Şimdi Ara

Bu Karti Nerede Bulurum?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • RC ucak projemiz icin 12 voltluk bir pil kullanacagiz ama bu pil biraz agir ve 12 volt biraz dusuk bir deger.
    bugun bir hobby dukkanina gittim ve bu konuyu danistim. oradaki bir musteri bana bir elektronik karttan bahsetti.
    transformator gibi calisiyormus. yani giren voltu yukselterek cikisa veriyormus.
    ben bu kartin adinin ne oldugunu ve nereden temin edebilecegimi sormak istiyorum.
    kart sayesinde hem daha az pil kullanip daha cok volt a sahip olacagimiz icin gayet verimli olacak.
    bilen bi arkadas var mi?

• rclerle pek uğraşmamış olsam da yardımcı olmak adına başka bir projede ihtiyacım olan boost converter devresinin işine yarayacağını düşünüyorum.
    voltaj regülasyonu falan yapılıyor bunlarla. ama biraz uğraştırıcı bi mevzu.
  • Linear Technologywww.linear.com boost konverterler ile ilgili olarak çok zengin bir eleman listesine sahiptir. Boost konvertör denilen şey girişi gerilimini (DC) girişinden daha yüksek bir çıkış gerilimine çeviren anahtarlamalı modda çalışan güç kaynağı uygulamasıdır. Bu uygulamalarda kullanılan devre elemanları yüke verilen güç ile ilgili olarak değişmektedir. Bir bakmakta fayda vardır derim.
  • bilgiler icin cok tesekkurler
    bir de bir sorum daha var, bu devreler surekli ayni voltu veriyo dimi?
    degisken volt benim isime yaramaz cunku

ayrica dc olarak besleniyo ucak motoru. bu devreler de dc girip dc cikisi sagliyo dimi, ac cikmasin da
    ve bu devrede kayiplar ne kadar? yuksekse eger skinti yaratabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wassat -- 12 Şubat 2011; 0:37:57 >
  • smps devrelerden bahsetmiş anladığım kadarıyla.smps güç kaynakları ile arabalarda 12 dc voltu 220 volt şebeke hattına falan çevirebilirsin.bu devrelere örnek olarak bilgisayar güç kaynağı laptop şarj adaptörü lcd tv monitor besleme katları falan örnek olabilir.tabi istediğin değerleri istediğin değere çeviren devreyi biraz zor bulacağından devreyi kendin yapmak zorunda kalabilirsin.ayrıca devre elemanlarınıda bulmak kolay değil.sana tavsiyem telefon bataryalarını birleştirip istediğin voltajı yakalamak olabilir emin ol daha kolay daha ucuza mal olabilir.ayrıca iyi araştırmalar yaparsan çok hafif ve aynı zamanda çok güçlü piller var işin çok rahat gürürler.ben normal pil gibi gözüküp 1,5 voltta 20-30 amper verebilen pillerin olduğunu biliyorum

örnek smps devresi en güncel konu bu

http://forum.donanimhaber.com/m_46621191/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marmix -- 12 Şubat 2011; 11:25:55 >

• quote:

Orijinalden alıntı: djoy

smps devrelerden bahsetmiş anladığım kadarıyla.smps güç kaynakları ile arabalarda 12 dc voltu 220 volt şebeke hattına falan çevirebilirsin.bu devrelere örnek olarak bilgisayar güç kaynağı laptop şarj adaptörü lcd tv monitor besleme katları falan örnek olabilir.tabi istediğin değerleri istediğin değere çeviren devreyi biraz zor bulacağından devreyi kendin yapmak zorunda kalabilirsin.ayrıca devre elemanlarınıda bulmak kolay değil.sana tavsiyem telefon bataryalarını birleştirip istediğin voltajı yakalamak olabilir emin ol daha kolay daha ucuza mal olabilir.ayrıca iyi araştırmalar yaparsan çok hafif ve aynı zamanda çok güçlü piller var işin çok rahat gürürler.ben normal pil gibi gözüküp 1,5 voltta 20-30 amper verebilen pillerin olduğunu biliyorum

ya bu ucak yarisma ucagi. o yuzden piller de kurallara dahil. yani ben baska bi pil kullanamam. bu kullandigim tur pillerden daha cok volt almak sitiyorum.
    hatta daha az pilden daha cok volt alabilirsem pil sayisini azaltirim ve agirliktan kazanirim.
    bu boost devreleri sanirim DC/DC convertor diye geciyo. onlardan bakicam biraz. kendim bir devre yapicak kadar da bilgili degilim. yurtdisindan filan da soyleyebilirim bu tur devreleri. sadece bana en yukske verimli, en az kayipli ve en rahat bulabilecegimi soyleyin.
    tesekkurler cevaplar icin

• quote:

Orijinalden alıntı: wassat

quote:

