Şimdi Ara

Cebir biliminin babası EL-HARİZMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
2.807
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

cebir ile araştırma yaparken çok güzel bir çalışma ile karşılaştım. Bu çalışma bir matematik öğretmeni tarafından hazırlanmış bir çalışma. Cebir biliminin babası olan el-harizmi yi bizlere tanıtıyor ve unuttuğumuz ve sahip çıkmamız gereken bir geçmişi bizlere taşıyor. Faruk Altunkaynak hocamız, öğrencilerinin deyişiyle herhalde namı değer faruk hoca :) 'nın bu çalışması gerçekten beni çok mutlu etti ve çok etkiledi. bunu sizlerle paylaşmak istedim. Çalışmayı okuyun ne demek istedigimi daha iyi anlacaksınız.

www.farukhoca.net bu adresten okuyabilirsniz.

Saygılarımla...

• Al-Harizmi Perstir yani İranlıdır. Nasıl sahip çıkmamız gereken bir geçmiş olduğunu anlayamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaotika

Al-Harizmi Perstir yani İranlıdır. Nasıl sahip çıkmamız gereken bir geçmiş olduğunu anlayamadım.
    quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Al-Harizmi Perstir yani İranlıdır. Nasıl sahip çıkmamız gereken bir geçmiş olduğunu anlayamadım.

Bilim ve İlim Nesnel ve Evrenseldir.

Sanırım Bundan Söz Ediyor arkadaş...
  • sevgili arkadaşım,

içeriği okursan el harizmi, kesinle türk kökenli bir bilim adamıdır. belki başka bir harizmi var onunla karışmış olabilir kesinlikle Muhammed ibni Musa el Harizmi türk kökenli olup bağdatta "Beytülhikme" yani "Bilgelik evi" nin müdürüdür.

Çalışmayı okumadan böyle önyargılı davranmak pek hoş değil bence. Okumanı tavsiye ederim. Zaten sitenin girişinde onun türk kökenli olduğu yazmaktadır. Ayrıca onu tüm Avrupa ve Dünya kabul etmektedir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: C.C.C.P.

quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: C.C.C.P.

avrupa zaten sahip çıkmış bilgisayar programcılığının babası kabul etmiş.

bilen anlar.. Algoritma ne demektir?

• bildiğim kadarıyla, Harzem'li. türkistan ve özbekistan sahip çıkıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: narada

bildiğim kadarıyla, Harzem'li. türkistan ve özbekistan sahip çıkıyor.
    quote:

Orjinalden alıntı: narada

kardeşim sen daha önce bu ismi duydun mu?
    nasıl sahip çıkmışlarsa sende sahip çık!
    bu bizim değerimiz, çok daha yakın bize. bağdatta yaşadı..
    bu coğrafya bir di o zamanlar
    bilim dili de bizim dilimizdi...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: sideLord

quote:

Orjinalden alıntı: narada

kardeşim sen daha önce bu ismi duydun mu?
    nasıl sahip çıkmışlarsa sende sahip çık!
    bu bizim değerimiz, çok daha yakın bize. bağdatta yaşadı..
    bu coğrafya bir di o zamanlar
    bilim dili de bizim dilimizdi...

Alıntıları Göster
    Bakınız wikipedia da iranlı olduğunu söylüyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_ibn_M%C5%ABs%C4%81_al-Khw%C4%81rizm%C4%AB

Yani iran sahip çıkmış, tüm dünya da öyle biliyor. İsterse etnik olarak türk olsun, El harizmi kitaplarını arapça farsça yazmıştır yani iran-ortadoğu kültürüne sahiptir. Bizim sahip çıkmamız birşey ifade etmeyecek. Bir Kaşgarlı Mahmut gibi, bir Yusuf Has Hacip gibi, bir dede korkut gibi değil yani.

Hayır sahip çıkacaksanız islam kültürü adına sahip çıkarsınız, ona birşey diyemem.

• quote:

Bakınız wikipedia da iranlı olduğunu söylüyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_ibn_M%C5%ABs%C4%81_al-Khw%C4%81rizm%C4%AB

Yani iran sahip çıkmış, tüm dünya da öyle biliyor. İsterse etnik olarak türk olsun, El harizmi kitaplarını arapça farsça yazmıştır yani iran-ortadoğu kültürüne sahiptir. Bizim sahip çıkmamız birşey ifade etmeyecek. Bir Kaşgarlı Mahmut gibi, bir Yusuf Has Hacip gibi, bir dede korkut gibi değil yani.

