Şimdi Ara

Çiğ yumurta yemenin zararları nelerdir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
22.460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yiyorum da acaba zararı var mı ? Varsa ne ?



  • Tavukta hastalık varsa sanada geçme ihtimali var. Tavuk sağlamsa bir şey olmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -TRioN-

    Tavukta hastalık varsa sanada geçme ihtimali var. Tavuk sağlamsa bir şey olmaz.
    Yumurta tavuktan çıktığı anda iç kısmı sterildir. Yani sağlığa olumsuz etki edecek etmenleri yapısında bulundurmaz. Tavuktan yumurtanın iç kısmına hiçbir bulaşma olmaz. Ancak kabuk kısmında önemli derecede mikroorganizma vardır. Çiğ tüketiyorsanız iyice yıkayıp kabukla yenen kısmı mümkün olduğu kadar birbirine temas ettirmeden ayırmanız gerekir.
    Bunun haricinde uzun süre beklemiş yumurtalarda mikroorganizmalar kabuk bölgesinde küçük delikler açarak içeri girebilmektedir. Bu olay zamanla kabuğun direncinin azalmasıyla alakalıdır. Bunun sonucunda yumurtada bozulmalar görülebilir.
    Taze ve iyi yıkanmış yumurta çiğ olarak tüketilebilir. Afiyet olsun




  • quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43

    Yumurta tavuktan çıktığı anda iç kısmı sterildir. Yani sağlığa olumsuz etki edecek etmenleri yapısında bulundurmaz. Tavuktan yumurtanın iç kısmına hiçbir bulaşma olmaz. Ancak kabuk kısmında önemli derecede mikroorganizma vardır. Çiğ tüketiyorsanız iyice yıkayıp kabukla yenen kısmı mümkün olduğu kadar birbirine temas ettirmeden ayırmanız gerekir.
    Bunun haricinde uzun süre beklemiş yumurtalarda mikroorganizmalar kabuk bölgesinde küçük delikler açarak içeri girebilmektedir. Bu olay zamanla kabuğun direncinin azalmasıyla alakalıdır. Bunun sonucunda yumurtada bozulmalar görülebilir.
    Taze ve iyi yıkanmış yumurta çiğ olarak tüketilebilir. Afiyet olsun








  • quote:

    Orijinalden alıntı: musicanes

    quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43

    Yumurta tavuktan çıktığı anda iç kısmı sterildir. Yani sağlığa olumsuz etki edecek etmenleri yapısında bulundurmaz. Tavuktan yumurtanın iç kısmına hiçbir bulaşma olmaz. Ancak kabuk kısmında önemli derecede mikroorganizma vardır. Çiğ tüketiyorsanız iyice yıkayıp kabukla yenen kısmı mümkün olduğu kadar birbirine temas ettirmeden ayırmanız gerekir.
    Bunun haricinde uzun süre beklemiş yumurtalarda mikroorganizmalar kabuk bölgesinde küçük delikler açarak içeri girebilmektedir. Bu olay zamanla kabuğun direncinin azalmasıyla alakalıdır. Bunun sonucunda yumurtada bozulmalar görülebilir.
    Taze ve iyi yıkanmış yumurta çiğ olarak tüketilebilir. Afiyet olsun






    Alıntıları Göster
    Hayvanlardaki hastalıklar insanlara geçmez. Dışarıdan gelen mikrobun havyanla alakası ne.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: .i.

    Hayvanlardaki hastalıklar insanlara geçmez. Dışarıdan gelen mikrobun havyanla alakası ne.

    Alıntıları Göster
    Salmonella Nedir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: birolayd

    Hayvanlardaki hastalıklar insanlara geçmez. Dışarıdan gelen mikrobun havyanla alakası ne.



    Verem mikrobu(Mycobacterium Tuberculosis) hayvanlardan insanlara geçmiştir, ve bu sayede verem insanlara hayvanlardan bulaşmıştır. Kuş gribi, Domuz gribi vs vs.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43
    quote:

    Orijinalden alıntı: birolayd
    Hayvanlardaki hastalıklar insanlara geçmez. Dışarıdan gelen mikrobun havyanla alakası ne.

