Mrb arkadaşlar benim sorunum şu yeni bi tane oyun aldım.Oyunu bilgisayara taktığımda boş dvd olarak gözüküyo.Arkadaşımın bilgisayarında denedim oyun gayet iyi çalışıyo yani dvd de hata yok.Hata cd rom da olabilir diye düşündüm fakat diğer taktığım tüm cd'leri veya dvd'leri sorunsuz çalıştırıyo.Acaba hata nerde?Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler.
Bu genellikle fabrikasyon olmayan cd ya da dvdlerde karşılaşılan bir sorun.
Bu optik medyaların çalışma pernsibini biraz açıklamak gerekiyor bu soruyu yanıtlamak için.
Bu optik depolama sistemleri, depolama yüzeyine laser ışınının, bir mercek ile odaklanarak gönderilmesi ve dönen lazer ışınının geri dönüp dönmemesi ile elde edilen dijital verilerin yorumlanması ile çalışır.
CDwriter ve DVDwriter donanımları farklı üreticiler tarafından üretilmekte, bu nedenle farklı odaklanabilirlik değerlerine sahip olabilmekte. Yani lazeri odaklayan merceğin odaklayabileceği aralıkta töleranslar bulunmaktadır.
Sizin durumunuzda belirttiğiniz optik ortam arkadaşınızın donanımında odaklanabilinir aralıkta kalmakla birlikte sizin donanımınızda odaklanabilinir aralığın dışında kalmaktadır.
Bilgisayar geçmişi eski olan ve commodore 64 kullanmış kişiler bu durumu çok yakından bilirler. Commodore 64 veri ve programları ses kasetlerine kayıt eder ve okurdu. Her donanımın kafa ayarı da farklı olduğu için farklı bir cihazla kayıt edilmiş bir kaseti okumak için kafa ayarı yapmak gerekirdi.
Ayrıca eski tip tek katman okuyabilen DVDlerin çift katmanlı DVDleri okuyamadığını da göz önünde tutmak gerekir.
Sisin durumunuzda arkadaşınızın DVDWriterini ödünç almak en basit çözüm olacaktır.