Şimdi Ara

Çin, Starlink’i solladı: Uzaydan 100 Gbps iletim hızı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çin, Starlink’i solladı: Uzaydan 100 Gbps iletim hızı!
    Çin, uydu ile yer arasındaki lazer iletişim teknolojisinde önemli bir kilometre taşına imza atarak, 100 gigabit/saniye veri iletim hızına ulaştı. Bu hız, bir önceki rekorun tam on katı olurken Elon Musk’ın SpaceX şirketine ait olan Starlink projesini de geride bırakmayı başarıyor.

Bu başarının arkasında ise Chang Guang Satellite Technology ve onun Jilin-1 uydu takımyıldızı bulunuyor. Jilin-1, "dünyanın en büyük metre altı ticari uzaktan algılama uydu ağı" olarak tanımlanıyor. Aktarılanlara göre veriler mobil tabanlı yer istasyonu ile Dünya'nın yörüngesindeki 117 takımyıldız uydudan biri arasında iletildi.

Starlink’in bir adım önünde

Chang Guang Satellite Technology’den Wang Hanghang, bu başarıyla Starlink’in bir adım önüne geçtiklerini belirtti. Wang, "Musk'ın Starlink'i uydular arası lazer iletişim sistemini sahip ama henüz uydudan yere lazer iletişimi kurmadı. Teknolojiye sahip olabileceklerini düşünüyoruz, ancak biz şimdiden büyük ölçekli konuşlandırmaya başladık,” diyor

Hanghang sözlerine şunları da ekledi: “Bu lazer iletişim birimlerini Jilin-1 takımyıldızındaki tüm uydulara dağıtarak verimliliklerini artırmayı ve 2027 yılına kadar 300 uyduyu ağa bağlamayı hedefliyoruz.”

Lazer iletişim teknolojisinin başarısının arkasında, Chang Guang’ın 2020’de geliştirmeye başladığı sırt çantası boyutunda kompakt bir lazer iletişim terminali yer alıyor. Bu terminal, hem uydu-uydu hem de uzaydan Dünya’ya veri iletimi yapabiliyor.

10 adet film 1 saniyede iletilebilir

Haziran 2023’te Jilin-1 02A02 adlı uyduya entegre edilen bu terminal, bir mobil kamyona monte edilmiş taşınabilir yer istasyonuyla iletişim kurmuştu. Hareket edebilen bu istasyon, kötü hava koşullarını aşarak veri iletimini daha güvenilir hale getirebiliyor. Çin genelinde birden fazla alıcı istasyonun kurulmasıyla, uzaktan algılama görüntülerinin edinim verimliliğinin artırılması planlanıyor.

Ayrıca Bkz.Türk Telekom: "Türkiye geneline ortalama 300 Mbps hız verebiliriz"

Bu büyük başarı, atmosferik bozulmalar, uyduların hızlı hareketi ve lazer ışınlarının hassas hizalanması gibi zorlukların üstesinden gelinerek elde edildi. Daha önce, Ekim 2023’te aynı sistem, uzaydan Dünya’ya 10 Gbps hızında veri aktarımı gerçekleştirmişti. 100 Gbps iletim hızıyla on uzun metrajlı filmi 1 saniyede iletmek mümkün hale gelecek. Uydudan yere lazer iletişimi sayesinde navigasyon, 6G internet ve uzaktan algılama dahil olmak üzere gelişmiş uydu altyapılarının önü açılmış durumda.

Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/china-beats-starklink-with-laser-transmission
    Kaynak:https://www.scmp.com/news/china/science/article/3293038/china-beats-starlink-hi-res-space-ground-laser-transmission-6g-standard

• anlıycan şekilde anlatayım

japon bir bilim adamı litografi için mor ışığın 2nm kadar yansıtma yapacağının tezini yazıp patentlediğinde ve bunun amerikanın ilgisini çektiğinde yıl 1992

1992 yılında çin'de traktör yerine tarla sürmek için öküz kullanılıyordu!

çin ilk yerli çip için resmi adım attığında yıl 2019du.

arada 30 sene far var.

buna rağmen çin 5nm düşürebilmişken, batı 2nm hedefliyor.

30 sene farkı adamlar neredeyse 4 seneye indirdiler say.

biz ise 30 senedir islamcılarla uğraşıyoruz. bir de "sen abdülhamiti savundun"cu kafalar da buna dahil...

• Millet uzay çağını yaşarken biz hala çekmeyen telefonlar ve maksimum 10 mbps hıza 500 lira ödüyoruz aylık

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Son zamanlar da yapılan çin haberlerinin tamamen pr amaçlı oldugunu düşünüyorum. Eğer gerçekten bu kadar hızlı ilerliyorlarsa gelecek yıllarda abd hegemanyasının bittiğini göreceğiz

• Starlink 4.7 milyon kullanıcıya ulaşmış. Bunların kaç kullanıcısı var? 2027'de 300 tane uydu ile kaç kullanıcıya 100 Gbps internet vermeyi düşünüyorlar? Bu firmanın Starlink ile doğrudan rakip olduğuna emin miyiz?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bizim Turkcell’de bütçesini böyle bir teknolojiye yatırmalı boş reklamlara değil

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yerlı ve mıllı diye aslen amerikan çöplerini öven linççi tayfadan bir mesaj yazılmamış? amerika kaybedince onlar da kaybetmiş oluyorlar ellam???????

• BursaliEfsane B kullanıcısına yanıt

anlıycan şekilde anlatayım

japon bir bilim adamı litografi için mor ışığın 2nm kadar yansıtma yapacağının tezini yazıp patentlediğinde ve bunun amerikanın ilgisini çektiğinde yıl 1992

1992 yılında çin'de traktör yerine tarla sürmek için öküz kullanılıyordu!

çin ilk yerli çip için resmi adım attığında yıl 2019du.

arada 30 sene far var.

buna rağmen çin 5nm düşürebilmişken, batı 2nm hedefliyor.

30 sene farkı adamlar neredeyse 4 seneye indirdiler say.

biz ise 30 senedir islamcılarla uğraşıyoruz. bir de "sen abdülhamiti savundun"cu kafalar da buna dahil...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • DaRK_KniGHT_ kullanıcısına yanıt

Bize böyle bir teknoloji gelse de operatörler yine ucuza vermez. Bizim firmaların gözü dönmüş, çay kaşığıyla hizmeti fahiş fiyata vermek ister her zaman.

• bizim 4.5 g bunların 5 g sinden hızlı bir kere ne yaparlarsa yapsınlar Çin, Starlink’i solladı: Uzaydan 100 Gbps iletim hızı! 

• Ulan başkentin göbeğinde mobil şebeke çekmiyor hâlâ, böyüksün akp

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çin pr çalışması falan diyenlere gülmemek elde değil. Arkadaşlar yani tamam biz çok düşük hızlara çok para veriyoruz ama şükür ki internete girebiliyoruz araştırma yapabiliyoruz. Eğitimden teknolojiye sanayiden hemen her alanda yıllardır planlı bir gelişim gösteriyorlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizim ülkemizde ki özel sektör muhabbeti bitmeden biz bu gibi hizmetlere dünyanın parasını ödemeye mahkumuz

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.