    Verem mikrobu(Mycobacterium Tuberculosis) hayvanlardan insanlara geçmiştir, ve bu sayede verem insanlara hayvanlardan bulaşmıştır. Kuş gribi, Domuz gribi vs vs.


    Bu hastalıklarda hayvanlar sadece taşıyıcı olmuştur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: .i.

    quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43
    quote:

    Orijinalden alıntı: birolayd
    Hayvanlardaki hastalıklar insanlara geçmez. Dışarıdan gelen mikrobun havyanla alakası ne.

    Verem mikrobu(Mycobacterium Tuberculosis) hayvanlardan insanlara geçmiştir, ve bu sayede verem insanlara hayvanlardan bulaşmıştır. Kuş gribi, Domuz gribi vs vs.


    Bu hastalıklarda hayvanlar sadece taşıyıcı olmuştur.

    Alıntıları Göster
    VETERİNER HEKİMLERİ ODA BAŞKANI
    Antalya Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Muammer Saygılı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hayvanlardan insanlara bulaşan yaklaşık 250 hastalık bulunduğunu, bunların 50’sinin Türkiye’de de görüldüğünü söyledi.

    HAYVANLARDAN BULAŞAN HASTALIKLAR
    Türkiye’de de rastlanan ve hayvanlardan insanlara bulaşan bazı hastalıklar ile etkileri şunlar:

    Anthrax (Şarbon) Bacillus anthracis : Sıcak kanlı hayvanların bulaştırdığı hastalığı insanlar derilerinden, solunum yolu veya yiyecekler vasıtasıyla alabiliyor. Hastalık insanda akciğerlerde ödem,deride püstül, iç organlarda kanama, aşırı bitkinliğe neden oluyor.

    Brucellosis (Yavru atma) : Hasta olan sığır, koyun, keçi gibi hayvanların sütleri, diğer atık ve salgılarına doğrudan temas yoluyla bulaşan hastalık, insanda dalgalı ateş, terleme, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreder. Hastalık, erkeklerde kısırlık, kadınlarda düşüğe neden olabilir.

    Clostridial Disiase (Tetanoz) : Memeliler, kuş ve balıktan insana bulaşan hastalığın insanlar için en büyük tehlikesi yara enfeksiyonu. Bakteri, gıdalar üzerinde ürediği zaman gıda zehirlenmesine yol açıyor.

    Leptospirosis (Sarılık, Yavru Atma) : Evcil ve vahşi hayvanlardan enfekte olmuş hayvanların idrarı, kontamine olmuş toprak ya da suyla geçen bulaşıcı hastalık, insanlarda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor.

    Listeriosis : İnsanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyreden bulaşıcı hastalık.

    Lyme Disease : Geyik, köpek ve fareden kene ısırığı ile geçiyor.

    Psittacosis (Papağan Hastalığı) : Muhabbet kuşu, güvercin, papağan,hindi, ördek ve kazların dışkısından yayılan tozların solunmasıyla insana bulaşan hastalık deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor. Hastalık bulaşıcı.

    Salmonellosis : Kanatlı, domuz, sığır, at, köpek, kedi, vahşi hayvanlar ve kuşların dışkısıyla kontamine olmuş pişmemiş gıdaların sindirimi ile bulaşan hastalık insanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor ve bulaşıcı.

    Tetanoz (Kazıklı Humma) : Ot yiyenlerin dışkısıyla kontamine olmuş topraktan, etkenin yaraya bulaşmasıyla insana geçen hastalık insanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor. Hastalık bulaşıcı.

    Tuberkuloz (Verem) : İnsanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyreden bulaşıcı hastalık sığır ve maymunlardan sindirim ve solunum yoluyla geçiyor.

    Infectious hepatitis A-virus : Maymunlardan direkt temas yoluyla insana geçen hastalık, karaciğer ve dalakta büyüme, kaslarda ağrı, bitkinlik, ateş ve sarılığa yol açıyor.

    İnfluenza (Grip) : Domuz, fare, köpek ve kuşlardan direkt temasla insana geçen hastalık, halsizlik, ateş, öksürük, nezle ve başağrısına neden olur. Salgın şeklinde seyredebilir.

