- 29 Mayıs 2024; 12:42:13 >
  • Hocam sen kaç yaşındasın ve ne mezunusun çözemedim bi dgs diyorsun bir yandan da çalıştığın şeyler 2 yıllık birinin çalışabileceği şeyler değil gibi duruyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 24 Yaşındayım meslek lisesi çıkışlı teknisyenim sonrasında tekniker oldum 2 yıllık okuyup. Staj yaptığım yerler sağlamdı, pandemide boş geçirmeyip bir sürü eğitim topladım ciscodan arada buldukça katılıyorum.

Dgs mevzusu canımı sıkıyor mühendisliğe tamamlayamadığım için canımı sıkıyor. Çalıştığım yerin rahatlığı başka ama maaş enflasyona göre eriyor. Kaldı ki benim destek olduğum müşteriler her sektörden geliyor yani doktoru var, IT mühendisi var var oğlu var.

Fakat benim canımı sıkan 2 şey var burada 1) Maaş burada üst pozisyona geçsem bile az, 2) kafa şişiren insanlarla muhattap oluyorum. Ana iki etmen var.

Bu nedenle iyi bir maaşlı iş bulursam benzer olanaklara sahip veya daha iyi geçmek istiyorum.

• 01001101 kullanıcısına yanıt
    Aslında öyle düşününce mantıklı geldi.

Sonuçta SSH putty üzerinden kendi vpn sunucum var bir sunucu host firimasında oraya bağlantı kurmak içinde l4 üzerinden gitmesi daha mantıklı. Sonuçta TCP IP üzerinden iletişim sağlanıyor. Şimdi yerine oturdu kafamda.

Linux vpn kurmak kadar keyiflisi yok ayrıca. 4 dolara kurup kafam göre akıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7CE8B30A3 -- 29 Mayıs 2024; 13:8:50 >
  • hocam mesela ne yapıyorsun örnek verir misin? Destek sağlarken detayları merak ettim

benim 3 tane cisco sertifikam var mesela bilgilerim de çok iyiydi ama bi türlü senin tarzda bi iş bulamadım. zaman da geçti cv pek sağlam değil. İngilizcem var, bilgilerim iyi. Bir şeyi bilmesem bile araştırma konusunda çok iyiyim hemen yetkin hale gelebilirim.

Ama kitabın kapağı iyi değil gösterişli değil o yüzden iş bulamıyorsun işte

• Helal olsun hocam kendini baya geliştirmişsin belli ki ilgilisin seviyorsun çok güzel bir şey. Mühendisliğe tamamlamak istersen bir daha öğrenci olup bir de ağır mühendislik dersleri ile uğraşacaksın çile yani. Ben senin yerinde olsam biraz çalışıp kendime ufaktan bir düzen kurup refaha kavuştuktan sonra mühendislik fakültesine girerdim.

• Nymphetaminê kullanıcısına yanıt
    Hocam makinelere uzaktan bağlanıyorum, genelde basit son kullanıcı sorunları varsa düzeltiyorum yazılımsal olarak. Cihazda sorun varsa müşteri isteğine bağlı olarak adrese teknisyen yönlendiriyoruz onarım için. Cihazlarda ki donanımsal arızaları topluyor bunu üretici firimaya bildiriyorum. Servislik durum varsa cihazı servise alıyorum. Çoğu genelde Windows kaynaklı sorunlar uzaktan çat çat düzeltiyorum. Kronik sorunlu makinelerin listesini çıkarıyoruz öyle.

Makine örneğin mavi ekran veriyor, sürücüleri güncelliyorum hemen, işe yaramıyorsa Windowsu onarıyorum online olarak baktım olacak gibi powershelli açıyorum PID'lere bakıyorum makinede virüs benzeri bir şey varsa uzaktan cihazı sıfırlıyorum hiç anti virüs taraması ile uğraşmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7CE8B30A3 -- 29 Mayıs 2024; 13:30:11 >
  • Ya dersler kolay iş. Ben bu arada hicbir zaman takım oyuncusu olmayı sevmem. Her zaman işi kendim yürütürüm.

Genelde iş arkadaşlarımın çözüm yöntemleri ile benim çözüm yöntemlerim daha farklı. Aslında birazda tek tabanca takılacağım bir iş arıyorum her şeyi çözebileyim ama bana kimse ilişmesin işime burnunu sokmasın istiyorum.

Sebebi başkasının benim işime dahil olması gereksiz süreci uzatıyor. Çat çat sorunu çözmek daha iyi.

Boş vaktim olsa bu işten kurtulsam daha iyi seviyeye gelsem freelance'e dönmek istiyorum. Gidip büyük şirketlere freelance olarak çalışmayı isterim yurt dışına özellikle iş yapmak istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7CE8B30A3 -- 29 Mayıs 2024; 13:20:36 >
  • Linux sunucu kiralayıp open VPN kurmayı diyosun sanırım. evet Linux un kendisi de keyiflidir. seviyorum Linux u.

• Bu Akşam Güzel Bir Akşam

Kitaptan kendime özet çıkarıyorum wordde taşınabilir dijital kitap haline getirmeye başladım diyebilirim. Powershell biraz php'ye benziyor gibi geldi bana. Bazı ifadeler benzer ama sonuçta shell script normaldir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7CE8B30A3 -- 30 Mayıs 2024; 0:44:12 >
  • Bu ne len amele gibi.

Notion kullanmayı öğren, sonra teşekkür edersin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Teddy_ -- 30 Mayıs 2024; 1:11:53 >
  • bash'i aynen alıp kopyalamışlar

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.