Orijinalden alıntı: djoy

smps devrelerden bahsetmiş anladığım kadarıyla.smps güç kaynakları ile arabalarda 12 dc voltu 220 volt şebeke hattına falan çevirebilirsin.bu devrelere örnek olarak bilgisayar güç kaynağı laptop şarj adaptörü lcd tv monitor besleme katları falan örnek olabilir.tabi istediğin değerleri istediğin değere çeviren devreyi biraz zor bulacağından devreyi kendin yapmak zorunda kalabilirsin.ayrıca devre elemanlarınıda bulmak kolay değil.sana tavsiyem telefon bataryalarını birleştirip istediğin voltajı yakalamak olabilir emin ol daha kolay daha ucuza mal olabilir.ayrıca iyi araştırmalar yaparsan çok hafif ve aynı zamanda çok güçlü piller var işin çok rahat gürürler.ben normal pil gibi gözüküp 1,5 voltta 20-30 amper verebilen pillerin olduğunu biliyorum

ya bu ucak yarisma ucagi. o yuzden piller de kurallara dahil. yani ben baska bi pil kullanamam. bu kullandigim tur pillerden daha cok volt almak sitiyorum.
    hatta daha az pilden daha cok volt alabilirsem pil sayisini azaltirim ve agirliktan kazanirim.
    bu boost devreleri sanirim DC/DC convertor diye geciyo. onlardan bakicam biraz. kendim bir devre yapicak kadar da bilgili degilim. yurtdisindan filan da soyleyebilirim bu tur devreleri. sadece bana en yukske verimli, en az kayipli ve en rahat bulabilecegimi soyleyin.
    tesekkurler cevaplar icin

yüksek gerilim istiyorsan gerilim katlama devreleri diye bir arat istersen ama gerilimi yükselttikçe akım çok azalır ama akımıda arttırmanın bir yolu vardı yanılmıyorsam

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:bXdHwnLq0xcJ:www.teknomerkez.net/makale.asp%3Fk%3D104+gerilim+katlama+devreleri&cd=1&hl=tr&ct=clnk&gl=tr&source=www.google.com.tr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marmix -- 12 Şubat 2011; 15:02:41 >

• 1000 voltlardan bahsediliyor bu devre katlama uygulamasinda.
    ben sadece 12 volt pil yerine 5 volt kullanip sonucta 16-17 volt civari elde etmek istiyorum. ve bunun verimli ve surekli olmasini istiyorum.
  • kardeş giriş gerilimi 5 volt yaparsan ikiye aktlama devresinden 10 volt alırsın 3e katlama devresinden 15 volt alırsın
  • Katlama devreleri yapıları gereği giriş gerilimini belirli bir katsayı uyarınca yükseltirler. İyi yanları pasif devre elemanları ile gerçekleştirilebilir olmalarıdır. Dez avantajlı yanları ise çıkışlarının yükleme etkisinden çok etkilenmesidir. Katlama devrelerine en çok tüplü tvlerin EHT katında rastlarız. 20kV lar civarlarında bir gerilim tüp için gerekli olan katot gerilimini oluşturur.

Bu örnekte arkadaşımızın ihtiyacı katlama devresi değil. Ortada gücü belli olan piller var. Öte yandan çalışma gerilimleri pilden daha yüksek olan ve bir nesneyi uçuracak kadar güçlü olan motor var. Burada tek ihtiyaç pil gerilimlerini istenen gerilimlere aynı anda gücü de sağlayacak boost dc-dc konvertör kullanmaktadır.

RC uçaklarının motorları hangi güçlere ihtiyaç duyar veya 12 voltluk bir akü veya pil grubu böyle bir motoru ne kadar sür çalıştırabilir bu konuyu bilmiyorum ama aşağıdaki linkler size yardımcı olabilir. Mesela aşağıdaki linkte sizin belirlediğiniz giriş gerilimi ve ihtiyaç duyduğunuz çıkış akımı ve gerilimine göre bir arama yapabilirsiniz.

http://www.linear.com/products/internal_power_switch_boost

Ben bir arama yaptım mesela, girişi 8 ila 12 volt arasında değişen, çıkışı 16 volt 1 A verebilecek olan bir kriter seçtim. Karşıma çıkan listeden lt1170'i seçtim. O devre elemanı ile ilgili link

http://www.linear.com/product/LT1170 şeklinde. Hemen zaten ilk sayfada devrenin nasıl olduğu görülüyor. 8 bacaklı bir entegre seçmiş olmak devrenin üretilmesini de kolaylaştırır.

Bence bu devre sizin ihtiyacınızı görecektir. Bu tip devreler genelde %80'in üzerinde verim ile çalışır. Yani devre üzerinde kaybolan güçü düşünmenize gerek yok. Linear Tech bu konudaki en iyi üreticilerden biridir ve bizim de kendi tasarımlarımızda da sıklıkla ver verdiğimiz devre elemanlarını üretir. Linklere bir bakmanızda yarar görüyorum.