    Rabies (Kuduz ): Beyinde öldürücü tahribat yapan akut hastalık etçiller ve yarasalardan hasta hayvanın ısırmasıyla ve solunum yoluylabulaşıyor.

    Toxoplasmosis : Kedilerin dışkılarında bulunan parazit yumurtalarından bulaşan hastalık kadınlarda erken doğuma neden olabiliyor.

    *Alıntıdır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ES3NT

    VETERİNER HEKİMLERİ ODA BAŞKANI
    Antalya Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Muammer Saygılı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hayvanlardan insanlara bulaşan yaklaşık 250 hastalık bulunduğunu, bunların 50’sinin Türkiye’de de görüldüğünü söyledi.

    HAYVANLARDAN BULAŞAN HASTALIKLAR
    Türkiye’de de rastlanan ve hayvanlardan insanlara bulaşan bazı hastalıklar ile etkileri şunlar:

    Anthrax (Şarbon) Bacillus anthracis : Sıcak kanlı hayvanların bulaştırdığı hastalığı insanlar derilerinden, solunum yolu veya yiyecekler vasıtasıyla alabiliyor. Hastalık insanda akciğerlerde ödem,deride püstül, iç organlarda kanama, aşırı bitkinliğe neden oluyor.

    Brucellosis (Yavru atma) : Hasta olan sığır, koyun, keçi gibi hayvanların sütleri, diğer atık ve salgılarına doğrudan temas yoluyla bulaşan hastalık, insanda dalgalı ateş, terleme, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreder. Hastalık, erkeklerde kısırlık, kadınlarda düşüğe neden olabilir.

    Clostridial Disiase (Tetanoz) : Memeliler, kuş ve balıktan insana bulaşan hastalığın insanlar için en büyük tehlikesi yara enfeksiyonu. Bakteri, gıdalar üzerinde ürediği zaman gıda zehirlenmesine yol açıyor.

    Leptospirosis (Sarılık, Yavru Atma) : Evcil ve vahşi hayvanlardan enfekte olmuş hayvanların idrarı, kontamine olmuş toprak ya da suyla geçen bulaşıcı hastalık, insanlarda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor.

    Listeriosis : İnsanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyreden bulaşıcı hastalık.

    Lyme Disease : Geyik, köpek ve fareden kene ısırığı ile geçiyor.

    Psittacosis (Papağan Hastalığı) : Muhabbet kuşu, güvercin, papağan,hindi, ördek ve kazların dışkısından yayılan tozların solunmasıyla insana bulaşan hastalık deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor. Hastalık bulaşıcı.

    Salmonellosis : Kanatlı, domuz, sığır, at, köpek, kedi, vahşi hayvanlar ve kuşların dışkısıyla kontamine olmuş pişmemiş gıdaların sindirimi ile bulaşan hastalık insanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor ve bulaşıcı.

    Tetanoz (Kazıklı Humma) : Ot yiyenlerin dışkısıyla kontamine olmuş topraktan, etkenin yaraya bulaşmasıyla insana geçen hastalık insanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor. Hastalık bulaşıcı.

    Tuberkuloz (Verem) : İnsanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyreden bulaşıcı hastalık sığır ve maymunlardan sindirim ve solunum yoluyla geçiyor.

    Infectious hepatitis A-virus : Maymunlardan direkt temas yoluyla insana geçen hastalık, karaciğer ve dalakta büyüme, kaslarda ağrı, bitkinlik, ateş ve sarılığa yol açıyor.

    İnfluenza (Grip) : Domuz, fare, köpek ve kuşlardan direkt temasla insana geçen hastalık, halsizlik, ateş, öksürük, nezle ve başağrısına neden olur. Salgın şeklinde seyredebilir.

    Rabies (Kuduz ): Beyinde öldürücü tahribat yapan akut hastalık etçiller ve yarasalardan hasta hayvanın ısırmasıyla ve solunum yoluylabulaşıyor.

    Toxoplasmosis : Kedilerin dışkılarında bulunan parazit yumurtalarından bulaşan hastalık kadınlarda erken doğuma neden olabiliyor.

    *Alıntıdır.

