Tianyan-504’ün kalbinde yer alan Xiaohong çipi, Çin'deki en yüksek kübit sayısına sahip süper iletken işlemci olma özelliğini taşıyor. Performans metrikleri, kübit ömrü, doğruluğu ve kuantum devre derinliği gibi özellikleriyle uluslararası rakiplerini, özellikle IBM gibi devleri zorlamayı hedefliyor. Ancak projenin ana odağı, yalnızca kuantum üstünlüğü değil, aynı zamanda büyük ölçekli kuantum sistemleri için altyapı geliştirmek. Geliştirilen ilk işlemci Çin merkezli bir kuantum teknolojisi şirketi olan QuantumCTek'e teslim edilecek. Bu işlemci, QuantumCTek’in kilo-kübit ölçüm ve kontrol sistemlerini test etmek için kullanılacak.
En nihayetinde Tianyan-504, Çin’in Tianyan Kuantum Bulut Platformuna entegre edilecek. Kasım 2023’te hizmete açılan bu platform, kısa sürede 50’den fazla ülkeden 12 milyondan fazla kullanıcı tarafından ziyaret edildi. Bunların yanı sıra Çin'in hem fotonik hem de süper iletken teknolojileri kullanarak kuantum hesaplama atılımları gerçekleştirme konusunda benzersiz olduğu belirtiliyor. Bu alandaki iki önemli başarı arasında 113 algılanmış foton kullanan Jiuzhang 2.0 ve 66 kübit içeren Zuchongzhi 2.1'in geliştirilmesi yer alıyor. Dolayısıyla Çin, kuantum teknolojilerinde de önemli bir rekabet üssü konumunda.
Dış gürültü ve sıfıra dereceye yakın soğutma sorunu için etkin bir çözüm bulunmadıkça, hiçbir zaman mobil ya da dizüstü cihazlar görmeyeceğiz. İstenildiği kadar kubit, hız, FLOPS...etc geliştirilmeye devam edilsin, yalnızca akademik ve Ar-Ge kurumları bundan faydalanacak.
Bizdeki kuantum bilgisayarı ile ilgili acaba bir bilgi var mı, nedir özellikleri, mesala bu çin kuantum bilgisayarı ile karşılaştırılması nedir? Google sanırım yeni kuantum bilgisayarı ortaya koymuş ve yeni bir keşif olarak açıkladı. Fakat hiç haber göremedim google kuantum bilgisayarı ile ilgili garip.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme