|
Bildirim
|
hocam Türkiye de eğitimi isim yapmış üniversitelerden birinden aldım, şu an Avrupada yine adı bilinen bir otomobil firmasında otonom araçlar üzerinde gömülü sistem yazılımcısı olarak çalışıyorum.
acı gerçekleri söyleyeyim. bilge adam kazık. öğrenciyken bana fiyat olarak 4-5 bin demişlerdi kaç sene önce. şu an eğer 7.5 bin istiyorlarsa haftada en az 40 saat eğitim vermeliler sınıf da 10 kişiyi geçmemeli. benim yazılımı nasıl öğrendiğime gelirsek; 1- öncelikle ingilizce öğrenmelisin. 2- kitap veya videolardan çalışmalısın. benim zamanımda bu kadar video yoktu, kitap vardı sadece dolayısıyla kitaptan çalışmaya alışığım ve meyilliyim. kitapta ilerleme hızın okuma-anlama hızınla orantılı, videoda adamın konuşma hızı da etkili oluyor, video bana göre yavaş kalıyor. totalde 30 saatlik video eğitimi için en az 90 saati gözden çıkarman lazım, bir de kitaplar daha sistemli ve düzenli oluyor. video sevenler de var, kişisel bir durum kendine uygun olanını seç. bu işin denklemi: amazondan kitap bak, iyi oy alan kitapları seç, bu kitapları internetten edinmeyi öğren, otur çalış. 400 sayfa civarı bir kitap 1-2 ayda bitiyor, 800-1200 sayfa kitap 3-4 ayı bulabiliyor buna göre ayarla işte kendini. motivasyon yüksekse daha kısa sürer. video için udemy de ucuz ve kaliteli eğitimler bulabilirsin (25-35 TL arasına düşüyor bazı eğitimler, indirimleri takip et 300-400 TL ödeme). spring eğitimi fena değil mesela, zenci bir adamın dersi var ama ingilizcesi anlaşılıyor. Udemy'i zaten Türkler Amerika'da yapmış, Türkiye'ye acayip kıyak geçiyorlar fiyat konusunda. 4- webforms un devri geçti, hala kurslarda öğretiyorlarsa kazıklıyorlar demektir. direk MVC çalış. 5- kurumsal firmalar java ve C#, startuplar yeni şirketler python ruby javascript groovy tabanlı projeler yapar. 6- MVC öğreneceksen direk MVC tabanlı ve herşeyi MVC ye göre yapan bir framework çalış önce. böylece tasarımı ve mantığını anlarsın ve bir framework öğrenmiş olursun sonra daha serbest bir frameworke geçersin. tavsiyem: python django frameworkü ile başlamandır. ahanda kitap (internetten beleş bulursun): https://www.amazon.com/Django-Beginners-Build-websites-Python-ebook/dp/B079ZZLRRL/ref=sr_1_1_sspa?ie=UTF8&qid=1546725587&sr=8-1-spons&keywords=django+python&psc=1 çünkü python dil olarak java ve C#'a yakın. burda MVC mantığını kap, pythonu da göre göre öğreneceğinden diğerleri için ön hazırlık olur. sonra C# (.net core) ve Java'ya (spring MVC) atlarsın. C# frameworklerini öğrenmek daha kolaydır. hele artık visual studio da beleş oldu, visual code da geldi. C# öğrenmek acayip kolay ve öğrenimi rahat. ama çok java projesi olduğundan java frameworklerini de öğrenmen iyi olabilir. java ortamı yapboz gibi. birşey kullanacaksan başka yerden alıp projene monte etme olayı çok oluyor. C# ve pythonda ortamı bir kez kurunca çok plugin derdi fln yok, önce MVC mantığını öğreniyorsun; advanced kısmında biraz var, onları da internetten tutorial bulup yaparsın. tavsiye => python django -> sonra C# .net core -> spring MVC -> grails (bu sıra kolaydan zora doğru) grails'i Türkiye'de isteyen görmedim. grails 2 deyken groovy dilini öğrenip yapıyordun, sonra grails 3 de spring in üstüne inşa edildi. spring bilsen bile groovy öğrenmen lazım. kısacası o kadar kasma. python -> C# -> java yolunu seç, bu bile çoğu kişiye yeter. hatta C#'da kalsan bile yeter. ruby on rails de aslında MVC için çok güzel ama önce ruby dilini öğrenmen lazım, sentaksı java ve C#'a göre biraz daha farklı. dolayısıyla senin için ek iş demek. python dan diğerlerine geçmek daha kolay. sonradan gelen edit: arkadaşlar bu dediklerim internet programcılığı için. mobil içinse java (android) ve swift (ios) dilleri var; C# ile pyhon yok. gömülü sistem yazılımcıları da genelde C ve C++ kullanır. duruma göre matlab ve python da bilimsel olarak kullanılmaya başlandı ama daha çok sistemi görselleştirmek için bunlar. gerçek zamanda çalışan sistem C ve C++ ile yazılıyor. Bunun için de Türkiye'de genel olarak teknik üniversiteleri tercih etmelisiniz. (odtü veya itü. bilkent bile değil dikkat bilkent java'dan başlıyor. C ve C++ standart olarak gösterilmiyor belki isteyenler için ders açıyorlardır bilmiyorum ama ben TR'de çalışırken bilkentliler C++ bilmiyordu.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi besiktas_csharp -- 4 Eylül 2013; 22:13:15 > |
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fikretMCSD -- 30 Aralık 2014; 15:13:17 > |
|
|