Hayır sahip çıkacaksanız islam kültürü adına sahip çıkarsınız, ona birşey diyemem.

Alıntıları Göster
    El Harezmî - (Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi) - Harizm 780 - Bağdat 850

Türk kökenli Matematik veAstronomi bilginidir. Cebir ve Astronomi bilimlerinde önemli eserler yazmıştır. Harizmi'nin Ahmed, Muhammed ve Hasan adlı üç çocuğu olup, hepsi de Matematik bilimi üzerinde ciddi çalışmalarıyla tanınır.

Hive bölgesinde bir Türk şehri olan Harizm'den Bağdat'a gelerek zamanın alimlerinden ders aldı ve kendini yetiştirdi. Harizmi, zamanın Abbasi Halifesi Me'mun'dan yardım ve destek gördü. Bağdat'taki Saray Kütüphanesi'nin idaresi kendisine verildi. Matematik ve Astronomide araştırmalar yaptı.

Doğu ve Batı ilim aleminde Cebir'e yaptığı katkılarla ün yapıp, tanınan Harizmi; bu sahada ilk eser sahibidir. Eserlerinde Avrupa'nın bilmediği "sıfır"ı kullanıp, cebir işlemlerini geometrik düşüncelerle temellendirdi. Harizmi, "Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele" adlı eserinde, "cebir" kelimesini Matematiğe kazandırdı. Cebir konuları metodik ve sistematik olarak ilk defa ortaya koydu. Zamanın matematiğine yeni bir yön vermiştir.

Latince'ye çevrilip, Avrupa'da yüzyıllarca faydalanılan, "Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele" 'nin Arapça aslıyla Batı dillerine tercümesi Avrupa ve Amerika'da yayınlandı. Eser; bir önsöz, beş bölüm ve bir de ek bölümden meydana geliyordu. Muhteva olarak; birinci ve ikinci dereceden denklemlerin çözüm şekilleri, bilinmeyenleri, çeşitli cebir hesaplamalarını misallerle açıkladıktan sonra; nazari ve tatbiki hesaplama şekilleri, zamanın hükümet işlerine ait hesapların yapılması, kanalların açılması, bina yapımı, esnaf ve tüccar için lüzumlu işaretleri kapsıyordu. İkinci önremli eseri: "Kitab-el Muhtasar fi hisaballindi" isimli kitabıdır. Arapça aslı mevcut olmayan, Cambridge Üniversitesi'nde bulunan ve "Algoritmi de numero indoram" adlı Latince kitaptır. Bugünkü "logaritma" terimi, Harizmi'nin bu eserinde Latice, "algazizmi" olarak geçtiği sanılmaktadır.

sanırım o dönemde, pers ve türk sınırları tam net değildir.
    ancak çocukluğu, aldığı eğitim, yaşam çevresi düşünüldüğünde ise arap sayılabilir. sonuçta bağdat kültürüyle ve o dönemde çok yaygın olan bağdatlı felsefecilerle iç içe yaşadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narada -- 24 Aralık 2007; 22:41:34 >

• quote:

El Harezmî - (Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi) - Harizm 780 - Bağdat 850

Türk kökenli Matematik veAstronomi bilginidir. Cebir ve Astronomi bilimlerinde önemli eserler yazmıştır. Harizmi'nin Ahmed, Muhammed ve Hasan adlı üç çocuğu olup, hepsi de Matematik bilimi üzerinde ciddi çalışmalarıyla tanınır.

Hive bölgesinde bir Türk şehri olan Harizm'den Bağdat'a gelerek zamanın alimlerinden ders aldı ve kendini yetiştirdi. Harizmi, zamanın Abbasi Halifesi Me'mun'dan yardım ve destek gördü. Bağdat'taki Saray Kütüphanesi'nin idaresi kendisine verildi. Matematik ve Astronomide araştırmalar yaptı.

