Şimdi Ara

çaydanlıkta su kaynarken neden fokurdaması duraklar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
10.660
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Belki dikkat etmişinizdir, sabahları elektrikli veya gazlı ısıtıcıda su kaynatırken başta fokurdayan çaydanlık veya kettle (elektrikli ) bir süre sonra ocağın altı açık olduğu kalde fokurdamayı bir süreliğine kesmektedir.Sonra tekrar başlar ve 100 derecede iyice kaynayana kadar devam eder.

    Sorum şu ,
    neden bu bir süreliğine suyun kaynamasında duraklama olur gibi çaydanlık ses keser.Aklıma birçok şey geldi ama tam beni tatmin eden bir cevap bulamadım.



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Çaydanlıkta Kaynar Suyun Fokurdamasının Duraklamasının Nedeni

    Çaydanlıkta kaynar suyun fokurdamasının duraksaması, "kaynayan suyun kendini çaydanlıktan dışarı atması" olarak bilinen bir fenomenin sonucudur. Bu, suyun sıcaklığının kaynama noktasına ulaştığında oluşan hızlı buharlaşma nedeniyle meydana gelir.

    Suyun kaynama noktasına ulaştığında, tabandaki ve yanlardaki kabarcıklar hızla büyür ve yüzeye çıkar. Bu kabarcıklar, suyun yüzeyinde bir buhar tabakası oluşturarak daha fazla buharlaşmayı engeller. Bu buhar tabakası, "owen çaydanlık kapağı" olarak adlandırılır.

    Owen çaydanlık kapağı, altındaki suyun ısıyı emmesini engeller. Bu da suyun kaynama noktasındaki sıcaklığını korumak için daha fazla enerji gerektirir. Sonuç olarak, su kaynama noktasının üzerine çıkamaz ve buharlaşma duraksar. Bu duraklama, kaynar suyun fokurdamasının geçici olarak kesilmesine neden olur.

    Fokurdama tekrar başladığında, owen çaydanlık kapağı parçalanır ve buhar tekrar hızla buharlaşır. Bu süreç, su tümüyle buharlaşana kadar tekrar eder.

    Bu fenomen, çaydanlığın tasarımıyla da ilgilidir. Çaydanlıkların dar ağızları, buharın hızlı bir şekilde dışarı çıkmasını engeller ve owen çaydanlık kapağının oluşumuna katkıda bulunur.

    Çaydanlığının "çaydanlık neden su sıçratır" veya "çaydanlık su kaynarken patlıyor" gibi sorunlar yaşamasını önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsin:

    • Çaydanlığı her zaman yarısından fazlasını doldurma.
    • Çaydanlığın ağzına kadar su doldurmaktan kaçın.
    • Çaydanlığın ağzını açık bırak.
    • Çaydanlığı düzenli olarak temizle ve kireçten arındır.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • çaydanıkların istersen dercesini 110 getir çaydanlıkların içlerinde bi derce vardır suyun derecesi istenilen sıcaklığı bulduğu zamn çaydanlık kendini dinlendirir ve sıc. 85 derceyi bulduğun da yeni den suyu kaynatmaya başlar
  • benim sorum termostat ile alakalı değil.eğer dikkatli gözlemlerseniz belirli bir fokurdamadan sonra aynı ısı transferi devam ettiği halde suyun sesi kesiliyor sanki altı kapatılmış gibi .Bu neden olmaktadır bunu sormuştum
  • o kadar yıldır çay demlerim, hiç böyle bir şeye dikkat etmemişim
    eğer varsa böyle bir şey, nedenini ben de merak ettim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: .TaneR.

    o kadar yıldır çay demlerim, hiç böyle bir şeye dikkat etmemişim
    eğer varsa böyle bir şey, nedenini ben de merak ettim.


