Şimdi Ara

BYD CEO'su: Çinli elektrikli araçlar rakiplerinden 5 yıl önde (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Başlılığınızı daha önce görmemiştim ,aynı konuyu 10 sene önce ileetiğim başlıkta paylaşmıştım .

Çin bu konuda ucuz fiyat politikası ile dünya pazarına girdi .Aslında ABD ve Avrupa planlı eksiltme konusunda kendi pazarlarını korumak için tedbir alması gerekir idi ,Türkiye sonrasında bu konuyu EU yasaları gereği uygulamak zorunda kalacaktır .

Sizin de iletmiş olduğunuz gibi bir ürünün kaliteli olup olmaması ancak zaman içinde ortaya çıkacak bir şeydir .Zaman bütün hataları ve eksiklikleri ortaya çıkaracaktır .

EV araç konusunda yapılan karşılaştırmalar bu nedenle gerçekçi bir karşılaştırma olamayacaktır .Çünkü sadece teknik özellikler ve ürünün fiyatı değil ,tamir istediğinde bunun sizi ne kadar yorup yormadığı ,tamir maliyeti ve ürünün ömrünün ne kadar yıl planlandığı gibi konular önem arz edecektir

Belki cep telefonunda bu konu önemsenmiyor ancak 2 milyona alınan araç için öyle 5 yılda bir değiştir söz konusu değildir .

Elektromekanik araçlarda sadece batarya konusı dışında yer alan güvenlik ,sensörlerin kalitesi ve ömrü ,yazılımların hataları ve DC motor ekipmanlarının da ileride ççıkacak arızalarda size ne kadara mal olacağı ve planlı eksiltmenin olup olmadığı konuları önümüzdeki günlerin forum tartışma başlıkları arasında yer alacaktır .Eğer gerçekten ciddi bir arge mühendislik ve ürün seçimi yapılan EV ürünü varsa ileride hep öne çıkan bir marka değeri elde edecektir.

Her komponentin kendi içinde kaşite standartı mevcuttur ve bu kategori şartnameleri aslında bu komponentin kalitesini belirlemektedir . Testlerde bu aşırı şartlar uygulalanarak ürünün karşılaşacağı koşullar simule edilmeye çalışılır ve meseşa 1000 saat bir kategori testi ürünün 10 sene sorunsuz çalışmasını garanti eder .Mühendislerin bu konuda bilgisi ve tecrübesi çoktur ama ürün oluşturulurken teknik çizimlerinde bu şartların resim üzerinde talep edilmesi ve kalite kontrol bölümünün bu parçaları test ederek ürün oluşturması gerekmektedir .

işte bu aşamada satınalma ,Arge ve kalite arasındaki hiyerarşi üst yönetimin ürünü kaç paraya mal edilmesi ve hangi noktalarda tasarruf edilemesi konusunda yönlendirmesi ile aksama yaşar .

Ürün mükemmel şartlara dayanabilir şekilde tasarlanabilir ama satınalma bu vasıftaki ürün için teklif aldığında kalite nedeniyle 1 dolar yerine 10 dolar altında teklif bulamayabilir .

Ürün tasarım aşamasında kaç usd mal olacağı belli değildir ,mühendislik ürün parçalarının eksiksiz çalışması için ön tasarımı yapar ve satınalma ve imalat tarafı size bu ürün parçalarının kaça ve ne sürede temin edileceğini söyler ,buna göre bazen maddi nedenlerden, bazen termin süresi uzunluğu nedeniyle birçok noktada fedakarlık (waiving) yapmak gereksinimi nedeniyle geri adım atılır.IŞTE aslında planlı eksiltmenin başladığı yer de burasıdır .

Bu konu uzay mekiğinde de ,uydu üretiminde de ,her alanda karmaşıklık ve zaman kısıtlılığı yönetimin bşkerek istemeden geri adım atmasını gerektirebilir .

Bir ürünü oluşturan komponentler ne kadar çok ,karmaşık ve zorlayıcı şartlar var ise bu ürünğn seri üretim sonrası karşılaşacağı sorunlar da karmaşıktır .Ancak revize edilerek düzeltilme durumu da her zaman mevcuttur .Bazen ürün sizin cep telefonu örneğinizdeki gibi tüketici tarafından iletilen sorunlar fab. toplanarak bir sonraki versiyon üründeki aksama düzeltilebilir .Bu konuda çok başlıklı ve karmaşık bir piyasa koşulu olabilmektedir .Rekabet koşulu da bu zorlayıcı şartların en önemlisidir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• vezir kullanıcısına yanıt
    O işte planlı eskitme biraz havada kalmış. Buradaki geri adım atma sürecinden kastınız nedir?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Broon kullanıcısına yanıt
    Planlı eksiltme de ürünün son hali uzun dayanımdan kaçınmak için belirlenmiş komponentlerin ömürlerini sınırlayıcı tasarımda bulunmak bulunur .Genellikle bu tür durumlar ürün mükemmel koşullara ulaşan revizyonundan geri adım atmak demektir .

Ancak garanti süresi içinde arıza oluşuyorsa bu durumdan üretici sorumlu olduğu için böyle bir durumdan önce ürünün daha iyi duruma getirmek için arızanın oluşmaması için revizyonu gereklidir .

Bu nedenle farklı zamanlarda üretilmiş ürünler farklı kalite gereksimi son kullanıcıya sunabilirler .
    mesela
    2024 ürretimi A arızasını yaparken
    2025 üretiminde bu arıza düzeltilmiş olur ve kullanıcıdan geri dönüş olmaz . Geri dönüşler garanti kapsamında bakımdan sorunları bildirilen bayii tarafından ,arıza verisi olarak fab. iletildiği için arge bir ürün geliştirme yapmasını bekleriz

Planlı eksiltme tamamen kötü niyetli bir eylemdir .