• bilgiler icin cok tesekkur ederim.
    yalniz verdiginiz linkler 404 hatasi veriyo :S girip bakamadim hicbirine.
    ancak ben bitane sectim,http://www.linear.com/pc/productDetail.jsp?navId=H0,C1,C1003,C1039,C1014,P1258
    3,5v to 15v benim icin cok ideal gorunuyo, fakat akim 0,1A. bu akim degerinin nelere sebep olacagini hic bilmiyorum.
    mesela direk 4s LiPo pil yani 14,8 voltluk pili bagladigimiz zaman, kumandadan verilen komuta gore akim degisiyo.
    kumandanin altlarindayken okunan deger 3 amperken full gazda 20 ampere cikiyo.
    eger boost DC/DC devresi eklersem nasil bi sonuc alirim acaba?
    bir de bu benim sectigim devre iyi mi? ve bu devreyi bu siteden siparis verdigim zaman direk pile bagliyor muyum? yani hazir mi geliyo bu devre? yorum alabilir miyim?

motorun max gucu yaklasik 500 watt ve piller NiCD ve NiMH olucak. 2200mah civarinda kullanicaz, fakat eger bu devreden istedigimiz performansi alirsak 5000mah ve daha az voltluk aliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wassat -- 12 Şubat 2011; 23:37:06 >

• Motorun gücü beklediğimden çok yüksekmiş. Sizin bulduğunuz entegre en fazla 125mA verebilir ki 20A akımların yanında lafı bile olmaz. Eğer bu denli yüksek bir akım söz konusu ise aküler de en fazla 10 dakika dayanır zaten. Akülerin dayandığını varsaysak bile, her durumda motorun gücü ne ise o gücü verebilecek olan bir devre gerekli.

Öncelikle böylesine güçler söz konusu ise kaç voltu kaç volta yükseltmek gerektiğini iyice belirlemek gerek. Böyle bir durumda 12 veya 14.8 voltu 16 volt civarında yapmanın pek de bir faydası yok, çünkü gereken akım hala çok yüksek.

Ni-CD piller çoktan miyadını doldurmuştur. NiMH veya LiPolimer (bulursanız) tercih etmelisiniz. NiCD pillerdeki bellek etkisi sizi yarı yolda bırakabilir.

Sonuçta akü grubunun oluşturulduğu piller seri olsun paralel olsun, motora verilen güç belli olduğu için ve bu güç de doğrudan aküden sağlanacağı için, benim kanaatim bu uygulamada motor için istediğiniz gerilimi pillerin/akülerin uygun bir kombinezonu ile sağlamanız ve araya da gerilim yükseltici devre falan karıştırmadan motoru sürmeniz olurdu.

Saygılarımla.

• kural geregi nimh ya da nicd kullaniyoruz. ama ben nimh aldiricam.
    motorun max gucu 500 watt imis. biz ortalama 250 wattlarda calisiyoruz.
    bu dediklerinizi bende arastirarak buldum. fakat hala kafamda kucuk soru isaretleri var.
    bizim en uzun ucusumuz 4 dakika olacak ve 2200 mahlik 7cell nimh pil bu 4 dakikayi rahat karsliyior.
    benim aklimda ise soyle bir sey var. pil sayisini azaltip ucagi hafifletmek ve mah degeri daha buyuk piller koymak.
    mesela yanlis hesaplamadiysam 7 cell 2200 mahlik pil yerine 3 cell 5000 mahlik pil kullanabilirim. 7 cell 8,4volt iken 3 cell 3,6 volt olacak.
    ancak bu dc dc convertor ile 3,6 voltu 10 volt uzerine tasirsak hem motor guzel bir itki kuvveti yaratacak hem de hafif bir ucagimiz olucak. yaklasik 200 gram daha hafif.
    ancak bu dc dc convertorun 20 amperi desteklemesi gerekiyor. boyle bir convertor bulabilir miyim? ve bunlarin agirliklari ne oluyor? sanirim cok agir degiller.
    ayrica cumartesi gunu istanbul perpa ya gitmek istiyorum bunlar icin. orada bulur muyum ve bulursam ne kadara?

• ayrıca amper değeri için de yükselticiler varmış :D
    zaten iki ayrı kart verimi düşürecektir. o yüzden direk pili bağlasak daha iyi olucak belli ki ama yarışmadakilerden biraz farklı bişey yapmak güzel olabilir. hani biraz bir fark bile görsek bişeyler başarmışısz diyebiliriz.
    bu arada bu uçak bir yarışma uçağı. sanırım söylemeyi unutmuşum.