    aynen
  • Sıcaklık kavramının aslında kinetik enerjinin bir ölçüsü olduğunu biliyorsunuz. Bir cismin sıcaklığı onu oluşturan atomların-moleküllerin ortalama kinetik enerjisinin ölçüsüdür. Şimdi su ısıtırken dip kısım yüzeyden daha çok ısınacaktır. Bunun sonucunda dipteki moleküller yüzeydekilere göre daha sıcak olacaktır. Yani tek tek baktığımızda dipteki bazı moleküller 100 derecenin üstündeyken yüzeydekiler belki 40 derecede olacaktır. Ama bir termometre koyduğmuzda ortalama değeri ölçtüğümüzden, mesela 70 derece gibi, bir değer ölçeriz. Bu sıcaklık farkları şu sonuca yol açar: Dipte su kabarcıkları oluşur. Yani su kaynamadan önce baktığımızda dipte gördüklerimiz hava kabarcığı değil su kabarcıklarıdır. Bu kabarcıklar yeteri kadar enerjiye ulaştıklarında yüzeye doğru hareket ederler. Ancak daha önce de belirttiğim gibi yüzeye yakın bölgeler soğuk olduğu için burada su kabarcıkları da soğur ve patlarlar. İşte duyduğunuz sesin sebebi budur. Suyun tamamı 100 derecenin üzerine çıktığında su kabarcıkları yüzeye çıkarken patlamayacağı için böyle bir ses duymazsınız.

    Bir başka olgu da sıçramadır. Konuyla alakalı olduğu için onu da anlatayım. Cezvede veya çaydanlıkta su ısıtıp bu suyu fincana döktüğünüzde farkedersiniz su çosur çosur edip sağa sola sıçrar. Bunun sebebi çaydanlığın su değmeyen bölgelerinin 100 derecenin üstünde sıcaklığa sahip olmasıdır. Çaydanlıktaki durağan su ve bulunduğu bölgeler ise 100 derecenin altındadır. Eğer su bu bölgelere temas ederse ani bir şekilde buharlaşır ve sıçrama yapar. Olayın adı da buradan gelir.




  • açıklamalar için teşekürler doans1 gerçekten mükemmel anlatmışsın.İşte benim detayı ilgilendiren sorum da tam burada başlıyor neden kabarcık çıktığı değil , mesela kaynama süresini 10 dakika alırsanız 3-4 dakika sonra ses kesiliyor sonra tekrar başlıyor .Bunu en iyi elektrikli kettle larda görecdeksiniz.Bir gün suyu kaynatmaya başlarken başında durun ve sesin kesildiği ana dikkat edin.Bunun olması için bir neden yok gibi görünmesine rağmen bir 15 saniyelik sessizlik oluyor .İşte bu anda ne oluyor da fokurdama SESİ kesiliyor.Olay ses ile mi alakalı(frekans , amplitude) yoksa suyun başka bir gizemiyle mi?


    quote:

    Orjinalden alıntı: doans1

    Sıcaklık kavramının aslında kinetik enerjinin bir ölçüsü olduğunu biliyorsunuz. Bir cismin sıcaklığı onu oluşturan atomların-moleküllerin ortalama kinetik enerjisinin ölçüsüdür. Şimdi su ısıtırken dip kısım yüzeyden daha çok ısınacaktır. Bunun sonucunda dipteki moleküller yüzeydekilere göre daha sıcak olacaktır. Yani tek tek baktığımızda dipteki bazı moleküller 100 derecenin üstündeyken yüzeydekiler belki 40 derecede olacaktır. Ama bir termometre koyduğmuzda ortalama değeri ölçtüğümüzden, mesela 70 derece gibi, bir değer ölçeriz. Bu sıcaklık farkları şu sonuca yol açar: Dipte su kabarcıkları oluşur. Yani su kaynamadan önce baktığımızda dipte gördüklerimiz hava kabarcığı değil su kabarcıklarıdır. Bu kabarcıklar yeteri kadar enerjiye ulaştıklarında yüzeye doğru hareket ederler. Ancak daha önce de belirttiğim gibi yüzeye yakın bölgeler soğuk olduğu için burada su kabarcıkları da soğur ve patlarlar. İşte duyduğunuz sesin sebebi budur. Suyun tamamı 100 derecenin üzerine çıktığında su kabarcıkları yüzeye çıkarken patlamayacağı için böyle bir ses duymazsınız.

