Şimdi Ara

bu devrede zenerin görevi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
8.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bu forumda kimin hüsnüniyetli kimin art niyetli olduğunu anlayabilecek kadar eskidik sevgili kardeşim. Kesinlikle de art niyetli olduğunu düşünmedik ( en azından kendi adıma ).
    Ben bir mühendis değilim. Ama sanırım sorduklarınızı açıklamaya çalışabilirim. Yanlışım varsa , siz veya başka bir kardeşimiz düzeltirse de çok memnun oluruz :
    1. Şayet iç direnç 8mOhm olarak alındı ise hesabınızda , 3.2W çıkar. Başka bir şeyler düşündü iseniz bilemiyorum.
    2. Lineer değer kaybı faktörü olarak bahsedilen şey , jonksiyondaki 1 santigrat derece artıştaki güç kaybının Watt cinsinden miktarı olmalı. Yani max. 300Watt olan bu transistörün 100 derecelik jonksiyon ısısında 200W max. verebileceğinin ifadesi olmalı. Grafiklerde de bunu görebilirsiniz.
    THERMAL RESISTANCE RATINGS tablosundaki ilk satırda , Maximum Junction-to-Ambient , yani max. jonksiyondan çevreye ısı yayılımına 40 °C/W denmiş. Yuvarlak hesapla bu da 3.2x40=128 °C olmalı. Tabii ki bir soğutucu kullanıldığında olay tamamen değişecektir.
    Kesinlikle arkadaşımızın avukatlığına soyunduğumuzu düşünmeyiniz. Asla böyle bir niyetimiz yoktur. Yanlışımız varsa da hata bize aittir yazdıklarımızda , düzeltilirse de ancak memnun oluruz..
    Saygılar.

• malisert32
    art niyetli olduğunu düşünmedim bende ama biraz inatçılık var.

3.2W meselesini ve harcanan güce göre sıcaklığını untayk açıklamış. aynı fikirdeyim bende.

fakat sıcaklık meselesinde bir yanlış yapıyorsun. Linear Derating Factor ün birimi W/C, bunu tekrar W ile çarparsan (3.2W ile yani) W^2/C çıkar. C değil! yani buradan sıcaklık bulmadın. garip birşey çıktı. Bu değeri sadece sıcaklık ile çarpabilirsin. dolayısı ile karşına da sadece W çıkar.

Linear Derating Factor dediği, mosfetin üzeriden harcanabilecek gücün, 25C sıcaklıktan sonra sıcaklık başına güç azalmasıdır.

mesela datasında mosfet üzeride max 1000W güç harcanabilir derse bu 25C dedir. ( veya belirttiği başka bir sıcaklık olabilir) 25C den sonra derece başına bu değerin ne kadar azalacağını Linear Derating Factor gösterir. diyelimki sıcaklık 50C (mutlak sıcaklık, yani ölçülen sıcaklık 50C arttı) oldu Linear Derating Factor ise 1W/C. bu durumda 50C*1W/C=50W çıkar. yani mosfet üzerinde harcanabilecek güç değeri 50W aşağı inder. buda 950W yapar. gibi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 9 Aralık 2011; 8:41:06 >

• bu kısmı
    quote:

Evet acaba ben yanlışmı biliyorum;buradan anladığım IRFP064 üzerinde 2W güç kaybında 1 (C) derece ısı oluşturuyor.Yani benim yukarda bulduğum 3,2W kayıpta IRFP064'ün 1,6(C) derece ısısı yüseliyor.Bu durumda 100 derece ısınmasını nasıl tespit ettiniz?Anlatırsan doğrusunu öğreniriz.

bir daha okuyunca 3.2 yi 2 ye böldüğünü fark ettim. onu da açıklayalım

3.2W / 2W/C buradan sonuç C çıkar ama 2W/C, Linear Derating Factor değerinin harcanan güç ile oluşan sıcaklıklığı ifade etmemesinden dolayı, sonuç yanlıştır. bu ifadeyi Junction-to-Ambient ten hesaplamak gerekir.

Not: datasında okuduğun oranlara göre bir şey hesaplarken sadece çarpma işlemi kullan, bölme işlemi farklı sonuçlara götürür...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 9 Aralık 2011; 10:48:07 >

• ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:08:39 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:08:56 >
  • Merhabalar.
    Ben zatem MOhm ( Mega Ohm ) değil , mOhm ( miliOhm ) dedim. Dikkat ederseniz m harfim , mili sembolü olduğundan küçük harftir.
    Gelelim dv/dk - °C/W - W/°C olayına. Aslında çok güzel açıklamışsınız , ama yorumunuz ters sanki :

dv/dk dendiğinde , dakikadaki devir sayısını anlıyoruz. Bunda hemfikiriz.

°C/W dendiğinde de , Watt başına santigrat derece anlamalıyız. Ki bu durumda , Maximum Junction-to-Ambient , mealen , jonksiyondan çevreye verilen ısı olmalı. Yani , jonksiyonda harcanan her bir Watt başına çevreye verilen sıcaklık 40 santigrat derece max. olarak anlamalıyız.

W/°C dendiğinde de , santigrat derece başına Watt olarak belirtilmiştir. Nedir bu , sizin de belirttiğiniz gibi " doğrusal değer kaybı faktörü " ! Yani anlamamız gereken net şekil , bu malzeme , herbir santigrat derece başına 2 Watt doğrusal değer olarak 2 Watt kaybeder gücünden !