Doğu ve Batı ilim aleminde Cebir'e yaptığı katkılarla ün yapıp, tanınan Harizmi; bu sahada ilk eser sahibidir. Eserlerinde Avrupa'nın bilmediği "sıfır"ı kullanıp, cebir işlemlerini geometrik düşüncelerle temellendirdi. Harizmi, "Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele" adlı eserinde, "cebir" kelimesini Matematiğe kazandırdı. Cebir konuları metodik ve sistematik olarak ilk defa ortaya koydu. Zamanın matematiğine yeni bir yön vermiştir.

Latince'ye çevrilip, Avrupa'da yüzyıllarca faydalanılan, "Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele" 'nin Arapça aslıyla Batı dillerine tercümesi Avrupa ve Amerika'da yayınlandı. Eser; bir önsöz, beş bölüm ve bir de ek bölümden meydana geliyordu. Muhteva olarak; birinci ve ikinci dereceden denklemlerin çözüm şekilleri, bilinmeyenleri, çeşitli cebir hesaplamalarını misallerle açıkladıktan sonra; nazari ve tatbiki hesaplama şekilleri, zamanın hükümet işlerine ait hesapların yapılması, kanalların açılması, bina yapımı, esnaf ve tüccar için lüzumlu işaretleri kapsıyordu. İkinci önremli eseri: "Kitab-el Muhtasar fi hisaballindi" isimli kitabıdır. Arapça aslı mevcut olmayan, Cambridge Üniversitesi'nde bulunan ve "Algoritmi de numero indoram" adlı Latince kitaptır. Bugünkü "logaritma" terimi, Harizmi'nin bu eserinde Latice, "algazizmi" olarak geçtiği sanılmaktadır.

sanırım o dönemde, pers ve türk sınırları tam net değildir.
    ancak çocukluğu, aldığı eğitim, yaşam çevresi düşünüldüğünde ise arap sayılabilir. sonuçta bağdat kültürüyle ve o dönemde çok yaygın olan bağdatlı felsefecilerle iç içe yaşadı.

Alıntıları Göster
    Hangi ırktan ,dinden olursa olsun gerçekten değerli bir bilim insanı..

• İmparatorluk içinde ve sınırlarında çeşitli düşünürler yaşadı.Ancak bunların bazıları İmparatorlukla hep çatışma halinde kaldılar.Kimi imparator yanına aldı.Kimisi reddetti.
    Bu değerli düşünürler insanlığa çeşitli hizmetler sundular.Ancak hiçbirisi bir Avrupa lı, bir Amerika lı düşünür ve bilim adamları gibi toplumun değişim ve dönüşümünü başlatamadılar.Nedense bunu çok önemsiyorum.

Bize düşen bu düşünürleri yeri geldiğinde abartmadan yadetmektir.(Kuru kuruya övünme değil)
  • Arkadaşlar bende arkadaşın önerdiğiwww.farukhoca.net adlı siteye girdim. Çalışmayı detaylı inceleme fırsatı buldum ve çok memnun oldum teşekkür ediyorum. Çalışmayı yapan kişilerin yararlandığı kaynakları inceledim. Kaynak gösterdikleri bilim adamları arasında dünyaca üst seviyelerde tanınmış bilim adamlarımız var. Ayrıca El-Harizmi türk kökenli bir bilim adamı olduğu çalışmada ispatlanmaktadır. Lütfen batıya karşı edindiğimiz "aşağılık kompleksi"nden kurtulalım. Tüm Avrupa ve amerika bilim dünyası El harizmi yi kabul etmiş ve kelimesine bile dokunmadan "cebir-Al gebra" demiştir. Bilgisayar programcılığının babası olarak kabul edilen bu bilim adamımızın kökeni hakkında kesinlikle bir tartışma yoktur aslında bilim dünyasında. Fakat bilindiği gibi bazı kimseler kendilerine ait olmayan şeyleri de sahiplenebilirler. Kopyalar asıllarını daima yaşatırmış. İran da bir festivaal düzenlendiği doğrudur. Ancak el harizmi Bağdatta "Beytülhikme(Bilgelik evi)'nin müdürüdür. Tartışma sadece harizminin yaşadığı yıllar üzerinedir. Einstein "Ön yargıyı yıkmak, atomu parçalamaktan zordur" demişti. Lütfen önyargısız düşünüp okuyalım. Yüzyılın beyin cerrahı gazi yaşargil, Türklerin Einstein'ı Oktay sinanoğlu, Kalp doktoru Mehmet öz... Daha nice örnekler bu toprakların evladı deği mi. Kuru kuruya övünmek değil tabii Ancak "geçmişini bilmeyen geleceğe güvenle bakamaz". Tüm dünyada bilim dili şu anda ingilizce iken o dönemlerde de Arapça idi. Uygarlığı ile övünen batı dünyası bugün kullandığımız onlu sayı sistemini 12.yüzyılda almıştır bizden... yani tam 3 yüzyıl sonra...
    saygı ve sevgiler...