    Alıntıları Göster
    yıllardan beri vücut geliştrime ve güreş sporlarıyla ilgelenmem sebebiyle protein miktarını karşılamak için günde en az 5 tane yiyorum.çiğ olarak ta içtim ama besin değerleri farketmiyor saadece emilim zamanı farkediyor o yüzden bence gereksiz çiğ içmek.hastalık bulaşır biir kaç yerde okumuştıum ama illa çiğ içicem dersen pastorize yumurtalar var marketlerde felan bulursun ama fiyatı biraz tuzlu.onun dışında çok bulabileceğin hazır sadece yumurtanın sarısı yada yumurtanın akı yada komple yumurtalar var karton kutuda satıyolar 1litlerik 250ml lik felan oluyor onlarda pastorize.hiç kırmana vs gerek kalmıyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: akdenizatakan

    yıllardan beri vücut geliştrime ve güreş sporlarıyla ilgelenmem sebebiyle protein miktarını karşılamak için günde en az 5 tane yiyorum.çiğ olarak ta içtim ama besin değerleri farketmiyor saadece emilim zamanı farkediyor o yüzden bence gereksiz çiğ içmek.hastalık bulaşır biir kaç yerde okumuştıum ama illa çiğ içicem dersen pastorize yumurtalar var marketlerde felan bulursun ama fiyatı biraz tuzlu.onun dışında çok bulabileceğin hazır sadece yumurtanın sarısı yada yumurtanın akı yada komple yumurtalar var karton kutuda satıyolar 1litlerik 250ml lik felan oluyor onlarda pastorize.hiç kırmana vs gerek kalmıyor

    Alıntıları Göster
    Bu arada hangi yumurtayı içiyorsun. Bıldırcın yumurtası daha faydalı diyorlar. Bilgisi olan var mı?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vadamama

    Bu arada hangi yumurtayı içiyorsun. Bıldırcın yumurtası daha faydalı diyorlar. Bilgisi olan var mı?

    Alıntıları Göster
    Yumurtayı yıkamamalısın.Yıkadığında m.o lar içiri girer.Ayrıca zaten yumartanın kabuğu deliklidir..Yumarta yemenın en güzel şekli bence haşlayıp yemek..
    Bıldırcın yumurtasına gelirsek yerden tasarruf gibi birşey..Bir tavuk yumurtası 1 bıldırcın yumurtası kadar protein icerıyordu galiba..Bıldırcın yumurtasının avantajı kucuk olması
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Grandgustin

    Yumurtayı yıkamamalısın.Yıkadığında m.o lar içiri girer.Ayrıca zaten yumartanın kabuğu deliklidir..Yumarta yemenın en güzel şekli bence haşlayıp yemek..
    Bıldırcın yumurtasına gelirsek yerden tasarruf gibi birşey..Bir tavuk yumurtası 1 bıldırcın yumurtası kadar protein icerıyordu galiba..Bıldırcın yumurtasının avantajı kucuk olması

    Yumurta kabuğundaki çok küçük porların (delik) üstünü kütikül denilen bir tabaka sarar ve bu sayede yumurtaya dışardan bulaşmaları önler. İster yıka ister yıkama yumurta içine mikroorganizma giremez. Sadece taze olmayan belirli bir süre beklemiş yumurtalarda kütikül tabası özelliğini yitirmeye başlar. Bu sayede mikroorganizmalar kabuktaki porlardan içeri girebilirler. Bu durum zaten yumurta kırıldığında ortaya çıkan koku ve çeşitli renk bozulmalarıyla anlaşılabilir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43


    quote:

    Orijinalden alıntı: Grandgustin

    Yumurtayı yıkamamalısın.Yıkadığında m.o lar içiri girer.Ayrıca zaten yumartanın kabuğu deliklidir..Yumarta yemenın en güzel şekli bence haşlayıp yemek..
    Bıldırcın yumurtasına gelirsek yerden tasarruf gibi birşey..Bir tavuk yumurtası 1 bıldırcın yumurtası kadar protein icerıyordu galiba..Bıldırcın yumurtasının avantajı kucuk olması

    Yumurta kabuğundaki çok küçük porların (delik) üstünü kütikül denilen bir tabaka sarar ve bu sayede yumurtaya dışardan bulaşmaları önler. İster yıka ister yıkama yumurta içine mikroorganizma giremez. Sadece taze olmayan belirli bir süre beklemiş yumurtalarda kütikül tabası özelliğini yitirmeye başlar. Bu sayede mikroorganizmalar kabuktaki porlardan içeri girebilirler. Bu durum zaten yumurta kırıldığında ortaya çıkan koku ve çeşitli renk bozulmalarıyla anlaşılabilir.

