Şimdi Ara

bu devrede zenerin görevi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
8.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    ,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:05:12 >

• Zener devrede ters kutuplanarak kullanılır ve bu sayede üzerinde yazan voltaj değeri kadar voltajı uçları arasında görürsünüz. Yani 10 voltluk bir devreye ters seri zener bağlarsanız zener diyelim ki 4 volt olsun 6 volt gerilim okursunuz.

Genellikle şönt regülatörde voltaj referansı olarak, bazı devrelerde de gerilimin belli bir değeri aşmaması için (voltaj zener geriliminin üzerine çıkmaz) koruyucu olarak kullanılır. Negatif iç dirençleri olduğundan akım sınırlayıcı bir direnç ile kullanılır.
  • zener diyot burada voltajı düşürmek amacıyla kullanılıyor gibi gelsede aslında akımı sınırlar ve devreye bir nevi ortam şartı değişikliği sağlar yani Betasını belirler böylece voltajı düşürmüş olursun bazı işlemleri var istersen onlarıda açıklyayayım ama özetlersek böyle oluyor ve zener diyot kullanıyorumda neden başka bişey değil diyorsan tabiki kullanırsın çeşitleri var ama mesela led de bir nevi diyottur ama o devreye etkisi ne kadar olur sen düşün işte silikon diyot olmasına veya değerine göre değişir bu değerler küçük hızlı diyot dediklerin bu devreyi kaldırmaz .
  • kabaca bir devre şeması çıkarabilir misin???
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:05:36 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:05:56 >
  • Selamlar.
    İleri yönde ( yani gate tetikleme yönünde ) 2x0,7V = 1.4Voltluk bir düşüm olurken ( sürme voltajında ! ) , mosfet bozulup kısadevre olduğunda da , GATE ucuna varabilecek olan besleme voltajının , entegre çıkışına ulaşması engellenmiş oluyor bu çizime göre.
    Saygılar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tip31'in görevi nedir.
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 27 Ekim 2012; 16:09:56 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:06:20 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:06:41 >
  • komik bir devre.

bi kere 100 ohm luk gate direnci mosfetin açma-kapama zamanını uzatacaktır (dv/dt). 2. si zenerleri ileri yönde mosfeti tetiklemek için diyot gibi kullandığını, geri yönde ise dolu olan gate kapasitesini zener üzerinden boşaltmaya çalıştığı gibi bir izlenime kapıldım ama zener hızlı bir devre elemanı değildir ( kullanıldığı yerlere bakarsanız zaten dc devreler hatta çoğu zaman mosfet tetikleme geriliminin mosfeti bozacak gerilimlere çıkmasını engellemek içinde zener kullanılır fakat yavaş olmasından dolayı zenere paralel ufakta da olsa bir kondasatör konur ki zener düzgün çalışabilsin diye) o yüzden düzgün çalıştığını sanmıyorum. ben yaptım oldu şeklinde bir devreye benziyor...
  • Evet büyük ihtmal zener üzerinden dolu gate gerilimini kapalı zamanında boşaltmaya çalışmışlar ama eksiği boşaltacağı yerde toprak bağlı değil.
    Arkadaşlar;yaptığım bilakis ucuz fet sürme devresini teferruatlı olarak bu gün denedim.İnanın üzerimden tonlarca yük kalkmış gibi rahatladım,çocuklar gibi sevindim.150W trafo çıkışındaki yüke karşılık 2şerli mosfetlerim sıfır ısınma ile çalışıyorlardı.Evet ben bu tekniği yeni tespit ettim.Mosfetleri full sürmede no problem ama anahtarlama modellerinde(SMPS yada 50 Hz)mosfetler ısınıyordu ve çalışma uzadıkça ısı artıyordu.Nasip edene şükürler olsun.Sizlerede tavsiyem;aman kapama zamanındaki gate gerilimine dikkat edin gerisi teferruat.Hayırlı akşamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 4 Aralık 2011; 19:46:37 >
  • Arkadaşlar, mosfet konusunda bildiğim bir kaç temel bilgiyi paylaşayım.