• hangi site de ne yazıldığından daha çok hangi bilim adamının yazdığı önemli değil midir?

Örneğin,
    www.farukhoca.net adresinde ki bilimsel çalışmada kaynak olarak verilen 2 adet isim vereyim sadece 1. Prof. dr. Zekai şen... oxford üniversitesi tarafından önümüzdeki 1000 yılın bilimde öncü 500 kişisinden biri seçilmiş, ayrıca aynı kişi New york ta "Men of year" yılın adamı seçilmiş...

daha sı dünyanın saygın A sınıfı dergilerinde 100 lerce makalesi olan bir bilim adamı 2. Kaya Kılan.

tüm bilimsel çalışmalarını nerdeyseel harizmi üzerine yapmış, bilgisayar programcılığı üzerine çalışan bir bilim adamımız. el harizmi festivallerine bizzat katılmış. yani el harizmi köken olarak türk tür. Ayrıca din ve coğrafya olarakta ortak paydamız söz konusudur... yani onlara ne kadar yakınsa(!) bize ç daha yakındır ve bizimdir...

Amaç övünme değil sahip çıkarak ilham almaktır...

şu anda Lise 2 matematik kitabında M.E.B 2. derece denklemlemler konusunda resmi ve kısa hayatı verilemktedir. merak edenler lütfen MEB yayınlarına baksın

• quote:

Orijinalden alıntı: sideLord

hangi site de ne yazıldığından daha çok hangi bilim adamının yazdığı önemli değil midir?

Örneğin,
    www.farukhoca.net adresinde ki bilimsel çalışmada kaynak olarak verilen 2 adet isim vereyim sadece 1. Prof. dr. Zekai şen... oxford üniversitesi tarafından önümüzdeki 1000 yılın bilimde öncü 500 kişisinden biri seçilmiş, ayrıca aynı kişi New york ta "Men of year" yılın adamı seçilmiş...

daha sı dünyanın saygın A sınıfı dergilerinde 100 lerce makalesi olan bir bilim adamı 2. Kaya Kılan.

tüm bilimsel çalışmalarını nerdeyseel harizmi üzerine yapmış, bilgisayar programcılığı üzerine çalışan bir bilim adamımız. el harizmi festivallerine bizzat katılmış. yani el harizmi köken olarak türk tür. Ayrıca din ve coğrafya olarakta ortak paydamız söz konusudur... yani onlara ne kadar yakınsa(!) bize ç daha yakındır ve bizimdir...

Amaç övünme değil sahip çıkarak ilham almaktır...

şu anda Lise 2 matematik kitabında M.E.B 2. derece denklemlemler konusunda resmi ve kısa hayatı verilemktedir. merak edenler lütfen MEB yayınlarına baksın
    cebirsel ifadelerin 1. kademesine bakıyorum çok zor.adam nasıl onları çözmüş şaşmak lazım...

• quote:

Orijinalden alıntı: comand.com kardeş

cebirsel ifadelerin 1. kademesine bakıyorum çok zor.adam nasıl onları çözmüş şaşmak lazım...

Alıntıları Göster
    Gerçekten özellikle 9.yüzyıl gibi erken bir zamanda yaptığı bu çalışmalar onun ne kadar büyük bir matematikçi olduğunu göstermektedir. Ne mutlu insanlığa yararlı eserler bırakan insanlara... zaten toplama ve çıkarmanın sağdan sola da yapılması gerektiği kuralını da o öğretmiş

• quote:

Orijinalden alıntı: hace571

Gerçekten özellikle 9.yüzyıl gibi erken bir zamanda yaptığı bu çalışmalar onun ne kadar büyük bir matematikçi olduğunu göstermektedir. Ne mutlu insanlığa yararlı eserler bırakan insanlara... zaten toplama ve çıkarmanın sağdan sola da yapılması gerektiği kuralını da o öğretmiş

Alıntıları Göster
    böyle şeyler yazmayın. harezmi de kim! fazıl say varken. çalarmıymış piyano? yok. o zaman gerici adam. modern türk insanına böyle kişilikleri tanıtmayın.

bulandırmayın denizi, yandırmayın..

