Arkadaşlar bu sıralar sese göre yanan ledlere bakıyorum hep tip31 kullanılmış.Başka olarak BD241 ve BD243 var forumu gezerken bir arkadaş power supplylerin içinde dolu demiş.Evde bi tane boş boş duran power supply vardı açtım içini D304X falan çıktı aynı işimi görüyor acaba?Datasheetlerine falan baktım ama hiç bir şey anlamadım.Yardım lütfen.7 tane 3 bacaklı eleman çıktı hepsi aynı işini yapıyosa hemen yapıcam.
quote:
Orijinalden alıntı: sepkov
Arkadaşlar bu sıralar sese göre yanan ledlere bakıyorum hep tip31 kullanılmış.Başka olarak BD241 ve BD243 var forumu gezerken bir arkadaş power supplylerin içinde dolu demiş.Evde bi tane boş boş duran power supply vardı açtım içini D304X falan çıktı aynı işimi görüyor acaba?Datasheetlerine falan baktım ama hiç bir şey anlamadım.Yardım lütfen.7 tane 3 bacaklı eleman çıktı hepsi aynı işini yapıyosa hemen yapıcam.
TIP31 diye tabir edilen devre amatör bir devredir.devrenin koruma ve izalasyonu zayıftır.yerine başka transistör kullanabilirsiniz ama devrenin çalışma karakteristiği değişecektir.
yapacak olduğunuz vumetre devresi için özel entegreler mevcuttur.tavsiyem böyle bir entegre kullanmanızdır. sanırım LM391x serisi entegreler bu işi yapıyor.
stresstest
kullanıcısına yanıt
Cevap için saol ama ben sadece görevini öğrenmek istedim LM391X devreleri daha profesyonel işler.Bende amatör bişi istiyom zaten VU metre değilde bütün ledler birden yanıp sönsün.D304X aynı işi görüyosa onla yapıcam yoksa TİP31 alıcam.
sepkov
kullanıcısına yanıt
Tip31 - BD241 - Tip41 - BDX53 bunlardan biri iş görür başka bilmiyorum. Siz en iyisi yeni alın.
quote:
Orijinalden alıntı: sepkov
Cevap için saol ama ben sadece görevini öğrenmek istedim LM391X devreleri daha profesyonel işler.Bende amatör bişi istiyom zaten VU metre değilde bütün ledler birden yanıp sönsün.D304X aynı işi görüyosa onla yapıcam yoksa TİP31 alıcam.
devrede açma kapama yapan transistör, anahtar olarak çalışır.
transistör devreye göre yükselteç olarak da çalışabilir.
sepkov
kullanıcısına yanıt
Arkadaşımızında dediği gibi elektronik anahtardır,, Beyz-emiter ve collektör uçları vardır. Bu transistör N-P-N dir..Yani -- / + / -- iki eksi arası kesimdedir,, + base bacağına düşük bir voltal 05-1v gibi verildiğinde. emiter ve collektör arası akım yolu açılır,, bu yolda 12v şerit led olunca yanıpsöner-sönüpyanar. BD241 de aynı mantıkla çalışır,, fakat bd242 PNP dir yani,, + / -- / + bu sefer giriş ve çıkışlar + dır,, ve iletime geçirmek için, -V gerekir bu bize lm3914 gibi çıkışı -- olan devrelerin ledlere power lenmesini sağlar.
Anladım kardeş teşekkürler.Yani biz ses çıkışını Tip31 e verince bir nevi anahtarı açmış oluyoruz.Giden volt kadar anahtar açılıyor böylece ledler sese göre yanmış oluyor.Saolasın.