özet olarak;
    dc/dc convertor ile voltajı arttırıp amper değerini 25A civarında tutabilen kart bulunuyorsa o güzel olur
    ancak voltaj yükselirken amper düşük kalırsa bunun için amper yükseltici varsa onun hakkında yorum alabilir miyin? ve adı nedir? nerede bulurum? fiyatı nedir? :)
    biraz fazla darladım sizi :)
  • slm istedigin şey olmaz neden
    1 yapıcagın devre senin kulanacagın pilerden daha agır olacak
    2 nasıl bir devre yaparsan yap enerjinin dönüşüm kanununa göre güç kaybı yaşarsın maz verimliligin %90 olur oda çok zor

senin sorununu tek çözücek durum yarışmanın kuralarına dedigine göreee aykırıymıi lipo veya life piler ama kulanamıyorum diyorsun yapıcak birşey yok
    bu arada converterle ilgili ufak bir hespta yazıyımda aklında birşeyler oluşsun
    14v 20a çeken bir motorun var
    sen bunu 3.5 v 'u 14 20 a ya çıkarmak istiyorsun bunun için ilk kulanılan gücü bulalım
    Güç=volt x akım
    =14x20=280waat yapar
    peki 3.5 voltluk pilden bu dnüştürme esnasılda ne kadar akım çekilecek
    280=3.5volt x akım=80amper
    %10luk bir kayıpla çalışan bir converter devresi ile pilden sen 14 v 20 a akım çekebilmek için 88A akım çekmen gerekicek
    kısacası uygulanabilirligi yok

• bilgiler icin cok tesekkurler
    bir de bir sorum daha var, bu devreler surekli ayni voltu veriyo dimi?
  • bence böyle bir devre aramak yerine pilleri birleştirmeni tercih ederim pilleri tek bir noktada değilde yappılan uçağın farklı yerlerine denge ve hızı sağlamak amaçlı dağıtılabilir gibi bence yinede en doğrusunu sen bilirsin rc uçağı görmeden bişey diyemem ama benim dediğim taktik kolay ucuz dört pil olduğunu varsayarsan bunu uçagın ıkı kanatları ve arka - ön panale bir güzel dengeli yerleştirirsen o yaptığın devreden bile iyi olacaktır şunu unutma hız her zaman hafiflik değil birazda dengedir. mümkün olduğunca denge sağlamaya bak ve daha güçlü motorlara göz at
  • öncelikle yüksek gerilim aldım diye kârdayım diye düşünmemelisin..
    motorunun, alıcı devrelerinin voltajları neyse onu kullanman gerek fazla voltaj verdiğinde zarar verebilirsin.. senin asıl arttırman gereken pilin aynı voltajı çok daha uzun süre vermesi.. eğer süre önemli değilse (yani kısa süren bi yarışsa) o zaman aynı voltaja daha ufak pille ulaşmak..8.5vluk motora 15v verdiğinde kısa sürede bobinlerin ızgaraya dönüşmesine dair kokular alırsın üstelik o süre zarfında daha verimli olmaz da..
    dc to dc converter devreleri çok piyasada ve 1 kalem pille tüm sistemi çalıştırabilirsin ancak bu bi kaç saniye sonra pili bitirebilir de.. elde edebileceğin güç hiç bir zaman değişmez 5000v a çıkarsan da 0.0001v a düşürsen de..
  • Arkadaşlar forumda yeniyim buraya yazmak ne kadar doğru olur bilmiyorum ama bende bu günlerde boost konvertöre ihtiyaç duydum buradaki yazıların hepsini okudum değik yerli yabancı siteleride araştırıyorum fakat aradığımı da buldum denemez. Malum elektroniğin her devresi kendi başına bir okul gibi teorisini anlayıp bir devre tasarlamak öyle iki günde olmuyor, bende elimdeki 1.5 -3 veya 4.2 voltluk pillerimden birini 10-12 volt 0.1-0.5 amper aralığında bir çıkışla yaptığım devreler için kullanmak istiyorum. Niye bu pilleri kullanmak istiyorum birincisi bende bilmiyorum biraz kafayı taktım ondan, bu pillerden elimde sarz edilebir olarak epey var boşuna yeni pil almayayım,piller sarzlı olacağından devre usbden sarz edilebilir olsun istiyorum, eğer boost konvertörü küçük yapabiliyorsam terden ve ağırlıktan tasarruf etmek istiyorum. Şimdi bana 1.5 -3 veya 4.2 voltluk pillerimden birini 10-12 volt 0.1-0.5 amper aralığında bir çıkışla kullanabileceğim bir boost devresi önerebilecek olan (lineer elektroniğin bütün entegrelerine baktım) veya kısa yoldan bunu kendim yapabilecek konuma nasıl gelirim (internetten epey döküman indirdim teorisi karışık geldi daha doğru düzgün bişe öğrenemedim) bunu öğretebilecek plan var mı? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.