eve taşındığımızdan bu yana çamaşır makinasını 1 milyoncudan alınan şaşmaz marka 15 20 tl civarındaki 5 metre uzatma kablosu ile 1.5 senedir herhangi bir sorun sıkıntı olmadan kullanıyordum düne kadar makina çalışırken su ısıtma zamanında prizde hafif bi sıcaklık oluyordu ama herhangi bir sorun teşkil etmiyordu ama dün tuvalete girdiğim süreçte banyoda ağır bi plastik yanık kokusu ile karşılaştım tabi ki de anlık müdahale ile durdurdum makinayı grup prize bağlı makinanın fişi tamamen yapışmış zorla zorla çıkardım kap kara olmuş durduk yere niye böyle olduğunu anlamadım makinanın ucundaki fişi kesip yeni bir dirsek topraklı kafa aldım kesip biçip montajı yaptım o anlık yıkama tamamlana kadar geçici olarak başka uzatma ile yıkmayı tamamladım ve fişini çektim ve bir daha takmadım fişe şimdi bu şekilde neden olduğunu merak ediyorum uzatma kablosu dandik olsa 1,5 senedir nasıl çalışıyor sıkıntı olmadan onun haricinde bir daha böyle olmaması için ne yapmam gerekli ? |
Çamaşır Makinesi Prizinin Erimesi: Nedenleri ve Çözümleri
Bir çamaşır makinesi prizinin erimesi, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu gösteren ciddi bir sorundur. Bu sorunun çeşitli nedenleri olabilir ve bunları bilmek, benzer durumlarla karşılaşma riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Nedenleri
- Aşırı Yükleme: Çamaşır makinesine kapasitesinin üzerinde çamaşır doldurmak, prize aşırı yük bindirebilir ve ısınmasına neden olabilir.
- Arızalı Priz: Arızalı veya gevşek bir priz, temas direncini artırarak aşırı ısınmaya yol açabilir.
- Hasarlı Kablolama: Çamaşır makinesine giden kablolar hasar görmüşse, kısa devreye neden olabilir ve prizin erimesine yol açabilir.
- Arızalı Çamaşır Makinesi: Arızalı bir çamaşır makinesi, aşırı elektrik akımı çekebilir ve prize zarar verebilir.
Çözümleri
- Aşırı Yüklemeden Kaçının: Çamaşır makinesini, üretici tarafından belirtilen kapasitesinin üzerinde doldurmaktan kaçının.
- Prizi Kontrol Edin: Prizi düzenli olarak kontrol edin ve gevşek veya hasarlı olup olmadığını inceleyin. Gerekirse, kalifiye bir elektrikçi tarafından değiştirin.
- Kabloları İnceleyin: Çamaşır makinesine giden kabloları hasar açısından inceleyin. Hasarlı kabloları kalifiye bir elektrikçi tarafından değiştirtin.
- Çamaşır Makinesini Kontrol Edin: Çamaşır makinesinde herhangi bir elektrik arızası olup olmadığını kontrol edin. Arızalı ise, onarım veya değiştirme için kalifiye bir teknisyene başvurun.
Önemli Uyarılar
- Priz erimişi durumdaysa, hemen elektriği kesin.
- Hasarlı prizi veya kabloları kendiniz tamir etmeye çalışmayın. Kalifiye bir elektrikçiyi arayın.
- Yangın riski oluşturabileceğinden, erimiş bir prize asla fiş takmayın.