    Arkadasım ben gıdacıyım..Bize yumurtanın yıkanmaması gerektiğini yıkandığı taktirde tavuğun dışkısının yumurtanın içerisine gireceği yumurtanın dış yüzeyinin çok hassas olduğu söylendi..Yumurtayla ne işin varsa halledip ellerini yıkamalısın hemen..En iyi yolu bu




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Grandgustin

    quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43


    quote:

    Orijinalden alıntı: Grandgustin

    Yumurtayı yıkamamalısın.Yıkadığında m.o lar içiri girer.Ayrıca zaten yumartanın kabuğu deliklidir..Yumarta yemenın en güzel şekli bence haşlayıp yemek..
    Bıldırcın yumurtasına gelirsek yerden tasarruf gibi birşey..Bir tavuk yumurtası 1 bıldırcın yumurtası kadar protein icerıyordu galiba..Bıldırcın yumurtasının avantajı kucuk olması

    Yumurta kabuğundaki çok küçük porların (delik) üstünü kütikül denilen bir tabaka sarar ve bu sayede yumurtaya dışardan bulaşmaları önler. İster yıka ister yıkama yumurta içine mikroorganizma giremez. Sadece taze olmayan belirli bir süre beklemiş yumurtalarda kütikül tabası özelliğini yitirmeye başlar. Bu sayede mikroorganizmalar kabuktaki porlardan içeri girebilirler. Bu durum zaten yumurta kırıldığında ortaya çıkan koku ve çeşitli renk bozulmalarıyla anlaşılabilir.

    Arkadasım ben gıdacıyım..Bize yumurtanın yıkanmaması gerektiğini yıkandığı taktirde tavuğun dışkısının yumurtanın içerisine gireceği yumurtanın dış yüzeyinin çok hassas olduğu söylendi..Yumurtayla ne işin varsa halledip ellerini yıkamalısın hemen..En iyi yolu bu

    Alıntıları Göster
    Bende gıda mühendisiyim. Yumurtayı yıkamassan kırarken iç kısmı kabuğa temas ettiğinde mikroorganizma bulaşması meydana gelir. Bu bulaşmayı en aza indirmek için yıkamak doğrudur. Ayrıca kabukta dışkının girebileceği büyüklükte bir delik yoktur. Var olan küçük delikleride bahsettiğim tabaka örter. Zaten bu deliklerden dışkı girebiliyor olsaydı, mikroorganizmalar hayli hayli girer ve yumurtayı çok kısa bir sürede tüketilemez hal getirirlerdi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ES3NT

    Bende gıda mühendisiyim. Yumurtayı yıkamassan kırarken iç kısmı kabuğa temas ettiğinde mikroorganizma bulaşması meydana gelir. Bu bulaşmayı en aza indirmek için yıkamak doğrudur. Ayrıca kabukta dışkının girebileceği büyüklükte bir delik yoktur. Var olan küçük delikleride bahsettiğim tabaka örter. Zaten bu deliklerden dışkı girebiliyor olsaydı, mikroorganizmalar hayli hayli girer ve yumurtayı çok kısa bir sürede tüketilemez hal getirirlerdi.

    Alıntıları Göster
    Anlamakta zorluk cekıyorsun herhalde.Yıkadıgında ıcerıye gırıyor dıyorum..Yumurta yıkanır mı allah askına..Adam gibi kırarsan hıc bır sey olmaz..Deterjanlamı yıkıcaksın yumurtayı.Suyla yıkıyacaksan hiç yıkama..Suyla gidiyor mu sanıyorsun m.o lar...Suyla yıkadığın an içine işler..Ha şu da var zaten pişiriyoruz.Adam ne diyor çiğ yicem bu yüzden yıkanmamalı...Yıkarsa içine işler pişirmediği içinde afiyet olsun