• quote:

Orijinalden alıntı: forvet09

böyle şeyler yazmayın. harezmi de kim! fazıl say varken. çalarmıymış piyano? yok. o zaman gerici adam. modern türk insanına böyle kişilikleri tanıtmayın.

bulandırmayın denizi, yandırmayın..

Alıntıları Göster
    Haklısınız gerçekten hayat piyano üzerine kurulmuş öyle yürüyor. Piyano olmasa ne yapardık acaba diye düşünüyorum. Halimiz ne olurdu acaba?
    Fazıl say çok yararlı işler yaptı modern insanımıza "onu çoğaltmak lazım..."

• quote:

quote:

İçimizden bazılarının nedense Türk ya da İslam geçmişine karşı sürekli önyargılı olarak eleştirileri ve muhalefeti bulunmaktadır. Bunun nedenini ya da psikolojik arkada yatan sebeplerini bir türlü anlayabilmiş değilim ancak El-harezmi gibi daha birçok İslam alimine de persler sahip çıkmaya çalışmaktadır. Bunun sebebi nasıl ki zamanımızda evrensel dil olarak ingilizce kullanılmakda idi ise o zamanın insanlarıda Arapca ya da farscayı tercih etmişlerdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: fcaglayan

quote:

İçimizden bazılarının nedense Türk ya da İslam geçmişine karşı sürekli önyargılı olarak eleştirileri ve muhalefeti bulunmaktadır. Bunun nedenini ya da psikolojik arkada yatan sebeplerini bir türlü anlayabilmiş değilim ancak El-harezmi gibi daha birçok İslam alimine de persler sahip çıkmaya çalışmaktadır. Bunun sebebi nasıl ki zamanımızda evrensel dil olarak ingilizce kullanılmakda idi ise o zamanın insanlarıda Arapca ya da farscayı tercih etmişlerdir.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: fcaglayan

quote:

birincisi: persler de islamı savunurlar.

ikincisi: dil benzetmen tamamen yanlış, harizmi beyrutta büyümüş.

üçüncüsü: kimsenin (hele yazdıklarını okuduğum kadarıyla kaotika nın) türk ya da islam geçmişine karşı önyargılı olduğunu sanmıyorum. o daha çok sizin hüsnü kuruntunuz.

dördüncüsü: bilim adamlarının ve bilimin milleti, dini, dili, ırkı yoktur. çalışmalarının toplamı (sonuçları+uygulamaları) evrenseldir. herşeye "reklam gözüyle" bakınca durum oraya varıyor.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: fcaglayan

quote:

birincisi: persler de islamı savunurlar.

ikincisi: dil benzetmen tamamen yanlış, harizmi beyrutta büyümüş.

üçüncüsü: kimsenin (hele yazdıklarını okuduğum kadarıyla kaotika nın) türk ya da islam geçmişine karşı önyargılı olduğunu sanmıyorum. o daha çok sizin hüsnü kuruntunuz.

dördüncüsü: bilim adamlarının ve bilimin milleti, dini, dili, ırkı yoktur. çalışmalarının toplamı (sonuçları+uygulamaları) evrenseldir. herşeye "reklam gözüyle" bakınca durum oraya varıyor.

Alıntıları Göster
    Cebir kelimesini gördüğümde kafam allak bullak oluyor. O cebirsel yapılar, grup-halka-cisim falan nedir öyle yahu. Matematik bölümünden birkaç kişiyle tanışmıştım. Hafiften kısa devre yapmışlardı. Cebirle de tanışınca bunun nedenini anladım ki Cebir III dersini gördükten sonra Matematik öğrencilerinde çeşitli psikolojik sorunlar başladığı rivayet edilir. Ayrıca Matematik bölümü öğretim üyelerinin 40'ına varmadan parlak bir kafaya ya da bembeyaz saçlara sahip olmasının nedenlerinden birisi de sanırım Cebir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylesof -- 4 Ocak 2008; 14:34:53 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.