Yani sizin hesabınız yaklaşık olarak doğru , ancak yorumunuz farklı. Dediğiniz gibi , bu transistör , 175 santigrat dereceye kadar ısınırsa , ( 25 derecede 300W max. gücü olan malzeme ! ) 0 Watt güç verebilir. Yani bozululur. 125 derecede ise 300 Watt lık malzeme , 300 - (100x2 ) = 100Watt lık bir mosfet haline gelir. Bir de bu çerçeveden düşünürseniz sanırım realite ile daha uyumlu bir anlayış ortaya çıkacaktır.
    Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Her neyse;3,2 W kayıpla 1,6 C ısı oluşması hesaplamamın sebebi;doğrusal güç kaybı olduğu için.Daha açıkça;güç kaybı ve ısı doğru orantılı artar anlıyorum ben.Yani her 2W 1 derece doğrusal yükselir anlamında.Zaten paylaşacağım resimdeki data kayıdında max. 175 C çalıştığını yazıyor.Bu durumda her 2W 1 C doğrusal yükselirse evet bu mosfet 300W kayıpta 150 C ısı açığa çıkarır.Oysa ki,sizin hesabınızda bu mosfetin max. gücü 300W değil en fazla 5-8W olmalı.Daha doğrusu 3,2W kayıpla 128 C çıkarsa demekki 4-5 W kayıpta yanacak.

soğutucuya da o yüzden bağlanıyor zaten. üzerinde harcanan güçten dolayı oluşan ısıyı dağıtmak için...
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:09:17 >
  • malisert32
    http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfz44n.pdf
    Rds(on)=17.5mOhm

datasheet e de yanlış yazılmış dimi. DS kanal direnci açık durumda 17.5mega ohm. untayk gibi koca International Rectifier da amperin as katlarıyla çok uğraşıyor ki, bununla karıştırdı herhalde. Evet olabilir böyle durumlar, katılıyorum sana. (ama gülmekten)

tam sinüs inverterin ferit trafosu sandığın şey 3 level veya 2 level topolojisinin çıkışındaki şok bobinidir. Bu kısım PWM i sinüs yapar, 3kW zaten olmaz o 3kVA dır, o güçte mosfet kullanılmaz onlar igbt dir...

• ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:09:41 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:10:10 >
  • hani direncin as katları yoktu. datasheette görünce birden aklına mı geldi? sana as katlarını gör diye linki verdim. rüzgar bölümüne sen çok yazmışsın. rüzgar nereye eserse oraya gidiyorsun.

bu arada sana bir soru. sen hiç 3kVA tam sinüs inverter ŞEMASI gördün mü? ben o inverterin dsp sine kod yazdım. a sından z sine kadar herşeyini bilirim. o yüzden soruyorum...
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:10:29 >
  • quote:

Vay bee,adresini verdiğin I&R firmasının datasında abi öyle güzel direnç konusu anlatmışlar ki hemde Türkçe.
    Bakın beyefendi,bir daha yazayım öğrenin;direnç birimlerinde en küçük birim ohm'dur. sırasıyla ohm,kiloohm,megaohmdur.Her kat farkı 1000'dir 1000ohm=1 kohm=0,1 megaohm.Ohm'un as katları yoktur.Öğrenmek isteyince size bu konuyu datasheetler açıklamaz,konuyu yanlış yerde aramışsınız.Google ile webde arayın,bulursunuz.
    Siz hiç mikroohm,nanoohm duydunuzmu?Ben duymadım. Müsadenle gülme sırası bende.
    3 KVA devresi evet bende var ama hiç yapmadım.3KVA cos.fi kaç alındıysa çarrpımı=kw evet doğru.Daha doğrusu hiç bir yanlışımı bulamadın burayamı kafayı taktın.Bakın ben milletin açığını aramak yerine yaptığı yorumdan öğreneceğim varmı diye düşünürüm,hareket ederim.

ohm un as katları yoktur ne demek yahu..Bence gülmeyin çünkü ohm un as katları yoktur derseniz size gülerler...

• quote:

Vay bee,adresini verdiğin I&R firmasının datasında abi öyle güzel direnç konusu anlatmışlar ki hemde Türkçe.
    Bakın beyefendi,bir daha yazayım öğrenin;direnç birimlerinde en küçük birim ohm'dur. sırasıyla ohm,kiloohm,megaohmdur.Her kat farkı 1000'dir 1000ohm=1 kohm=0,1 megaohm.Ohm'un as katları yoktur.Öğrenmek isteyince size bu konuyu datasheetler açıklamaz,konuyu yanlış yerde aramışsınız.Google ile webde arayın,bulursunuz.
    Siz hiç mikroohm,nanoohm duydunuzmu?Ben duymadım. Müsadenle gülme sırası bende.
    3 KVA devresi evet bende var ama hiç yapmadım.3KVA cos.fi kaç alındıysa çarrpımı=kw evet doğru.Daha doğrusu hiç bir yanlışımı bulamadın burayamı kafayı taktın.Bakın ben milletin açığını aramak yerine yaptığı yorumdan öğreneceğim varmı diye düşünürüm,hareket ederim.

boşver şimdi inverteri.

datasında miliohm yazan yeri büyüterek ekledim. bak bakalım miliohm var mıymış yok muymuş.

nano ohm duymadıysan duyurayım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n
    bkz. Elektrik direnci 22,14 nΩ·m (20°C'de)

daha ne yazayım???

bu devrede zenerin görevi?

• ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:10:55 >
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Ohm

alsana bir adres daha...
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:11:17 >
  • 5 seneden uzun bir zamandır elektronik bölümüne yazıyorum. bu zamana kadar çok değişik arkadaşlarla tanıştım ama direncin as katları yoktur diyene ilk defa rastlıyorum. bakalım seninle aynı düşüncede kaç kişi çıkacak???
  • Konu ilginç bir noktaya doğru ilerlemekte..
    Hatta şu an bile yeterince ilginç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 10 Aralık 2011; 23:33:30 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.