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Grandgustin

    Anlamakta zorluk cekıyorsun herhalde.Yıkadıgında ıcerıye gırıyor dıyorum..Yumurta yıkanır mı allah askına..Adam gibi kırarsan hıc bır sey olmaz..Deterjanlamı yıkıcaksın yumurtayı.Suyla yıkıyacaksan hiç yıkama..Suyla gidiyor mu sanıyorsun m.o lar...Suyla yıkadığın an içine işler..Ha şu da var zaten pişiriyoruz.Adam ne diyor çiğ yicem bu yüzden yıkanmamalı...Yıkarsa içine işler pişirmediği içinde afiyet olsun

    Alıntıları Göster
    Asıl sen anlamakta güçlük çekiyorsun. Eğer kabuktaki delikler yıkayınca dışkının gireceği kadar büyükse o delikten zaten dışkıdan önce sayısız mikroorganizma içeri girmiştir. Bu durumda yumurta insanların tüketeceği bir gıda olmaktan çıkar. Yıkamadaki amaç mikroorganizma yükünü azaltmaktır. Tabiki tamamen uzaklaştıramayız. Ayrıca suyla yıkayınca felan içine işlemez. Nasıl gıdacısın merak ediyorum. Suyla yıkayınca içine işlermiş. Nedir bunun kimyasal açıklaması yada fiziksel açıklaması? Akıl var mantık var. Dışkımı büyük yoksa mikroorganizmamı.
    Tavuğun bir tarafından çıkmış, fekal bulaşma olan ürünü direk elliyorsun, sonra yumurtayı kırarken iç kısmı eline temas ediyor ve bu sağlıklı oluyor. Böyle şey olmaz. Yumurta çiğ tüketilecekse en azından yıkanarak yüzeydeki mikroorganizma yükü azaltılır. Hatta deterjanla bile yıkanabilir. Daha sonra iç kısmı dikkatlice alınarak tüketilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ES3NT -- 16 Haziran 2010; 21:42:16 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ES3NT

    Asıl sen anlamakta güçlük çekiyorsun. Eğer kabuktaki delikler yıkayınca dışkının gireceği kadar büyükse o delikten zaten dışkıdan önce sayısız mikroorganizma içeri girmiştir. Bu durumda yumurta insanların tüketeceği bir gıda olmaktan çıkar. Yıkamadaki amaç mikroorganizma yükünü azaltmaktır. Tabiki tamamen uzaklaştıramayız. Ayrıca suyla yıkayınca felan içine işlemez. Nasıl gıdacısın merak ediyorum. Suyla yıkayınca içine işlermiş. Nedir bunun kimyasal açıklaması yada fiziksel açıklaması? Akıl var mantık var. Dışkımı büyük yoksa mikroorganizmamı.
    Tavuğun bir tarafından çıkmış, fekal bulaşma olan ürünü direk elliyorsun, sonra yumurtayı kırarken iç kısmı eline temas ediyor ve bu sağlıklı oluyor. Böyle şey olmaz. Yumurta çiğ tüketilecekse en azından yıkanarak yüzeydeki mikroorganizma yükü azaltılır. Hatta deterjanla bile yıkanabilir. Daha sonra iç kısmı dikkatlice alınarak tüketilir.

    Alıntıları Göster
    EFSA Yumurta Yıkama Standartları

    Modern yumurta yıkama prosedürü 3 aşamada yapılır. Ön yıkama ya da nemlendirme işlemi ılık suyla yumurtaya zarar vermeyecek şekilde yapılır. Yıkama işlemi sırasında fırçalama işlemi ve/veya sulandırılmış kimyasallar kullanılır. En son aşama ise durulama işlemidir. Bu aşamada temiz su kullanılarak, yumurtanın kullanılan kimyasallardan yada üzerinde kalmış kirli maddelerden arınması sağlanır. Bu işlemi takiben kurutma işlemi ve imkan dahilinde yağlama/yada soğutma yapılır.
    Sofralık yumurtaların yıkanması sonucunda sağlanan en önemli avantaj, yumurtaların yüzeyindeki mikrobiyel yükün azaltılmasıdır. Yıkamadan sonra yapılan çalışmalarda bakteriyel yükteki azalmanın 1-6 log<SUB>10</SUB> unit olduğu saptanmıştır. Ancak yumurtaların sanitize edilmesi S.enteritidis gibi bulaşmaları engellemeyecektir. Yıkama işlemi yumurtanın genel hijyenik koşullarını artıracak ve potansiyel bulaşmaları azaltacaktır.