üzerinden akım geçen bir direnç ısınır. sebebi akım geçerken uçları arasında voltaj farkı oluşmasıdır. (P=I.voltaj farkı)
    üzerinden akım geçen bir anahtar ise ısınmaz. sebebi , uçları arasında voltaj farkı olmamasıdır.

*bir mosfet iletime geçme sırasında direnç gibi davranır.akım geçmeye başladıktan sonra bir süre için DS arasında voltaj farkı devam eder.bu süre içinde
    mosfet ısı üretir. (P=Id.Vds)

*tam iletime geçtiğinde ise anahtar gibi davranır. DS arası voltaj sıfırlanır (ideal olarak) ve ısı üretimi durur.

*kesime geçerken de iletime geçmede olduğu gibi direnç gibi davranır. akım ve voltaj farkı birlikte olduğu için ısı üretimi yaşanır.

bu durumda mosfet sürmede yapılması gereken , iletime geçme ve kesme süreçlerini mümkün olduğu kadar hızlı yapmaktır.

mosfetlerin gate girişleri temelde bir kondansatör gibidir. (resim sol üst). bu kondasator dolduğunda iletime ,boşaldığında kesime geçer.
    kondansatörleri doldurmak ise zaman alan bir iştir.bu zamanı kısaltmak için gate ucunu yüksek bir akımla sürmek gerekir ki bir an önce ısı üreten geçiş evresi tamamlansın.

buna rağmen, gate girişine bir ufak bir direnç konur. gate voltajının çok hızlı değişimi de mosfeti olumsuz etkileyen bir parametredir. bu direnç gate akımını sınırlayarak (1-2 amper) çok hızlı değişimini engeller. ayrıca bu direncin bir fonksiyonu da rf dalgalanmasını kesmektir.

bu devrede zenerin görevi?

• malisert32
    muhabbeti ben yaptım oldu ya götürüyorsun. ortada görülen bir kaç tane devre şeması var ama bunları destekleyen bir scope çıktısı veya ölçüm sonucu yok!

hem ideal mosfet sürmeden bahsediyorsun hemde rise fall zamanı 5us, max çıkış akımı 20mA olan opampla mosfet sürüyosun. üstüne bide gate e seri bir kaç kilo ohm direnç bağlıyosun. bu konfigürasyonla gate kapasitesini ne düzgün doldurabilir nede boşaltabilirsin. dolayısı ile ciddi anahtarlama kayıpları söz konusu.

bu arada senin minik 3.2W kaybın mosfetin sıcaklığın yaklaşık 100 dereceye çıkarıyor. datasheetten hesap edebilirsin...
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:07:09 >
  • teori dediğin şey destek noktasıdır, hesapdır, kitapdır. Dolayısı ile teori dışında bir sonuç buluyorsan emin ol yanlış yoldasındır. "3.2W kayıpla ısınmaz hocam" dediğin gibi, halbuki datasheetine göre hesap edersen mosfetin ısısı 100 derecenin üzerine çıkıyor, bu mini kayıpla. bu durumda teorimi doğru, datasheet mi, sen mi, ben mi, hangisi?

daha önceki mesajımda da yazdığım gibi, scope çıktısı, ölçüm sonucu olmadan ortada gezinen devre şemaları benim için bir anlam ifade etmiyor. Dolayısı ile seninde tekniklerinin arkasında durabilmen için somut kanıtlara ihtiyacın var, lafla peynir gemisi yürümez misali.

bu forumda |burak| adlı üyenin ampli tasarımı adında bir konusu vardı. bir göz atmanı tavsiye ederim...
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:07:29 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:07:50 >

• sen beni anlamışsın. anlattıklarını kanıtlayan somut birşeyler de ortaya koy ki inandırıcılığı yüksek olsun diyorum.

sen yine de anlat arkadaşım, tecrübelerini...
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 18:08:10 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.