Ürünün son kullanım ömrünü sınırlayan parça ve yarı mamul ürün bilinçli olarak zayıf tasarlanarak garanti sonrası ürünün değiştirilmesine neden olması beklenir .

2024 modelinde bir arıza yokken
    2025 modelinde A arızası çıkmaya başlar

Buradan siz hangi sularda yüzdüğünü anlayabilirsiniz

Genellikle bu konu şu şekilde karıştırılır

eski yıllarda daha dayanımı olan bir ürün sonraki modellerde sıkıntı çıkarmaya başşar ise ,burada piyasa ağzıyla "üründen çalma " konusu piyasada dolaşmaya başlayabilir .Aslında bu konu rekabet nedeniyle ürünü ucuzlatabilmenin bir sonucu olabilir.

Rekabet ve bütçeler kısıntısı ile ürünün sonraki revizyonları, ilk çıkan üründen daha fazla özelliklere sahip olabilir iken ,ürünün maliyetini artırıcı satınalmalardan kaçınılması nedeniyle kısa ömürlü ürüne geçiş yapılabilir .Rekabet her zaman iyi bir şey değildir çünkü maliyet baskısı ürünün uzun kullanım ömrünü azaltabilir .

mesela A model tuşlu tasarım iken B ürünü dokunmatik az tuşlu olarak piyasaya sunulabilir .Burada reklam olarak son teknoloji vurgusu yapılırken aslında ürün üretim maliyetşerinin azaltılması kaygısı da olması muhtemeldir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 27 Şubat 2025; 10:36:6 >

• vezir kullanıcısına yanıt
    Aslında yukarıdaki geri adım atma sürecinden kastınız, bu firmaların maliyet ucuzlatmadaki kararlarının mı geri adım atılmasıydı?

Planlı eskitme konusunun çok iç içe girdiği konulardan bir tanesi bahsettiğiniz gibi maliyet düşürme. Genellikle firmaların bu tercihinin bir sonucu da olabilir, bunu kavramın genelinden ayırmak gerçekten zor.

Daha ucuz maliyet demek, beraberinde bazı kalite problemlerine neden olmakta örneğin boya soyulmaları ya da soğutma görevinde yetersiz kalan malzemeler gibi direkt olarak teknolojik aletlerin kullanım performansını etkiler. Yani gerçekten planlı bir tercih mi yoksa işgüzarlık mı somut olarak tartışmak gerekiyor.

Genellikle ARGE çalışmaları ile de fiyat optimizasyonu ve kalite optimizasyonu arasında arasında bir denge bulunmaya çalışılır. Bu konuda başarısız olununca kullanım ömrü kısalan ürünler ortaya çıkar.

Diğer bir başka konuda bir Fransa örneği verilmiş psikolojik bir etki mi yoksa yazılımsal olarak eskitmemi var emin olamadım. O konuda ne düşünüyorsunuz?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Broon kullanıcısına yanıt
    quote:

Aslında yukarıdaki geri adım atma sürecinden kastınız, bu firmaların maliyet ucuzlatmadaki kararlarının mı geri adım atılmasıydı?

hayır
    Planlı veya bilinçli eksiltme konusunda ürünü ucuzlatma hedeflerden birisi değildir .Ürünün yenisinin veya yeni modelinin alınması hedeflenir .(gizli hedef)

Ancak ilk yeni ürün piyasaya çıkarken arge masrafları çok yüksek olduğu için genelde usd olarak ilk ürünler pahalı olması normal kabul edilir .Piyasada rakibi olmayan ürünün satınalma beklentisi de olacağı için arge masrafları komple ürün içine yerleştirilir .

İlk iphone çıkışını reklamını ,cep telefonları dünyasına girişini düşünün ,neyi kastettiğimi anlayacaksınız.

Beklenti ancak ürün kullanılmaya başlayınca netleşmiştir .Burada sadece eksiklik bilinmeyenler olabilir .Diğer modellerde eksiklikler ve beklentiler için farklı modelle devam edilmiştir .

Tuşu bozuluyorsa ,daha dayanıklı olanı konulabilir ama ürün çok dayanıklı tasarlanmış ve garanti ömrünün mesela 3 katı 5 katı sürede bir ciddi sorun yaratmıyor ise ,yeni modelini satmak nasıl mümkün olabilir .İşte iphone için söylemiyorum ancak tüketici yeni modele geçmek için pilin dayanıksız olması ,yazılım dışında sistem kitlenmeleri ,hafıza vb koşullarına ihtiyaç duyması için profesyonelce ürün planlı eksiltmeye tabi olabilir

Konuyu anlatan bir başlığım vardı ,izlemediyseniz iletiyorum
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/98980628

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 27 Şubat 2025; 19:19:10 >

• Mesela bir EV araçta batarya ömrü ilk çıkan ürünlerde 10000 kere şarj döngüsü ile sonraki çıkan aynı firmanın ürününde 5000 saat şarj döngüsüne geçilmiş ise burada planlı eksiltmeden bahsedebiliriz .

Menzile dikkat çekerek hızlı şarj koşulları ile bilinçli bir eksiltme yapılıyorsa ,doğru bir iş yapılmıyor diyr düşünüyorum.

Garanti kapsamında bu ayrıntı belirtiliyorsa sorun yok ama kullanım sonrası siz şarj döngüsü azlığı nedeniyle şikayet ettiğinizde size yeni batarya öneriliyorsa ,üzerinde düşünmek gerekir .

Kullanım klavuzunda kaç kere min şarj yapılacağı ve hangi Şarj ünitesi ile bunun sağlanacağı belirtilmez ise ,açık kapı bilerek bırakılmış anlamına gelmez midir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 27 Şubat 2025; 19:51:3 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.