Şimdi Ara

Çipset Isınması Yardım Edin !!!!!!!!!!!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.751
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://www.vatanbilgisayar.com/Anakart/asus-m5a99fx-pro-r20-m5a99fx-pro-r20-amd-990fxsb950-ddr3-2133mhz(oc)-sata-30-usb-30-anakart/productdetails.aspx?I_ID=63912

Anakartın üzerindeki metal sogutucular (çipset) çok aşırı ısınıyor özellikle işlemcinin yanındakiler bunlar neden ısınır ve anakarta bir zarar verirmi ?

Bunların yanma gibi bir sorunu olurmu aşırı ısınmadan dolayı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

• chipset ler genelde fazla ısınır özellikle kuzey köprüsü daha çok ısınır.kasa içi soğutmayı gerektiği gibi sağlarsanız chipset leride bi nevze soğutmuş olursunuz.
  • Arkadaşın dediği gibi kuzey ve güney genelde ısınırlar.Sisteminizin zaten kuzey ve güney köprü soğutucusu iyi bence bir sorun teşkil etmiyorsa kapanma vs gibi takılmayın derim.
  • LostBlade465 L kullanıcısına yanıt
    Aramıza hoş geldiniz.

Ben de işlemciden, ekran kartından çekmediğimi çipsetten çekiyorum. Böyle giderse çipseti sıvı soğutma ile soğutacağız.
  • yasin kapanma gibi bir durum olmuyor ama çok ısındıgı için diyorumki acaba anakarta zarar verirmi diye korkuyorum kuzey köprüsünde pek ısınma yok ama bu işlemcinin yanındaki pasif sogutucular dan aşırı ısınıyor vede bildigim kadarıyla bi çözümüde yok. Elimi sogutucuların üstünde 5 saniye ancak tutabiliyorum nekadar sıcak oldugunu siz hayaledin birgün anakart eriyecek akacak
  • Asus p5ld2x ve p8h77 v le de chipset ısınma sorununu bende yaşamaktayım.Tek çözüm daha iyi bir hava sirkülasyonu yaratmak onun dışında genelde intel 65nm ile ürettiği için maalesef biraz fazla ısınıyorlar.Ya da xilence ın bir tane kuzey köprüsü soğutucusu var o da alınabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *ExtraTechx* -- 4 Temmuz 2013; 23:19:13 >
  • mosfetlerin üzerindeki soğutucu tabi ısınır fx ailesinin güç tüketiminden dolayı.ama korkulacak bişi değil o mosfetler 90-120 C dereceye kadar dayanabiliyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İşlemci değişimi yardım
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kac derece sicaklik bende asus m5a97 rv1 var 35-40 arasi sicak havalarda

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çipset bende pc boştayken 20 - 40 derece arasındadır tam emin degilim çünkü onu ölçecek bir aletim yok malesef ama yük altındayken (battlefield 3) 80 - 90 dereceye kadar çıkıyordur (bunu üreten hiçmi düşünmemiş ısınma sorununa nasıl bir çözüm bulmak lazım diye) bu düşünceyle gidince ısınması bir sorun teşkil etmiyor galiba ben öle düşünmeye başladın ama bilemiyorum yinede hepinize çok teşekkür ederim
  • NeloAngelo kullanıcısına yanıt
    Hocam o öyle belli olmuyor. O çip güney köprüsüdür. Kuzey köprüsü ve mosfetler berbat ısınıyor ama oralara ne hikmetse sensör koymayıp ısınmayan güney köprüsüne koyuyorlar. Elinizle dokunarak bakmanız lazım.
  • LostBlade465 L kullanıcısına yanıt
    Bence bu konuda şöyle bir beyin fırtınası yapmak mümkün:

Ben sıcaklığın nerden geldiğini elimle kontrol ettim. Çünkü bende kuzey köprüsü ve mosfetleri soğutan heatsinkler birbirine ısı borusuyla bağlı. Pekala kuzey köprüsü ısınıp aradaki bağ nedeniyle mosfetlerin üzerindeki soğutucuyu ısıtıyor olabilirdi. Ama ben denediğimde bunun doğru olmadığını fark ettim. Isı hem kuzey köprüsü hem de mosfetlerden yayılıyordu. Aradaki ısı borusu biraz daha sonra ısındı çünkü. Hadi kuzey köprüsü ısınır diyelim. Mosfetlerin de FX 8350 gibi 125 watt çeken bir işlemci o bölgeden o gücü geçirirken ısındığını hesaplayalım.

Benim anakart şu:

Isınan bölgeleri işaretledim. Yan taraftaki uzun soğutucu bildiğiniz gibi mosfet soğutucusu. Gördüğünüz gibi epey kaslı görünüyor.

Bu ise başka bir anakart. Bu da 125 wattlık FX 8350 işlemciyi destekliyor. Gördüğünüz gibi mosfet bölgesi çıplak. Benim anakartın el yakacak kadar ısındığına bakarsanız bu mosfetleri soğutulmamış anakartın 10-15 dakika içinde cayır cayır yanıp erimesi lazım. Ama 125 wattlık işlemci desteklediğine göre demek ki yanıp tutuşmuyor.

Bu arada hiçbir overclock vs. olmadan bu ısınma gerçekleşiyor. Benim mosfetleri soğutulmuş anakartım bu derece ısınıyorsa ikinci gösterdiğim ne halt yiyor aynı işlemci takılınca?

• bana kalırsa çok büyük bi sorun teşkil etmez kuzey köprüsünün filan ısınması.Arkadaş özetlemiş zaten.chipsetleri soğutacak çok fazla alternatif yok.xilence ın kuzey köprüsü soğutucusu var ama oda işlemci soğutucusundan yada ekran kartından dolayı montajı sıkıntılı.kasayı iyi soğuttuktan sonra gerisi pek önemli değil
  • Sonuç olarak yapacak bişey yok ısınacak ısınacak eriyene kadar ısınacak napalım yinede herkeze çok teşekkür ediyorum ilgilendiginiz için yeni şeylerden haberdar ederseniz sevinirim saolun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.