    Bir başka olgu da sıçramadır. Konuyla alakalı olduğu için onu da anlatayım. Cezvede veya çaydanlıkta su ısıtıp bu suyu fincana döktüğünüzde farkedersiniz su çosur çosur edip sağa sola sıçrar. Bunun sebebi çaydanlığın su değmeyen bölgelerinin 100 derecenin üstünde sıcaklığa sahip olmasıdır. Çaydanlıktaki durağan su ve bulunduğu bölgeler ise 100 derecenin altındadır. Eğer su bu bölgelere temas ederse ani bir şekilde buharlaşır ve sıçrama yapar. Olayın adı da buradan gelir.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Su ısıtıcıya su mu kaçtı ?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • sanırım cevabı şuydu..siz suyu kaynattığınız zaman üst taraftaki bir miktar su buharlaşır..ve bu buharlaşma bittiğinde fokurdama dediğiniz hadisede bitmiş olur..sonra alt kısımda kalan su buharlaşma noktasına gelene kadar fokurdama kesilir..böyle birşeydi sanırım..

    quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    açıklamalar için teşekürler doans1 gerçekten mükemmel anlatmışsın.İşte benim detayı ilgilendiren sorum da tam burada başlıyor neden kabarcık çıktığı değil , mesela kaynama süresini 10 dakika alırsanız 3-4 dakika sonra ses kesiliyor sonra tekrar başlıyor .Bunu en iyi elektrikli kettle larda görecdeksiniz.Bir gün suyu kaynatmaya başlarken başında durun ve sesin kesildiği ana dikkat edin.Bunun olması için bir neden yok gibi görünmesine rağmen bir 15 saniyelik sessizlik oluyor .İşte bu anda ne oluyor da fokurdama SESİ kesiliyor.Olay ses ile mi alakalı(frekans , amplitude) yoksa suyun başka bir gizemiyle mi?


    quote:

    Orjinalden alıntı: doans1

    Sıcaklık kavramının aslında kinetik enerjinin bir ölçüsü olduğunu biliyorsunuz. Bir cismin sıcaklığı onu oluşturan atomların-moleküllerin ortalama kinetik enerjisinin ölçüsüdür. Şimdi su ısıtırken dip kısım yüzeyden daha çok ısınacaktır. Bunun sonucunda dipteki moleküller yüzeydekilere göre daha sıcak olacaktır. Yani tek tek baktığımızda dipteki bazı moleküller 100 derecenin üstündeyken yüzeydekiler belki 40 derecede olacaktır. Ama bir termometre koyduğmuzda ortalama değeri ölçtüğümüzden, mesela 70 derece gibi, bir değer ölçeriz. Bu sıcaklık farkları şu sonuca yol açar: Dipte su kabarcıkları oluşur. Yani su kaynamadan önce baktığımızda dipte gördüklerimiz hava kabarcığı değil su kabarcıklarıdır. Bu kabarcıklar yeteri kadar enerjiye ulaştıklarında yüzeye doğru hareket ederler. Ancak daha önce de belirttiğim gibi yüzeye yakın bölgeler soğuk olduğu için burada su kabarcıkları da soğur ve patlarlar. İşte duyduğunuz sesin sebebi budur. Suyun tamamı 100 derecenin üzerine çıktığında su kabarcıkları yüzeye çıkarken patlamayacağı için böyle bir ses duymazsınız.

    Bir başka olgu da sıçramadır. Konuyla alakalı olduğu için onu da anlatayım. Cezvede veya çaydanlıkta su ısıtıp bu suyu fincana döktüğünüzde farkedersiniz su çosur çosur edip sağa sola sıçrar. Bunun sebebi çaydanlığın su değmeyen bölgelerinin 100 derecenin üstünde sıcaklığa sahip olmasıdır. Çaydanlıktaki durağan su ve bulunduğu bölgeler ise 100 derecenin altındadır. Eğer su bu bölgelere temas ederse ani bir şekilde buharlaşır ve sıçrama yapar. Olayın adı da buradan gelir.






  • sayın bonser24,
    yani fokurdamanın kesintiye uğraması için suyun üst yüzeyindeki kısmı basınç ile suyun tabanı arasında eşitlenme mi oluyor demek istediniz.Denge anında ses ve fokurdama azalıyor sonra denge bozulup tekrar fokurdamaya başlıyor ,diye anladım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.