    Kaynak: EFSA (European Food Safety Authority)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43

    EFSA Yumurta Yıkama Standartları

    Modern yumurta yıkama prosedürü 3 aşamada yapılır. Ön yıkama ya da nemlendirme işlemi ılık suyla yumurtaya zarar vermeyecek şekilde yapılır. Yıkama işlemi sırasında fırçalama işlemi ve/veya sulandırılmış kimyasallar kullanılır. En son aşama ise durulama işlemidir. Bu aşamada temiz su kullanılarak, yumurtanın kullanılan kimyasallardan yada üzerinde kalmış kirli maddelerden arınması sağlanır. Bu işlemi takiben kurutma işlemi ve imkan dahilinde yağlama/yada soğutma yapılır.
    Sofralık yumurtaların yıkanması sonucunda sağlanan en önemli avantaj, yumurtaların yüzeyindeki mikrobiyel yükün azaltılmasıdır. Yıkamadan sonra yapılan çalışmalarda bakteriyel yükteki azalmanın 1-6 log<SUB>10</SUB> unit olduğu saptanmıştır. Ancak yumurtaların sanitize edilmesi S.enteritidis gibi bulaşmaları engellemeyecektir. Yıkama işlemi yumurtanın genel hijyenik koşullarını artıracak ve potansiyel bulaşmaları azaltacaktır.

    Kaynak: EFSA (European Food Safety Authority)


    Sen şimdi bunu yicek adama izah et kardeşim...
    Bu yıkama falan filan bence sırf satış amaçlı şeyler...GErisi hikaye




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Grandgustin

    quote:

    Orijinalden alıntı: E.S 43

    EFSA Yumurta Yıkama Standartları

    Modern yumurta yıkama prosedürü 3 aşamada yapılır. Ön yıkama ya da nemlendirme işlemi ılık suyla yumurtaya zarar vermeyecek şekilde yapılır. Yıkama işlemi sırasında fırçalama işlemi ve/veya sulandırılmış kimyasallar kullanılır. En son aşama ise durulama işlemidir. Bu aşamada temiz su kullanılarak, yumurtanın kullanılan kimyasallardan yada üzerinde kalmış kirli maddelerden arınması sağlanır. Bu işlemi takiben kurutma işlemi ve imkan dahilinde yağlama/yada soğutma yapılır.
    Sofralık yumurtaların yıkanması sonucunda sağlanan en önemli avantaj, yumurtaların yüzeyindeki mikrobiyel yükün azaltılmasıdır. Yıkamadan sonra yapılan çalışmalarda bakteriyel yükteki azalmanın 1-6 log<SUB>10</SUB> unit olduğu saptanmıştır. Ancak yumurtaların sanitize edilmesi S.enteritidis gibi bulaşmaları engellemeyecektir. Yıkama işlemi yumurtanın genel hijyenik koşullarını artıracak ve potansiyel bulaşmaları azaltacaktır.

    Kaynak: EFSA (European Food Safety Authority)


    Sen şimdi bunu yicek adama izah et kardeşim...
    Bu yıkama falan filan bence sırf satış amaçlı şeyler...GErisi hikaye

    Alıntıları Göster
    Biz sana avrupa gıda güvenliği komisyonunun hazırladığı bilimsel makaleyi kaynak gösteriyoruz sen hikaye diyorsun. Nasıl olurda bir gıdacı koskoca EFSA'nın yayınladığı makaleye hikaye der. Benim için farketmez ne düşündüğün. Önemli olan burdaki insanların yanlış bilgilenmemesi. Ben doğru olanı zaten yumurtayı yiyecek olan adama izah etmeye çalışıyorum ama müsade etmiyorsun.
    Her neyse arif olana laf bir kere söylenir. Şu verilenlerden sonra zaten insanlar doğru olana ulaşacaklardır. Sağlıklı yaşamlar.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.